5 valkuilen bij beleggen in crisistijd

Deel dit artikel

Scherp dalende beurzen zorgen voor paniek bij sommige beleggers. Valkuilen liggen op de loer, zoals uit angst uw beleggingen verkopen. In dit artikel wijzen we 5 valkuilen aan die geld kosten. Helaas trappen veel beleggers er elke crisis toch weer in. Wij geven u tips hoe u deze valkuilen kunt vermijden.


1e valkuil: Emotionele beleggingsbeslissingen

Emotie en beleggen is geen goede combinatie. Stijgen de markten, dan is er optimisme en zelfvertrouwen. Iedereen koopt. Voor je het weet koop je juist wat iedereen koopt. Maar als de koersen ineens sterk dalen - zoals bij de coronacrisis - dan komen andere emoties los. Minder ervaren beleggers reageren vaak impulsief op een scherpe daling met paniekverkopen, waardoor zij juist herstel mislopen en opgezadeld worden met extra transactiekosten. Ervaren beleggers blijven rustig, omdat ze een doordacht plan hebben en weten dat de beurzen na een daling ook weer opveren.


Emotie beleggen

 

Tip: Al voordat u startte met beleggen wist u dat dit soort tijden soms voorkomen. Kijk in crisistijden niet steeds naar de koersen. Het versterkt het gevaar irrationele beslissingen te nemen. Focus op uw plan en de lange termijn. 2e valkuil: Afwachten

Veel beleggers zijn in een crisis geneigd om even te wachten met beleggen. Dat klinkt logisch, want als de economische vooruitzichten slecht zijn, dan is het toch geen goed idee om te gaan beleggen? Liever wachten zij tot de rust is weergekeerd. Maar dit pakt vaak verkeerd uit. De kans is namelijk groot dat u later instapt dan wanneer de stijging is begonnen. Aandelenkoersen lopen namelijk vaak op de zaken vooruit. 


Ook tijdens de coronacrisis zagen we de koersen in razend tempo dalen en kwamen de slechte economische vooruitzichten tot uiting in lagere koersen. Maar op het moment dat de rust en zekerheid terugkeren, kunnen koersen razendsnel omhooggaan. En dan koop je tegen hogere koersen in. Afwachten tot een beter instapmoment, betekent in de praktijk dus wachten tot een duurder instapmoment. En dat kost rendement. 


Timen van de markt is onmogelijk, dat blijkt maar weer met de coronacrisis. Houd u zich daar dus liever niet te veel mee bezig. Stap niet uit of wacht niet af met beleggen. Het gevaar bestaat dat u achter de feiten aanloopt. In onderstaande grafiek ziet u wat het effect is van het missen van goede handelsdagen op lange termijn. Zou u de tien beste dagen mislopen – waarvan vaak een aantal kort op een scherpe daling volgt - dan halveert uw rendement (4,49%) ten opzichte van iemand die belegd blijft (8,18%).

wachten met beleggen


Tip: Blijf zitten en zorg voor goede spreiding om het risico op verlies te beperken. Beleg daarom alleen met geld dat u kunt missen.3e valkuil: Te veel handelen

Zowel Binck als Degiro meldden een enorme stijging in het aantal transacties tijdens de corona-uitbraak. Dat is een andere valkuil, die eigenlijk samenhangt met de voorgaande. Het rendement van beleggers wordt namelijk niet alleen bepaald door stijgende of dalende beurzen, maar ook door de (transactie)kosten van hun beleggingen. De laatste jaren zijn kosten weliswaar gedaald, maar hoge transactiekosten, veroorzaakt door veel aan- of verkopen, kunnen nog altijd een flinke hap nemen uit het rendement. Met name in crisistijden komen beleggers in de verleiding om veel te handelen.


kosten beleggen


Tip: Wissel niet onnodig van beleggingen en let goed op de totale kosten4e valkuil: Wedden op dat ene paard (weinig spreiden)

Een veelgemaakte fout is onvoldoende spreiding aanbrengen in uw beleggingen. Gaat de markt omlaag, dan dalen al uw beleggingen. Door te spreiden vermindert u uw risico’s. U kunt spreiden over diverse beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, alternatieven (grondstoffen, hedgefunds, vastgoed, e.d.) en liquiditeiten. Binnen deze categorieën kunt u spreiden over indextrackers, beleggingsfondsen en beursgenoteerde effecten. Focus niet alleen op Nederland, maar spreid ook over landen en wereld(delen). Het is ook mogelijk uw vermogen te spreiden over meerdere vermogensbeheerders, of een combinatie van zelf beleggen én vermogensbeheer. Daarnaast is spreiden in de tijd ook een goede methode om het risico van een verkeerd verkoop- of aankoopmoment te verminderen. 


Tip: Spreid uw risico zoveel en zo breed mogelijk.5e valkuil: Beleggen zonder plan

Beleggen is nooit zonder risico. Maar u heeft uw kans op succes voor een groot deel in eigen hand. Dat begint met een goed beleggingsplan. Beleggen levert historisch gezien op termijn meer op dan sparen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden voor:

  • Tijd is belangrijker dan timing - u kunt uw geld langere tijd missen
  • Focus niet op de koersen, maar op de stip op de horizon – 10 jaar of meer in de toekomst
  • U ligt niet wakker van tegenvallers, omdat een belegger met een goed plan weet dat periodes als deze erbij horen. 


Tip: Zie een crisis net als iedere andere periode. Veel beleggers denken dat ze tijdens een crisis actie moeten ondernemen. Nu is af en toe bijsturen goed, maar verder is de kunst om juist niets te doen en vast te houden aan uw lange termijn plan. 


Beleggen plan

Bron: finner.nl - sparen of beleggenVoorkom deze 5 valkuilen en maak van uw beleggingservaring een succes: 


1. Emotionele beleggingsbeslissingen

2. Afwachten

3. Te veel handelen

4. Wedden op dat ene paard

5. Beleggen zonder plan


Lees meer


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement