Zelf beleggen of uitbesteden aan een vermogensbeheerder?

Deel dit artikel

“Ik heb 100.000,- euro beschikbaar, maar ik twijfel of ik zelf ga beleggen of dat ik een vermogensbeheerder inschakel. Wat denkt u dat beter is om te doen?”Een goede vraag, die niet eenvoudig is te beantwoorden. Er zijn vele manieren en strategieën om te beleggen. U kunt zelf beleggen in aandelen, in een mandje van beleggingsfondsen, of in indextrackers; u kunt een beleggingsadviseur in de arm nemen, of het beleggen uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Door zelf te beleggen spaart u in ieder geval de kosten uit voor het inhuren van een professional. Maar u moet uzelf afvragen of u ook in staat bent om succesvol te beleggen en uw doelen te behalen.Alles begint met een beleggingsplan

Voordat u begint met beleggen is het belangrijk om na te denken waarom u belegt. Wat zijn uw doelen en wanneer wilt u die bereiken? U vergroot de kans op succes door een concreet beleggingsplan te maken. In het plan zouden de volgende vragen beantwoord moeten worden:  • Beleggingsdoel: wat is het doel dat ik wil bereiken en wat is het eindkapitaal dat ik hiervoor nodig heb?

 • Beleggingshorizon: hoe lang kan of moet het geld belegd zijn om dit doel te behalen? (Als u geen concreet doel hebt, hoe lang kunt u het geld missen? En wat zou een realistisch doel zijn?)
 • Rendement versus risico: hoeveel rendement heb ik nodig om het gewenste eindkapitaal te behalen? (Des te hoger het rendement, des te hoger is ook het risico dat u hiervoor moet accepteren. Bent u bereid om risico te accepteren, of neemt u liever een defensieve houding?) 

Hier vindt u een handige tool om het gewenste eindkapitaal, de beleggingshorizon en het benodigde rendement te bepalen. Hoewel er nog veel andere aspecten zijn die onderdeel uit kunnen maken van uw beleggingsplan, zijn dit wel de meest bepalende. Kies de uitvoerder van uw beleggingsplan

U hebt nu een uitgewerkt beleggingsplan. Maar wie is het beste in staat om dit plan uit te voeren? Bent u dit zelf, of neemt u liever een professionele partij in de arm? De volgende vragen helpen u op weg:    • Heb ik voldoende kennis & ervaring?  Kijk kritisch naar uzelf en beoordeel of u over voldoende kennis en / of ervaring beschikt om uw plan succesvol uit te voeren. Heeft u dit niet, dan kunt u investeren in opleidingen en beginnen met ervaring op te doen, of u kunt overwegen de hulp in te roepen van een professionele partij.


 • Heb ik voldoende tijd om mijn portefeuille te beheren? Om succesvol zelf te kunnen beleggen moet u investeren in het opzetten van een gedegen beleggingsstrategie om uw doelen te behalen. Daarnaast dient u periodiek (afhankelijk of u bv actief of passief belegt) de portefeuille te onderhouden. Dit vergt tijd en kunt u die tijd hiervoor vrijmaken?


 • Heb ik voldoende inzicht in de mogelijke risico’s en verwachte rendementen? Kunt u een goed oordeel vormen over de verwachte risico’s en rendementen van een eigen beleggingsstrategie? Zo niet, investeer dan in een opleiding, of besteed het beleggen uit.


 • Kan ik voldoende rationeel beleggingsbeslissingen nemen? In de praktijk blijken emoties een grote rol te spelen bij beleggingsbeslissingen, vooral als de koersen erg beweeglijk zijn. Onderzoek hiernaar, ook wel behavioural finance genoemd, lijkt dat te bevestigen. Veel beleggers behalen teleurstellende resultaten, omdat de beslissingen niet altijd rationeel zijn. Hoe reageert u op een koersdaling van 15%, 25%, of misschien wel 50%? Bent u dan in staat om nog de juiste beslissingen te nemen? Twijfelt u of u de geschikte persoon bent om het beleggingsplan uit te voeren, dan kan het nuttig zijn om een gesprek aan te gaan met een vermogensbeheerder. Let er wel op dat een vermogensbeheerder geld kost. Gemiddeld bedragen de directe kosten voor een vermogensbeheerder zo'n 0,5% - 1,5% (afhankelijk van het inlegbedrag en type vermogensbeheerder). Deze kosten gaan altijd ten koste van uw rendement. Weegt dat op tegen de tijdsbesparing, het gemak en de expertise die een vermogensbeheerder u kan bieden? Wilt u zelf beginnen met beleggen, dan kunt u bijvoorbeeld ook starten met trackers of beleggingsfondsen. Bekijk alle tips voor een goede start met beleggen.


 

Vind een oplossing die bij u past

Met een goed doordacht beleggingsplan en een heldere keuze of u het zelf gaat doen of een professional in de arm neemt, kunt u de zoektocht starten naar een geschikte aanbieder. Dit wordt veel eenvoudiger als u bovenstaande stappen hebt doorlopen. Te vaak zien we beginnende beleggers die verleid worden door een reclame van een vermogensbeheerder of broker en zomaar hun geld ergens in stoppen. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit leidt tot teleurstellingen. Een goede voorbereiding is zeker bij beleggen het halve werk, neem hier dus ook de tijd voor. Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

2 reactie(s)

 • Vigoleis
  09 september 2015 om 14:28 uur

  Studie na studie toont aan dat het voor particuliere beleggers het beste is om tegen de laagste kosten te beleggen in indexfondsen. De kosten nemen namelijk het gros van het rendement weg en vermogensbeheerders hebben voor particulieren, wetenschappelijk aangetoond, weinig tot geen toegevoegde waarde. Ik kan ten zeerste aanraden om het boek van Jacques Wintermans te lezen: de schitterende eenvoud van indexbeleggen. Via de website www.indexbeleggen.nl kan je het bestellen. Daarin staat ook een heel stappenplan, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Of het recente De beleggingsillusie van de heren Kerdel en Schukken (zie ook hun website www.beleggingsillusie.nl). Er zijn steeds meer mogelijkheden om in indexfondsen te beleggen. Ga eens kijken bij de partij die al jaren een overzichtelijk aantal indexfondsen aanbiedt, te weten www.meesman.nl. Keuze uit vijf fondsen, waarmee je een goede spreiding kan samenstellen. Meesman heeft bovendien het voordeel boven andere indexfondsen, zoals ETF's, dat je ook maandelijks een vast bedrag kan beleggen. Studies tonen aan dat maandelijks beleggen de kans biedt op het hoogste rendement. Maar hoe dan ook: breng je gelden niet in beheer bij de banken: die pompen jouw geld alleen maar door naar eigen fondsen, waarmee ze fees op fees van je rendement wegpakken (zie die onderzoeken vermeld in de twee boeken hierboven.

 • Robert
  01 september 2015 om 11:34 uur

  Beleggen in de brede stockmarket levert 6% op volgens Buffet en de prestaties uit het verleden van de laatste 100 jaar: Als die professional je meer kost dan 6% van 100.000, dan ga je er dus netto op achteruit. Om te investeren in een brede stockmarket ETF heb je geen professional nodig: Mijn insteek is dus dat die professional honorarium mag krijgen relatief aan de gegarandeerde meerwaarde. Wie garandeert meerwaarde? Ik hoor het graag. De beleggingsadviseur van mijn bank garandeert me de kosten, niet de opbrengst.