Succesvol beleggen? Start met een beleggingsplan

Deel dit artikel
beleggingsplan

De rente is laag en veel consumenten wagen de stap naar de beurs. Helaas is dat ‘avontuur’ op de beurs niet altijd succesvol. Veel particuliere beleggers raken na een slecht jaar ontmoedigd en keren de beurs de rug toe. Dit is jammer en vooral onnodig. Met een goed beleggingsplan legt u de basis voor een succes. In uw beleggingsplan zet u de kaders neer en het helpt u om koers te houden als de beurs op en neer gaat. Met een goed beleggingsplan op zak gaat u vervolgens op zoek naar de beste vermogensbeheerder of broker om bij te beleggen. 


In dit artikel leggen we uit: wat is een beleggingsplan.

Vervolgens de 7 tips om een succesvol belegger te worden:

Tip 1. Beleg voor een concreet beleggingsdoel

Tip 2. Bepaal de beleggingshorizon

Tip 3. Kies met hoeveel geld u belegt

Tip 4. Bepaal uw risico

Tip 5. Zorg voor een goede spreiding

Tip 6. Kies uw eigen vorm en beleid

Tip 7. Houd koers


Tip 1. Beleg voor een concreet beleggingsdoel

Waarom gaat u überhaupt beleggen? Doet u het voor aanvulling op uw pensioen (over 20 jaar), of voor de studie van uw kinderen (over bijvoorbeeld 10 jaar)? Of wilt u de waarde van uw vermogen in stand houden? Een concreet beleggingsdoel vormt het fundament voor uw beleggingsplan. Het geeft richting aan uw beslissingen. Wanneer u geen concreet doel heeft, vraag u dan in elk geval af wanneer u het geld nodig zou hebben. Dat zegt toch iets over een doelstelling. Succesvol beleggen is namelijk een middel om een beleggingsdoel te bereiken.


Tip 2. Bepaal de beleggingshorizon

Uw beleggingsdoel bepaalt de termijn. Heeft u geen concreet doel, bedenk dan hoe lang u uw geld niet nodig heeft. Hoe langer de beleggingshorizon, des te groter de kans dat beleggen een succes wordt. Een termijn van 10 à 15 jaar is aan te raden. De beleggingshorizon bepaalt ook voor een groot deel of u offensief of juist defensief kunt beleggen. Met een korte horizon (<5 jaar) adviseren professionele partijen al snel om defensief te beleggen. Met een lange horizon is er meer ruimte om offensiever te beleggen met doorgaans een hoger rendement. 


Een veelgemaakte fout bij beleggen is focussen op de korte termijn. Wanneer koersen dalen raken beleggers in paniek. Een succesvol belegger focust echter op de lange termijn en kijkt door de korte termijn schommelingen heen naar de stip op de horizon.

TermijnBeleggen met succes?
< 3 jaarSparen
< 5 jaarTe riskant voor succes
5 - 10 jaarKansen zijn redelijk, maar wees kritisch
10 - 15 jaarGoede kans op succes
> 15 jaarIdeaal voor succesvol beleggenTip 3. Kies met hoeveel geld u belegt

Bepaal hoeveel geld u voor een langere termijn niet nodig heeft. Stel u heeft 100.000 euro ter beschikking. Welk gedeelte zou u hiervan een langere tijd (5, 10, 15 jaar) kunnen missen? Als dat de helft is, dan is dat een goed bedrag om mee te beleggen. Dit kan ineens of periodiek. De rest houdt u aan als buffer voor (on)voorziene uitgaven. Hoe groot uw buffer moet zijn, kunt u berekenen met de BufferBerekenaar van het Nibud. 


Mogelijk hebt u geen groot bedrag om ineens in te leggen. U kunt ook beleggen met kleine bedragenPeriodiek beleggen is een slimme keuze. Of de beurs stijgt, of daalt, u koopt op verschillende momenten en krijgt zo een gemiddelde koopkoers.Tip 4. Bepaal uw risico

Rendement en risico gaan bij beleggen hand in hand. Het risico bepaalt in grote mate de haalbaarheid van uw doel. Hoe hoger het rendement dat u wilt behalen, des te hoger is ook het risico dat u hiervoor moet accepteren. Bent u bereid om dit risico te accepteren, of neemt u liever een defensieve houding? Dit is van grote invloed op het risicoprofiel. Als u zenuwachtig wordt bij een koersschommeling van 10% kunt u overwegen niet te veel in aandelen te beleggen. Beleggen in aandelen is risicovoller dan beleggen in obligaties. 


Vermogensbeheerders werken met verschillende risicoprofielen. Van laag tot hoog. Defensief (meer obligaties dan aandelen), neutraal (50/50), of offensief (meer aandelen dan obligaties). Veel vermogensbeheerders hebben de zorgplicht om een passend risicoprofiel voor u op te stellen. 


Belegt u zelf? Dan moet u zelf uw risico bepalen. Om een inschatting te maken van wat u maximaal kunt verliezen in een slecht jaar kunt u naar de rendementen van professionele vermogensbeheerders kijken in slechte beursjaren, zoals bijvoorbeeld 2008. Tijdens de kredietcrisis waren verliezen van 20% tot 25% in een neutraal profiel geen uitzondering (zie grafiek). 
rendementen-neutraal-profiel


U kunt uw risico beperken. Uit de grafiek blijkt dat in de latere jaren de verliezen worden goedgemaakt. Daarom is tip 2 zo belangrijk. Een lange horizon vergroot de kans op succes. Risico beperkt u ook door te spreiden. Zowel in tijd (periodiek beleggen), als tussen beleggingen (zie de volgende tip).Tip 5. Zorg voor een goede spreiding

Beleggen is spreiden. Spreiden is het belangrijkste instrument om beleggen succesvol te maken en risico’s te beperken. De meest gangbare categorieën waarin u kunt beleggen, zijn: aandelen, obligaties, alternatieven (grondstoffen, hedgefunds, vastgoed, e.d.) en liquiditeiten. Bijgaand ziet u een voorbeeld van de verdeling van het vermogen in een neutraal profiel. 


asset-allocatie


De verdeling van het vermogen over de bovenstaande categorieën (asset allocatie) is een van de belangrijkste instrumenten om rendement en risico te managen. Uit academische literatuur blijkt dat ten minste 80% van het beleggingsrendement door de asset allocatie wordt bepaald. Professionele beheerders hebben voor elk risicoprofiel een bijpassende asset allocatie. In de meeste gevallen bestaat een zeer defensief profiel voor 100% uit obligaties en een zeer offensief profiel voor 100% uit aandelen. 


Meer leren over spreiden? Lees dan Waarin beleggen? Alle opties op een rij.Tip 6. Kies uw eigen vorm en beleid

Hoe wilt u beleggen? Eerst moet u een beleggingsvorm kiezen. Wilt u zelf uw keuzes maken, of kiest u ervoor om het beleggen over te laten aan experts. Het is de keuze tussen zelf beleggen of vermogensbeheer. Zelf beleggen vereist een ander kennisniveau dan beheerd beleggen. Vindt u het lastig om te bepalen wat de beste beleggingsvorm voor u is? Doe dan de test hoe u kunt beleggen.


Dan is er de keuze voor het beleggingsbeleid. Elke professionele partij heeft een beleggingsbeleid. Wat past het beste bij u? Dat helpt u bij de keuze voor het type vermogensbeheerder, of hoe u het zelf aan gaat pakken. U kunt beleggen in fondsen, aandelen, indextrackers, of opties. Beleg in producten die bij u passen.

 • Wenst u de markt zoveel mogelijk na te bootsen? Dan kiest u een aanbieder of portefeuille met (passieve) indextrackers. 
 • Wenst u juist meer rendement te behalen dan de markt, of het risico te beperken? Dan past een actieve strategie beter. Actief beleggen kunt u in principe met alle beleggingsproducten. 
 • Bedenk ook hoe u wilt handelen in specifieke situaties. Verkoopt u bijvoorbeeld beleggingen bij voldoende winst? Of stapt u (deels) uit aandelen in een crisis? Leg uw voornemen vast in uw plan.


Meer weten? Lees Zelf beleggen of uitbesteden aan een vermogensbeheerder?Tip 7. Houd koers

Succesvol en veilig beleggen begint met een goed plan. En dan volhouden. Beter gezegd, vasthouden! Aan de koers die u hebt uitgezet in uw plan. Het is verstandig om uw plan jaarlijks tegen het licht te houden. Om te kijken of het nodig is om uw doelstellingen of beleggingen bij te stellen. Bijvoorbeeld wanneer het doel dichterbij komt of wanneer het even minder gaat op de beurs. Juist dat zijn de momenten om te toetsen of u nog op koers ligt om uw doel te behalen of dat het zaak is om bij te sturen. Kortom, een lange termijn en goede spreiding zijn de sleutels tot succesvol en veilig beleggen.Meer tips?

Nu u uw plan helder hebt, kunt u op Finner eenvoudig alle brokers vergelijken of vergelijk vermogensbeheer. Om een vermogensbeheerder te selecteren raden wij aan naar de kosten van vermogensbeheerders te kijken en de behaalde rendementen van vermogensbeheerders te vergelijken. Neem daarin ook de mindere jaren mee. 


Wilt u weten hoe u de beste vermogensbeheerder of beste broker vindt? Wij helpen u graag verder met een advies op maat.


Wilt u meer informatie over het opstellen van een succesvol beleggingsplan? Download ons eBook.
Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement