Optimix is sinds 1983 actief als vermogensbeheerder. Destijds gestart met het beleggingsfonds Optimix. Optimix vermogensbeheer beheert op dit moment circa €2,5 miljard voor enkele honderden vermogende families, DGA's, stichtingen en instellingen. Het is gebruikelijk dat de portefeuillebeheerders en relatiebeheerders van Optimix in dezelfde beleggingen investeren als haar cliënten. Optimix vermogensbeheer richt zich op cliënten met een vermogen groter dan €2,5 miljoen. Momenteel heeft Optimix twee vestigingen in Nederland, te weten in Amsterdam en Groningen.

Naast de standaard propositie biedt Optimix ook een duurzame propositie aan vanaf €500.000,-. Voor cliënten met een vermogen groter dan €2,5 miljoen biedt Optimix een individuele lijnen strategie aan genaamd ‘Global Quality’.

Sinds 2016 is Optimix 100% dochter van Handelsbanken. Handelsbanken heeft 28 kantoren geografisch verspreid in Nederland waar men ook terecht kan voor vermogensbeheer vanaf €500.000,-.


BeoordeeldOptimix is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke partij wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt krijgt de partij een beoordeling. Wij beoordelen partijen op 72 punten. Zo controleren we bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, beoordelen we de hoogte en voorwaarden van de kosten en controleren we de onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendement, risico en beleggingsbeleid.

 
Optimix
Naam aanbieder
Optimix
Type beheer
Individueel beheer
Onderdeel van
Optimix Vermogensbeheer N.V.
Minimum inlegbedrag
€ 500.000,-
Vestiging(en)
Amsterdam, Eindhoven, Groningen
Jaar actief
1983
Onderscheidingen
Diverse Lipper en Morningstar awards voor de beleggingsfondsen

Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Visie Optimix 2023

Finner vroeg Optimix naar zijn visie voor 2023:


"Beursdalingen zoals we die in 2022 zagen, komen gelukkig niet ieder jaar voor, maar ze horen wel bij beleggen. Wat alle beursdalingen met elkaar gemeen hebben, is dat na een beursdaling er ook weer een herstel plaatsvindt. Hoe snel het herstel zich zal inzetten en hoe hard het gaat, is verschillend. De historie leert ons dat de beste beleggingsresultaten behaald worden na een forse beursdaling. Dit biedt hoop voor de toekomst.


En niet alleen aandelen zijn aantrekkelijk. Ook andere beleggingscategorieën hebben toegevoegde waarde in een beleggingsportefeuille. Door de opgelopen rentestanden beginnen ook obligaties weer aantrekkelijk te worden. Een jaar geleden waren te verwachte rendementen op obligaties nog negatief. Inmiddels zijn hier weer mooie rendementen te behalen.


Wij zeggen vaak ‘beleggen loont’. Immers, op de lange termijn moet een belegger gecompenseerd worden voor het risicokapitaal dat hij beschikbaar stelt aan ondernemingen en overheden. Op sommige momenten is die risicovergoeding laag en op sommige momenten is die vergoeding aantrekkelijker. Op dit moment zijn de vergoedingen op veel categorieën aantrekkelijk tot zeer aantrekkelijk!


Binnen onze portefeuilles is momenteel een hoge ‘competition for cash’. Binnen ons beleggingsteam zijn er vele discussies over waar we liquiditeiten het beste aan het werk kunnen zetten."

Beleggingsbeleid Optimix


De basis van het beleggingsbeleid is de asset allocatie. Deze is volgens Optimix van doorslaggevende betekenis voor het rendement en het risico in uw portefeuille. Zij geloven daarom in alert en actief allocatiebeleid mét uitgesproken keuzes. Voor de invulling van de portefeuille kan gebruikgemaakt worden van aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en indextrackers. Afhankelijk van de wensen en situatie van de klant worden de producten gekozen. In de portefeuille wordt vaak ook belegd in de Optimix huisfondsen. Wanneer er wijzigingen zijn in de samenstelling van de portefeuille worden deze altijd onderbouwd en gecommuniceerd. Verder belegt Optimix via een verantwoord beleggingsbeleid. Dit houdt in dat zij niet in ondernemingen beleggen die stelselmatig overtredingen plegen op gebied van mensenrechten, arbeidsvoorwaarden, milieu en anticorruptie. Hierom heeft Optimix zich aangesloten bij de United Nations Global Compact.

Volgens Optimix is het universele principe achter optimaal beleggen het voorkomen van al te grote waardedalingen in een portefeuille en het participeren in positieve markten. Bij te grote waardedalingen moeten er onevenredig grote positieve rendementen geboekt worden om op het uitgangsniveau terug te komen. Bij minder extreme verliezen is de terugverdientijd korter. Het voorkomen van grote waardedalingen is voor Optimix een belangrijk oogmerk. Dit doen zij door actief en alert in te grijpen binnen de vermogensverdeling (asset allocatie) en daarnaast via hun eigen beleggingsfondsen.

Op aanvraag is uitgebreide documentatie van het beleggingsbeleid beschikbaar.

Negatieve uitsluiting
ActiefOptimix kan gebruikmaken van grote bandbreedtes binnen haar actieve asset allocatie. Deze zijn groter dan gebruikelijk in de markt. Optimix gelooft dat in deze assetallocatie het grootste gedeelte van het rendement wordt behaald.
Maatwerk, ModelportefeuilleVanaf 1 miljoen euro inleg is maatwerk beschikbaar.
WaardebehoudFocus ligt meer op rijk blijven, minder op rijk worden. Optimix biedt naast de gematigde en gebalanceerde vermogensbeheeroplossingen ook offensieve strategieën aan waarbij vermogensaanwas hoger in het vaandel staat.
Beleggingsfondsen, IndextrackersEr kan ook belegd worden in aandelen. De focus ligt echter op invulling van de categorie aandelen met beleggingsfondsen en indextrackers.
JaOptimix gebruikt de eigen fondsen als integraal onderdeel van de portefeuille (gemiddeld 25-30%). Optimix belegt in eigen producten maar je betaalt hierover geen beheerfee. De beheerfee zal dus structueel lager liggen dan de 1% (vrijgesteld van btw). De eigen producten zijn dus geen extra verdiencomponent naast de beheerfee.
Abn Amro, CaceisMeespierson, Caceis
JaMedewerkers beleggen in dezelfde beleggingsoplossingen.
De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Kosten Optimix


Doorlopende kosten
Periodieke kostenEr worden geen additionele periodieke kosten in rekening gebracht.
BeheerfeeU betaalt een all-in beheerfee van 1% (BTW vrijgesteld) per jaar. Bij vermogens groter dan €5 miljoen geldt een maatwerk tarief. Over het gedeelte belegd in Optimix fondsen (Gemiddeld 25-30%) betaalt u geen beheerfee.
Performance fee
TransactiekostenBekijk in uw analyse
ServicefeeOptimix berekent geen service fee. Dit is gebaseerd op een belegging via een beleggersgiro. Mocht u maatwerk willen door bijvoorbeeld in alternatives willen beleggen dan gaat dit via een depotbank. Dat kan 0,02% tot 0,05% duurder zijn.

Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuilleBekijk in uw analyse
Kosten afbouw portefeuilleBekijk in uw analyse

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Optimix rendement


De getoonde rendementen zijn het NETTO rendement per jaar en per profiel. Dit is het behaalde rendement na aftrek van alle kosten. Wanneer u rendementen tussen partijen vergelijkt houdt dan ook rekening met het risico.

Rendementen zijn netto en op basis van referentieportefeuilles van €500,000. Gebaseerd op 1% beheervergoeding waarbij over de gemiddeld 30% huisfondsen geen beheervergoeding wordt gerekend. Individuele resultaten kunnen hiervan afwijken.

* De getoonde rendementen over 2023 zijn t/m 30 juni van dat jaar.

ProfielGematigdGebalanceerdGroei
2023*
3,7%
5%
6,6%
2022
-9,7%
-10,3%
-10,9%
2021
9,3%
14,8%
19,8%
2020
4,3%
5,1%
5,4%
Inzicht in alle rendementen van Optimix?Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.


Team Optimix


Op deze pagina vindt u de beschrijving van het beleggingsteam van de partij. De beschrijving van het team wordt opgesteld door de aanbieder zelf. 
drs Jelte de Boer CFA
Hoofd Beleggingen
Tevens verantwoordelijk voor selectie externe fondsbeheerders.
Kin Cheung
Senior Fund Manager
drs Herbert Vroon
Senior Fund Manager
Jaap Bouma
Senior Portefeuille Man.
drs Arjen van der Meer CFA
Senior Fund Manager
drs Diemer de Vries RBA
Senior Portefeuille Man.


Optimix

Vergelijk met andere partijen
Analyse rendement & kosten
Hulp bij uw keuze of overstap

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement