Private banking in Nederland

Een overzicht van alle private banks in Nederland



Private Banking in Nederland

Iemand die beschikt over een substantieel vermogen gaat al gauw op zoek naar een private bank voor individueel vermogensbeheer of individueel beleggingsadvies. Hoe groter het vermogen, des te groter de behoefte aan een private banker, iemand die meedenkt en op maat gesneden advies geeft. Wat is private banking en bij waar kunt u terecht in Nederland? U leest het hier.


Private banking - Betekenis

Private banking is de oorspronkelijke vorm van bankieren. De eerste banken waren eigenlijk gericht op personal banking, het persoonlijk beheren van vermogen van rijke families en adviesverlening. Pas bij de opkomst van de middenklasse werd bankieren algemeen en ontstond er een onderscheid tussen private banking en retail banking.


Wat is private banking? De term ‘private’ slaat op de persoonlijke dienstverlening aan de klanten. Dat is een wezenlijk verschil met de massaproducten van consumentenbanken (retail banking).


Private banking is de term voor de financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren (wikipedia)


Naast het beleggen van het vermogen bieden private banks aanvullende diensten aan, zoals vermogensplanning en advies rondom erfenissen en belastingen (estate planning). 



Wat is een private banker 

Het is bij private banking gebruikelijk dat de klant contact heeft met een vast contactpersoon, zijn persoonlijke private banker. Private bankers richten zich met hun dienstverlening volledig op de vermogende particulier of familie. Zij bieden een totaaloplossing voor vermogende klanten. Naast vermogensbeheer of een beleggingsadviseur, kunt u er terecht voor op maat gesneden advies, bijvoorbeeld omtrent vermogensoverdracht, nalatenschap en belastingen (estate planning). Maar er bestaan veel meer extra diensten. Denk daarbij aan bedrijfsoverdracht, vermogensplanning, begeleiden bij filantropie en het aanleggen van een kunstcollectie. 



Wat doet een private banker?

De private banker is een vertrouwenspersoon die uw gehele situatie overziet en met u meedenkt. Hij biedt een totaaloplossing, met:


-persoonlijke begeleiding om uw wensen en doelstellingen te realiseren

-aandacht voor u en uw complete vermogenssituatie     

-naast vermogensbeheer, een veelheid aan extra diensten


Wanneer private banking?

Om voor private banking in aanmerking te komen moet een klant doorgaans over een fors vermogen beschikken. Bij de meeste aanbieders ligt de ondergrens op €500.000,-, maar er zijn uitzonderingen. De omvang van het vermogen heeft veel invloed op waar u wel en niet terecht kunt. Ook zijn de private banking tarieven relatief meestal lager naarmate uw vermogen groter is.  



Private banking Nederland

In Nederland zijn naast de grootbanken met een private banking dienstverlening, ook een aantal kleine exclusieve banken actief. Een beoordeling van de private banks in Nederland vindt u in onze vergelijker van vermogensbeheerders in Nederland.



Wat zijn de kosten van private banking

De kosten die private banks berekenen voor hun diensten zijn doorgaans afhankelijk van de omvang van het vermogen en het risicoprofiel. Vrijwel alle private banken hanteren een percentage van het beheerd vermogen als beheervergoeding. Dit kan ook een vast bedrag per jaar zijn. Daarnaast kunnen andere kosten in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld voor advies, transactiekosten en bewaarloon. De meeste private banks hanteren hiervoor een all-in tarief, dat afhankelijk is van de grootte van het vermogen en natuurlijk het risicoprofiel.


Om in aanmerking te komen voor de individuele dienstverlening moet u over een substantieel vermogen beschikken. De kosten kunnen oplopen naar zo’n 2% voor de exclusieve dienstverlening – afhankelijk van het risicoprofiel. Maar ook bij private banking gaat elke euro aan kosten ten koste van het uiteindelijke rendement. Hogere kosten kunnen de groei van het vermogen op de langere termijn significant drukken. Kosten tellen namelijk exponentieel door. Wilt u meer weten over kosten van vermogensbeheer bij private banking? Finner maakt alle kosten inzichtelijk.



Rendementen private banking

De persoonlijke aandacht voor uw vermogen wekt de indruk dat de rendementen ook hoger liggen bij private banking. Dat is lang niet altijd het geval. De hogere kosten spelen daarbij een rol. Verder staat rendement niet los van risico. Een hoger rendement betekent doorgaans ook hogere risico’s bij beleggen.


Maar de keuze voor private banking rendement komt niet alleen voort vanuit het beleggingsrendement. Het zijn vooral de extra diensten en de persoonlijke begeleiding die de keuze voor private banking bepalen. Elk kwartaal publiceert Finner de gemiddelde rendementen van vermogensbeheer. Op onze website kunt u private banks op o.a. kosten en rendementen vergelijken. 


Beste private bank Nederland

Private banking is maatwerk. Daarom is er niet één beste private bank aan te wijzen. Dit hangt af van uw voorkeuren en de mogelijkheden voor uw inlegbedrag. Ook speelt het vertrouwen en de klik met de adviseur of private banker meestal een grote rol in de keuze. Toch kunt u veel doen om uw beste private bank te vinden. Door private banks te vergelijken, heeft u inzicht in de verschillen en zorgt u dat u met de juiste partijen om tafel komt te zitten. Private banking vergelijken kan hier. 



Private banking vergelijken

Bent u op zoek naar de beste private bank voor uw vermogen? Kijk op onze vergelijker of vraag een advies op maat aan. Komt u er niet uit? Een persoonlijke vermogenscoach van Finner helpt u graag verder om de beste keuze voor vermogensbeheer te maken. Plan eenvoudig een telefonische afspraak in met een van onze vermogenscoaches, om samen te kijken wat de beste private banking oplossing is voor uw situatie.



eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement