Kindrekening - beleggen voor je kind

Beleggen via kindrekening

U gunt als ouder uw kind natuurlijk het beste. Wat is mooier dan je kind financieel goed op weg helpen in het leven? Veel ouders beginnen daarom al vroeg met sparen voor hun kind. Echter levert een spaarrekening niet veel op. Gelukkig is een beleggingsrekening voor uw kind ook een optie. Wat is een kindrekening en waar moet u op letten bij de schenkbelasting en vermogensbelasting? U leest het in dit artikel.


Inhoudsopgave 

Wat is een kindrekening?

Wat is de beste kinderrekening?

Hoe kan ik een kinderrekening openen?

Is de kindrekening fiscaal aftrekbaar?

Wat is een kleinkindrekening?

Beleggingsrekening kind vergelijkenWat is een kindrekening?

Een studie of rijbewijs, het kost allemaal veel geld. Veel ouders willen al vroeg beginnen met geld opzijzetten voor hun kind. U kunt op twee manieren vermogen opbouwen voor uw kind, via sparen of beleggen. Als u kijkt naar het te verwachten rendement, dan levert beleggen op de langere termijn meer op dan sparen. U ziet het verschil in een oogopslag met onze sparen of beleggen tool. Beleggen gaat met risico’s gepaard, maar levert op de langere termijn wel meer rendement op. Daarom beginnen veel mensen met beleggen. En met beleggen voor je kind kan iemand niet vroeg genoeg beginnen, want kinderen worden snel groot. U kunt daarom vermogen opbouwen via een kindrekening


Wat is een kinderrekening? Als u wilt beleggen voor uw kind opent u een beleggingsrekening op naam van het kind. Alles wat u stort op die rekening is een schenking aan het kind en daarmee zijn/haar eigendom. Uw kind mag zelfstandig over dat vermogen beschikken zodra het 18 jaar is geworden. Ouders mogen elk jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan hun kind. Informatie hierover vindt u op belastingdienst.nl. De schenkingsvrijstelling 2021 bedraagt €6604,- voor een kind. De vrijstelling schenkbelasting 2022 bedraagt €5677,- voor een kind.


Voor alle duidelijkheid, in het spraakgebruik worden kindrekening en kinderrekening door elkaar gebruikt. Ze zijn synoniem. 


Een nadeel van een kindrekening kan zijn dat een jongere nog niet verantwoordelijk genoeg is om op zijn 18e ineens de beschikking te krijgen over een groot bedrag. Het is echter wettelijk vastgelegd dat het geld met de 18e verjaardag aan het kind toekomt. Als u het bezwaarlijk vindt dat u uw kind op zijn 18e vrijelijk over het geld kan beschikken, dan kunt u er ook voor kiezen om een rekening op uw eigen naam te openen voor het kind. U kunt dan ook gewoon beleggen voor uw kind. Alleen in dat geval blijft het geld van u tot het moment dat u het schenkt aan uw kind.


Beleggen voor kind via kindrekening

Hieronder zetten we de belangrijke verschillen voor u op een rij tussen een kindrekening en beleggen voor uw kind op eigen naam.  Kenmerken kindrekeningBeleggingsrekening op uw eigen naam

U beheert het vermogen van uw kind tot het 18 jaar is, daarna mag het kind vrij beschikken over het vermogen

Ouders bepalen, zij houden zeggenschap en beschikking over vermogen tot moment dat het geschonken wordt

Elke storting is een schenking aan uw kind

Elke storting blijft van u

Jaarlijks kunt u de schenkingsvrijstelling benutten. Uw kind hoeft dan op de 18e geen erf- of schenkbelasting meer te betalen

Als u het geld wilt schenken aan het kind moet u rekening houden met de dan geldende vrijstellingen. U schenkt dan namelijk ineens een groot bedrag.

Het geld is van het kind en niet meer van u

Het geld blijft van u, ook nadat uw kind meerderjarig is

Grootouders of anderen zullen eerder geneigd zijn ook te schenken op deze rekening

Privéproject van de ouder(s)

Ouder mag zelf vóór de 18e verjaardag van het kind geld opnemen van de rekening, maar dan heeft het kind een vordering op de ouder

Vrijheid om geld eventueel anders aan te wenden

Vermogen telt mee in box 3 van de ouder tot kind 18 is

Vermogen telt mee in box 3 ouder tot u het wegschenkt

Bij overlijden valt vermogen toe aan kind

Bij overlijden valt het vermogen in de totale nalatenschap

Tabel 1: hoe te beleggen voor kinderen? 


Wat is de beste kinderrekening?

Wat de beste keuze is, hangt van de situatie en wensen af. Neem daarbij zeker de verschillen mee, die hierboven op een rij staan. In principe kunt u bij alle aanbieders terecht om te beleggen voor uw kind, als u dat op uw eigen naam doet. Maar niet elke partij biedt de mogelijkheid om een rekening op naam van het kind te openen. Vergelijk kindrekeningen goed op rendementen, kosten en beleggingsbeleid. Vermogensbeheerders brengen kosten in rekening en die hebben invloed op het rendement. Kinderrekening vergelijken doet u eenvoudig op Finner.


Hoe kan ik een kinderrekening openen?

U kunt een kinderrekening openen bij Nederlandse banken of een online vermogensbeheerder naar keuze. Niet elke partij biedt een speciale beleggingsrekening op naam van het kind aan. Alleen de ouders of wettelijk vertegenwoordiger kunnen een beleggingsrekening openen voor hun kind. Om een kinderrekening te openen, hebt u de persoonsgegevens van het kind nodig, het BSN-nummer en natuurlijk uw eigen gegevens. Want u bent wettelijk verantwoordelijk tot uw kind meerderjarig is. Na het openen van een kinderrekening kunt u beginnen geld storten en beleggen. Meestal zijn er meerdere opties voor geld overmaken op een kindrekening: direct van uw eigen betaalrekening, via iDeal of een automatische incasso. Ook kunt u kiezen om ineens een bedrag over te maken, of het periodiek te doen. Houd hierbij wel de schenkingsvrijstelling in de gaten.


Bij welke online vermogensbeheerders kunt u terecht voor een kinderrekening?

 •  ABN Amro Bank
 •  ASN Bank Doelbeleggen
 •  Axento
 •  Dexxi
 •  Doelbeleggen
 •  Evi van Lanschot
 •  iBeleggen
 •  ING
 •  NNEK
 •  OAKK
 •  Peaks
 •  Perlas
 •  Rabobank
 •  Robeco One 
 •  Saxo Wealthcare
 •  Semmie


In de vergelijking van vermogensbeheerders vindt u al deze partijen terug. 


(Nog) geen kinderrekening is mogelijk bij de volgende online vermogensbeheerders:

 •  Centraal beheer
 •  Fitvermogen
 •  Knab
 •  NN Beheerd Beleggen
 •  Openbank Wealth
 •  Oxby
 •  BrightPensioen denkt erover na om het aan te gaan bieden


Is de kindrekening fiscaal aftrekbaar?

Aan een kindrekening zijn geen speciale fiscale voordelen verbonden, maar door jaarlijks in te leggen en daarbij beneden de schenkingsvrijstelling te blijven voorkomt u dat u ineens een groot bedrag schenkt en dan wel schenkbelasting moet betalen. Het vermogen op de kindrekening telt ook mee in box 3 van de ouder. Staat de rekening op naam van het kind, dan krijgt het kind belastingvrij de beschikking over het vermogen op de 18e verjaardag, mits u jaarlijks onder de schenkvrijstelling bent gebleven. Staat de beleggingsrekening op uw eigen naam, dan kunt u het bedrag ineens of in gedeelten schenken. Wilt u meer weten over belastingvrij schenken kind, lees dan het artikel Geld schenken kind – de regels. 


Wat is een kleinkindrekening?

Voor opa’s en oma’s die willen sparen of beleggen voor hun kleinkind(eren) zijn er eigenlijk dezelfde mogelijkheden. De ouders moeten de rekening openen en beheren. Het is dus feitelijk gewoon een kindrekening, alleen in dit geval zijn het de grootouders die er geld op storten. Bij een kleinkindrekening op naam van het kind telt het vermogen mee in box 3 van de ouders. Als grootouders hebt u geen zeggenschap meer over het geld en de ouders kijken mee. En het geld dat u periodiek overmaakt ziet de fiscus als een schenking. Let wel op de maximale vrijstelling per jaar. Die ligt voor grootouders lager dan voor ouders. De schenkingsvrijstelling 2021 aan een kleinkind bedraagt €3244,- en de vrijstelling schenkbelasting 2022 bedraagt €2274,- voor een kleinkind.


U kunt als grootouder ook een beleggingsrekening op uw eigen naam openen, dan telt het vermogen mee in box 3 bij u als grootouders. Als uw kleinkind meerderjarig is kunt u het ineens of in delen schenken. Daarbij is het ook belangrijk te letten op de schenkingsvrijstelling. Meer weten? Lees ons artikel Schenken kleinkind – 6 tips, of lees over sparen voor de kleinkinderen op de site van de Consumentenbond.


Beleggingsrekening kind vergelijken

Door de lage spaarrente is vermogen opbouwen via een kinderspaarrekening veel minder interessant dan vroeger. Zeker als uw kind of kleinkind nog jong is, is beleggen voor kinderen via een kinderrekening meestal veel interessanter. Een speciale beleggen kinderrekening openen kunt u bij diverse partijen. De meeste banken in Nederland bieden rekeningen voor kinderen, zoals de beleggingsrekening kind van ABN Amro of ING Kinderrekening. Speciale kinderrekeningen worden ook aangeboden door online vermogensbeheerders zoals Semmie voor kinderen, Brand New Day Kinderrekening, Evi4Kids, Robeco Kids of Meesman Kinderrekening.


Kijk goed wat de voor- en nadelen zijn van een kindrekening en vergelijk beleggingsrekeningen op kosten en voorwaarden. Denkt u nog na over beleggen? Maak dan gebruik van onze kennisbank met veel informatie over beginnen met beleggen, beleggingsrekening vergelijken, schenken kind of schenken kleinkind. Een volledig overzicht van vermogensbeheer Nederland vindt u hier.


eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement