Beleggingsnieuws augustus 2019

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via ons op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.Meer of juist minder in aandelen?

(Fondsnieuws, 22 augustus 2019) Tegengestelde reacties bij grote partijen. Van Lanschot verlaagt de weging van aandelen in de beheerportefeuilles in reactie op de tegenvallende macro-economische cijfers. Met de onderwogen positie in aandelen wil Van Lanschot het risico van neerwaartse koerscorrecties in de portefeuilles verkleinen. ING vindt juist dat de markten zijn doorgeschoten in hun pessimisme en verhoogt de weging van aandelen. Bedrijven publiceren volgens ING merendeels meevallende resultaten, er zijn lichtpuntjes voor de economie te zien. Ook Rabobank laat weten flink overwogen te zijn in aandelen. Er is sprake van lage inflatie, lage rentes en centrale banken die nog meer willen verruimen. Alternatieven voor aandelen zijn niet aantrekkelijk, meent Rabobank.
Risicoprofiel beleggers biedt alleen schijnveiligheid

(Het Financieele Dagblad, 19 augustus 2019) Banken en vermogensbeheerders zijn wettelijk verplicht een risicoprofiel op te stellen voor particuliere beleggers. Maar een wetenschappelijke basis voor het profiel ontbreekt, stelt Willem Landman, promovendus aan de Nyenrode Business Universiteit. Bovendien gedragen beleggers zich vaak anders dan zij aangeven in de vragenlijsten, die ook nog eens per aanbieder kunnen verschillen. Zo’n risicoprofiel biedt daardoor een schijnveiligheid, beweert Landman. Hij pleit daarom voor afschaffing, of er moet een goed meetsysteem komen. Toezichthouder AFM deelt deze conclusie niet. Volgens de AFM is de risicobereidheid slechts een van de elementen die het risicoprofiel bepalen. Verder is het belangrijk dat beleggingsondernemingen zich verdiepen in de voorkeuren en verwachtingen van de beleggende klant.
Beheerd vermogen op recordhoogte

(DNB, 16 augustus 2019) Het vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is nog nooit zo hoog geweest als in het tweede kwartaal. Het totale vermogen steeg met ruim 17 miljard euro ten opzichte van het kwartaal ervoor tot in totaal 924 miljard euro. De stijging kwam vooral door goede rendementen op aandelen en boekwinsten op deelnemingen in bedrijven, meldt De Nederlandsche Bank. Er werd 818 miljoen euro extra ingelegd bij de beleggingsinstellingen.
Aegon Bank gaat verder als Knab

(Het Financieele Dagblad, 15 augustus 2019) Aegon Bank gaat de krachten bundelen met Knab. Zelfstandig groeien Knab en Aegon Bank te weinig. Dat is de aanleiding om ze samen te voegen, waardoor de kosten omlaaggaan. Er komt één IT-platform en er wordt gesneden in de producten. Verder verdwijnt de naam Aegon Bank. Doel is dat er efficiënter gewerkt en meer groei gerealiseerd wordt. Aegon is een van de eerste banken die zijn oude bankbedrijf overzet naar een nieuwe bankomgeving. 


Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de beleggingsdienstverleningen van Knab en Aegon. Zodra hierover meer bekend is, informeren wij u.
Curatoren aangewezen voor GFH Paraplufonds

(Fondsnieuws, 15 augustus 2019) Ondanks een 'aanvullende afwikkeltermijn' voor de afhandeling van alle beheeractiviteiten, is het Today's Tomorrow niet gelukt het illiquide deel van het GFH Paraplufonds af te wikkelen. Er zijn nu twee curatoren aangewezen om het fonds af te wikkelen. De afwikkeling van het GFH Paraplufonds bleek complex, vooral vanwege onduidelijkheid over de waardering van de illiquide assets. Het GFH Paraplufonds werd daarom gesplitst in een liquide deel en een illiquide deel. Periodieke inleg en uitkering vanuit het liquide deel van het fonds werd daardoor weer mogelijk na een eerdere opschorting.
Binckbank verdwijnt van de beurs

(finanzen.nl, 14 augustus 2019)  De overname van BinckBank door Saxo Bank leidt ertoe dat de onlinebroker helemaal van de beurs verdwijnt. In het aandeel BinckBank kan op 25 september voor het laatst gehandeld worden. Een dag later wordt de notering beëindigd. De Deense bank heeft 97,96% van de aandelen BinckBank in handen. Voor het resterende deel wordt een uitrookprocedure gestart.
Kan spaargeld nog iets opleveren?

(RTLnieuws, 14 augustus 2019) De spaarrente nadert steeds dichter de nullijn. Zijn er alternatieven voor het spaargeld? RTL Z zet acht mogelijkheden op een rij. Variërend van de oude sok, aflossen van schulden, aflossen van hypotheek, het verduurzamen van het huis, investeren in jezelf, cryptovaluta en beleggen, tot helemaal niets doen. De spaarrekening biedt in elk geval de zekerheid van het depositogarantiestelsel. Beleggen levert meer rendement op dan sparen.


Lees meer over sparen of beleggen, of maak gebruik van onze nieuwe tool.
In 2025 passeert passief beleggen actief beheer

(IEX Profs, 7 augustus 2019) PwC voorspelt dat vanaf 2025 de markt voor passief beleggen groter zal zijn dan actief beheerde fondsen. Sinds een aantal jaren is passief beleggen aan een enorme opmars bezig. Volgens Morningstar is de verhouding actief-passief momenteel 64% - 36%, dat moet in 2025 dus gelijk zijn. Tegen die tijd zal een op de vijf vermogensbeheerders niet meer bestaan. En dat komt vooral door de druk die ETF’s uitoefenen op de vergoedingen die gevraagd kunnen worden. De sector kan zich opmaken voor een consolidatiegolf. 
DeGiro heeft geen last van ‘gratis brokers’

(Fondsnieuws, 6 augustus 2019) Er stappen bijna geen klanten van DeGiro over naar brokers die gratis handel aanbieden. Nederlandse beleggers realiseren zich dat er altijd wel bijkomende kosten en risico’s aan kleven. Gratis handel is in werkelijkheid een verlegd verdienmodel, stelt de onlinebroker. DeGiro meldde bij de halfjaarcijfers dat het aantal transacties 4,6% hoger uitviel dan vorig jaar, het aantal rekeningen groeide met ruim 60.000 naar bijna 418.000. De broker meldt verder dat het winstgevend is geweest in de eerste jaarhelft.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement