Vandaag meldt BinckBank in een persbericht dat het een schikking van 8 miljoen heeft getroffen met de VEB en Vermogensmonitor. Dit aangaande de afhandeling van klachten over de informatievoorziening van Alex Vermogensbeheer in de periode van september 2012 tot en met augustus 2014. De schikking betreft onder meer de wijze waarop Alex waarschuwde voor de marktomstandigheden zoals die zich in 2014 voordeden.
8 miljoen voor gedupeerde beleggers
BinckBank had in 2015 al een voorziening van 5,25 mln euro genomen in verband met de klachten van gedupeerde Alex-beleggers. De deal die BinckBank nu heeft gesloten met de VEB en Vermogensmonitor heeft een negatieve impact op het resultaat in het vierde kwartaal 2016 van 2,75 mln euro, laat BinckBank weten. Daarmee komt de schikking in totaal uit op 8 mln euro.
De problemen bij Alex Vermogensbeheer ontstonden na de tegenvallende resultaten in 2014. Alex wierf in die tijd klanten met misleidende reclames, waarin mooie historische rendementen werden gepresenteerd. De AFM heeft de vermogensbeheerder in 2016 hiervoor een forse boete opgelegd. Met de opbrengst van deze schikking kunnen de VEB en Vermogensmonitor klanten die aan bepaalde criteria voldoen nu compenseren voor de geleden schade, meldt BinckBank. In 2016 concludeerde ook wij dat de rendementen van Alex vermogensbeheer niet representatief zijn. Dit leverde Alex vermogensbeheer 20 strafpunten op in de beoordeling van finner.nl.
Opnieuw ondermaats
Onlangs schreef het Financieele Dagblad dat in 2016 de prestaties van Alex voor de tweede keer in drie jaar tijd zijn achtergebleven ten opzichte van de markt. Alle vijf de beleggersprofielen die Alex aanbiedt presteerden slechter dan de benchmark. Die achterblijvende prestaties zorgen voor een forse uitstroom bij de vermogensbeheerder.
