Wat is private banking?

Deel dit artikel

Iemand die beschikt over een substantieel vermogen gaat al gauw op zoek naar een private bank voor individueel vermogensbeheer of beleggingsadvies. Hoe groter het vermogen, des te groter de behoefte aan de persoonlijke dienstverlening van een private banker. Dat is iemand die meedenkt en op maat gesneden advies geeft, passend bij uw vermogenssituatie. Private banking omvat meer dan alleen vermogensbeheer. Wat is private banking en bij welke banken kunt u terecht in Nederland? U leest het in dit artikel.Wat is private banking?

Klanten met een substantieel vrij belegbaar vermogen hebben behoefte aan een hoger niveau van service en productaanbod. Daar spelen private banken op in. Private banking is eigenlijk de oorspronkelijke vorm van bankieren. De eerste banken waren gericht op personal banking, het persoonlijk beheren van vermogen van rijke families en persoonlijke adviesverlening. Pas bij de opkomst van de middenklasse werd bankieren algemeen en ontstond er een onderscheid tussen private banking en retail banking.


Private banking is de term voor de financiële dienstverlening van banken aan welgestelde particulieren (Wikipedia)


De term ‘private’ benadrukt de persoonlijke dienstverlening aan de klanten. Dit gaat veel verder dan alleen vermogensbeheer. Klanten krijgen bij private banking toegang tot een ruimer aanbod van beleggingsproducten en meer gespecialiseerde diensten. Het is dat bredere pakket aan individuele aandacht en het maatwerk in de dienstverlening, dat de meerwaarde is van private banking. Naast het beleggen van het vermogen bieden private banks aanvullende diensten aan, zoals financiële planning en advies rondom erfenissen en belastingen (estate planning).


In Nederland zijn naast de grootbanken met een private banking dienstverlening, ook een aantal kleine exclusieve private banken actief. Een beoordeling van de private banks in Nederland vindt u in onze vergelijker van vermogensbeheerders in Nederland.Wat doet een private banker voor u?

Private banks bieden een totaaloplossing voor vermogende klanten. Zij richten zich met hun dienstverlening volledig op de vermogende particulier of familie. Het is gebruikelijk bij een private bank dat u contact heeft met een vast contactpersoon, uw persoonlijke private banker. 


De private banker fungeert als een vertrouwenspersoon die uw gehele situatie overziet en actief met u meedenkt. Hij of zij biedt een totaaloplossing voor uw vermogen, met:

  • persoonlijke begeleiding om uw wensen en doelstellingen te realiseren
  • aandacht voor u en uw complete vermogenssituatie
  • naast vermogensbeheer biedt hij een veelheid aan extra diensten


Maatwerk

Private banking omvat dus veel meer dan alleen vermogensbeheer. U kunt er terecht voor persoonlijk advies, bijvoorbeeld omtrent vermogensoverdracht, nalatenschap en belastingen (estate planning). En u kunt gebruik maken van nog veel meer extra diensten, zoals bedrijfsoverdracht, vermogensplanning, begeleiding bij filantropie en het aanleggen van een kunstcollectie. Geheel afgestemd op uw situatie. Een private banker levert maatwerk.Wanneer is private banking interessant?

Private banking is bij uitstek geschikt voor mensen die over een aanzienlijk vermogen beschikken en behoefte hebben aan meer begeleiding dan alleen vermogensbeheer. U bent op zoek naar persoonlijke begeleiding bij het beheer van uw vermogen, nu en voor de toekomstige generaties. En u wilt een deskundig adviseur, bij wie u terecht kunt voor vermogensplanning (estate planning) en adviesdiensten (fiscaal of juridisch). Juist het maatwerk in die bredere dienstverlening vormt de unieke meerwaarde van private banking.


Zoekt u enkel iemand die uw vermogen voor u beheert, en hebt u die extra diensten niet nodig? an hebt u genoeg aan een goede vermogensbeheerder. En vermogensbeheer kan ook met persoonlijk advies, zonder al die extra diensten zoals financiering, financieel of fiscaal advies.


Voor welke diensten kunt onder meer terecht bij een private bank?

  • Persoonlijk vermogensbeheer
  • Persoonlijk beleggingsadvies
  • Vermogensplanning
  • Estate planning
  • Structureren van onroerend goed
  • Filantropie (advies)
  • Bedrijfsoverdracht
  • Fiscaal of juridisch advies
  • Financiering


Vanaf welk bedrag is private banking mogelijk? 

Om voor private banking in aanmerking te komen moet een klant doorgaans over een fors vermogen beschikken. De omvang van het vermogen heeft veel invloed op waar u wel en niet terecht kunt. Bij de meeste aanbieders is een vrij besteedbaar vermogen van €500.000,- de ondergrens, enkele partijen bieden de exclusieve dienstverlening pas aan vanaf 1 miljoen vrij belegbaar vermogen. Delen Private Bank is de enige private bank in Nederland die geen minimumgrens vereist. 

Private BankOndergrens
ABN Amro MeesPierson€500.000,-
Bank ten Cate & Cie€1.000.000,-
Delen Private Bankgeen
ING Private Bank€500.000,-
InsingerGilissen€1.000.000,-
Rabobank Private Banking€500.000,-
J. Safra Sarasin€1.000.000,-
Triodos Bank€1.000.000,-
Van Lanschot Kempen€500.000,-

Bron: Finner


Wat zijn de kosten van private banking?

De kosten die private banks berekenen voor hun diensten zijn doorgaans afhankelijk van de omvang van het vermogen en het risicoprofiel. Vrijwel alle private banken hanteren een percentage van het beheerd vermogen als beheervergoeding. Daarnaast kunnen andere kosten in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld fondskosten, transactiekosten en bewaarloon. Sommige private banks hanteren een all-in tarief, maar ook dan komen er altijd nog kosten bij. Als u alle kosten bij elkaar optelt komt u op zo’n 1,3 tot 2% kosten per jaar (bij een inleg van 1 miljoen euro). 


Aan de extra dienstverlening hangt dus wel een prijskaartje. En ook bij private banking gaat elke euro aan kosten ten koste van het uiteindelijke rendement. Hogere kosten kunnen de groei van het vermogen op de langere termijn significant drukken. Kosten tellen namelijk exponentieel door. Wilt u meer weten over kosten van vermogensbeheer bij private banking? Vraag dan een vergelijkingsrapport aan, daarin vindt u een gepersonaliseerd kostenoverzicht. Wat is het rendement van private banking?

De persoonlijke aandacht voor uw vermogen wekt de indruk dat de rendementen ook hoger liggen bij private banking. Dat is lang niet altijd het geval. De hogere kosten spelen daarbij een rol. Kosten gaan immers ten koste van uw rendement. Verder staat rendement niet los van risico. Een hoger rendement betekent doorgaans ook hogere risico’s bij beleggen. De keuze voor private banking komt niet alleen voort vanuit het beleggingsrendement. Het zijn vooral de extra diensten en de persoonlijke begeleiding die de keuze voor private banking bepalen. 


Elk kwartaal publiceert Finner de gemiddelde rendementen van vermogensbeheer. Op onze website kunt u private banks op o.a. kosten en rendementen vergelijken. Benieuwd naar de rendementen van de private bank van uw keuze?

Rendement private banking
ABN Amro MeesPierson
Bank ten Cate & Cie
Delen Private Bank
ING Private Banking
InsingerGilissen
Rabobank Private Banking
J. Safra Sarasin
Triodos Bank
Van Lanschot Kempen

Bron: FinnerPrivate banking vergelijken

Bent u op zoek naar  een geschikte private bank voor uw vermogen? Vraag dan een vergelijkingsrapport bij ons aan. Op basis daarvan kunnen we overleggen wat voor u de best passende private banking oplossing is. Komt U er niet uit? Bel ons dan om een afspraak te maken net een van onze vermogenscoaches.Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement