Inflatie, stijgende rentes en de oorlog in Oekraïne lieten de beurzen in het eerste halfjaar van 2022 rood kleuren. Onrust op deze schaal veroorzaakt vaak een verkoopgolf, maar kan ook kansen bieden. Wat zijn de verwachtingen voor de komende periode? En hoe passen professionele vermogensbeheerders hun portefeuilles daarop aan?
In dit artikel vindt u de visie van een aantal professionele beleggers. Spreekt de aanpak van een vermogensbeheer u aan maar heeft u hulp nodig bij uw keuze voor een vermogensbeheerder? Vraag dan een advies op maat aan.
Veerkrachtige bedrijven en goud ter bescherming voor onrust - Laaken Asset Management

Sem Ongering, Laaken - ‘De hogere inflatieniveaus, krapper monetair beleid en daaruit volgend hogere rentestanden zijn een forse verandering ten opzichte van de afgelopen ruim tien jaar, maar niet nieuw. Wij herinneren ons de hogere rentestanden van voor 2009 en hanteren voor obligaties al sinds Q3 2017 significant kortere looptijden dan het marktgemiddelde. Aandelen in portefeuille zijn afgekomen hoewel de hoogst gewaardeerde aandelen vanaf Q3 2021 geleidelijk naar lager gewaardeerde, minder conjunctuurgevoelige bedrijven zijn omgezet. De nadruk wordt gelegd op bedrijven met prijszettingsvermogen die prijsstijgingen kunnen doorberekenen. Onderliggende bedrijfsresultaten blijven solide. Daarnaast handhaven we een goudpositie als bescherming voor geopolitieke onrust.’ Klik hier voor de uitgebreide visie van Laaken Asset Management.
Meer exposure naar Amerikaanse aandelen - Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer

David van der Zande, Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer - 'Risicoaversie heeft de afgelopen maanden de financiële markten beheerst met als gevolg dat de koersen van ‘risky assets’ onder druk lagen. Beleggen gaat nu eenmaal gepaard met het nemen van risico’s en de vraag is hoeveel risico er op de huidige niveaus is ingeprijsd. Hoewel kapitaalmarktrentes wereldwijd zijn opgelopen, denken we dat de vooruitzichten voor staatsobligaties niet aantrekkelijk zijn. Bedrijfsobligaties zijn wel wat aantrekkelijker geprijsd nu ‘credit spreads’ zijn opgelopen. Voor beleggers met een lange termijn beleggingshorizon vinden wij aandelen nog steeds de meest aantrekkelijke categorie. Dit jaar hebben wij in onze allocatie geen grote wijzigingen doorgevoerd. Wel hebben wij onze exposure naar Amerikaanse aandelen vergroot ten laste van Europese aandelen. Met ons tactische beleid nemen wij posities in die passen bij onze 12-maands visie.' Klik hier voor de meest actuele updates van Stroeve & Lemberger vermogensbeheer.' Klik hier voor de meest actuele updates van Stroeve & Lemberger vermogensbeheer.
Voorkeur voor aandelen - Rabobank

Taoufik Boussebaa, Rabobank - ‘Wij hebben een lichte voorkeur voor aandelen. Hoewel de inflatie, verkrappend monetair beleid, de oorlog en de lockdowns in China terecht de zorgen over de economische groei aanwakkeren, hebben markten de toegenomen kans op een recessie voor een deel ingeprijsd. De aandelenwaardering is sinds begin van het jaar gedaald met ruim 20% van een koerswinstverhouding van ruim 18,4 naar 14,7, wat benedengemiddeld is. Tegelijkertijd is de bufferfunctie van obligaties verbeterd. Mocht een recessie zich voltrekken, dan bieden obligaties in een portefeuille door de sterk opgelopen rentes ook meer ruimte voor demping, waardoor een sterke onderweging voor obligaties minder passend is.’
Vasthouden aan strategie - DoubleDividend

Marian Hogeslag, DoubleDividend - ‘Er zijn genoeg redenen voor beleggers om zich zorgen te maken: hoge inflatiecijfers, energieprijsschokken, een oorlog in Oekraïne, aanhoudende lockdowns in China en centrale banken die inzetten op renteverhogingen net nu de economie begint te sputteren. Als gevolg van deze onzekerheden hebben de financiële markten dit jaar een behoorlijke correctie laten zien. Echter, dit soort correcties zijn van alle tijden en benadrukt weer eens dat beleggen iets is voor de lange termijn. DoubleDividend is van mening dat de tussentijdse beweeglijkheid op de beurzen juist ook weer kansen biedt. Daarnaast is het van belang bij je beleggingsfilosofie te blijven en het beleggingsproces consistent en consequent uit te voeren.’ Klik hier voor de uitgebreide visie van DoubleDividend.
Kansen voor ondergewaardeerde marktsegmenten - Aureus Vermogensbeheer

Han Dieperink, Aureus - ‘Basis voor onze visie op de financiële markten is het drieluik van economische groei, liquiditeit en waardering. De economische groei zal dit jaar meer dan halveren, er is sprake van een extreme draai in liquiditeit en een normalisering in waarderingen. Centrale banken in de wereld hebben geen controle meer over de inflatie. De enige manier om de oplopende inflatie te beteugelen is door het monetaire beleid agressief te verkrappen of door een recessie te veroorzaken. Deze normalisatie biedt juist nu kansen voor de ondergewaardeerde marktsegmenten, waaronder bedrijven met een sterke balanspositie en voldoende pricing power die juist nu profiteren. Klik hier voor de uitgebreide visie van Aureus Vermogensbeheer.
Tips van Finner
Met beleggen verwacht je een hoger rendement te halen dan de spaarrente. Echter horen dalende markten daar af en toe bij. Juist dan is het zaak om vast te houden aan uw lange termijn plan. Want wie na een daling verkoopt, loopt mogelijk ook het herstel mis. Daarom is het belangrijk om met een lange horizon en gepast risicoprofiel uw beleggingen goed te spreiden en in tijden van onrust vast te houden aan uw plan! Het merendeel van de professionele beleggers doet dit namelijk op dit moment ook. Zo voorkom je overhaaste beslissingen met ongewenste uitkomsten. Vraagt u zich af of het een goed moment is om in te stappen, of dat u beter nog even kunt wachten? Lees dan ons artikel "Nu instappen of wachten met beleggen". Wilt u te starten met beleggen maar twijfelt u over het instapmoment? Overweeg dan periodiek beleggen.