Nu instappen als beurzen pieken?

Deel dit artikel

De rente is laag en de beurzen stijgen al tijden. Veel Nederlanders beleggen of denken erover na. Sinds de spaarrente onder de 1% kwam, is het aantal beleggende huishoudens sterk toegenomen (+14% in 2017). Maar is het wel verstandig om nu nog te beginnen met beleggen? Is het niet beter om af te wachten, want misschien hebben de beurzen hun piek bereikt? 


 

Uitdagingen in alle vermogenscategorieën

Op het moment zien veel investeringsopties er uitdagend uit, niet alleen beleggen. Sparen kost geld door de lage spaarrente, inflatie en de vermogensrendementsheffing. Andere opties kennen ook uitdagingen: 


 • Vastgoed wordt steeds duurder, in de grote steden liggen prijzen ver boven het peil van voor de kredietcrisis. In drie jaar tijd stegen de prijzen van bestaande koopwoningen meer dan 20%
 • Robeco verwacht de komende vijf jaar op staatsobligaties van wereldwijd ontwikkelde markten een negatief rendement van 0,25% op jaarbasis. 
 • Aandelenbeurzen zijn flink gestegen, de beurzen in de VS zetten nieuwe records neer, we zitten in de langste bullmarkt ooit. Een belegger die in 2013 begon met beleggen in de AEX, heeft in vijf jaar tijd een rendement van ruim 42% behaald. Bron: AEX.nl, 5 jaarStarten, of niet? Drie mogelijkheden

Het is momenteel niet eenvoudig om aantrekkelijke rendementen te vinden. Dit geldt voor alle vermogenscategorieën. Dus wat zijn uw opties? Hier vindt u de voor- en nadelen van drie mogelijke strategieën om in te stappen (of niet). 1. Afwachten tot de volgende crash

U houdt uw geld op een spaarrekening totdat u voldoende zekerheid heeft dat het risico op een crash verdwenen is. Maar de vraag is wanneer het wel veilig is om in te stappen. Is dat over 1, 3 of 5 jaar? Gedurende die periode rendeert uw geld niet en altijd blijft u zitten met de vraag wanneer het wel het juiste moment is. Beleggers blijken in het timen van de markt niet goed te zijn.Mocht u voor deze optie kiezen, houd dan rekening met het depositogarantiestelsel dat uw spaargeld beschermt tot € 100.000,- per rekeninghouder per bank. In tijden van crisis zijn banken niet altijd de veilige haven, zoals wel vaak gedacht wordt. 2. Direct instappen met beschikbaar bedrag

Timing is lastig en u heeft wel betere dingen te doen. Dan maar direct instappen? 

Met een lange beleggingshorizon (>10 jaar) is dit een prima strategie. Op de lange termijn levert beleggen meer op dan sparen, zelfs als u een valse start hebt gemaakt. Beleggers die in 2007 - net voor de financiële crisis - begonnen met beleggen, hebben nu over 10 jaar ook een positief resultaat. Dat blijkt uit ons onderzoek eerder dit jaar. Tijd is dus belangrijker dan timing, al kost een valse start wel rendement.  
3. Gespreid beleggen 

Een meer rationele oplossing is een middenweg tussen optie 1 en 2. Dat kan via gespreid beleggen. U belegt niet in 1x uw totale vermogen, maar kiest een strategie om uw beleggingsportefeuille geleidelijk op te bouwen, bij voorkeur gespreid over meerdere jaren. Door de instap te spreiden koopt u tegen verschillende koersen, waardoor een gemiddelde aankoopkoers ontstaat. Daardoor verdwijnt het risico van een slechte timing. Met periodiek beleggen voorkomt u een valse start (optie 2) en hoeft u niet bezig te zijn of het nu wel of niet het juiste moment is (optie 1). Nu starten! 

Starten met beleggen is altijd een goede optie:

 • als u meer wilt dan het (negatieve) rendement op een spaarrekening, 
 • een lange horizon hebt, 
 • en om kunt gaan met de risico’s. Belangrijke stelregel is dat u echt een lange termijn nodig hebt om tot het gewenste resultaat te komen. Idealiter is dat 10 tot 15 jaar. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het wel even kan tegenzitten, zoals in 2008. Eigenlijk maakt iedereen in zijn leven wel een correctie op de beurzen mee. Belangrijk is een beleggingsplan te hebben en daaraan vast te houden. In paniek verkopen op het diepste punt is een veel gemaakte fout. Maar het is het slechte wat u kunt doen. Risico’s bij beleggen horen erbij. Belangrijk is dat u gepaste risico’s neemt. Wilt u het risico van een slechte timing voorkomen? Dan is periodiek beleggen een hele goede optie. Houd wat cash achter de hand en zorg dat u uw portefeuille in de komende jaren opbouwt. Zo voorkomt u een valse start. Hulp nodig? 

Beginnen met beleggen lijkt een grote stap, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Op Finner vergelijkt u welke partij(en) geschikt zijn voor u. Wij helpen u hier graag bij. Twijfelt u wat u moet doen? Dan helpen we u kundig op weg. Bekijk hier onze checklist, vraag Advies op maat aan, of mail uw vraag naar info@finner.nl.Meer lezen?

Sparen of beleggen? Beter is allebei!

Periodiek beleggen, een goed alternatief voor automatisch sparen

Succesvol beleggen? Start met een plan | 7 tipsDeel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk

2 reactie(s)

 • Beleggingsmatch
  01 februari 2019 om 17:01 uur

  Dank voor uw vraag. Het depositogarantiestelsel geldt niet voor beleggingen. Dit geldt alleen voor cash/spaargeld. Wel is er een groot aantal andere veiligheidsconstructies bij belegd vermogen. Die kunt u terugvinden in dit artikel:

  www.beleggingsmatch.nl/hoe-veilig-is-mijn-geld-bij-een-vermogensbeheerder

  Hieruit blijkt dat uw beleggingen van u blijven, mocht de vermogensbeheerder failliet gaan, mits de vermogensbeheerder aan deze veiligheidseisen voldoet. Wij beoordelen partijen op 72 punten, inclusief de genoemde veiligheidsvoorwaarden uit bovengenoemd artikel. Deze vindt u terug in onze analyses van partijen.

 • P van Liempt
  31 januari 2019 om 19:39 uur

  Vraag: depostogarantiestelsel van overheidswege is gemaximeerd op 100.000 €
  Als ik 100.000 € heb ingelegd en de waarde van de belegging is op een bepaald moment waard 110.000 €  loop ik dan 10.000 € mis als het fout gaat ?
  Lijkt me wel maar toch wil ik het weten.

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement