Veelgestelde vragen

Antwoord op de belangrijkste vragen over beleggen, onze werkwijze en
hulp bij uw keuzes.

Worden alle aanbieders vergeleken?

Op onze website zijn alle partijen opgenomen die in Nederland hun beleggingsdiensten aanbieden aan consumenten. Elke vermogensbeheerder krijgt namelijk gratis de mogelijkheid om op ons platform te worden opgenomen. Partijen die niet of beperkt transparant zijn, krijgen een lagere beoordeling maar worden wel meegenomen in de vergelijking. Zo krijgt u toch een compleet overzicht van alle aanbieders. U kunt hieronder bekijken welke partijen we vergelijken:

- Overzicht Brokers
- Overzicht Vermogensbeheerders

Hoe berekent Finner de kosten van vermogensbeheerders?

Wij berekenen de totale kosten (incl. BTW) op basis van uw situatie. De totale verwachte kosten vindt u per beheerder terug als één percentage. Dit is een percentage over het inlegbedrag dat u jaarlijks betaalt aan de vermogensbeheerder. Deze wordt bepaald door uw inlegbedrag en uw keuze van een risicoprofiel. Finner vraagt bij iedere partij beleggingsportefeuilles op, zodat we de kosten kunnen narekenen die klanten daar daadwerkelijk betalen. Op basis van al deze factoren en de tarieven van alle aanbieders berekent Finner vervolgens uw totale kosten. In veel gevallen komen wij in de kostenberekening hoger uit dan wat de partij zelf communiceert. Dit komt omdat we ook alle indirecte kosten meenemen, zoals de Europese wetgeving MIFID II voorschrijft. Uit ons onderzoek blijkt dat veel partijen nog niet aan deze wetgeving voldoen. Zie het artikel kosten bij beleggen voor onze werkwijze.

Ik kan een specifieke vermogensbeheerder niet terugvinden in de vergelijking, hoe komt dat?

In onze vergelijking zijn alle Nederlandse vermogensbeheerders opgenomen. Mogelijk heeft u teveel filters aanstaan of biedt de partij geen diensten aan voor het door u gekozen inlegbedrag of risicoprofiel. U kunt naar een specifieke partij zoeken door gebruik te maken van de zoekfunctie in de vergelijking. Kunt u de partij toch niet vinden? Wellicht is het een zelf-beleggen dienstverlening, deze kunt u terugvinden in de brokervergelijking. Vastgoedbeleggingen vergelijken wij niet.

Waarom moet ik mijn inlegbedrag invullen?

Op basis van uw inlegbedrag rekenen wij de kosten uit bij de verschillende aanbieders. De hoogte van dit bedrag heeft namelijk impact op de hoogte van de kosten. Daarnaast hanteren veel partijen een minimale inleg, bijvoorbeeld een ondergrens van 100.000 euro. Als u een lager bedrag invult, worden deze partijen niet getoond.

Hoe actueel is de informatie?

De website wordt dagelijks bijgewerkt op basis van publiek toegankelijke informatie en informatie die de aanbieder ons verstrekt. Gerealiseerde nettorendementen van vermogensbeheerders ontvangen wij op kwartaalbasis. Wij steken veel tijd in het controleren van de gegevens. Daarnaast bieden we alle aanbieders gratis de mogelijkheid om de gegevens te controleren en om nieuwe gegevens aan te leveren.

Welke soorten vermogensbeheerders zijn er?

Mixfonds: met een mixfonds belegt u zelfstandig in een gestandaardiseerde alles-in-één portefeuille waar een fondsmanager het beheer voor u doet. De vermogensbeheerder is hierbij niet verplicht om advies te geven over hun producten of uw profiel.

Online beheer: bij een online beheerder wordt uw vermogen collectief belegd en heeft u de mogelijkheid tot persoonlijk contact via telefoon of internet. U heeft uw eigen portefeuille, maar deze portefeuille is bij iedereen met hetzelfde risicoprofiel gelijk. Het belangrijkste verschil met een mixfonds is dat een online beheerder een zorgplicht heeft om u passend te adviseren en uw situatie periodiek te herbeoordelen.

Individueel beheer: bij individueel beheer belegt u via een eigen portefeuille. In veel gevallen wordt er conform de modelportefeuille belegd, maar sommige partijen bieden ook maatwerk. U heeft dan inspraak in de samenstelling van de portefeuille. Net als bij online beheer krijgt u hulp en advies bij het bepalen en onderhouden van uw beleggingsplan en risicoprofiel. Bij individueel beheer heeft u persoonlijk contact en de beschikking over een eigen adviseur.

Private banking: private banking biedt dezelfde mogelijkheden als individueel beheer, maar biedt daarnaast een totaaloplossing voor vermogende klanten. U heeft een private banker die u ook kan helpen met andere financiële vraagstukken zoals vermogensplanning, estate planning en fiscale advies. De private banker is een vertrouwenspersoon die de gehele situatie overziet. Het vermogen wordt ook bij private banking veelal conform de modelportefeuille belegd, indien gewenst is er in veel gevallen maatwerk mogelijk.

In onze vergelijking selecteert u via de filters het type vermogensbeheerder dat bij u past.

Waarom aanvragen via Finner?

Wanneer u één of meerdere geschikte aanbieders hebt gevonden kunt u gratis en vrijblijvend een persoonlijke analyse van Finner aanvragen. In deze analyse vergelijken we tot maximaal 5 partijen. In de analyse vindt u een overzicht van alle kosten, risico’s, rendementen en voorwaarden van de vermogensbeheerder(s). Hiermee bent u vooraf optimaal geïnformeerd door een onafhankelijke partij en voorkomt u nare verrassingen. Wilt u direct in contact treden met een vermogensbeheerder? Wij brengen u eenvoudig in contact met de juiste persoon en geven u tips om een kennismaking optimaal voor te bereiden.

Welke informatie vind ik in een analyse?

Alle informatie met betrekking tot de totale kosten, rendementen, risico’s, kenmerken en voorwaarden van de dienstverlening. U ontvangt alle informatie overzichtelijk op een rij om een weloverwogen keuze te maken.

Zit ik ergens aan vast als ik een analyse/ informatiepakket aanvraag?

De aanvraag die u plaatst is gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast en bent tot niets verplicht.

Vergelijken jullie ook fondsen?

Wij vergelijken vermogensbeheerders, brokers en fondsenplatformen. Deze partijen staan geregistreerd bij de AFM als beleggingsonderneming. Beleggingsproducten zoals fondsen vergelijken wij niet. Het is ons doel om u een keuze te kunnen laten maken tussen de verschillende dienstverleners. Het kiezen uit de verschillende beleggingsfondsen is uiteindelijk aan u of aan de vermogensbeheerder. Als een partij verschillende beleggingsfondsen aanbiedt dan nemen we in de vergelijking het fonds mee dat overeenkomt met het door u opgegeven risicoprofiel (defensief, neutraal, offensief).

Wat is het verschil tussen actief en passief beheer?

Op het gebied van fondsbeheer is er onderscheid te maken tussen een actief en een passief beleggingsbeleid. Bij een actief gemanaged fonds proberen de fondsmanagers qua timing en via de selectie van bijvoorbeeld aandelen en obligaties een beter rendement te behalen dan de markt. Bij passief beleggen is het doel niet om de markt te verslaan maar om het marktrendement te volgen, vaak tegen lagere kosten. Een actieve vermogensbeheerder zal ook meer kunnen schuiven in de allocatie van het vermogen tussen de assetcategorieën aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en liquiditeiten. Zo kan de vermogensbeheerder bijvoorbeeld waardebehoud proberen te realiseren op het moment dat het minder gaat op de beurs.

Hoe komt Finner aan de rendementen en zijn deze actueel?

De rendementen ontvangen wij van de vermogensbeheerders zelf. Zij leveren deze op kwartaalbasis. Meestal ontvangen we deze rendementen één maand na afloop van het kwartaal. Wij kunnen aan de hand van de portefeuilles van vermogensbeheerders berekenen of deze rendementen kloppen. Daarnaast ziet ook de AFM erop toe dat de door de vermogensbeheerders opgegeven rendementen correct zijn. Alle rendementen die wij communiceren zijn netto, dus na aftrek van alle kosten.

Waarom zijn de door jullie getoond rendementen niet gelijk aan de gegevens van de vermogensbeheerder zelf?

Op onze website tonen wij netto rendementen. Op de website van vermogensbeheerders worden vaak bruto rendementen getoond. Als de aanbieder alleen bruto rendementen opgeeft berekenen wij de netto resultaten voor u. Houd er ook rekening mee dat u op het goede risicoprofiel vergelijkt. Daarnaast kunnen er verschillen ontstaan als u bij de partij in een ander mandaat belegt of maatwerk krijgt.

Is het hoogste rendement het beste?

Belangrijk is om te realiseren dat het hoogste rendement niet altijd het beste hoeft te zijn. Ten eerste omdat een hoog historisch rendement uiteraard geen garantie voor de toekomst biedt. Maar nog belangrijker is de mate van risico. Om een bepaald rendement te behalen, neemt de vermogensbeheerder altijd een bepaald risico. In het algemeen geldt: hoe hoger het nagestreefde rendement, des te groter de risico’s. Een belangrijke indicatie voor het risico is de opbouw van de portefeuille. U maakt met de vermogensbeheerder afspraken over welke risico’s u wel en niet acceptabel vindt. Dit doet u middels een keuze voor een bepaald risicoprofiel. Belangrijk is dat u het risico kiest dat past bij uw situatie. Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van risico en rendement? Dan is het handig om een gratis analyse aan te vragen.

Hoe moet ik de rendementen van vermogensbeheer vergelijken?

Op Finner.nl tonen we uitsluitend netto rendementen, deze kunt u per profiel met elkaar vergelijken. Let erop dat de getoonde rendementen afhangen van het door u gekozen risicoprofiel. In uw top-3 en bij alle resultaten vindt u het netto rendement van de beheerder over het afgelopen jaar en het gemiddelde over de laatste drie jaar. In een rapportage tonen we de historische rendementen tot 12 jaar terug.
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement