BrightPensioen werd opgericht in 2015. BrightPensioen gebruikt een ander verdienmodel dan het gebruikelijke waarbij verdiend wordt aan het vermogen van de klant. Bij BrightPensioen betaal je een lidmaatschap dat losstaat van je vermogen. En als klant ben je aandeelhouder, waardoor je meedeelt in de winst van BrightPensioen.

Bright is begonnen met pensioen, omdat een groeiende groep mensen geen pensioen opbouwt. Inmiddels is Bright er voor iedereen die vermogen wil opbouwen op een eerlijke en duurzame manier. Voor mensen die geen ingewikkelde beleggingskeuzes willen maken. Voor mensen die geen hoog risico willen lopen, maar wel meer rendement willen dan sparen oplevert.

BeoordeeldBright is gecontroleerd en opgenomen in onze vergelijker
Elke partij wordt gratis opgenomen in onze vergelijking. Wanneer een partij voldoende informatie beschikbaar stelt krijgt de partij een beoordeling. Wij beoordelen partijen op 72 punten. Zo controleren we bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, beoordelen we de hoogte en voorwaarden van de kosten en controleren we de onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder of beleggingsadviseur. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendement, risico en beleggingsbeleid.

 
Bright
Naam aanbieder
Bright
Type beheer
Mixfonds
Onderdeel van
Bright Pensions N.V.
Minimum inlegbedrag
€ 1,-
Vestiging(en)
Amsterdam
Jaar actief
2015
Onderscheidingen
Positive Finance Award 2019, categorie 'proven'

Beoordeling
Organisatie
Kostenbeleid
Beleggingsbeleid
Risicobeleid

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Visie Bright 2023

Finner vroeg Bright naar zijn visie voor 2023:


"In onzekere tijden is het aanlokkelijk om de toekomst te (proberen te) voorspellen. Maar wie had eind 2021 gedacht dat de inflatie in 2022 in de dubbele cijfers zou lopen? Dat de rentes zo hard zouden stijgen? Of dat er oorlog op Europees grondgebied zou uitbreken? Daarom doet Bright niet aan voorspellingen.


Uiteraard waren er in 2022 actieve beleggers die beter scoorden dan ‘de markt’. Een fonds vol energiebedrijven zal in 2022 een goed rendement behaald hebben. Maar daar tegenover staan fondsen met veel grotere verliezen, zoals fondsen met voornamelijk Tech-bedrijven.


De beleggingsstrategie van Bright is passief en we volgen de brede financiële markten. We beleggen voor de lange termijn, we doen niet aan stock picking, en ook niet aan timen. Met de instroom van (pensioen)geld van de deelnemers kunnen we maandelijks de portefeuille kosteloos herbalanceren. We geloven dat met deze strategie de kans het grootst is dat het lange termijn doelrendement van 6% (bij een inflatie van 2%) behaald kan worden."

Beleggingsbeleid Bright


Breed gespreid, gebalanceerd en tegen kostprijs.

Breed gespreid
Omdat de toekomst niet te voorspellen is spreidt Bright het vermogen over veel verschillende beleggingen. Daardoor ontstaan er vanuit verschillende hoeken rendementskansen. Tegelijkertijd voorkomt breed spreiden een grote negatieve impact wanneer bepaalde beleggingen het niet goed doen.

Wanneer volgens Bright verschillende beleggingscategorieën tegengestelde bewegingen laten zien, ontstaat er een grotere kans op communicerende vaten. Dit verkleint de kans op hevige schommelingen – ook wel volatiliteit genoemd – waardoor het vermogen stabieler groeit. Stabiliteit is volgens Bright belangrijk omdat negatieve rendementen zwaarder wegen dan positieve.

Bright spreidt de beleggingen allereerst tussen risicomijdende en risicovolle beleggingen. Risicomijdende beleggingen zijn obligaties en risicovolle beleggingen zijn (hoofdzakelijk) aandelen. Binnen elk van deze beide categorieën spreiden we over verschillende beleggingsmarkten. Zo spreiden ze binnen de categorie risicomijdende beleggingen over staats- en bedrijfsobligaties en zogeheten greenbonds.

Tenslotte zorgt Bright voor een zeer brede spreiding door in zogenaamde ETF’s, Exchange Traded Funds te beleggen. Dit wordt ook wel indexbeleggen genoemd. Hierdoor kun je breed gespreid en tegen lage kosten beleggen. Door op deze manier te beleggen wordt er volgens Bright een marktconform rendement bereikt.

Gebalanceerd
Bij beleggen is er een directe relatie tussen risico en rendement. Beleggingen waarvan een hoger rendement wordt verwacht, brengen een hoger risico met zich mee. BrightPensioen kiest ervoor niet risicovoller dan volgens een neutraal risicoprofiel te gaan beleggen en dit risico richting pensioendatum af te bouwen naar een defensief risicoprofiel.

Ze zorgen ervoor dat de verhouding tussen risicovolle en risicomijdende beleggingen gelijk blijft door middel van herbalanceren. Hierdoor wordt volgens hen een stabielere vermogensgroei bereikt, het risico beperkt en dit kan resulteren in tot extra rendement. Herbalanceren maakt het volgens Bright mogelijk met een neutraal risicoprofiel een vergelijkbaar of zelfs beter resultaat te halen met een offensief profiel.

Tegen kostprijs
Het laag houden van deze beleggingskosten is een belangrijk aspect binnen het beleggingsbeleid. Dat doen ze allereerst door te beleggen in de hierboven genoemde ETF’s. Dit brengt volgens hen minder kosten met zich mee dan beleggen in individuele aandelen.

Daarnaast houden ze het aantal transacties zo laag mogelijk. Dat doen ze door niet vaker dan één keer per maand te handelen. Bij het maandelijks aankopen van de beleggingen wordt de van tevoren bepaalde verhouding (zoals 60% risicovol en 40% risicomijdend) steeds opnieuw benaderd. Op deze manier herbalanceren ze zonder extra kosten te hoeven maken.

Best in class, Negatieve uitsluiting
Actief
Modelportefeuille
Groei
Indextrackers, Obligaties
Nee
Caceis
JaManagement belegt mee in hetzelfde fonds. Bouwen zowel pensioen op ALS vrij beleggen
De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Kosten Bright


Doorlopende kosten
Periodieke kostenGeen
BeheerfeeU betaalt €210 lidmaatschap per jaar. Als uw vermogen onder de €5.000 is betaalt u het eerste jaar geen lidmaatschapkosten van 210 euro
Performance fee
TransactiekostenBekijk in uw analyse
ServicefeeGeen

Eenmalige kosten
Kosten opbouw portefeuilleBekijk in uw analyse
Kosten afbouw portefeuilleBekijk in uw analyse

De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders


Bright rendement


Het getoonde rendement is het bruto rendement van de modelportefeuilles. De lidmaatschapskosten moeten hierop nog in mindering worden gebracht.

Dit betreft het rendement van de modelportefeuilles van Bright op basis van een eenmalige inleg. Elke klant belegt volgens een van deze modelportefeuilles.

* De getoonde rendementen over 2023 zijn t/m 30 juni van dat jaar.

ProfielBright Duurzaam DefensiefBright Duurzaam Neutraal
2023*
4,9%
6,9%
2022
-15,3%
-15,2%
2021
6,9%
13,3%
2020
4,0%
5,4%
Inzicht in alle rendementen van Bright?Vraag een vergelijkingsrapport aan en ontvang een rendementsanalyse tot 12 jaar. Zo krijgt u een goed beeld van de prestaties in goede en slechte jaren.


Team Bright


Op deze pagina vindt u de beschrijving van het beleggingsteam van de partij. De beschrijving van het team wordt opgesteld door de aanbieder zelf. 
Mw. Karin Jakobsen MSc
Oprichter / Directeur
Mw. Annemieke Beijerinck Drs
Medeoprichter
Dhr Sjaak Zonneveld
Commercieel Directeur
Dhr Peter Verhaar
Bestuursvoorzitter


Bright

Vergelijk met andere partijen
Analyse rendement & kosten
Hulp bij uw keuze of overstap

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement