Flatex stopt met gratis beleggen

Deel dit artikel

Flatex kwam in juni 2019 vol bravoure de Nederlands markt op met een aanbod voor gratis beleggen. Het was mogelijk om te beleggen zonder transactiekosten. Per 1 juni 2020 komt hier een einde aan en rekent Flatex € 3,90 per transactie. Aangezien Flatex Degiro heeft gekocht is daarmee waarschijnlijk een eerste stap gezet richting een exit van Flatex van de Nederlandse markt. De wijzigingen:

 •  Transacties op alle aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s en ETN’s kosten vanaf 1 juni € 3,90 per order. 
 •  Alle andere tarieven zijn ongewijzigd. Het aanhouden van een rekening blijft gratis. Flatex adverteert nu nog op de website met gratis beleggen. Klanten van Flatex hebben op 30 maart bericht ontvangen dat de tarieven per 1 juni worden aangepast. Vergelijking met andere brokers

Bij Degiro liggen de meeste tarieven lager. Zo kost een aandelentransactie op Euronext Amsterdam € 2,- + 0,02%. Daarmee is Degiro nu voor de meeste beleggers een goedkoper alternatief en een logische kandidaat om naar over te stappen. Andere brokers en banken blijven wel duurder dan Flatex. Zo rekent Binck een minimum van € 8,- per aandelentransactie. Een grootbank als ABN AMRO rekent minimaal € 5,-. Hier komen nog andere kosten zoals de service fee bij. Een vast tarief van € 3,90 per transactie -ongeacht de omvang- is daarmee niet eens zo hoog. Toch is het logisch dat de wijziging veel weerstand bij beleggers oproept. Diezelfde beleggers zijn namelijk afgelopen jaar binnen gehaald met grote reclamecampagnes voor gratis beleggen. Nog geen jaar later is het feest alweer voorbij en zal het achteraf voor veel beleggers als “lokkertje” voelen. Dat is funest voor het vertrouwen in de Duitse broker. Let wel dat de genoemde € 3,90 alleen de directe kosten van de transactie zijn. Dit komt bovenop het al bestaande verdienmodel van Flatex: provisies en het doorverkopen van transacties. Bovenop de directe kosten betaalt u mogelijk hogere indirecte kosten, zoals spread- en fondskosten. Dit bleek uit ons onderzoek naar de prijs van gratis beleggen. Daarnaast zijn indextrackers en fondsen bij andere brokers en banken in sommige gevallen gratis verhandelbaar. Een overstap zou u daarom een kostenbesparing kunnen opleveren. Vóór 1 juni kunnen beleggers bij Flatex hun effecten nog ‘gratis’ verkopen. Broekzak, vestzak

De reden dat beleggers destijds voor Flatex kozen was de gratis handel. Dat valt nu weg. Daarmee rijst de vraag wat nog de meerwaarde is van Flatex t.o.v. Degiro. Veel beleggers zullen naar alle waarschijnlijkheid een overstap maken naar Degiro. Echter is dat voor Flatex geen probleem, aangezien de Duitse broker sinds december 2019 100% eigenaar is van Degiro.

 


Uit eerdere persberichten bleek al dat Flatex en Degiro niet samen een pan Europese speler zouden worden en dat Degiro het merk in Europa zou worden. Flatex CEO verwachtte eerder al de Flatex-klanten in Nederland over te gaan zetten naar Degiro. Flatex lijkt door deze kostenwijziging in Nederland de terugtocht in te zetten. De kosten van Flatex en andere brokers vergelijkt u eenvoudig in de brokervergelijking


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk

3 reactie(s)

 • Klaas B
  29 mei 2020 om 21:25 uur

  Vorig jaar binnen gehaald met de Super toll aktion. Nu goed gewend aan Flatex en vind het ja super, aber jetzt macht Flatex Schweinerei. Nu kijk ik voor een gratis trader of pak de Giro weer uit de mottenballen. Flatex blijft bij mij een slapende rekening. Een klant krijgen is geen punt, de klant behouden, das ist ja das Thema. Beetje jammer. Auf wieder Schnitzel Flatex.

 • P. Eradus
  22 mei 2020 om 9:43 uur

  Wat ik heel erg vind dat ze met geen commissie veel nieuwe klanten hebben binnen gehaald.

  Deze klanten worden geinformeerd per brief dat ze per 1-6-2020 comissie a eur.3,50 gaan berekenen. In het nieuws wordt dit ook bekend.

  Maar op de website zijn ze mog steeds de broker met geen transactiekosten, druk reclame maken, de goedkoopste. Kijk je bij tarieveninfo dan zie je ook prijsoverzicht tot 31-5....

  Niets info over te komende wijzingen, leuk als je je nu nog net aanmeld...

 • K
  01 april 2020 om 19:18 uur

  Als Flatex-belegger voelde ik me in eerste instantie inderdaad bedonderd. Maar het kan ook een marketingmisser zijn van Flatex Nederland.
  Wat me opvalt aan de transactiekosten van €3,90 is dat dat precies het gemiddelde is van de vaste transactiekosten van DeGiro op de primaire Europese beurzen ((€2,00 + €4,00 + €2,00 + €7,50 + €4,00)/5 = €3,90). Dat doet vermoeden dat Flatex Nederland gebruik gaat maken van de Nederlandse broker-licentie van DeGiro en dat betekent een provisieverbod. Dat provisieverbod geldt niet voor het Duitse Tradegate, maar bij Tradegate is de spread gemiddeld hoger dan bij DeGiro. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan zal de gemiddelde spread bij klanten van Flatex Nederland lager worden vanwege het gebruik van broker-licentie van DeGiro. Minder verlies door kleinere spread, maar daarvoor in de plaats transactiekosten. Afhankelijk van de bedragen die je inlegt en de frequentie waarmee kan dat juist gunstiger worden.
  Wat ook nog een interessante vraag is, is of de portefeuilles van Flatex klanten in Nederland in beheer blijven bij een Duitse beheermaatschappij of niet. Zo ja, dan is er bij Flatex standaard sprake van een custody-account zoals je die bij DeGiro kunt aanvragen. In Duitsland geldt er namelijk een verbod op het uitlenen van effecten. Een verbod dat in Nederland niet geldt, wat onderdeel is van het verdienmodel van DeGiro.
  Daarnaast zag ik in de tariefwijziging van Flatex niet dat er beurskosten worden gerekend (€2,50 per beurs waar je op handelt per jaar bij DeGiro).
  Als de kernselectie bij DeGiro blijft bestaan, kun je in sommige gevallen inderdaad goedkoper uit bij DeGiro. Maar zelfs dan blijft het rekenwerk, want buiten de kernselectie zijn er fondsen beschikbaar met een kostenpercentage van 0,12% of lager. Bij een een portefeuille van €46.800,- staat een verschil in kostenpercentage van 0,1% gelijk aan 12 transacties van €3,90.
  Enfin, het is even kijken hoe het balletje gaat rollen.

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement