Beleggingsnieuws maart 2022

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via Finner op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.


Beleggers worden somber

(Het Financieele Dagblad; 25 maart 2022) Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers is deze maand sterk gedaald. Driekwart denkt dat de oorlog in Oekraïne een grote impact zal hebben op de economie. De helft verwacht dat in de komende drie maanden de waarde van de beleggingsportefeuille daalt, zo blijkt uit de BeleggersBarometer van ING. Bij 60% was dat de afgelopen maanden al het geval. De barometer kelderde met maar liefst 39 punten tot 68. Daarmee staat de index tussen ‘zeer pessimistisch’ en ‘neutraal’ in. De gevraagde beleggers denken dat dit jaar rendement valt te behalen in de energiesector, IT-sector en basismaterialen. 


Helft huishoudens kan, maar durft niet te beleggen

(AFM.nl; 24 maart 2022) Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft de financiële ruimte om te beleggen, maar doen dat niet, blijkt uit onderzoek van de AFM. En dat terwijl sparen nauwelijks nog iets oplevert. Beleggen kan honderden euro’s per jaar meer opleveren dan sparen. Hoe meer er belegd wordt, hoe hoger de opbrengst. Toch is beleggen geen optie voor veel huishoudens. Dat zo’n grote groep de stap naar de beurs niet maakt, komt volgens de AFM omdat zij de beurs te risicovol vinden, of te weinig kennis hebben. Bovendien waarschuwt de toezichthouder dat er vormen van beleggen zijn die meer risico’s met zich meebrengen. Uit het onderzoek bleek ook dat 1 op de 10 huishoudens wel belegt maar een te kleine buffer aanhoudt. 


Belegd vermogen Nederlanders groeit

(De Nederlandse Bank; 24 maart 2022) Nederlanders zijn in de afgelopen jaren steeds meer gaan beleggen. Eind vorig jaar bedroegen de beleggingen van Nederlandse huishoudens ruim 185 miljard euro. Dat is een stijging van meer dan 58 miljard euro ten opzichte van 2018, zo blijkt uit cijfers van DNB. De groei komt vooral door koerswinst. Maar ook het aantal beleggers en de netto inleg zijn gestegen. Door deze groei spelen beleggingen in het vermogen van huishoudens een steeds belangrijkere rol. Opvallend is dat Nederlandse beleggers vooral voor de thuismarkt kiezen. Tussen 2018 en 2021 zijn techaandelen steeds belangrijker geworden.


Vrouwen beleggen en spreiden beter

(IEXgeld; GetBux.nl; 23 maart 2022) Vrouwen mogen dan minder verdienen dan mannen. Met beleggen doen ze het vaak beter, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Een analyse van Fidelity bewijst dat zij hogere rendementen behalen dan mannen. Ze handelen minder frequent en houden meer cash aan dan nodig. Daardoor bestaat de kans dat ze toekomstige beleggingswinsten mislopen. Volgens onderzoek van Bux spreidt de Nederlandse vrouwelijke belegger beter dan mannen. In de top 10 meest aangekochte beleggingsproducten komen zowel aandelen uit verschillende internationale markten, ETFs en crypto’s aan bod.


Half miljoen voor Berkshire Hathaway

(Het Financieele Dagblad; 17 maart 2022) Warren Buffett is een levende legende en misschien wel de bekendste belegger ter wereld. Zijn investeringsvehikel, Berkshire Hathaway, bezit vele bedrijven en belangen in multinationals. Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz en ExxonMobil zijn een paar belangrijke namen uit zijn portefeuille. Deze maand brak de koers van Berkshire Hathaway voor het eerst door de 500.000 dollar. Niet veel particuliere beleggers kunnen op deze manier beleggen in Berkshire Hathaway. Maar daar is het Buffett ook niet om te doen. Hij zit niet te wachten op speculanten.


Esma en collega’s waarschuwen voor cryptobeleggingen

(AFM.nl; 17 maart 2022) De Europese toezichthoudende autoriteiten EBA, ESMA en EIOPA waarschuwen consumenten dat veel cryptoactiva zeer risicovol en speculatief zijn. Ze zijn voor de meeste consumenten niet geschikt als belegging of als betaalmiddel. Beleggers lopen het risico al hun belegde geld te verliezen met deze activa. En zij moeten zich bewust zijn dat zij geen verhaal kunnen halen en geen bescherming genieten, omdat cryptobeleggingen tot nu toe buiten de beschermingskaders vallen. De toezichthouders wijzen op de belangrijkste risico’s en waar u op moet letten, mocht u toch deze beleggingen overwegen.


AFM krijgt meer signalen over misleiding bij crypto’s

(AFM.nl; 16 maart 2022) Er komen meer meldingen over misleiding bij investeren in cryptomunten en valutahandel binnen bij de AFM. Het neemt al sinds 2019 toe en die trend zette zich in de tweede helft van 2021 door. Hoge rendementen worden op sociale media beloofd, maar men zwijgt over de enorme risico’s. Het aantal meldingen over dubieuze aanbiedingen van cfd’s is juist afgenomen. De toezichthouder heeft acht Cypriotische cfd-aanbieders van de markt geweerd. 


Lynx had witwascontroles niet op orde

(Het Financieele Dagblad; 14 maart 2022) Internetbroker Lynx stond jarenlang onder verscherpt toezicht van de AFM. Tussen 2008 en 2020 kampte internetbroker Lynx met tal van gebreken op het vlak van risicobeoordelingen en witwascontroles. Het toezicht duurde tweeënhalf jaar en eindigde in het najaar van 2021. Lynx heeft de problemen weten op te lossen en daarom bleef het bij een waarschuwing van de toezichthouder. De broker zegt fors te hebben geïnvesteerd in compliance. Door het toenemende aantal beleggers zijn internetbrokers snel gegroeid en daarmee neemt de complexiteit van risicobeheersing toe.


Vier gevolgen van het Oekraïne-conflict

(Belegger.nl; 10 maart 2022) De economieën van Rusland en Oekraïne worden hard geraakt door de oorlog in Oekraïne. Maar daar blijft het niet toe beperkt. De economische gevolgen worden breed voelbaar. Daarom moeten landen nu beginnen met het ontwikkelen van herstelplannen, dat stelt Mohamed El-Erian, economisch adviseur bij Allianz. Hij ziet vier gevolgen van het conflict. De economieën van Rusland en Oekraïne krimpen; het Westen krijgt te maken met economische tegenwind; grondstofimporteurs krijgen te kampen met forse prijsstijgingen; op de lange termijn bouwt China aan een alternatief systeem.


Beurs van Moskou bijna een maand dicht

(Het Financieele Dagblad; 2 en 24 maart 2022) De roebel keldert in waarde. Allerlei grote beleggers willen van hun belangen in Russische bedrijven af. Maar uitstappen is geen optie, omdat de beurs van Moskou voorlopig op slot zit. Vermogensbeheerders en pensioenfondsen voelen de druk van de publieke opinie en stevenen af op miljardenverliezen. Eind van de maand opende de beurs kortstondig de deuren voor lokale beleggers. Ook zij vrezen grote verliezen. Buitenlandse investeerders staan te dringen om van hun Russische aandelen af te komen, maar dat is nog verboden. De handel werd op 28 februari stilgelegd nadat de index 45% kelderde. Doel van de sluiting was beleggers te beschermen tegen de impact van de strenge sancties. Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Stephan Freelink
010-3070880
Plan afspraak
Stephan Freelink
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement