Beleggen in de coronacrisis – tips voor 3 typen beleggers

Deel dit artikel

Het kan verkeren. Was vorig jaar nog een fantastisch beleggingsjaar, storten de beurzen ineens wereldwijd in door het coronavirus. Wat betekent dit voor u als belegger, en wat kunt u doen in deze uitdagende tijden? In dit artikel geven we u tips voor beleggen in de coronacrisis aan de hand van 3 typen beleggers. 


De 3 typen beleggers in de coronacrisis: 

De bestaande belegger

De startende belegger

De speculant De bestaande belegger

Beleggers zien na een succesvol jaar ineens geld voor hun ogen verdampen. Is dat reden om te verkopen, of moet er bijgekocht worden? Juist als het wat slechter gaat op de beurs is het belangrijk vast te houden aan de koers die u bepaald hebt. U belegt voor de lange termijn en ligt er niet wakker van als de beurs even tegen zit. Een lange beleggingstermijn (10 tot 15 jaar) omvat dalingen en stijgingen, maar verhoogt de kans dat beleggen een succes wordt.


“The stock market is a device to transfer money from the impatient to the patient”


Warren Buffett


Verkopen uit schrikreactie pakt verkeerd uit. Uit onderzoek van een Britse vermogensbeheerder blijkt dat een vlucht uit aandelen in cash historisch gezien de slechtste keuze was. Blijven zitten of bijkopen verkort de tijd waarop de beleggingsportefeuille weer de oorspronkelijke waarde van voor de crisis terug had. Een vlucht in cash zadelt een belegger op met een langdurig vermogensverlies, zoals blijkt uit onderstaande tabel. Tevens creëert het een nieuw probleem, want wanneer stap je wel weer in? De belegger die verkoopt verliest wel door de crash, maar verdient niks als de beurs weer opkrabbelt.  Tabel – Wachttijd in jaren na een crisis tot portefeuille terug is op oude niveau 

BeurscrashBelegd blijven in aandelenVlucht in cash
187727
189346
190316
190719
191716
19291534
197015
197425
198714
20014nog altijd op verlies
20085nog altijd op verlies

Bron: Schroders.com

Dit betreft een belegger die na beursdaling van 25% ervoor kiest om belegd te blijven, of kiest voor cash en de duur tot portefeuille weer waarde heeft bereikt van voor de beursdaling.Zo’n crisismoment kunt u wel gebruiken om de uitgangspunten van uw beleggingsplan te analyseren. Evalueer uw doelstelling en kijk hoe lang uw beleggingshorizon nog is om uw doelen te verwezenlijken. Moet het risicoprofiel misschien aangepast worden? Een paar handvatten voor een evaluatie:

  • Een resterende beleggingshorizon van 10 of 15 jaar? 

Dat is ideaal om doelen te verwezenlijken. 10 jaar is goed, 15 jaar is een fantastische beleggingshorizon.

  • Een horizon korter dan 10 jaar?

Dan is het goed om kritisch te kijken, want over kortere perioden is de kans op een negatief rendement groter bij volatiele markten. U kunt het zien aan het staafdiagram hieronder.

  • Beleggingshorizon korter dan 5 jaar? 

Over korte perioden kan de beurs uitzonderlijk hoge, maar ook zeer lage rendementen opleveren. De kans bestaat dan bij een volgende correctie dat u uw verliezen niet meer goed maakt. Naarmate uw einddoel in zicht komt, is het wijs om het risico in uw portefeuille af te bouwen. Stoppen met beleggen kan ook een optie zijn.Langer beleggen is beter

Onderstaand staafdiagram toont de voortschrijdende rendementen van 1973 - 2009 voor de S&P500 over wisselende tijdsperioden. Voortschrijdende rendementen bieden een inzichtelijke manier om marktprestaties te bekijken. Dit geeft u een goed beeld van hoe de aandelenmarkt presteert over langere perioden gemeten. De slechtste periode van één jaar leverde een rendement op van -43%. Dit gebeurde over de twaalf maanden eindigend in februari 2009. Het beste rendement over één jaar bedroeg 61% over de twaalf maanden eindigend in juni 1983. Bij een langere beleggingshorizon leverde de slechtste twintig jaar nog altijd een positief rendement op van 6,4% per jaar. De beste twintig jaar leverden een gemiddeld rendement op van 18% per jaar, wat zich voordeed over de twintig jaar eindigend in maart 2000.Staafdiagram - Voortschrijdende rendementen S&P500

 

Bron: thebalance.comTip: Gebruik de coronacrisis om uw portefeuille kritisch te analyseren aan de hand van uw plan:

  • Is de portefeuille te veel gedaald, meer dan u aankunt? Mogelijk was uw portefeuille te offensief ingericht en moet u het risicoprofiel meer in lijn brengen met uw doelstelling. 
  • Ligt u goed op koers en waren de risico’s ingecalculeerd? Dan kunt u de lagere beurs ook aangrijpen om bij te kopen. Uw plan en doelstelling zijn daarin leidend.De startende belegger in de coronacrisis

Sommige beleggers hebben gewacht op een correctie. Zij zagen de koersen oplopen, maar vonden dat geen geschikt moment om te starten met beleggen. Wie wil er instappen op een piek? Is dan nu het moment aangebroken om te beginnen met beleggen? Een crisis kan ook een kans zijn.


Warren Buffett zei ooit, dat je moet kopen als het bloed door de straten vloeit. Maar niemand weet wanneer de markten een bodem hebben bereikt. Als u het instapmoment spreidt, middelt u de aankoopkoers en bent u minder gevoelig voor koersschommelingen. Periodiek beleggen is bij dalende koersen meer dan ooit een interessante aanpak om het risico te verlagen.


“Eén ding is zeker: de startende belegger stapt nu een stuk goedkoper in dan vóór de coronacrisis.”


Bart Spronk


Beginnen met beleggen moet geen impulsbeslissing zijn. Beleggen vraagt een gedegen voorbereiding. Begin altijd met een plan, een doel, een termijn, een inlegbedrag en een maximaal verlies vast te stellen. In het plan moet u ook opnemen hoe u wilt spreiden tussen uw beleggingen en in tijd. En daarna is het de kunst vast te houden aan het plan.


Tip: Beleg periodiek en spreid uw beleggingen. Een financiële buffer hoort op de spaarrekening thuis, niet op de beleggingsrekening.De speculant

De sterk gedaalde beurzen oefenen een aantrekkingskracht uit op beleggers die een snelle rit omhoog willen maken. Brokers meldden tijdens de coronacrisis dat zij moeite hebben om de vele aanvragen te verwerken. Alleen al in maart 2020 openden 86.000 nieuwe klanten een rekening bij DeGiro, tegen 51.000 in januari en februari samen. Het aantal transacties lag in het eerste kwartaal ruim twee keer zo hoog als in dezelfde periode een jaar eerder. Deze beursavonturiers willen profiteren van de koersdalingen en hopen op een snel herstel. Zij hebben niet echt een plan voor de lange termijn.


Tip: Finner spreekt momenteel veel van deze beleggers en raadt hen aan om eerst na te denken over een lange termijn plan. Beleg alleen met geld wat u kunt missen. Want de risico’s zijn groot. Beleggen in de coronacrisis - wat moet u wel en niet doen?

Beleggen gaat altijd met risico gepaard. Dalende markten is daar één van. Overweegt u te starten met beleggen in de coronacrisis, Finner helpt u op weg om er een succes van te maken. 


Tot slot, vergeet onze tips uit dit artikel niet:


  • Stap niet uit in een crisis en wacht niet op het ideale instapmoment
  • Start niet roekeloos zonder plan
  • Heb geduld, na elke crisis komt ook herstel
  • Spreid zoveel mogelijk, zowel beleggingen als inleg
  • Houd uw plan en portefeuille nog eens tegen het licht
  • Houd vast aan uw strategieStarten met beleggen en een vermogensbeheerder nodig? Wij helpen u graag. Vraag een advies op maat aan.Lees meer

Beleggen tijdens het coronavirus. Koop- of verkoopmoment?

Veilig beleggen in onrustige tijden – 9 tips

Risico is terug van weggeweestDeel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement