Onderzoek duurzaamheid vermogensbeheermarkt Nederland

Deel dit artikel

Bent u benieuwd hoe uw (aanstaande) vermogensbeheerder scoort op het gebied van duurzaamheid? Finner onderzocht het duurzame beleid van zo’n 96 dienstverleningen in de vermogensbeheermarkt. In dit artikel krijgt u eenvoudig inzicht in het duurzame label van uw vermogensbeheerder. Staat uw partij er niet bij? U kunt een vergelijkingsrapport aanvragen om inzicht te krijgen in het  duurzame beleid van uw beheerder. Verder delen we de belangrijkste conclusies over hoever partijen zijn met duurzaam beleggen


Inhoudsopgave:50% Nederlandse vermogensbeheerders heeft geen duurzaam beleid

Partijen zijn verplicht om aan te geven hoe duurzaam het beleggingsbeleid is middels, artikel 6, 8 of 9. Op dit moment heeft 51% van de partijen geen duurzaam beleggingsbeleid. Er zijn maar 5 partijen met een portefeuille met een duurzame doelstelling. 


LabelSFDR artikelDuurzaamheid% partijen
Grijs6Geen duurzame kenmerken51%
Lichtgroen8Duurzame kenmerken43,8%
Donkergroen9Duurzame doelstelling5,2%


Uit het onderzoek blijkt ook dat veel partijen op dit moment bezig zijn met de implementatie van een duurzaam beleggingsbeleid. De verwachting is dat er het komende jaar veel partijen zullen verschuiven van grijs naar lichtgroen. Dit komt omdat er veel wetgeving op de partijen afkomt, niet alleen de SFDR, maar ook de EU taxonomy. Vooral voor kleinere vermogensbeheerders blijkt het lastig om alle wijzigingen bij te benen. Hoe duurzaam is uw vermogensbeheerder? 

Uit het onderzoek volgt ook het duurzaamheidslabel van de vermogensbeheerder. Een vermogensbeheerder dient aan te geven hoe duurzaam het beleid is aan de hand van de categorieën grijs, lichtgroen en donkergroen. Hier ziet u een overzicht van een aantal  vermogensbeheerders waar klanten vaak naar vragen. Dit is geen volledig overzicht van alle duurzame vermogensbeheerders. 


PartijNiet duurzaam Duurzame kenmerken (art 8.)Duurzame doelstelling (art. 9)
ABN AMRO - Vermogensbeheer*vv
ABN AMRO MeesPierson - Vermogensbeheer*vv
ASN bank - Doelbeleggen

v
Bank ten Cate & Ciev

Delen Private Bank
v
Doelbeleggenv

Evi van Lanschot - Beheer
v
Fintessa Vermogensbeheerv

Fisher Investments Nederlandv

FitVermogen 
v
ING - Beheerd beleggen *vv
ING Private Banking *vv
InsingerGilissen *
v
Nationale-Nederlanden - Beheerd Beleggenv

Optimix - Vermogensbeheer
v
Rabobank - Beheerd beleggen*
v
Semmie
v
Triodos - Vermogensbeheer

v
Van Lanschot - Vermogensbeheer vv
Wierda en Partners v

*De partij heeft meerdere portefeuilles. Elke portefeuille kan anders geclassificeerd worden qua duurzaamheid.


Staat uw partij er niet bij? U kunt een vergelijkingsrapport aanvragen om inzicht te krijgen in het  duurzame beleid van uw beheerder. Andere opvallende conclusies 

Vanuit de wetgeving rondom duurzaamheid komen verschillende aspecten aan bod waar een vermogensbeheerder beleid voor kan hebben. In de onderstaande tabel vindt u conclusies over hoeveel partijen rekening houden met een aantal zaken in hun beleggingsbeleid: PartijenOmschrijving
Parijs akkoord10%In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen moet zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 1,5 ℃
OESO28%De OESO-richtlijnen bieden de handvatten voor bedrijven om met kwesties om te gaan zoals ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten, kinderarbeid, milieu en corruptie
UNGP63%De UN Guiding Principles on Business and Human Rights (“UNGP of UNGC”) omvatten duidelijke internationale normen over mensenrechten waaraan staten en bedrijven zich dienen te houden.
Uitsluitingsbeleid57%Beleid om directe beleggingen in bepaalde sectoren uit te sluiten. Denk aan controversiële zaken zoals wapens en tabak. 


Duurzame wetgeving zorgt voor meer inzicht

Per 10 maart 2021 is de de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van toepassing. Dit houdt in dat financiële partijen inzicht moeten geven in de duurzaamheid van de beleggingen. Het bouwt voort op de Sustainable Development Goals van de VN en de Overeenkomst van Parijs die erop is gericht de risico's en effecten van de klimaatverandering aanzienlijk te verminderen. Een onderdeel van de SFDR wetgeving is het duurzaamheidslabel. Een partij is verplicht om aan te geven welk label van toepassing is:

Duurzaamheidslabel -SFDR

bron: charco & dique


De categorieën die van toepassing kunnen zijn voor een bank of vermogensbeheerder worden als volgt omschreven: 

 • Grijs: niet duurzaam
 • Lichtgroen: duurzame kenmerken
 • Donkergroen:  duurzame doelstelling
Onderzoeksmethode

Finner onderzocht vermogensbeheerders op verschillende duurzaamheidskenmerken. De peildatum van het onderzoek is 1 april 2022. Partijen konden informatie bij Finner aanleveren over het duurzame beleggingsbeleid. Wanneer er geen informatie beschikbaar was, dan hebben wij ons  gebaseerd op openbare bronnen. Finner onderzocht welk duurzaamheidslabel wordt toegepast, met welke uitsluitingen een partij rekening houdt en geeft inzicht in een uitgebreide set van duurzaamheidskenmerken. Wat willen consumenten? 

Finner deed onderzoek naar de voorkeuren rondom duurzaamheid bij beleggers. Uit het onderzoek komen een aantal zeer interessante conclusies. Voor 70 procent van de respondenten is duurzaamheid belangrijk bij de keuze. De ondervraagden gaven ook aan waar zij liever niet in zouden willen beleggen. Dat zijn woekerleningen (79 procent), tabak (75 procent) en wapens (73 procent). Ook geeft 68 procent aan in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs te willen beleggen. Duurzaam beleggen een belangrijk thema voor 2022 

Duurzaam beleggen is hét thema voor 2022 in de beleggingsmarkt. De wetgever, de vermogensbeheerders en de consument hebben hier allemaal aandacht voor. Belangrijk om te realiseren is dat duurzaam beleggen nog relatief in de kinderschoenen staat en de inzichten zich zullen ontwikkelen. Finner zal een bijdrage leveren voor het vergelijken van het aanbod van duurzaam beleggen, en dat matchen met uw uitgangspunten en situatie. Wilt u zich verdiepen in de duurzaamheid van uw vermogensbeheerder? Vraag dan een vergelijkingsrapport aan via duurzaam beleggen vergelijken.  


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink

2 reactie(s)

 • Evert van Finner
  03 mei 2022 om 12:34 uur

  Doubledividend is wel beoordeeld maar helaas moesten we een selecte maken van populaire vermogensbeheerders, vandaar dat Doubledividend niet terug komt in dit overzicht. Doubledividend valt onder artikel 8 van de GFDR en hebben dus duurzame kenmerken in hun portefeuille.

 • Wieger Jager
  03 mei 2022 om 11:39 uur

  Jammer dat u DoubleDividend niet meenam in de beoordeling. Wat was de reden???

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement