Beleggingsnieuws juli 2019

Deel dit artikel

Elke maand scant beleggingsmatch het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via ons op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.
Schadeclaims dreigen voor InsingerGilissen

(Het Financieele Dagblad, 24 juli 2019) Een rechtsvoorganger van InsingerGilissen kwam zijn zorgplicht tegenover een particuliere belegger niet na en moet nu vrezen voor schadeclaims. Effectenbank Stroeve heeft aan het begin van het millennium niet goed opgelet bij het verwerken van orders van het inmiddels failliete Attica. Stroeve belegde het geld van Attica in risicovolle buitenlandse hedgefondsen, die eigenlijk alleen geschikt zijn voor professionele beleggers en niet voor particulieren. Deze beleggers raakten geld kwijt toen bleek dat de fondsen frauduleus waren. Het oordeel van het gerechtshof opent de deur naar meer claims.
Post Vermogensbeheer en Findex bundelen hun activiteiten

(Fondsnieuws, 22 juli 2019) Post Vermogensbeheer en Findex hangen hun activiteiten onder een gezamenlijke vergunning op naam van De Vermogensbeheerders. Het blijven twee beheerders met een eigen strategie, klantenbestand en omzet. Maar de kosten voor een AFM-vergunning en het voldoen aan de voorwaarden, delen ze. Er is ruimte om nog een derde of vierde partij toe te voegen aan De Vermogensbeheerders. 
Misleidende informatie van Mountainshield lang verzwegen

(VEB.net; 22 juli 2019) ROI Asset Management, beheerder van Mountainshield Capital Fund, heeft een jaar lang onder curatele gestaan van de Autoriteit Financiële Markten wegens het verstrekken van 'niet-correcte en misleidende informatie' door Slewyn Duijvestijn op televisie. De VEB heeft uitleg aan de AFM gevraagd waarom de berisping en last onder dwangsom zo lang voor beleggers verborgen bleef. Hierdoor bleef de misleidende informatie onweersproken. Ondertussen blijkt Mountainshield flink te zijn gekrompen. De participaties van het fonds verloren ruim 36% van hun waarde en er is sprake van een massale uitstroom. Beleggers  die uitstappen worden geconfronteerd met forse verliezen. Mountainshield rekent hoge beheer- en prestatievergoedingen. 
BinckBank heeft last van prijsvechters

(Het Financieele Dagblad, 22 juli 2019) In aanloop naar de overname door Saxo Bank heeft BinckBank het moeilijk. De onlinebroker meldde een lagere omzet, nettowinst en beheerd vermogen over de eerste helft van het jaar. Ook heeft BinckBank last van de opkomst van concurrenten die gratis handel aanbieden. Het aantal transacties nam met een procent toe tot vijf miljoen. De provisiebaten daalden tot 46,1 mln euro en de nettowinst zakte naar 6,6 mln euro, tegen 22,2 mln een jaar eerder. Als verklaring voor de tegenvallende resultaten wijst BinckBank naar het nieuwe verdienmodel. De broker verlaagde de transactievergoedingen en verhoogde de vaste kosten. Ondertussen heeft BinckBank toestemming van DNB en ECB voor de overname door Saxo Bank. De tegenvallende resultaten onderstrepen volgens Saxo Bank het belang van schaalgrootte.
Beleggen in plasticsoep en schaliegas

(NRC.nl; 16 juli 2019) Nederlandse banken en verzekeraars blijken op grote schaal te investeren in schaliegas en bedrijven die plastic produceren. ING is de grootste financier van bedrijven zoals Shell, ExxonMobil,  DowDuPont en Chevron, met ABN Amro op de tweede plaats. Alleen Triodos, De Volksbank en NIBC hebben geen geld belegd in dit soort bedrijven. Het samenwerkingsverband van Milieudefensie, SOMO en de Plastic Soup Foundation, roept de financiële sector op om niet langer te investeren in schaliegas en plastic. 
Leugen van liquiditeit

(Het Financieele Dagblad, 16 juli 2019) Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, stelde onlangs dat veel fondsen die investeren in illiquide assets, gebouwd zijn op een leugen. Beleggers geloven dat zij makkelijk op dagbasis uit deze fondsen kunnen stappen als dat ze dat willen. Volgens Carney ontwikkelt zich langzaam een nieuw soort systeemrisico. De onderliggende investeringen vergen een (zeer) lange tijd om te verkopen. Bij paniek op de financiële markten is er een probleem. Dit risico valt te reduceren, door bijvoorbeeld uitsluitend te beleggen in fondsen waarvan de asset manager de tijdshorizon voor liquidatie in lijn heeft gebracht met de (il)liquiditeit van de onderliggende investeringen.


 


De Veste gedaagd door beleggers

(Het Financieele Dagblad, 15 juli 2019) Veertig beleggers dagen vermogensbeheerder De Veste voor de rechter. De Veste spiegelde participanten veel te hoge rendementen voor toen zij geld staken in een beleggingsfonds met tweedehands Amerikaanse levensverzekeringen. De deelnemers eisen nu een schadevergoeding. De Veste houdt uit voorzorg een voorziening aan van drie ton, onbekend is hoe hoog de geëiste schadevergoeding is. Op dit moment loopt er naast de zaak rond het Double Benefit Fund nog een andere procedure.
Vier belangrijke thema’s voor beleggers

(Het Financieele Dagblad; 15 juli 2019) De beurzen hebben een goed halfjaar achter de rug, ondanks tegenvallende economische cijfers en het handelsconflict. Vier thema’s blijven bepalend. Het handelsconflict - wezenlijk gaat het om wie economisch de grootste is. Beleggers moeten wennen aan handelsconflicten. De centrale banken – beleggers rekenen op nieuwe verruimende stappen. Recessie – het zal niet zo’n vaart lopen, maar de groei zal lager zijn dan de afgelopen jaren. Rendement – waar moet je in beleggen als de rente zo extreem laag is? Op de obligatiemarkten gebeuren echt gekke dingen. Op de aandelenmarkten zijn de waarderingen hoog. Een optie is vastrentende beleggingen met een hoger rendement dan staatsleningen.
Belegger ziet zon meer schijnen

(Binck.nl; 6 juli 2019) Beleggers zijn een stuk positiever gestemd, dankzij de opmars van de financiële markten en de ontspanning in het handelsconflict tussen de VS en China. Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van juli. De barometer kwam uit op +3,7 (op een schaal van -10 tot +10), duidelijk hoger dan de dip (+2,4) een maand eerder. Begin van het jaar noteerde de barometer van BinckBank nog boven 4 punten. ING en Shell zijn de meest gewilde aandelen onder particuliere beleggers. De medische sector is in juli de populairste sector om in te beleggen, gevolgd door de technologiesector.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement