Beleggingsnieuws maart 2019

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via ons op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.
GFH-beleggingen waardeloos, boete voor Cees Smit

(FD.nl; 15 en 20 maart 2019) De AFM heeft een boete opgelegd aan belegger Cees Smit en zijn fondshuis Today’s Tomorrow. De toezichthouder neemt het Smit en Today’s Tomorrow kwalijk dat het de vergunning 'volledig uit handen' heeft gegeven aan een andere partij, die het geld in teakhout en andere grotendeels waardeloze beleggingen stak. Een flink deel van de illiquide beleggingen in het GFH Paraplufonds blijken volgens de toezichthouder waardeloos te zijn. Sinds februari 2016 is het fonds op slot omdat de AFM twijfelde aan de werkelijke waarde van de illiquide beleggingen. De curator rekent op een aanzienlijke afboeking van een groot deel van de portefeuille. De AFM wil de rechtbank vragen het fonds gerechtelijk te vereffenen.
Opgaande lijn in beleggersvertrouwen

(Binck; 8 maart 2019) Het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers is in maart opnieuw duidelijk aangetrokken, zo blijkt uit de nieuwste BinckBank Beleggersbarometer. De flinke dip van eind 2018 is door de stijgende beurskoersen van de afgelopen maanden weer helemaal weggewerkt. Met een score van +4,4 (op een schaal van -10 tot +10) is het sentiment duidelijk positief. In februari vorig jaar werd voor het laatst een hogere score genoteerd. De verwachtingen van beleggers zijn ook iets positiever geworden.
ABN AMRO adviseert eigen mandaatfondsen

(Fondsnieuws; 12 maart 2019) ABN Amro MeesPierson gaat vanaf medio april haar adviesklanten de mogelijkheid bieden om in de eigen mandaatfondsen te beleggen. Daarmee laat de private bank het onafhankelijke vermogensadvies los, iets waar eerder bewust voor werd gekozen. Beleggingsadviesklanten betalen door de wijzigingen geen extra kosten, de normale transactiekosten blijven gelden als zij wijzigingen aanbrengen in hun portefeuille.
Nationaal verbod op binaire opties

(AFM.nl; 7 maart 2019) De Autoriteit Financiële Markten komt met een verbod op binaire opties. Daarnaast werkt de toezichthouder aan beperkingen op CFD’s in navolging van de maatregelen die de ESMA heeft genomen. De AFM is al langer kritisch op deze uiterst risicovolle beleggingen en is bezorgd over de beleggersbescherming. De ESMA heeft al een tijdelijk verbod uitgevaardigd, de AFM wil een nationaal totaalverbod. Binaire opties en CFD’s zijn zeer risicovolle beleggingsproducten. Hier hebben wij de gevaren van CFD’s voor u op een rij gezet.
AFM waarschuwt voor piramidefonds

(AFM.nl; 4 maart 2019) Zogenaamde buitenkansjes, die een hoog rendement bieden, oefenen altijd weer aantrekkingskracht uit op beleggers. Ook als deze niet onder toezicht van de AFM staan. Dat zou beleggers juist extra waakzaam moeten maken. Een hoger rendement gaat immers altijd met meer risico gepaard. Dit keer waarschuwt de AFM dat beleggers niet moeten ingaan op aanbiedingen van PV-Finance, handelend onder de naam Vetonagroup Enterprises. De AFM vermoedt dat er onjuiste informatie wordt verstrekt en essentiële informatie wordt weglaten. Ook ziet de AFM dat minder dan 7% van het opgehaalde geld is besteed aan investeringen op Madagaskar en dat het overgrote deel van het opgehaalde bedrag is gebruikt voor andere doelen. Volgens de toezichthouder is het een piramidespel.
Dwangsom voor FPlus Trading

(AFM.nl; 27 februari 2019) Toezichthouder AFM heeft een last onder dwangsom opgelegd aan FPlus Trading, omdat deze ten onrechte vermeldt te handelen met een vergunning van de AFM. Hierdoor worden consumenten misleid en overtreedt FPlus Trading de Wet handhaving consumentenbescherming. De AFM heeft geen vergunning verstrekt aan FPlus Trading, terwijl het daar wel mee schermt. FPlus Trading biedt een handelsplatform waarop men kan handelen in valuta (waaronder crypto’s), commodities, aandelen en indexen. 
Kas Bank in Franse handen

(VEB.net; 26 februari 2019) Het Franse Caceis, een dochter van Crédit Agricole, neemt effectenbewaarder Kas Bank over. Als bewaarbank werkt Kas Bank voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. In deze markt heeft het te maken met flinke concurrentie. De lage rente heeft de laatste jaren de opbrengsten uit eigen beleggingen in obligaties onder druk gezet. De koers van Kas Bank was beland op het laagste punt sinds de jaren negentig. Vorig jaar verloor het aandeel van de bewaarbank nog 40% wegens een daling van het aantal klanten. Het verhaal doet de VEB denken aan BinckBank, dat ook al jaren kampt met teruglopende inkomsten door een gedateerd verdienmodel en stevige concurrentie. Ook bij Binck werd een transformatie ingezet die uiteindelijk uitmondde in de overname van het bedrijf. 
Nederlandse beleggers zijn creatief, maar beleggen zonder plan

(Telegraaf; 23 februari 2019) Nederlandse beleggers zijn creatief, hebben een uitgesproken lange termijn visie om geld te verdienen met beleggen. Dit blijkt uit onderzoek van Invesco. Toch heeft minder dan een op de drie een strak beleggingsplan. Slechts 7% besteedt tijd aan planning, 72% belegt zonder een persoonlijk financieel plan, maar denkt wel vooruit. Over het gebruik van een adviseur zijn beleggers zeer ontevreden, slechts 7% vindt zijn adviseur goed. In Europa is die tevredenheid gemiddeld 20%.
Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement