20 strafpunten voor Alex Vermogensbeheer

Deel dit artikel
20 strafpunten voor Alex Vermogensbeheer

De AFM liet in juli 2016 weten dat Binckbank een forse boete heeft gekregen voor misleidende reclames voor Alex Vermogensbeheer. Wij hebben het boetebesluit grondig bestudeerd en nemen de conclusies van de AFM over. Dit heeft ertoe geleid dat wij 20 strafpunten toekennen aan Alex Vermogensbeheer. Hiermee daalt onze beoordeling van 4 naar 2 sterren. In bijgaand artikel gaan we nader in op de herziening van onze beoordeling. 

Afwaardering Alex Vermogensbeheer

Naar aanleiding van het boetebesluit van de AFM en de geconstateerde gebreken hebben wij besloten onze beoordeling van Alex Vermogensbeheer te herzien en over te gaan tot een afwaardering. Op basis van onze beoordelingsmethodiek zijn de volgende punten in mindering gebracht:


 • Beleggingsbeleid / rendementen – 3 minpunten 
De rendementen van de voorbeeldportefeuilles liggen structureel hoger dan de rendementen van de cliëntportefeuilles. De getoonde rendementen zijn hierdoor niet representatief en misleidend voor (nieuwe) klanten. Alex Vermogensbeheer krijgt hierdoor geen punten meer op het onderdeel rendementen. 


 • Organisatie / communicatie – 2 minpunten 
Er is door Alex Vermogensbeheer bewust voor gekozen om de rendementen van de voorbeeldportefeuilles te communiceren. Zelfs na de boete van de AFM houdt Alex vast aan deze methode. Ook in de communicatie met Finner.nl heeft Alex geen transparantie geboden in de rendementen van gemiddelde cliëntportefeuilles. Alex krijgt hierdoor minpunten op het onderdeel communicatie.


 • Algemeen -  extra strafpunten en aftrek 1 ster 
Wij beschouwen de misleiding van consumenten met onjuiste informatie als een ernstige zaak. Te vaak zijn consumenten door financiële partijen benadeeld voor eigen gewin. Aan dit soort praktijken moet een einde komen. Vanwege de ernst van de misleiding leggen we Alex Vermogensbeheer daarom 15 strafpunten extra op, dit is gelijk aan 1 ster aftrek. Deze straf geldt voor de periode van minimaal 1 jaar. Alex Vermogensbeheer krijgt de gelegenheid om de geconstateerde gebreken binnen deze tijd te herstellen, waarna de strafpunten vervallen. Mocht Alex na deze periode toch de rendementen van de voorbeeldportefeuilles blijven communiceren, dan gelden de strafpunten voor een periode van minimaal 3 jaar.


Vanwege de klachten die door de VEB en Vermogensmonitor bij het KIFID zijn ingediend, waren op het onderdeel organisatie al eerder minpunten toegekend aan Alex Vermogensbeheer. Alex daalt door bovenstaande maatregelen nu van 4 naar 2 sterren.  


Informatie moet betrouwbaar zijn

Beleggers moeten de informatie die door partijen gepubliceerd wordt, kunnen vertrouwen. Helaas komt het nog steeds voor dat partijen geen eerlijk beeld naar buiten brengen. Misleiding van consumenten met onjuiste informatie beschouwen wij als een ernstige zaak. Het besluit om Alex Vermogensbeheer af te waarderen achten wij daarom noodzakelijk.  In bijgaand artikel vindt u onderbouwing waarom de rendementen van Alex vermogensbeheer niet representatief zijn De informatie en cijfers zijn afkomstig uit het boetebesluit van de AFM. 


Wij beoordelen vermogensbeheerders op 72 punten. Wij vragen transparantie op deze variabelen en toetsen de informatie die de partijen ons aanleveren. Op basis van de uitkomst ontvangt elke vermogensbeheerder een beoordeling. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendementen, risico’s en beleggingsbeleid. Zo weten wij dat de informatie waarop u een beslissing neemt volledig en correct is. 


Expliciete waarschuwing voor getoonde rendementen 

Uit het boetebesluit concluderen wij dat Alex Vermogensbeheer er bewust voor heeft gekozen om de rendementen van de voorbeeldportefeuilles te presenteren. In onze vergelijking en op de detailpagina bij Alex Vermogensbeheer hebben wij (eerder dit jaar) een waarschuwing opgenomen dat de getoonde rendementen in de meeste gevallen niet representatief zijn en sterk afwijken van de daadwerkelijk gerealiseerde rendementen. 


Wat kunt u doen?

Bent u niet tevreden met Alex Vermogensbeheer en wilt u hier iets aan doen? Wij kunnen u helpen in de zoektocht naar geschikte alternatieven via onze advies op maat dienstverlening. Wilt u Alex Vermogensbeheer vergelijken met andere vermogensbeheerders? Maak dan gebruik van onze vergelijkingsmodule. U heeft ook de mogelijkheid om een klacht in te dienen. In sommige vallen kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding. Vermogensmonitor.nl treedt op voor klagers over Alex Vermogensbeheer en kan u hierin adviseren.


Andere artikelen over Alex Vermogensbeheer

Rendementen van Alex Vermogensbeheer niet representatief
Fikse boete voor Alex Vermogensbeheer wegens misleidende reclame
Onderzoek Alex Vermogensbeheer door VEB


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk

2 reactie(s)

 • Henk Naaijkens
  02 februari 2017 om 17:50 uur

  Ook ik dacht een goed rendement te halen, gezien de positieve verwachtingen die Alex me voorspiegelde. Hiervan blijkt dus niets te kloppen, na ruim drie jaar nog geen enkele vooruitgang, integendeel!
  Ik overweeg dus mijn geld op een andere manier te gaan beleggen. Alex heeft mij voor de gek gehouden. Nu beweren zij dat je hier pas na 5 jaar iets over kunt zeggen.

 • Anco
  08 november 2016 om 16:24 uur

  Dit jaar heb ik een resultaat via Alex van -13,8 % t.o.v. het Alex benchmarkt rendement van -2,5 % gebaseerd op STOXX Europe 600 ex-UK NR (70,00 %) STOXX USA Total Market NR (30,00 %).  Wat een prut resultaat

eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement