Help! Mijn bank rekent meer kosten, betaal ik nu meer?

Deel dit artikel
Lezersvraag finner

Lezersvraag: Ik laat mijn vermogen beheren door een Nederlandse bank. Deze claimt nu alle kosten voor beleggen inzichtelijk te maken. De kosten vallen ineens een stuk hoger uit dan in 2014. Klopt het dat ik nu meer betaal voor vermogensbeheer? Waarom deze mededeling van de bank?

Het provisieverbod heeft het speelveld voor de banken ingrijpend veranderd. Sinds januari 2014 is het verboden om vergoedingen te ontvangen van fondsaanbieders voor de fondsen die banken opnemen in de portefeuille, de fondsen waar jij als klant in belegt. De kosten voor beleggen in beleggingsfondsen zijn hierdoor flink gedaald. Banken zien nu voor het eerst het voordeel om meer transparantie te bieden aan beleggers over kosten. Welke kosten maakt de bank inzichtelijk?

De grote Nederlandse banken hebben, na druk van de AFM voor meer kostentransparantie, toegezegd meer inzicht te geven in de kosten van vermogensbeheer en –advies. Sinds 1 januari 2015 wordt meer inzicht gegeven in de volgende kosten:


1. De fondskosten: De lopende kosten van de producten in de beleggingsportefeuille (beleggingsfondsen en indextrackers). Deze kosten waren voorheen niet/beperkt inzichtelijk.

2. Totaal kostenpercentage: Alle kosten worden opgeteld tot één percentage inclusief BTW. Zo heb je een completer beeld van de kosten. 


In de onderstaande tabel vind je een voorbeeld van een mogelijke kostenstructuur.

VoorbeeldToelichting
Fondskosten0,70%Deze kosten waren voorheen niet /beperkt inzichtelijk
Transactiekosten-Inzicht in de totale transactiekosten
Service fee-Kosten voor de bewaring enadministratie van de portefeuille
Periodieke kosten-Periodiek terugkerende kosten voor bv. het aanhouden van de rekening
Beheerfee/All-in fee1,21%De kosten voor het beheer van je vermogen. Over de beheerfee of All-in fee betaal je 21% BTW. Dit was voorheen niet altijd helder. Over een vergoeding van 1% per jaar betaal je 21% BTW, de totale kosten zijn dan 1,21% incl. BTW.
Performance fee-Vergoeding die de aanbieder krijgt wanneer een bepaald rendement wordt behaald.
Totale kosten1,91%Totale kosten per jaar

*bron: finner.nlIn het verleden beperkten de meeste banken zich tot het inzichtelijk maken van kosten die je aan de bank betaalde, zoals de beheer fee. De indirecte kosten (fondskosten) werden niet inzichtelijk gemaakt. Op basis van het bovenstaande voorbeeld werd daarom 1,21% aan de klant als kosten gecommuniceerd terwijl daadwerkelijk de kosten dus 1,91% zijn. Uiteindelijk gaat het om de totale kosten die je gedurende een jaar redelijkerwijs kunt verwachten. Over de kosten bij beleggen wordt veel gesproken. Wil je meer lezen over kosten bij beleggen? Lees dan ons artikel kritisch op kosten. Betaal ik nu meer kosten dan een jaar geleden? 

Nee, de kosten die nu inzichtelijk gemaakt worden waren er altijd al. Je betaalt nu dus niet meer voor vermogensbeheer. De banken bieden alleen meer inzicht in de daadwerkelijke kosten. Belangrijk om te realiseren is dat je de fondskosten niet direct aan de bank betaalt, maar zitten verwerkt in de koersen van de beleggingsfondsen en indextrackers in de portefeuille. Voor het provisieverbod waren deze kosten alleen zo hoog (mede door de extra verdiensten in de fondsen), dat banken terughoudend waren om er open kaart over te spelen."Kijk kritisch naar alle kosten"

Jarenlang hebben beleggers onvoldoende inzicht gehad in de kosten en hebben grote instellingen veel geld via de achterdeur verdiend. De huidige transparantie is een stap in de goede richting, maar nog lang niet voldoende. Wij raden aan om kritisch te kijken naar de kosten, de behaalde rendementen en hoe deze tot stand zijn gekomen. Finner helpt je om deze zaken helder te krijgen. Online middels onze vergelijking, telefonisch door je vragen te beantwoorden en door je persoonlijk te begeleiden richting de beste vermogensbeheerder of beleggingsadviseur voor jouw vermogen. Als je wilt reageren of zelf een vraag wilt stellen aan finner, mail ons dan op team@finner.nl.Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement