Risico's bij wereldwijd gespreid beleggen | Valutarisico

Deel dit artikel
valutarisico

Ik beleg in een in euro's genoteerd aandelenfonds, dat belegt in wereldwijde aandelen. Heb ik dan te maken met een valutarisico?

Jazeker, wij zullen uitleggen hoe. In dit artikel leest u meer over het valutarisico bij beleggen. Een risico wat vaak over het hoofd wordt gezien. Wat is valutarisico?

AFM: Valutarisico ontstaat wanneer je in een andere valuta dan de euro belegt. Als de koers van die andere valuta daalt in vergelijking met de euro, dan heeft dit een negatieve invloed op de waarde van je beleggingen in die andere valuta.Als u belegt in een beleggingsfonds met een breed gespreide internationale aandelenportefeuille, dan zitten daar aandelen in van bedrijven die bijvoorbeeld noteren in Amerikaanse dollars, Japanse yen en Britse pond. U begrijpt dat u geld kunt verliezen door een koersdaling (koersrisico). Wat beleggers vaak over het hoofd zien is dat er ook een risico ontstaat doordat u belegt in buitenlandse valuta, namelijk het valutarisico of wisselkoersrisico. Dit risico wordt toegelicht in dit artikel. Veranderingen in de wisselkoersen kunnen een grote invloed hebben op het uiteindelijke rendement. Het valutarisico (of wisselkoersrisico) bestaat ook bij beleggen in obligaties in een vreemde valuta. Naast het kredietrisico en het renterisico, wordt het rendement ook beïnvloed door valutaschommelingen. Bij aanschaf van de obligatie was er sprake van een bepaalde wisselkoers. Wanneer bij verkoop deze valuta in waarde is gedaald, dan lijdt u verlies. Het omgekeerde geldt ook. Direct valutarisico

Als u belegt in aandelen of trackers die niet in euro’s zijn genoteerd, dan loopt u een direct valutarisico. Daalt de koers van bijvoorbeeld de dollar, dan daalt de waarde van uw Amerikaanse aandelen of obligaties. Om te kunnen beleggen op Wall Street, hebt u dollars nodig. De valutatransacties verlopen in principe automatisch via uw broker. De kosten van de valutatransacties zijn minder inzichtelijk, gemiddeld liggen die tussen de 0,1% en 0,25%.Wisselkoersen hebben effect op uw beleggingen. Belegt u bijvoorbeeld in een tracker op de S&P500 en die stijgt 10%. Maar tegelijkertijd is in dezelfde periode de waarde van de dollar ten opzichte van de euro 8% gedaald. Dan is uw rendement nog maar 2%. Stijgen echter zowel de waarde van uw tracker en van de dollar, dan valt uw rendement ineens veel hoger uit. Door de daling van de dollar in 2017 (zie grafiek) hebben Europese beleggers in Amerikaanse aandelen een lager rendement behaalt dan Amerikaanse beleggers en de S&P500 zelf. Grafiek EUR/USD

Bron: valuta.nl, data per 30 mei 2018Indirect valutarisico

Als u belegt in aandelenfondsen of trackers die in euro’s zijn genoteerd, kunt u ook een indirect valutarisico lopen. Als de onderliggende waarden in een andere valuta genoteerd zijn, bent u blootgesteld aan het wisselkoersrisico, tenzij de andere valuta afgedekt (gehedged) is. U wilt bijvoorbeeld beleggen in de Amerikaanse S&P500. Dan hebt u verschillende mogelijkheden:

 1. In euro’s via een indextracker op de S&P500 genoteerd aan de Amsterdamse beurs, bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500 UCITS ETF. Dit heeft als voordeel dat u in euro’s belegt. Toch blijft het wisselkoersrisico indirect bestaan en heeft dit impact op het rendement.
 2. Via een tracker die het valutarisico afdekt, bijvoorbeeld de iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF. Hierbij wordt het valutarisico aan de dollar maandelijks afgedekt naar de euro.
 3. Via een ongedekte tracker genoteerd in dollars, bijvoorbeeld de iShares S&P 500 UCITS ETF (USD). Uw broker wisselt uw euro’s automatisch om naar dollars (tegen kosten), waarbij u het valutarisico loopt.Wat kunt u doen?

Het is dus mogelijk om het valutarisico af te dekken (hedgen), zoals u ziet in voorbeeld 2 hierboven. Dit verlaagt het valutarisico, maar daar zitten kosten aan. Of het leidt tot een betere rendement/risico verhouding is onduidelijk, concludeert Morningstar. Uit deze analyse blijken rendementsverschillen tussen de onderzochte indices met en zonder valuta hedge op lange termijn elkaar niet veel te ontlopen. Veel vermogensbeheerders kiezen er daarom voor om het valutarisico niet af te dekken, al zijn de meningen onder hen ook verdeeld. Dit verklaart waarom in 2017 de prestaties (rendementen) van wereldwijd gespreide vermogensbeheerders uit Europa lager waren dan hun Amerikaanse tegenspelers. De euro is in dat jaar sterker geworden ten opzichte van veel andere valuta, waaronder de dollar (zie grafiek hierboven), wat een nadelig effect had op de resultaten. Ook bij het valutarisico geldt dat spreiding en een lange beleggingshorizon belangrijke tips zijn. Op de langere termijn zijn de valutaschommelingen meestal gelijkmatiger gespreid, concludeert Morningstar.Vergelijk!

Vergelijk alle brokers via Finner. Belegt u via een vermogensbeheerder, dan zorgt deze voor spreiding en eventuele afdekking van het valutarisico. U kunt eenvoudig alle brokers of vermogensbeheerders vergelijkenTwijfelt u over wat voor u de beste vermogensbeheerder of beste broker is? Wij helpen u graag verder met een advies op maat. Of neem contact met onze vermogenscoach op.Meer over risico’s bij beleggen

Beleggen gaat ALTIJD gepaard met risico. Lees hieronder meer over wat voor risico’s er bij beleggen zijn.

 • Risico is terug van weggeweest | Koersrisico
 • 8 procent rendement op een obligatie?! Waar zit uw risico | Kredietrisico
 • Risico van een stijgende rente | Renterisico
 • Voorkom lock-in bij beleggen | LiquiditeitsrisicoDeel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk

3 reactie(s)

 • Beleggingsmatch
  14 augustus 2018 om 17:21 uur

  Wanneer u in een in euro’s genoteerde indextracker op de S&P 500 belegt hoeft u niet eerst de euro’s naar dollars te converteren. Het voordeel is dat u dan valutakosten bespaart. Echter blijft het wisselkoersrisico bestaan omdat de onderliggende aandelen uit deze tracker in dollars genoteerd zijn. Het klopt dat een EUR/USD van 1.139 in dat geval ongunstig is ten opzichte van 1.19. Bij een koers van 1.139 is de dollar meer waard. Hetzelfde geldt ook voor als de EUR/USD van 1.139 naar 1.19 gaat wanneer u de ETF in bezit hebt; de dollar daalt dan in waarde. Een koersstijging van de dollar zou positief zijn voor uw resultaat.

 • Rob
  14 augustus 2018 om 15:40 uur

  Wat is het valuta risico bij mogelijkheid 1 (Vanguard S&P 500 UCITS ETF) ?
  Er staat als voordeel dat je in euro's belegt maar de onderliggende valuta van de index is de dollarsm, dus wat is het voordeel hierin?.

  Nu is de koers 1 euro = 1.139 dollar. Is het nu dan juist duurder om Vanguard S&P 500 UCITS ETF aan te kopen dan wanneer de wisselkoers op 1.19 dollar staat?
  Ik begrijp dat als je de aandelen in je bezit hebt een koersstijging van de dollar tenopzichte van de euro positief is?

 • Harrybr
  01 juni 2018 om 11:29 uur

  Als avondstudent in de 80-er jaren een collegeblok over internationaal valutaverkeer gevolgd. Aan het eind bedankte een van de studenten de prof en eindigde met de vraag: "maar kunt u nu ook beargumenteren, wat de koers van de US$ tov de Europese valuta wordt , bijv. voor morgen of volgende week ?
  Antwoord van de prof: "voor de koers van de US$ in de toekomst moet u niet bij de faculteit Economie zijn, doch die van Psychologie".

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement