Beleggingsadvies: wat is het? 16 inzichten en misverstanden

Deel dit artikel
beleggingsadvies

Het aanbod van beleggingsadvies heeft de afgelopen jaren enorme veranderingen ondergaan. Dit leidde tot veel vragen en misverstanden bij beleggers. Vaak is het onduidelijk wat beleggingsadvies nu precies is, voor wie het geschikt is en waar u het advies nog kunt krijgen. Wij bundelden alle vragen en antwoorden in dit artikel.  


Niet zeker of beleggingsadvies de beste vorm voor u is? Lees dan eerst meer over beleggen en alle mogelijke beleggingsvormen. 


De 16 inzichten en misverstanden over beleggingsadvies: 

1. Wat is beleggingsadvies? 

2. Hoe werkt een beleggingsadviseur?

3. Wat is beleggingsadvies niet?

4. Wanneer kom ik aanmerking voor beleggingsadvies?

5. Geeft mijn bank beleggingsadvies? 

6. Kan ik eenmalig advies krijgen, bijvoorbeeld tegen een vast uurtarief? 

7. Waarom is beleggingsadvies aan het verdwijnen? 

8. Wanneer moet ik kiezen voor beleggingsadvies in plaats van vermogensbeheer?

9. Welke mogelijkheden heb ik als ik minder dan 500.000 euro wil of kan beleggen?

10. Hoe vind ik een beleggingsadviseur? 

11. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een goede beleggingsadviseur?

12. Kan ik kosten besparen door voor beleggingsadvies te kiezen? 

13. Waar kan ik beursadvies krijgen over aandelen? 

14. Kan ik advies krijgen als ik zelf beleg? 

15. Wat is het verschil met risicoadvies? 

16. Kan mijn financieel adviseur beleggingsadvies geven? 


Hebben we een vraag niet beantwoord, stuur dan een email naar info@finner.nl en we vullen het artikel voor u aan.1. Beleggingsadvies; wat is het?

Beleggingsadvies afmBij beleggingsadvies maakt u gebruik van professioneel advies. Een beleggingsadviseur helpt u uw doel te bereiken, terwijl u toch zelf verantwoordelijk blijft voor al uw beleggingsbeslissingen. U kiest zelf of u een advies volgt. Volgens de AFM is er sprake van beleggingsadvies als er aan alle volgende voorwaarden is voldaan:


 • Er is sprake van een aanbeveling, dus niet alleen van het delen van informatie. 
 • Het moet gaan om een aanbeveling gericht op een transactie in een financieel instrument. Het adviseren van een risicoprofiel met een bijbehorende assetallocatie hoeft nog geen beleggingsadvies te zijn. De aanbieder moet ook invulling geven aan de aandelen, obligaties, etc. om als aanbeveling te worden gezien. 
 • De aanbeveling wordt gegeven op basis van de persoonlijke situatie en geschiktheid voor de individuele klant. 
 • De aanbeveling richt zich op de individuele klant. Een algemene tip is geen advies. 
 • De aanbeveling moet zich richten op een belegger. Een aanbeveling aan een bedrijf wordt daardoor bijvoorbeeld niet als beleggingsadvies gezien volgens de Wft. 2. Hoe werkt een beleggingsadviseur?

Een beleggingsadviseur doet het volgende voor u:  

 • Hij inventariseert de beleggingsrisico's die u wel en niet wilt lopen
 • Hij adviseert mogelijke beleggingsproducten die binnen uw beleggingsportefeuille passen
 • Hij houdt de economische ontwikkelingen en de markten bij
 • Hij adviseert naar aanleiding van veranderingen in de markt
 • Hij toetst regelmatig of uw beleggingsprofiel en beleggingsdoel nog actueel zijn
 • Hij adviseert regelmatig over de verdeling binnen uw beleggingsportefeuille3. Beleggingsadvies; wat is het niet?

Het is belangrijk om te realiseren wat geen advies is. Er zijn veel partijen of personen actief in de beleggingsmarkt die hun visie delen of die iets als “advies” labelen. Echter zijn deze “adviezen” niet gebaseerd op uw financiële situatie en hoeven ze niet afkomstig te zijn van een geregistreerd beleggingsadviseur. Denk hierbij aan een informatieve website met “Koopadviezen”, zoals IEX, Beleggersbelangen en de VEB. Ook bij brokers kunt u dergelijke koopadviezen vinden. Daarnaast zijn er in de media experts, beleggingsgoeroe’s of analisten te vinden die zich uitspreken over een bedrijf of aandeel. Hier vindt u een voorbeeld hoe de website Beursgorilla de koopadviezen aanbiedt:
Uiteraard kunt u uw beleggingskeuzes hierop baseren, zolang u zich realiseert dat de “adviezen” niet per definitie bij uw situatie en beleggingsportefeuille passen. Er is geen sprake van een aanbeveling die op u gericht is.Finner geeft u ook geen beleggingsadvies. Bij onze Advies op maat dienstverlening doen wij op basis van uw situatie aanbevelingen voor vermogensbeheerders die bij u passen. Wij adviseren daarbij niet op product-niveau, maar op partij-niveau. De vermogensbeheerder zorgt vervolgens voor de invulling van de portefeuille (financiële producten).  4. Wanneer kom ik in aanmerking voor advies? 

Tegenwoordig is beleggingsadvies alleen toegankelijk in het hogere segment. Tot 500.000 euro aan inlegbedrag zijn er vrijwel geen partijen die dit aanbieden. Voor beleggers met 500.000 euro of meer zijn er mogelijkheden, maar ook dan zullen partijen nog vaak aansturen op een reguliere vermogensbeheerrelatie. Het is in de regel geschikt voor beleggers die willen sparren met een ervaren adviseur en die een sterke wens hebben om van tijd tot tijd een advies naast zich neer te leggen om toch de eigen visie te volgen. 5. Geeft mijn bank beleggingsadvies? 

De grootbanken van Nederland bieden nog wel beleggingsadvies, maar alleen bij de private banking tak. Bij de grootbanken ABN AMRO Mees Pierson en Rabobank Private Banking kunt u vanaf 500.000 euro terecht voor beleggingsadvies. Ook bij van Lanschot kunt u terecht vanaf 500.000 euro. Bij InsingerGilissen en ING Private Banking vanaf 1.000.000 euro. 6. Kan ik eenmalig beleggingsadvies krijgen, bijvoorbeeld tegen een uurtarief? 

Veel beginnende beleggers gaan op zoek naar een eenmalig advies over welke aandelen, fondsen, etc. zij moeten kopen. Dit is niet wat hedendaags beleggingsadvies inhoudt. Beleggingsadvies wordt vrijwel alleen nog maar aangeboden als blijvende adviesrelatie, waarbij het vermogen wordt ondergebracht bij (de depotbank van) de desbetreffende private bank of vermogensbeheerder. Dit in tegenstelling tot ander financieel advies, zoals hypotheekadvies, waar het vaak om kortere trajecten gaat tegen een uurtarief. 

Wel bieden sommige vermogensbeheerders de mogelijkheid tot een gratis second opinion of het beoordelen van uw portefeuille. Houd er in dat geval rekening mee dat de vermogensbeheerder een prikkel heeft om u ervan te overtuigen van hun eigen beleggingsbeleid en om u klant te laten worden. 7. Waarom is beleggingsadvies aan het verdwijnen?

Door strengere wet- en regelgeving wordt deze dienst steeds minder aangeboden. Als gevolg van het in werking treden van MiFID II begin 2018, zijn de administratieve eisen en zorgplicht voor beleggingsadviseurs veel strenger geworden. Dit leidt ertoe dat beleggingsadvies simpelweg door veel partijen niet meer wordt aangeboden. U vindt beleggingsadvies alleen nog bij private banks en sommige vermogensbeheerders, waar het als extra dienstverlening naast het reguliere vermogensbeheer wordt aangeboden. 8. Wanneer moet ik kiezen voor beleggingsadvies in plaats van vermogensbeheer?

 • U heeft behoefte aan advies en/of maatwerk
 • U wilt nauw betrokken blijven bij de beleggingsportefeuille
 • U bent bovengemiddeld geïnteresseerd in beleggen
 • U wilt zelf beleggen, maar wel met hulp van een expert.
 • U wenst van tijd tot tijd een advies niet te volgen
 • U heeft meer dan 500.000 euro om te beleggen9. Welke mogelijkheden heb ik als ik minder dan 500.000 euro wil of kan beleggen? 

Grofweg heeft u twee mogelijkheden. Vermogensbeheer is de meest aangeboden en meest laagdrempelige variant. U krijgt dan wel advies over de mate van risico die u met de beleggingen kunt lopen, maar de vermogensbeheerder beheert de portefeuille. De andere mogelijkheid is zelf beleggen bij een broker. Dan doet u alles zelf. Wel kunt u gebruik maken van beursadvies (wat geen beleggingsadvies is) zoals koop- en verkoopadviezen voor aandelen. Er is een variant die tussen vermogensbeheer en advies in zit; maatwerk vermogensbeheer. Bij maatwerk kan er wel rekening worden gehouden met specifieke wensen en kunnen er accenten op bepaalde producten worden gelegd. Wel doet de vermogensbeheerder het beheer van de beleggingsportefeuille. Welke partijen deze vorm van maatwerk leveren vindt u in onze analyses van vermogensbeheerders. 10. Hoe vind ik een beleggingsadviseur?

Heeft u een vrij te beleggen vermogen van 500.000 euro of meer? Maak gebruik van ons gratis advies op maat. Op basis van uw situatie en wensen maken we een selectie voor u van geschikte partijen. U kunt ook zelf een vergelijking vermogensbeheer maken en filteren op de categorie ‘private banks’, deze categorie biedt nog wel beleggingsadvies aan. Houd er rekening mee dat de getoonde kosten en rendementen gebaseerd zijn op de vermogensbeheerportefeuilles. Bij beleggingsadvies zijn kosten en rendementen afhankelijk van de keuzes die u maakt.11. Waar moet ik op letten bij het zoeken van een beleggingsadviseur?  

Vergelijk op meer dan alleen de advieskosten. Bij Finner vindt u de beste vermogensbeheerder op basis van de TCO, de Total Cost of Ownership. Hierin worden alle kosten meegenomen, zo ook de fondskosten, transactiekosten, kosten van de depotbank, etc. Ook bij beleggingsadvies gaat u meer betalen dan alleen de advieskosten. U doet er goed aan om beleggingsadviseurs op dezelfde manier te vergelijken. Daarnaast is het goed om op te letten of het advies onafhankelijk is. Sommige partijen bieden beleggingsadvies dat niet onafhankelijk is. Het zou kunnen dat de partij eigen producten aanbiedt en adviseert, waar u indirecte kosten over betaalt. Hierbij kunt u denken aan eigen fondsen waar fondskosten in verwerkt zijn. Volgens de AFM is er pas sprake van onafhankelijk advies als het advies niet beperkt is tot eigen producten, er een voldoende groot aantal beschikbare financiële instrumenten worden beoordeeld, en er verschillende typen beleggingsfondsen van verschillende aanbieders in het advies zijn betrokken. 12. Kan ik kosten besparen door voor beleggingsadvies te kiezen? 

Veel beleggers gaan op zoek naar advies omdat ze veronderstellen dat dit goedkoper is dan vermogensbeheer. Dit argument gaat zelden op. Beleggingsadvies is door de veranderende markt zeldzamer en duurder geworden. De private banks en vermogensbeheerders die deze dienst nog wel aanbieden rekenen vaak hogere kosten dan de gemiddelde vermogensbeheerder. Vermogensbeheer wordt daarentegen steeds goedkoper. Als u voor de laagste kosten gaat, kunt u beter op zoek naar een vermogensbeheerder. Door zelf te beleggen bij een broker kunt u de kosten uiteraard nog verder omlaag brengen. 13. Waar kan ik beursadvies krijgen over aandelen? 

Via o.a. het platform IEX of het magazine Beleggers Belangen worden wel koop- en verkoopadviezen gegeven. Belangrijk om u te realiseren is dat u dit meer moet zien als tips of informatievoorziening, en niet als persoonlijk beleggingsadvies. De Vereniging Effecten Bezitters geeft ook een onafhankelijke blik op aandelen in haar magazine effect. Via brokers worden ook koop- en verkoopadviezen gegeven. Via brokers vergelijken kunt u bekijken welke brokers dit aanbieden. Uiteraard kunnen zelf-beleggers dergelijke koop- en verkoopadviezen wel meenemen in hun overwegingen.14. Kan ik advies krijgen als ik zelf beleg?

Zelf beleggen bij een broker is op basis van execution only. Dit betekent dat u voor eigen rekening en risico belegt. U doet alles zelf en krijgt geen persoonlijk advies. Wel bieden sommige brokers tips, updates over financiële markten, trends en vergelijkingstools.15. Wat is het verschil met risicoadvies? 

Bij beheerd beleggen (met uitzondering van mixfondsen) krijgt u advies over de mate van risico dat u kunt nemen. Concreet krijgt u advies over welk risicoprofiel van de vermogensbeheerder het beste bij uw situatie past. De vermogensbeheerder heeft een zorgplicht om het risicoprofiel jaarlijks met u te herbeoordelen. Vaak verloopt dit met een online vragenlijst, oftewel robo-advies. Na de keuze voor een risicoprofiel zal de vermogensbeheerder voor u beleggen. Beleggingsadvies gaat een stuk verder dan risicoadvies. Een beleggingsadviseur geeft naast het risicoprofiel advies over welke financiële producten passen in de portefeuille. In de adviseur vindt u een sparringpartner met wie u in overleg de beleggingsportefeuille beheert. 16. Kan mijn financieel adviseur beleggingsadvies geven? 

adviseur beleggingsadviesEen financieel adviseur kan zeker meerwaarde bieden. Zo kan de adviseur u helpen met het formuleren van financiële doelstellingen, de (beleggings)horizon en helpen in de afweging hoeveel vermogen u zou moeten beleggen. Soms kan de financieel adviseur u ook helpen met het kiezen van een risicoprofiel. Dit is uiteraard nog geen beleggingsadvies. De expertise van financieel adviseurs ligt doorgaans met name bij hypotheken en verzekeren. Belangrijk is om helder te krijgen op welk vlak de betreffende persoon of kantoor is gespecialiseerd.  In onze ervaring zijn er weinig financieel adviseurs die alles kunnen. Beleggingsadvies is vrij specifiek, er is veel wet- en regelgeving op van toepassing en er is een vergunning voor nodig. In de praktijk zien wij dat financieel adviseurs daarom vaak doorverwijzen naar één specifieke vermogensbeheerder. U doet er dan goed aan om bij uw adviseur navraag te doen waarom deze specifieke partij naar voren geschoven wordt. Vaak is de aanbeveling gebaseerd op een samenwerking tussen de financieel adviseur en de vermogensbeheerder, en niet op welke partij het beste bij de klant past. U kunt natuurlijk ook zelf vermogensbeheer vergelijken op finner.nl.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement