Beleggingsnieuws september 2020

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via Finner op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.Beleggers verwachten nieuwe coronacrash

(ING.nl; 26 september 2020) De aandelenkoersen zullen opnieuw hard onderuitgaan als er sprake is van een tweede coronagolf. Dat vrezen beleggers, volgens een enquête van ING. Twee derde van de ondervraagden houdt rekening met een koerscorrectie bij een tweede uitbraak van het virus. Ongeveer de helft denkt dat de verliezen wel minder zullen zijn dan in maart. Het vertrouwen in de markten is wel weer terug. De beleggersbarometer van ING is deze maand voor het eerst weer boven de 100 punten uitgekomen. Een nieuwe correctie wordt door een derde gezien als koopmoment. Blijkbaar is er nog geld langs de zijlijn dat ingezet kan worden. Volgens Bob Homan zijn er veel nieuwe beleggingsrekeningen geopend, maar er wordt nog lang niet op elke rekening daadwerkelijk belegd.
Bux groeit door tot 150.000 klanten

(Het Financieele Dagblad; 23 september 2020) Onlinebroker Bux is dit jaar sterk gegroeid. De broker heeft ondertussen 150.000 klanten. Tijdens de coronacrisis zag de broker een toestroom van met name jonge beleggers, die een beleggingsrekening openden. Verder zorgt de uitholling van het pensioenstelsel voor meer toeloop. De lage rente en een uitgekleed pensioenstelsel geven jongeren het besef dat beleggen een onmisbaar onderdeel van hun financiële planning moet worden.
Beleggingsfonds met fraudeverdachten

(Het Financieele Dagblad; 18 september 2020) Jaap Koelewijn, hoogleraar aan Nyenrode, begint bewust beleggingsfondsen met fraudeverdachten. Samen met de recidivisten Michel G. en Ad van T. heeft hij voor hun gezamenlijke project, Eurofonds, 20 mln euro opgehaald bij Nederlandse beleggers. Het fonds, dat investeert in de Ierse sociale woningbouw, valt buiten het toezicht van de AFM. Volgens Koelewijn verdient iedereen een nieuwe kans. De betrokkenheid van Michel G. en Ad van T. is niet zichtbaar voor beleggers.
Beleggers rekenen op veel te hoge rendementen

(BusinessInsider; IEXProfs; 17 september 2020) Uit een wereldwijde enquête van Schroders blijken particuliere beleggers in Nederland te denken dat de coronacrisis geen sterke invloed zal hebben op de beleggingsrendementen in de komende jaren. Zij gaan voor de komende 5 jaar uit van een gemiddeld jaarlijks rendement van 9,1%. De uitkomst is opvallend gezien de impact van de coronacrisis. 37% van de Nederlanders denkt dat de negatieve gevolgen een tot twee jaar kunnen aanhouden. Grote vermogensbeheerders zijn een stuk voorzichtiger over de vooruitzichten van aandelen en obligaties. Schroders noemt de rendementsverwachtingen onrealistisch, gebaseerd op de gunstige resultaten in het verleden.
Van Lanschot Kempen loost niet-beleggende klant

(Telegraaf; 14 september 2020) Van Lanschot Kempen richt zich als bank alleen op klanten die beleggingsadvies of vermogensbeheer willen afnemen. Klanten met alleen een bank- of spaarrekening werden afgestoten. De bank is na een klacht in het gelijk gesteld door het Kifid. De bank heeft het recht om rekeningen op te zeggen en de wens om zich te specialiseren in beleggingsdiensten is een goede reden. De man hield rekeningen aan bij diverse banken in verband met het depositogarantiestelsel.
De zwarte rand van DeGiro

(Het Financieele Dagblad; 12 september 2020) DeGiro is in sneltreinvaart uitgegroeid tot de grootste internetbroker van Nederland. Dat wringt met de toezichthouder, die merkt dat de broker andere prioriteiten heeft dan het zo goed mogelijk bedienen van beleggers. Jarenlang zijn broker en toezichthouder al in conflict met elkaar. Het gebruik van geldmarktfondsen is een twistpunt. Klantenorders worden veel afgehandeld binnen hedgefonds MNF. Maar ligt de prioriteit dan bij de klant of de winst voor het hedgefonds? De effectenportefeuilles van MNF en DeGiro en daarmee de handelsrisico’s worden niet goed gescheiden. Na drie jaar gesteggel is DeGiro nog niet in rustig vaarwater. De VEB slijpt ondertussen de messen voor een schadeclaim. 
Boilerroom-verdachten voor de rechter

(Het Financieele Dagblad; 11 september 2020) Vier mannen worden door het OM verdacht van grootschalige oplichting van beleggers via boilerrooms. De verdachten maakten miljoenen afhandig bij tientallen beleggers. De AFM waarschuwde recent voor boilerrooms, en 'sukkellijsten' met potentiele slachtoffers voor deze manier van oplichting. Boilerrooms beloven goedgelovige beleggers aanzienlijk rendementen met waardeloze producten. 
Robinhood maakt beleggen een spel

(Het Financieele Dagblad; 1 september 2020) Met een app zoals Robinhood wordt aandelenhandel zo simpel als een telefoonspelletje. Vooral veel jongeren maken er gebruik van en zetten via hun smartphone hun spaargeld in. Maar de risico’s zijn groot en het verdienmodel van de start-up is niet onomstreden. Met name de optiehandel heeft veel risico’s. De app lijkt op een game. Bij een succesvolle transactie regent het confetti op het scherm. Beleggers kunnen wat krediet opnemen via de app om hun potentiele winsten te verhogen. Maar daarmee ook hun verlies. De druk wordt opgevoerd om de handel met zeer speculatieve producten moeilijker te maken. 
Meer risico en lager rendement oké bij groen beleggingen

(AFM.nl; 1 september 2020) Particuliere beleggers lijken genoegen te nemen met lagere rendementen en meer risico als beleggingen duurzaam zijn. Dat concludeert de AFM uit consumentenonderzoek. De vraag naar duurzaam beleggen wordt steeds groter. De AFM benadrukt daarom het belang van toezicht op duurzame beleggingen en duurzaamheidsclaims van aanbieders. Zo wil de AFM greenwashing voorkomen, waarbij aanbieders niet-duurzame producten aanprijzen als duurzaam. De AFM is voorstander van regulering en het onder toezicht stellen van ESG rating agencies. De toezichthouder wil een grotere transparantie en betere informatie in de markt voor duurzaam beleggen.
Nederlanders schrikken terug voor beleggen

(Telegraaf; 1 september 2020) Spaargeld levert weinig op. Toch schrikken veel Nederlanders terug voor beleggen. Zes op de tien ziet beleggen in aandelen als gevaarlijk, blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson. De helft vindt het zelfs een vorm van gokken. Actieve beleggers zien het totaal anders. Beleggen levert op de lange termijn meer rendement op dan sparen. Belangrijk is weten wat u doet en een goede inschatting van de risico’s. Beleggers moeten zich niet blindstaren op de korte termijn. Hoe langer de beleggingshorizon, des te hoger het rendement dat behaald kan worden. 


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement