Kosten vermogensbeheer lopen sterk uiteen | uitzending Kassa

Deel dit artikel
kassa kosten vermogensbeheer

De kosten van online vermogensbeheer lopen sterk uiteen, blijkt uit een onderzoek van Kassa en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onder zes partijen. Het verschil kan oplopen tot duizenden euro’s. Op basis van een fictieve belegger die 25.000 euro voor twintig jaar wil beleggen in een neutraal profiel is de conclusie dat men bij de Rabobank zo’n 5000 euro kwijt bent, terwijl Alex Vermogensbeheer maar liefst 14.000 euro berekent. Door de hoge kosten halen beleggers duizenden euro's minder rendement is de conclusie. In de onderstaande tabel ziet u de impact van de kosten op het vermogen bij de zes vermogensbeheerders, volgens het onderzoek van de VEB.
De VEB, evenals de AFM, pleit voor meer transparantie met betrekking tot de kosten van vermogensbeheer."Onderzoek naar kosten online vermogensbeheerders niet correct"


Finner is blij met de aandacht die er is voor kostentransparantie. Het valt voor beleggers namelijk niet mee om zelf inzicht in alle kosten te krijgen terwijl de kosten voor een groot gedeelte het eindresultaat bepalen. De vergelijking in het onderzoek onder “online vermogensbeheerders” klopt helaas niet. Robeco one en fitvermogen zijn namelijk geen online vermogensbeheerders maar execution only (zelf beleggen) platforms. Dit betekent grofweg dat er geen risico-inventarisatie en -monitoring plaatsvindt bij de intake en je geen jaarlijkse evaluatie hebt. Dit onderscheid is van wezenlijk belang. Een vermogensbeheerder heeft een zorgplicht richting de belegger en wordt betaald om u te helpen bij het behalen van uw doelstellingen. Bij execution only belegt u daarentegen volledig voor eigen rekening en risico. Dit moet als belegger wel bij u passen. Kortom de verkeerde dienstverleningen worden met elkaar vergeleken. Verder is de methode voor de bepaling van de kosten niet volledig. Het is onduidelijk hoe de fondskosten zijn bepaald en welke kosten zijn meegenomen. Dit maakt de conclusies ten aanzien van de kosten twijfelachtig.Kijk verder dan kosten


Kijk bij de keuze voor een vermogensbeheerder verder dan de kosten. Een goedkope vermogensbeheerder hoeft namelijk geen goede vermogensbeheerder te zijn. Minstens zo belangrijk zijn het behaalde rendement en het hiervoor gelopen risico. Verdiep u daarom in het beleggingsbeleid en risicobeleid, de behaalde resultaten en de algehele (kwaliteit van de) dienstverlening van de vermogensbeheerder. Alléén op basis van het totale plaatje vindt u een partij die in staat is om uw doelstellingen te behalen.


Op finner.nl kunt u de kosten van de partijen uit het onderzoek eenvoudig vergelijken maar ook alle andere kenmerken en voorwaarden. Om een goede vergelijking van alle kosten te maken gebruiken we uw inlegbedrag. Hiermee berekenen we alle kosten voor uw specifieke situatie. In de top 3 en op de detail pagina (tabblad kosten) van de betreffende vermogensbeheerder vindt u een berekening en toelichting van alle kosten.Vermogensbeheerders vergelijken?


Lees ons artikel kies de beste vermogensbeheerder of vergelijk direct alle vermogensbeheerders.

Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement