Beleggingsnieuws juni 2019

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via ons op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.
InsingerGilissen bundelt nu alle beheerportefeuilles

(Fondsnieuws; 18 juni 2019) InsingerGilissen heeft na een succesvolle pilot besloten om alle portefeuilles van vermogensbeheerklanten te bundelen in zogeheten ‘wrapper’ fondsen. Dit is efficiënter en goedkoper en biedt interessante diversificatiemogelijkheden, stelt de aanbieder. Zo is een Nederlands hypothekenfonds toegevoegd en behoort private equity nu ook tot de mogelijkheden. 


InsingerGilissen wil bij de wrappers volledige transparantie bieden ten aanzien van de beleggingskeuzes, de performance en de kosten. De bundeling biedt directe en indirecte kostenbesparingen. Daarnaast kunnen de beleggingsmogelijkheden worden verbreed, stelt InsingerGilissen. De propositie is alleen beschikbaar voor beheerklanten. Wie overstapt naar advies kan zijn portefeuille niet meenemen. In oktober moet het hele omzetproces afgerond zijn. 
Beleggers minder positief over beurs

(Binck; 14 juni 2019) Particuliere beleggers zijn in juni duidelijk minder positief gestemd over het beursklimaat. Met name de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zien zij als een punt van zorg, constateert BinckBank in de nieuwe Beleggersbarometer. Die noteert met 2,4 duidelijk lager staat dan een maand eerder, toen de barometer nog 4,2 noteerde. De onzekerheid op de financiële markten blijkt ook uit het feit dat beleggers marketmaker Flow Traders deze maand als favoriet bestempelen. Beleggers verwachten dat de AEX de komende maanden daalt. 
Vermogensrendementsheffing is oneerlijk

(RTLz; 14 juni 2019) De Hoge Raad oordeelt dat het onterecht is dat de fiscus met een fictief hoog rendement van 4% rekent op spaargeld en beleggingen terwijl de rente historisch laag staat. Wie zo’n hoog rendement wil halen, moet volgens de rechter zeer risicovol beleggen. In de praktijk moesten veel Nederlanders in 2013 en 2014 relatief meer belasting betalen, dan er aan spaarrente binnenkwam. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn, is niet geheel duidelijk. De rechter zelf biedt geen oplossing. 
Bux introduceert in juli app met gratis beleggen

(BusinessInsider; 13 juni 2019) Beleggersapp Bux heeft onlangs 11,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. Het geld wordt mede gebruikt om in juli de app Stocks te lanceren in Europa. Daarmee biedt Bux particuliere beleggers de mogelijkheid om te handelen in aandelen zonder commissie te betalen. Met de nieuwe financiering heeft Bux ook een overname gedaan. Het lijft de Britse online broker Ayondo in, waar Bux al de administratie, transacties en vergunning had ondergebracht. Lees hier meer over gratis brokers
Trustus neemt Van Amstberg over

(Fondsnieuws; 12 juni 2019) Van Amstberg Capital Management wordt overgenomen door Trustus Capital Management. Samenwerking is ondertussen een must, vanwege hogere margedruk en toenemende kosten door regelgeving. Onder de zelfstandige vermogensbeheerders is een consolidatie op gang gekomen. Ook BeSmart maakte bekend steeds meer naar samenwerkingsverbanden te kijken. Kleinere partijen zoeken aansluiting door toegenomen wet- en regelgeving en investeringen in bijvoorbeeld ICT. 
Wat is effect van Mifid II op advies?

(Fondsnieuws; 11 juni 2019) Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het effect van de invoering van Mifid II op beleggingsadvies. Leidt dat tot verbetering van de bescherming van de consument, of juist niet? Professor Tom Loonen wil objectief kijken naar de toegevoegde waarde van de nieuwe regelgeving. Hij is benieuwd hoe partijen omgaan met de implementatie van de Europese richtlijn en het borgen van het belang van de cliënt. In het najaar moeten de resultaten van het onderzoek bekend worden. 
Rente blijft lang laag

(NRC; 7 juni 2019) De Europese Centrale Bank zal de rente mimimaal tot medio 2020 ongewijzigd laten. Een renteverlaging of opkopen van leningen zijn opnieuw opties voor de centrale bank. Als de omstandigheden tegenzitten, is de ECB vastbesloten om in te grijpen. Beleggers moeten uitgaan van lagere rendementen, denken economen. 


Sparen levert met een lage rente nog nauwelijks iets op. Beleggen kan een optie zijn als u extra rendement zoekt. Lees meer in ons ebook: Sparen of Beleggen?
Private banks verlagen risico’s

(Fondsnieuws; 6 juni 2019) De grootste private banks in Nederland hebben het risico in hun beheerportefeuilles afgebouwd. Rabobank is nog wel overwogen in aandelen, maar Van Lanschot is al onderwogen in deze beleggingscategorie. ABN Amro verlaagde begin van het jaar de weging van aandelen al naar neutraal, terwijl de positie in Amerikaanse aandelen juist is uitgebreid. De banken wijzen op de afzwakking van het groeimomentum en onzekerheid door het handelsconflict. De hoge waarderingen van aandelenmarkten maken deze kwetsbaar voor tegenvallend nieuws. 
Nederlandse banken in foute wapenhandel

(Eerlijkebankwijzer; fondsnieuws; 6 juni 2019) Meerdere Nederlandse banken investeren in foute wapenbedrijven. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat ING, ABN AMRO en Van Lanschot samen bijna 650 mln euro stoppen in bedrijven die wapens leveren aan landen die mensenrechten schenden, die in conflict zijn of die zwaar corrupt zijn. Daarmee profiteren deze banken van oorlog en geweld. Rabobank wil niet investeren in bedrijven die wapens leveren aan controversiële regimes. Deze sector wordt volledig gemeden door NIBC, de Volksbank en Triodos Bank. ING belegde het meeste in wapenbedrijven: 510 miljoen euro. 
Schamele groei wereldwijd beheerd vermogen

(Het Financieele Dagblad; 5 juni 2019) De 400 grootste vermogensbeheerders zagen hun vermogens vorig jaar slechts met een magere 1% groeien. Dat is veel minder dan in voorgaande jaren. In 2016 nam het totale vermogen wereldwijd toe met 12% en in 2017 met 4%. Bij onder meer BlackRock en State Street was zelfs een daling waar te nemen. Beleggers haalden hun geld weg wegens onrust op de markten. Grote Europese vermogensbeheerders groeiden echter met 12%. De 400 partijen hebben in totaal 66.400 mrd euro onder beheer. 
Duitse debutant biedt gratis transacties

(Het Financieele Dagblad; 3 juni 2019) De concurrentiestrijd op de markt voor effectenhandel trekt weer aan. Een grote broker uit Duitsland, Flatex, probeert met gratis transacties een plek op de Nederlandse markt te veroveren tussen BinckBank en DeGiro. Maar een nieuwe lichting buitenlandse effectenbrokers doen hun best beleggers aan zich te trekken, waaronder iDealing uit het VK, Trading212 uit Bulgarije, eToro uit Israël en het Nederlandse Bux. Bij Flatex kunnen beleggers zonder kosten handelen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, etf’s, turbo’s en CFD’s. Flatex valt als buitenlandse partij niet onder het provisieverbod, daarnaast krijgt Flatex compensatie voor orders die het naar Tradegate stuurt.


Meer informatie over het aanbod van gratis brokers leest u in ons artikel: de prijs van gratis beleggen.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement