Beleggingsnieuws april 2019

Deel dit artikel

Elke maand scant Finner het nieuws voor u. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rij die impact hebben op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden?! Dan blijft u via ons op de hoogte. Lees hieronder het belangrijkste nieuws van de afgelopen maand.
Adviseur moet schade vergoeden voor slecht advies

(nu.nl; 30 april 2019) De Geschillencommissie van Kifid oordeelt dat een verzekeringstussenpersoon die twee consumenten slecht beleggingsadvies had gegeven, de veroorzaakte schade moet vergoeden. De beide consumenten wilden beleggen voor hun pensioen, maar naar het doel van de beleggingen werd niet gevraagdHet geld werd belegd in een project met een hoog risico en korte looptijd. Ook is er niet geadviseerd om het vermogen te spreiden over verschillende beleggingen, om het risico te verlagen. De tussenpersoon zegt helemaal geen beleggingsadvies te hebben gegeven, maar volgens het Kifid staat vast dat in gesprekken is gesproken over manieren om het vermogen te beleggen, maar hegt gegeven advies was dit niet geschikt voor personen die beleggen voor hun pensioen. 

AFM beboet InsingerGilissen

(AFM; 29 april 2019) De AFM heeft InsingerGilissen Bankiers N.V. een bestuurlijke boete van 100.000 euro opgelegd. InsingerGilissen heeft tussen januari 2015 en eind november 2017 gegevens over 21.509 transacties niet tijdig aan de AFM gemeld. Beleggingsondernemingen die transacties verrichten in beursgenoteerde financiële instrumenten zijn verplicht de gegevens over deze transacties uiterlijk de eerstvolgende werkdag te melden aan de AFM. De AFM gebruikt de rapportages voor de uitoefening van haar taak als toezichthouder op de financiële markten. InsingerGilissen heeft de overtreding zelf ontdekt en gemeld. Het rapportagesysteem is aangepast. De constructieve houding van de aanbieder was reden voor de AFM om de basisboete sterk te verlagen.
Weer een overname in vermogensbeheer

(Fondsnieuws; 24 april 2019) Verwer & Janssen Vermogensmanagement heeft begin dit jaar Hens Vermogensbeheer overgenomen. Initiatief voor de deal kwam bij Hens Vermogensbeheer vandaan. Eerder nam de vermogensbeheerder uit Roosendaal al VIP Vermogensbeheer over. Kleinere partijen gaan de laatste tijd vaker op in (middel)grote aanbieders. Als reden voor consolidatie wordt regelmatig grootte en pensioengerechtigde leeftijd aangevoerd. Kosten- en compliancedruk nemen toe, daarvoor is schaalgrootte belangrijk. 
Boete voor bestuurders van De Waerdt Vermogensbeheer

(AFM.nl; 19 april 2019) De AFM heeft een bestuurlijke boete van 10.000 euro opgelegd aan de heren J.H.M. Mooren en H.J. Holtschoppen van voormalig vermogensbeheerder De Waerdt Vermogensbeheer B.V. De boete is opgelegd omdat De Waerdt van mei 2016 tot september 2017 geen integere uitoefening van haar bedrijf heeft gewaarborgd en beide heren waren daarvoor medeverantwoordelijk. De bedrijfsvoering en activiteiten van De Waerdt en een andere Zwitserse vermogensbeheerder waren sterk met elkaar verweven, wat leidde tot belangenverstrengeling en -conflicten. Ook heeft De Waerdt de regels niet nageleefd bij de behandeling van klachten van cliënten en heeft zij incidenten niet aan de AFM gemeld.
AFM verbiedt binaire opties en beperkt verkoop CFD’s

(AFM.nl; 18 april 2019) De AFM verbiedt in navolging van ESMA om binaire opties op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen. Verder legt de toezichthouder een verkoopbeperking op aan contracts for difference (CFD’s). Deze maatregelen gelden voor Nederlandse beleggingsondernemingen, of buitenlandse aanbieders die actief zijn in Nederland. Het is de eerste keer dat de AFM haar productinterventiebevoegdheid gebruikt. De maatregelen van de AFM voor deze zeer risicovolle beleggingsproducten gelden voor onbepaalde tijd.
Vermogensrendementsheffing moet eerlijker

(Telegraaf, 15 april 2019) Volgens het kabinet blijft het lastig om belasting te heffen over het daadwerkelijk behaalde rendement op beleggingen. Het zadelt beleggers op met veel papierwerk en kan daarnaast belastingontwijking in de hand werken. Het kabinet onderzoekt of spaargeld wel eerlijker belast kan worden. Nu rekent de fiscus nog met een fictief rendement van 2% op spaargeld, terwijl de rente rond nul ligt. Sparen kost de belastingbetaler dus per saldo geld. 
Let op bij dubieuze producten

(FD.nl; 14 april 2019) Wie zijn geld wil steken in exotische beleggingsproducten, moet goed opletten. Toezichthouder AFM waarschuwde in het verleden meermaals voor verdachte beleggingsproducten in bijvoorbeeld teakhout en vakantiehuizen. Duizenden particuliere beleggers zitten opgescheept met een belegging die amper iets waard is, blijkt uit onderzoek van het FD. Naar schatting hebben beleggers voor 700 mln euro in dit soort dubieuze beleggingen gestoken. Maar dat bedrag zien zij waarschijnlijk niet meer terug. Daarom telt een gewaarschuwd man voor twee. Weet wat u koopt en zorg dat u de risico’s goed begrijpt.
Brexit raakt onderzoekscapaciteit AFM

(AFM.nl; 11 april 2019) De AFM moest in 2018 het onderzoek inperken naar vermogensbeheerders die zich onvoldoende houden aan wet- en regelgeving als gevolg van de aankomende Brexit en de personele krapte. Daardoor is ook onderzoek naar fees en kosten van asset managers op de lange baan geschoven. Afgelopen jaar verleende de AFM 37 vergunningen aan nieuwe partijen, tegenover 26 in 2017, en werden er 20 vergunningen ingetrokken, zo blijkt uit het jaarverslag van de toezichthouder.
Beleggers worden voorzichtiger

(Binck.nl; 8 april 2019) Particuliere beleggers zijn in april iets minder positief geworden over het beursklimaat. Ondanks de verdere stijging van de AEX en andere internationale beursindices maakt de BinckBank Beleggersbarometer in april een pas op de plaats. De opgaande trend sinds december is onderbroken. Het vertrouwen daalde ten opzichte van maart licht, van +4,4 naar +4,2 (op een schaal van -10 tot +10). Galapagos is voor het eerst het populairste fonds onder BinckBank-beleggers, gevolgd door ASML. Air France-KLM is het minst geliefde fonds binnen de AEX en AMX-fondsen.
OHV Vermogensbeheer koopt Petrus

(FD.nl; 8 april 2019) OHV Vermogensbeheer neemt Petrus Wealth Management over. PWM is een kleine speler in de markt en heeft zo'n 100 mln euro onder beheer. OHV beheert 5,5 mrd euro. Het is een verdere consolidatie van de sector, die mede komt door de toenemende regelgeving. Bedrijven zijn verplicht veel meer verantwoording af te leggen. Dat leidt tot meer kosten, die voor een kleine partij een kostbare aangelegenheid zijn. Voor de klanten van PWM verandert er niets, alleen de naam wijzigt in OHV Vermogensbeheer.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement