Beleggingsnieuws februari 2016

Deel dit artikel
Beleggingsnieuws februari 2016

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via ons op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.ABN Amro trekt retailprofielen gelijk met private banking

(Fondsnieuws, 25 februari 2016) ABN Amro vergroot voor particuliere beleggers de bandbreedtes van de risicoprofielen waarbinnen de weging van de verschillende asset classes moet blijven. De aanbieder wil de profielen van particuliere beleggers gelijktrekken met private banking (ABN AMRO Meespierson). Ook wordt voortaan dezelfde indeling in asset classes gehanteerd, zoals bij private banking gebruikelijk is. Voor een matig offensief profiel wordt de bandbreedte voor aandelen in portefeuille 20% tot 70%, dit was 40% tot 60%. Volgens ABN Amro zal de beleggingsdienstverlening aan klanten niet significant wijzigen door de aanpassing, het gaat om ‘administratieve aanpassingen’ volgens de woordvoerder.


 

Fundcoach biedt alles-in-1 portefeuilles

(Fondsnieuws, 23 februari 2016) Binck Fundcoach biedt nu alles-in-1 portefeuilles, eenvoudige online oplossingen, die momenteel in twee smaken te verkrijgen zijn: een portefeuille met trackers van Thinks ETF's en een met indexfondsen van BlackRock. De beleggingsmix hangt af van de risicobereidheid van de belegger, verdeeld in defensief, neutraal en offensief. Het aantal online totaaloplossingen met gebruik van beleggingsfondsen of ETF's is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Met de laagdrempelige online oplossing wil Fundcoach concurreren met traditionele vermogensbeheerders.De alles-in-1-portefeuilles betreffen een zogenaamde execution only oplossing, waar u als klant voor eigen rekening en risico belegt. Het is dus een andere dienstverlening dan vermogensbeheer (zoals bijv. Alex vermogensbeheer, ook een onderdeel van Binckbank). De alles-in-1-portefeuilles zijn vergelijkbaar met o.a. de gemaksfondsen van FitVermogen, Robeco ONE en de Rabobank Rendemix. Deze kunt u vergelijken onder de sectie zelf beleggen. Maak dan de keuze voor (1) “fondsen belegger” en (2) “mixfondsen”.


 

Vermogensrendementsheffing strijdig met eigendomsrecht?

(IEXGeld.nl; 16 februari 2016) Spaargeld levert bijna niets meer op, maar de fiscus slaat het wel aan alsof er een fictief rendement van 4% is behaald. De vermogensrendementsheffing van 1,2% (30% belasting van 4%) ligt vaak hoger dan mensen als rendement uit hun vermogen ontvangen. Volgens advocaat-generaal René Niessen is de belasting op vermogen in strijd met het recht van eigendom. Mensen behalen uiteenlopende rendementen op hun vermogen, maar worden allemaal op dezelfde wijze belast. Dit leidt tot willekeur. Volgens Niessen baseert moderne belastingwetgeving zich op individuele draagkracht, een heffing met een fictief gemiddelde is daarmee in tegenspraak. Het ministerie van Financiën zegt zich niet te kunnen vinden in de conclusie van de advocaat-generaal, maar erkent wel dat er veel discussie over de heffing is ontstaan. Wijziging van de wetgeving moet echter zorgvuldig worden voorbereid. Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal overneemt, ligt de weg vrij om bij vermogensverlies kwijtschelding van de vermogensrendementsheffing te claimen.Tegenvallend vierde kwartaal voor BinckBank

(Het Financieele Dagblad, 8 februari 2016) Door macro-economische onzekerheid en volatiliteit op de markten heeft de particuliere belegger in het vierde kwartaal veel minder gehandeld bij BinckBank. Het aantal transacties viel 10% lager uit dan de markt op gerekend had. Het kan ook betekenen dat Binck marktaandeel inlevert. De uitstroom bij Alex Vermogensbeheer lijkt te stabiliseren. In het vierde kwartaal was de netto-uitstroom €?44 mln. Na een heel slecht 2014 waren de resultaten over 2015 veel beter. Veel klanten hebben de tegenvallende rendementen over 2014 weer ingelopen. Bekijk hier de laatste resultaten van Alex vermogensbeheer.Een jaar uitstel voor invoering MiFID II

(AFM.nl; 10 februari) De Europese Commissie heeft besloten de invoering van MiFID II met een jaar uit te stellen tot januari 2018. De nieuwe regels vergen van banken, brokers en assetmanagers veel investeringen. De IT-systemen moeten worden aangepast en er worden meer reportages gevraagd van de aanbieders. De AFM is voorstander van uitstel om marktpartijen genoeg tijd te geven voor de implementatie van de omvangrijke hoeveelheid regels. MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. Het is een Europese richtlijn met gedragsregels voor het verlenen van beleggingsdiensten. Het doel van MiFID II is het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers.


 

Kosten van beleggen zijn inzichtelijker

(AFM.nl, 3 februari 2016) Sinds de invoering van het provisieverbod, ziet de AFM een toenemende kostenbewustwording bij beleggers. Steeds meer beleggers realiseren zich dat hoge kosten een behoorlijke impact kunnen hebben op het netto rendement, laat de AFM weten. Uit de Consumentenmonitor blijkt dat het provisieverbod de kosten van beleggen inzichtelijker gemaakt heeft. Beleggers kunnen de kosten van dienstverleners steeds beter vergelijken dankzij de invoering van de vergelijkende kostenmaatstaf. De AFM zegt tevreden te zijn over de stappen die de branche heeft gemaakt met het invoeren van de VKM.


 

Forse groei DeGiro

(Het Financieele Dagblad, 1 februari 2016) Onlinebroker DeGiro heeft in 2015 het aantal klanten bijna zien verdriedubbelen. Ook het aantal transacties is fors toegenomen (van 1,9 naar 5,9 miljoen). DeGiro loopt daarmee qua transacties in op BinckBank, maar gemeten naar het vermogen dat klanten via de onlinebroker beleggen, staat BinckBank nog ver boven DeGiro. Voor dit jaar verwacht DeGiro een verdubbeling van het klantenbestand.


Meer informatie over DeGiro vindt u hier.Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement