Veelgestelde vragen

Antwoord op de belangrijkste vragen over beleggen, onze werkwijze en
hulp bij uw keuzes.

Hoe vind ik de beste broker?

Finner stelt u in staat om binnen een paar stappen de voor u meest geschikte broker te vinden. Kies uw inlegbedrag, het type broker, uw handelsprofiel en eventuele wensen. Wij tonen u direct alle brokers die hier op aansluiten. De beste broker selecteert u op kosten, voorwaarden en de geschiktheid van het platform voor u als belegger. Ook geven we u tips om de goedkoopste online broker te kiezen, die bij uw wensen past.

Hoe werkt de vergelijking van brokers?

U voert uw uitgangspunten en wensen in. Wij doorzoeken het aanbod waar u kunt beleggen en tonen u de meest geschikte brokers of beleggingsrekeningen aan de hand van uw wensen en onze beoordeling. Wij tonen alleen de brokers die aan uw wensen voldoen. Vervolgens wordt de volgorde bepaald door de hoogte van de voorwaarden. U kunt van drie brokers een gratis persoonlijke analyses aanvragen waarin wij de informatie voor u op een rij zetten. U ontvangt dan direct een analyse per email met o.a. een review van het handelsplatform, een persoonlijke kostenberekening en een beoordeling van de voorwaarden. Maak hier een vergelijking van brokers.

Hoe werkt de beoordeling van Finner?

Wij beoordelen de voorwaarden bij brokers op 14 onderdelen op het gebied van organisatie, veiligheid en overige kosten. Zo controleren we bijvoorbeeld of de partij alle juiste vergunningen en registraties heeft. Maar ook of de betreffende broker uw aandelen of effecten uitleent. De broker verdient hiermee extra geld, maar u loopt mogelijk een extra risico. Verder kijken we naar de kosten en voorwaarden van onder andere realtime koersinformatie en afhandeling van uw opties en dividenden. Per partij kunt u een gratis analyse aanvragen met een uitgebreide beschrijving van de beoordeling.

Waarom aanvragen via Finner?

Wanneer u één of meerdere geschikte aanbieders hebt gevonden kunt u gratis en vrijblijvend een rapportage van Finner aanvragen. Met dit rapport bent u vooraf optimaal geïnformeerd door een onafhankelijke partij en voorkomt u nare verrassingen, zoals onverwachte kosten.

Wat is een fondsenbelegger?

Iemand die weinig handelt en een oplossing zoekt om vermogen op te bouwen zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. Een fondsenbelegger kiest dan zelf één of meerdere fondsen uit om in te beleggen voor de lange termijn. Een fonds bestaat uit meerdere aandelen of obligaties welke wordt beheerd door de vermogensbeheerder. Een beleggingsfonds wordt in de meeste gevallen actief beheerd.

Wat is een (index)tracker?

Een indextracker is een op de beurs verhandelbaar fonds: een mandje met aandelen, obligaties of andere producten. Hiermee kunt u met één transactie handelen in een hele index, bijvoorbeeld de AEX index. Een tracker wordt ook wel ETF genoemd (Exchange Traded Fund). Een ETF valt vrijwel altijd onder passief beheer. Lees hier meer over indexbeleggen.

Wat is een aandelenbelegger?

Iemand die graag zelf wil (leren) beleggen en rechtstreeks de bedrijven wil kopen die hij interessant vindt. Hij koopt of verkoopt direct aandelen. Dit vergt meestal kennis en tijd, aangezien een aandelenbelegger zelf de aandelen kiest en de transacties uitvoert. Meestal is dit niet geschikt als u voor het eerst gaat beleggen. Op een platform waar u in aandelen kunt handelen, kan u vrijwel altijd ook handelen in trackers, opties, futures, etc.

Wat is een handelsprofiel?

In een handelsprofiel bepaalt u wat voor soort beleggingen u doet (fondsen, aandelen, etc.) en hoe vaak u die verhandelt. Aan de hand van uw handelsprofiel worden uw kosten berekend. De profielen hebben we gebaseerd op de meest voorkomende handelsprofielen. Het is ook mogelijk om zelf een handelsprofiel samen te stellen.

Wat zijn de kosten van zelf beleggen?

Als belegger betaalt u twee soorten kosten: directe en indirecte kosten. De directe kosten zijn vaak terug te vinden in het kostenoverzicht of dagafschrift van uw rekening, bijvoorbeeld transactiekosten. Hoe meer u handelt, hoe meer transactiekosten u betaalt. De indirecte kosten zitten verborgen in de producten van uw portefeuille. Aan de hand van uw handelsprofiel worden uw kosten berekend. Wij nemen daarbij alle kosten mee, ook de kosten die niet direct inzichtelijk zijn, zoals valutakosten. Lees hier meer over kosten.

Is de goedkoopste broker de beste?

De goedkoopste optie is niet voor iedereen de beste. Het hangt ook af van uw wensen, zoals bijvoorbeeld uw behoefte aan specifieke tools of informatievoorziening. U vindt al uw wensen en details terug per aanbieder en kunt zo het platform vinden dat voor u het beste geschikt is. Door te kiezen voor een platform dat past bij u als belegger is de kans groter dat u het gewenste eindresultaat behaalt.

Wat voor risico loop ik met zelf beleggen?

De risico’s bij zelf beleggen zijn afhankelijk van hoe u wilt beleggen. Een fondsenbelegger spreidt de risico’s door gebruik te maken van fondsen of trackers. Een aandelenbelegger loopt een specifiek risico per aandeel en moet zelf voor spreiding zorgen over aandelen en beurzen. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de risico's die u neemt aansluiten bij uw doelstelling. U stelt zelf een portefeuille samen en houdt dit zelf bij. Wilt u dit liever niet? Dan is vermogensbeheer een veiligere optie. In dit geval doet de vermogensbeheerder het voor u.

Ik kan een specifieke broker niet terugvinden in de vergelijking, hoe komt dat?

In onze vergelijking zijn alle Nederlandse brokers opgenomen. Mogelijk heeft u teveel filters aanstaan of biedt de partij geen diensten aan voor het door u gekozen inlegbedrag of handelsprofiel. Kunt u de partij toch niet vinden? Wellicht is het een vermogensbeheer dienstverlening, deze kunt u terugvinden in de vermogensbeheervergelijking. Vastgoedbeleggingen vergelijken wij niet.

Waarom moet ik mijn inlegbedrag invullen?

Op basis van uw inlegbedrag rekenen wij de kosten uit bij de verschillende aanbieders. De hoogte van dit bedrag heeft namelijk impact op de hoogte van de kosten. Daarnaast hanteren veel partijen een minimale inleg, bijvoorbeeld een ondergrens van 100.000 euro. Als u een lager bedrag invult, worden deze partijen niet getoond.

Hoe berekenen jullie de kosten bij brokers?

Wanneer u een vergelijking van brokers maakt vult u een inlegbedrag en handelsprofiel in. Op basis daarvan berekenen wij voor elke broker de totale kosten die u daar betaalt. Zo kunt u direct de brokers eenvoudig vergelijken. In de analyse vindt u een specificatie van de kosten. Wij maken bij zelf beleggen onderscheid in fondskosten, transactiekosten, valutakosten, service fee, periodieke kosten en activity fee.

Wat is het verschil tussen een broker en een vermogensbeheerder?

Een vermogensbeheerder gaat aan de slag met uw vermogen en zal dat voor u beleggen. Bij een broker belegt u zelf. Dit is een handelsplatform waar u zelf in financiële producten kan handelen. U maakt dan zelf alle beleggingsbeslissingen en voert ook zelf de transacties uit. Als u begint met beleggen dan is vermogensbeheer de meest laagdrempelige en de meest gekozen variant.

Zit ik ergens aan vast als ik een analyse/ informatiepakket aanvraag?

De aanvraag die u plaatst is gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast en bent tot niets verplicht.

Vergelijken jullie ook fondsen?

Wij vergelijken vermogensbeheerders, brokers en fondsenplatformen. Deze partijen staan geregistreerd bij de AFM als beleggingsonderneming. Beleggingsproducten zoals fondsen vergelijken wij niet. Het is ons doel om u een keuze te kunnen laten maken tussen de verschillende dienstverleners. Het kiezen uit de verschillende beleggingsfondsen is uiteindelijk aan u of aan de vermogensbeheerder. Als een partij verschillende beleggingsfondsen aanbiedt dan nemen we in de vergelijking het fonds mee dat overeenkomt met het door u opgegeven risicoprofiel (defensief, neutraal, offensief).
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement