Met een Vermogensbeheer Mandaat belegt u voor een gedeelte in wereldwijde, defensieve aandelen en deels in Investment Grade-obligaties. De verdeling tussen deze categorieën is afhankelijk van uw risicoprofiel. De belangrijkste criteria voor de selectie van aandelen zijn: de onderneming heeft een sterke balans, gezonde kasstromen, bovengemiddelde diversificatie naar regio’s en/of producten, een goed en historisch groeiend dividend, een beschermd bedrijfsmodel door een goede positie in een waardeketen en/of een merkenportefeuille en een aantrekkelijke waardering. Naast fundamentele analyse op het niveau van de individuele onderneming, vormen diversificatie en een overweging naar defensieve ondernemingen twee belangrijke factoren waar het Vermogensbeheer Mandaat op stuurt.

Doorgaans bestaat de portefeuille uit dertig tot veertig ondernemingen, verspreid over een aantal verschillende landen. De portefeuille bestaat gedeeltelijk uit erkende defensieve ondernemingen zoals de zogenaamde "consumer staples". Dit zijn ondernemingen die voorzien in alledaagse behoeften van een consument. Ook zijn er beleggingen in de portefeuille die doorgaans als iets risicovoller worden gezien. Van deze beleggingen hebben de analisten van Hof Hoorneman geanalyseerd dat de waardering en/of het risicoprofiel van de onderneming door de markt onvoldoende wordt erkend in de koersprijs. Het feit dat het beleid van dit mandaat zich specifiek richt op zeer grote ondernemingen heeft wel enige consequenties. De belangrijkste consequentie is dat deze ondernemingen door veel analisten worden gevolgd en dus min of meer efficiënt worden gewaardeerd. Je kunt dus minder je voordeel doen met het feit dat de onderneming niet of nauwelijks wordt gevolgd zoals bij kleine ondernemingen wel het geval kan zijn. Er is daarom minder sprake van significante onderwaardering op basis van marktinefficiëntie. Dit betekent volgens Hof Hoorneman echter niet dat een onderneming niet aantrekkelijk gewaardeerd kan zijn in het licht van de eerder gestelde criteria.

De uiteindelijke doelstelling van het aandelengedeelte van het Vermogensbeheer Mandaat is het realiseren van het beleid dat zich het beste laat typeren als Defensief Value beleggen. Hierbij staan de volgende drie punten centraal:
(1) Focus op diversificatie en kwaliteit; een gediversifieerde portefeuille met kwalitatief hoogwaardige ondernemingen die zich kenmerken door marktleidende posities en een lange historie van winst en dividendgroei.
(2) Focus op waarde; het selecteren van die ondernemingen die relatief weinig neerwaarts risico kennen en hierdoor ondermeer een aantrekkelijk dividendrendement hebben.
(3) Focus op een lange investeringshorizon; het selecteren van die ondernemingen die succesvol zijn en dit op de lange termijn kunnen blijven. Dit resulteert binnen de portefeuille in relatief weinig transacties.
(4) En tenslotte hun aandacht richten op de toekomst: Hoe en wanneer wordt die onderwaardering opgeheven?

Obligaties worden op vergelijkbare wijze onderzocht. De financiële omstandigheden van de betreffende onderneming worden geanalyseerd om te bezien of er sprake is van onderwaardering. Soms komt een koers van een obligatie fors onder druk als gevolg van negatief nieuws rond de onderneming. Een reden daarvan is dat de verhandelbaarheid van bedrijfsobligaties vaak geringer is dan van aandelen. Door gedegen onderzoek kan een goede inschatting gemaakt worden over de feitelijke onderliggende waarde van een obligatie. Als overtrokken koersreacties zorgen voor een aankoopmogelijkheid dan kan worden geprofiteerd van de onderwaardering.

Hof Hoorneman Value Mandaat
Hof Hoorneman biedt vanaf een offensief profiel ook het Value Mandaat. In dit mandaat wordt gezocht naar ondergewaardeerde aandelen met een relatief lage koers/winstverhouding en een relatief hoog dividendrendement. Dit mandaat is vooral interessant voor beleggers die op

Negatieve uitsluitingDe beleggingen worden op kwartaalbasis gecheckt op duurzaamheid door Sustainalytics
ActiefActief beleggingsbeleid o.b.v. het zogenaamde "Value beleggen" ofwel beleggen in ondergewaardeerde bedrijven.
Modelportefeuille
Groei Voor offensieve risicoprofielen
Aandelen, Beleggingsfondsen
Ja
Bank of NY/Mellon
Nee
De getoonde beleggingen en de tabel is van Hof Hoorneman Bankiers Beheer Mandaat. Naast deze dienstverlening biedt Hof Hoorneman Bankiers ook andere dienstverleningen aan. Gebruik onze vergelijkingsmodule om alle mogelijkheden te vergelijken.
De beste vermogensbeheerder vinden?Vergelijk vermogensbeheerders

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement