Finner lanceert eerste pensioenvergelijker voor particulieren

Deel dit artikel
Finner lanceert pensioenvergelijker

Finner lanceert eerste pensioenvergelijker voor particulieren

'Meer inzicht in beleggingsaanbod en -kosten voor Nederlanders die zelf aan de slag moeten met pensioenopbouw’


Finner, het grootste vergelijkings- & advies platform voor particuliere beleggers in Nederland, breidt uit naar de particuliere pensioenmarkt. Met een vergelijking van een 18-tal pensioenrekeningen biedt Finner nu ook een uniek inzicht in de beleggingsmogelijkheden voor zzp’ers en werknemers die zelf pensioen willen opbouwen via een lijfrente in box 1. Dat is iets anders dan vergelijkers van banksparen- of verzekeringsproducten. Finner ziet kans om in de jonge markt van particulier pensioenbeleggen meer transparantie en keuzehulp te bieden, waar een groeiende behoefte naar is. De verschillen in kosten lopen flink uiteen. Finner concludeert dat er op dit moment maar liefst 2,4% verschil zit in kosten tussen de duurste en goedkoopste pensioenoplossing. 


Substantiële verschillen in kosten

Bart Spronk, oprichter en directeur Finner: “De verschillen in de kosten zijn zeer groot. Wanneer je 250 euro inlegt per maand gedurende 30 jaar, dan is het verschil in kosten ruim 2,4%”. Op dit moment (peildatum 1 dec) komt de goedkoopste partij in deze vergelijking uit op 0,6% gemiddelde kosten per jaar. De duurste pensioenrekening komt uit op 3%. Alle gegevens zijn terug te vinden in de vergelijking op finner.nl. Hier kunnen consumenten ook berekenen wat de impact is van de kosten op het uiteindelijk opgebouwde pensioenvermogen. Op dit peilmoment zou je bij een verwacht rendement van 4% bij de goedkoopste aanbieder zo’n 159.000 euro aan pensioen opbouwen. Bij de duurste is dat 106.000 euro. “Dit is maar liefst 53.000 euro verschil in opbouw, een zeer groot en buitengewoon opmerkelijk verschil”, zegt Spronk. De berekening van de kosten en de pensioenopbouw kunnen verschillen per voorbeeldprofiel en type dienstverlening.  Zelf pensioen opbouwen via lijfrente

De markt voor consumenten die zelf pensioen willen opbouwen via een beleggingslijfrente (de 3de pijler) is relatief jong. De grootste groep Nederlanders bouwt namelijk nog steeds pensioen op via de werkgever (de zogeheten 2e pijler). De groep Nederlanders die zelf moet zorgen voor een goede pensioenvoorziening - zzp’ers en werknemers zonder pensioenvoorziening via de werkgever – is zo’n 1.5 mln mensen groot (bron, FD). Het steeds verder afnemen van zekerheden van pensioenopbouw via de werkgever maakt beleggen in de 3e pijler toenemend populair.  


Ook wet- en regelgeving draagt hieraan bij. Sinds 2017 mogen ook beleggingsondernemingen een lijfrenteproduct aanbieden in box 1. Voorheen waren dit alleen banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen (producten). Het aantal nieuwe aanbieders is hierdoor uitgebreid van een handvol naar 18. “Wij verwachten, onder andere naar aanleiding van gesprekken met verschillende Nederlandse vermogensbeheerders, dat vanwege het toenemende marktpotentieel, het komende jaar nog meer beleggingspartijen een pensioenrekening zullen gaan aanbieden”, aldus Spronk Wat doet de pensioenvergelijker van Finner?

Finner biedt per ultimo november 2020 een objectieve vergelijking van 18 pensioenrekeningen waarin consumenten kunnen beleggen. Het betreft lijfrente beleggingsproducten (box 1) voor vermogensopbouw. In de vergelijking wordt aan de hand van voorbeeldprofielen (bijvoorbeeld een maandelijkse inleg van 100 euro bij een horizon van 30 jaar) inzicht geboden in alle kosten, de verwachte vermogensopbouw, de gerealiseerde rendementen en de risico’s. Op basis van objectieve criteria kan de consument partijen vergelijken, en vervolgens een betere financiële keuze maken. Finner geeft geen advies over financiële producten, dus ook geen waardeoordeel of advies over welke pensioenrekening de beste is. Consumenten die aangeven hulp nodig te hebben bij het maken van een keuze verwijzen wij door naar een pensioenadviseur uit ons breed netwerk van financieel adviseurs. De dienstverlening is voor consumenten gratis en vrijblijvend, omdat alle aangesloten financiële partijen waar Finner consumenten naar doorverwijst, aan Finner eenzelfde vergoeding betalen.


Over Finner

Finner is het grootste onafhankelijke vergelijkings- en adviesplatform voor beleggers in Nederland. Wij maken het aanbod van banken, brokers, vermogensbeheerders en pensioenaanbieders transparant en vergelijkbaar. Met behulp van slimme online tools en persoonlijke ondersteuning van een vermogenscoach helpen wij beleggers betere financiële keuzes te maken. 


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement