AFM wil vermogensbeheer met huisfondsen aan banden leggen

Deel dit artikel
AFM wil vermogensbeheer met huisfondsen aan banden leggen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vandaag een advies uitgebracht om vermogensbeheer met huisfondsen aan banden te leggen en gaat hier nu over in gesprek met de sector. Het gebruik van huisfondsen kent volgens de AFM het risico van belangenverstrengeling en perverse prikkels. Wij zijn blij dat de AFM met richtlijnen komt.Waarom dit advies van de AFM?

Volgens de AFM loopt een vermogensbeheerder nu het risico om de eigen fondsen op te dringen aan beleggers, ook als deze niet in het belang van de belegger zijn. De vermogensbeheerder verdient namelijk ook aan de management fee in het beleggingsfonds zelf, een zogenoemde marge-prikkel. Daarnaast is een vermogensbeheerder gebaat bij een groter volume van het huisfonds, een groter volume betekent lagere kosten en dus netto meer opbrengsten,  een zogenoemde volume-prikkel.Naast deze nadelen zijn er ook voordelen aan het gebruik van eigen fondsen, bijvoorbeeld een kostenvoordeel voor de klant en een betere risicobeheersing. De AFM wil daarom niet het gebruik van huisfondsen verbieden, maar stelt een aantal heldere voorwaarden op waar aanbieders aan moeten voldoen als zij gebruik willen maken van eigen fondsen.De AFM is niet tegen huisfondsen maar de onwenselijke prikkels moeten worden voorkomen. De toezichthouder wil daarom een limiet aan wat een aanbieder in de eigen fondsen mag inleggen, bijvoorbeeld 30% van het beheerde vermogen. Daarnaast pleit de AFM voor transparantie in de kosten die in rekening worden gebracht bij de belegger en moet de aanbieder een helder en inzichtelijk selectie- en deselectiebeleid voeren.Welke aanbieders beleggen nu in eigen producten?

Onderstaande tabel toont een overzicht van de grootbanken die vermogensbeheer aanbieden en de aanwezigheid van huisfondsen.


Partij

Eigen producten?

Type

ABN Ambro

JA

Eigen beleggingsfondsen

Alex

JA

Eigen indextrackers (Think)

EVI

JA

Eigen beleggingsfondsen (Kempen)

ING

JA

Eigen beleggingsfondsen (NN investments)

Knab

NEE

-

Rabobank

NEE

-

Van Lanschot

JA

Eigen beleggingsfondsen (Kempen)


Afhankelijk van je situatie kunnen wij per partij en portefeuille inzicht geven in het percentage huisfondsen en waar er extra inkomsten worden gemaakt. Wil je meer weten? Vul dan onze advies op maat module in.


 

Wel of geen huisfondsen onderdeel beoordeling Finner

We zijn blij dat de AFM met richtlijnen komt. Wij zien naast de voordelen ook vaak de risico’s van het gebruik van eigen fondsen. Daarom houden wij hier rekening mee in onze beoordeling van vermogensbeheerders. Wij onderzoeken de portefeuilles en beoordelen deze onder meer op de punten onafhankelijkheid en kosten. Het gebruik van eigen producten kan de onafhankelijkheid van een aanbieder ondermijnen. In onze beoordeling van een aanbieder weegt mee of gebruik gemaakt wordt van eigen fondsen. Een partij scoort dan lager op onafhankelijkheid. Als er sprake is van dubbele verdiensten (kostenstapeling van beheerfee + managementfee in de producten), dan wordt dit ook meegenomen en volgt een lagere score op het onderdeel kosten. Zo heb jij als consument direct en onafhankelijk inzicht in de organisatie en eventuele ongewenste prikkels. Onze beoordeling is te herkennen aan de gele sterren.Meer weten? Lees hoe Finner partijen beoordeelt op 41 punten op het gebied van transparantie, kosten, organisatie en onafhankelijkheid.Bron: AFM, lees hier het hele artikelDeel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement