Vermogensbeheer
Uw geld laten beleggen? Lees meer over vermogensbeheer en vergelijk meer dan 150 partijen.
Online Brokers
Zelf beleggen op de beurs? Lees onze handige tips en vergelijk het aanbod van 25+ online brokers.
Pensioen
Beleggen voor uw pensioen? Lees onze tips voor uw pensioen en vergelijk ruim 25 aanbieders.
Private Banking
Meer uit uw vermogen halen? Bekijk de mogelijkheden en vergelijk alle private banks in Nederland.
Beginnen met beleggen
Starten met beleggen? Maak een goede start met onze artikelen, tools en tips.
Duurzaam beleggen
Uw geld duurzaam beleggen? Wij helpen u op weg. Vergelijk 150+ beheerders op duurzaamheid.
Vind, vergelijk en kies de best passende vermogensbeheerders
Via Finner maakt u een betere keuze voor duurzaam beleggen, dankzij objectieve data en onafhankelijke expertise.
Alle relevante data op een rij
Veel vermogensbeheerders zeggen duurzaam te beleggen. Maar hoe groen zijn die keuzes echt? En wat past er bij u? De juiste keuze maken is lastig. Daarom stellen wij partijen de lastige vragen en zetten we alle relevante data overzichtelijk op een rij. Zo maken we duurzaam beleggen voor u transparant en vergelijkbaar.
Controle waar uw geld (niet) naartoe gaat
De meeste vermogensbeheerders doen beleggingen die als controversieel worden gezien, zoals wapens, tabak of steenkool. Finner maakt inzichtelijk welke 19 controversiële industrieën de vermogensbeheerder wel en niet uitsluit. Zo kunt u bepalen waar uw geld wel of juist niet naartoe gaat.
Hulp van een onafhankelijk expert
Finner zet alle informatie overzichtelijk op rij in een persoonlijk vergelijkingsrapport. U vraagt deze in enkele minuten aan via onze website. Een onafhankelijk expert van Finner ondersteunt u bij vragen en het selecteren van de beste partijen. Zo kiest u voor een manier van duurzaam beleggen die het beste bij u past.
Bekend van onder andere:
Onze klanten vertellen
De selectie van een vermogensbeheerder maken wij voor u graag zo eenvoudig mogelijk. Van onze klanten beveelt 97% onze vermogensbeheer analyse aan. Lees hier hun ervaringen
9
Super geholpen op een zeer persoonlijke en proffesionele manier.
Raymond, Den Helder
26 september 2023
26 sep. 2023
8
Alles
Anoniem
25 september 2023
25 sep. 2023
8
goede samenvatting
Anoniem
24 september 2023
24 sep. 2023
10
goede rapportage
Anoniem
24 september 2023
24 sep. 2023
10
Duidelijk, klantvriendelijk en transparant
Anoniem
23 september 2023
23 sep. 2023
8
Aandacht, professionaliteit, goed luisteren
David, Culemborg
23 september 2023
23 sep. 2023
10
Beleggen in gewone mensentaal met een helder en duidelijk beeld.
Anoniem
21 september 2023
21 sep. 2023
9
duidelijk vergelijk, snelle reactie, medewerker is proffesioneel, correct en zakenkundig
Jack, Hoogeveen
20 september 2023
20 sep. 2023
9
Duidelijke be-/omschrijving en inzichtelijke grafieken.
E., Voorschoten
19 september 2023
19 sep. 2023
9
goede en duidelijke informatie voor leken
Alex
18 september 2023
18 sep. 2023
9
Super geholpen op een zeer persoonlijke en proffesionele manier.
Raymond, Den Helder
26 september 2023
26 sep. 2023
8
Alles
Anoniem
25 september 2023
25 sep. 2023
8
goede samenvatting
Anoniem
24 september 2023
24 sep. 2023
10
goede rapportage
Anoniem
24 september 2023
24 sep. 2023
10
Duidelijk, klantvriendelijk en transparant
Anoniem
23 september 2023
23 sep. 2023
8
Aandacht, professionaliteit, goed luisteren
David, Culemborg
23 september 2023
23 sep. 2023
10
Beleggen in gewone mensentaal met een helder en duidelijk beeld.
Anoniem
21 september 2023
21 sep. 2023
9
duidelijk vergelijk, snelle reactie, medewerker is proffesioneel, correct en zakenkundig
Jack, Hoogeveen
20 september 2023
20 sep. 2023
9
Duidelijke be-/omschrijving en inzichtelijke grafieken.
E., Voorschoten
19 september 2023
19 sep. 2023
9
goede en duidelijke informatie voor leken
Alex
18 september 2023
18 sep. 2023
Lees hier meer over duurzaam en groen beleggen
De makkelijkste manier om duurzaam te beleggen is bij een vermogensbeheerder. U kunt uw geld dan laten beleggen door een professionele partij. De partij bepaalt welke vorm van duurzaam vermogensbeheer er wordt toegepast. Het is aan u om de verschillen vooraf goed te doorgronden. Door de populariteit van duurzaam beleggen houden de meeste vermogensbeheerders in ieder geval rekening met een aantal duurzame criteria. De term ‘duurzaam beleggen’ wordt in de praktijk dan ook al snel aangehaald als reden om voor een partij te kiezen. Maar let op: de verschillen zijn enorm groot in de mate van duurzaam vermogensbeheer. Laat u daarom goed informeren over wat u kunt verwachten. Via een vergelijkingsrapport van Finner krijgt u inzicht in het duurzame beleggingsbeleid van de beheerder.
Vermogensbeheer kan tegenwoordig al voor ieder bedrag. Wel is de keuze ruimer bij grotere bedragen. Twijfelt u of beleggen met kleine bedragen ook al duurzaam kan? Lees dan ons artikel.Duurzaam beleggen kan bij een groot aantal aanbieders, ook bij banken. U vindt de partijen terug in onze vergelijking van vermogensbeheerders en brokers op Finner. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de meest populaire banken met hun duurzame aanbod.
Duurzaam vermogensbeheer
Duurzaam zelf Beleggen
Als u zelf duurzaam wilt beleggen zijn vrijwel alle brokers een optie. Uiteindelijk gaat het dan met name erom hoe duurzaam de beleggingen zijn die u koopt bij de broker. Bij de banken kunt terecht bij:
Bij een broker belegt u zelf in duurzame fondsen, duurzame ETF’s of duurzame aandelen. Het voordeel is dat u alle vrijheid heeft in hoe duurzaam u wilt beleggen. Daarbij zit u niet vast aan een hoge minimale inleg. Wel betekent die vrijheid dat u zelf alle beleggingskeuzes moet maken en uitvoeren. U moet zelf uw weg kunnen vinden in de Essentiële Beleggersinformatie van fondsen of ETF’s. Door te beleggen via duurzame fondsen belegt u indirect in beursgenoteerde bedrijven of obligaties met een duurzaam karakter. U kunt ook zelf een wereldwijde spreiding maken met een mix van aandelen of obligaties. Voor het selecteren van duurzame beleggingsfondsen kunt u bijvoorbeeld de fondsen selectietool van de Vereniging Effecten Bezitters gebruiken. Deze is gebaseerd op de de Morningstar Sustainability Rating en is onbeperkt te gebruiken voor leden van de VEB.
Partijen als Binck, Degiro en Lynx zijn brokers met een breed assortiment, maar ook bij de grootbanken kunt terecht.
Duurzaam beleggen levert in de meeste gevallen geen belastingvoordeel op. Maar het kán wel. Er is namelijk een aantal groenfondsen waarbij u over de inleg geen vermogensrendementsheffing betaalt én heffingskorting krijgt. Dit is ook wel bekend als ‘groen beleggen’. Echter zijn er slechts enkele beleggingen die daarvoor in aanmerking komen. Het betreft een paar groenfondsen die investeren in Nederlandse goedgekeurde groene beleggingen. Bekende voorbeelden zijn ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en het Meewind Groenfonds Regionaal Duurzaam.
Helaas kleven er een aantal grote nadelen aan fiscaal groen beleggen. Zo zijn de groenfondsen regelmatig gesloten voor nieuwe deelnemers of extra inleg. Dit in tegenstelling tot reguliere beleggingen, waar u meestal dagelijks in- en uit kunt stappen. Bovendien zijn de kosten van de groenfondsen vaak hoog en vallen de rendementen tegen, waardoor het fiscale voordeel teniet wordt gedaan.
In dit artikel leest u alles over groen beleggen en vindt u een vergelijking van de beschikbare groenfondsen.
Vraag tien personen wat duurzaam beleggen is en u krijgt evenveel verschillende definities. Dat is niet vreemd omdat het een relatief jonge beleggingsvorm is. De definitie van Wikipedia beschrijft het beste wat duurzaam beleggen is:
Duurzaam beleggen (ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen) is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker de gevolgen voor mens en milieu meeweegt.
Duurzaam beleggen gaat in feite volgens dezelfde methode als “normaal” beleggen. Wat het verschil is, is dat bij de selectie van de beleggingen duurzaamheid een extra criterium is waarmee rekening wordt gehouden. Hoe zwaar het criterium duurzaamheid meeweegt ten opzichte van alle andere factoren hangt af van degene die het beleggingsbeleid bepaalt. Een andere naam voor duurzaam beleggen is maatschappelijk verantwoord beleggen. Het doel is om zowel een financieel rendement als maatschappelijk rendement te realiseren. In wat voor mate een organisatie dat doet, hangt af van welke stappen worden geïntegreerd in het beleggingsbeleid. Hier vindt u een overzicht van duurzame componenten van een beleggingsbeleid:
ESG staat voor Environment, Social en Governance. Steeds meer beleggers nemen de zogeheten ESG factoren mee in hun overwegingen. Om bedrijven onderling op duurzaamheid te vergelijken wordt vaak de ESG-score gebruikt. Dit is ook wel bekend als ESG beleggen. Daarbij wordt gekeken naar:
De ESG-richtlijnen worden ondersteund door onder meer de Verenigde Naties. ESG beleggen is een manier om duurzaam beleggen in kaart te brengen. Dat kan over verschillende beleggingen, maar ook vermogensbeheerders kijken naar hun impact op de ESG factoren.
Duurzame specialisten gaan vaak verder dan alleen het uitsluiten van een aantal sectoren of selecteren van de ‘best-in-class’ presterende bedrijven. Impact investing, of impact beleggen, krijgt onder de duurzaam specialisten steeds meer draagvlak. Er wordt dan belegd in bedrijven of projecten die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en een betere toekomst. Daarbij kunt u denken aan bedrijven die investeren in oplossingen voor schone energie, of projecten in ontwikkelingslanden. De duurzame impact is daarbij belangrijker dan rendement.
De Verenigde Naties hebben 17 sustainable development goals gedefinieerd. Via impact beleggen kunnen specialisten de investeringen sturen naar de juiste doelen.
Verantwoord beleggen is een andere naam voor duurzaam beleggen. De doelstelling van een organisatie is om te beleggen voor zowel een financieel als maatschappelijk rendement. Maatschappelijk verantwoord beleggen wordt het ook genoemd. De UNPRI zet internationaal de standaarden voor verantwoord beleggen, hier kunt u meer lezen over duurzaam beleggen volgens de UNPRI.
Is duurzaam beleggen rendabel? Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of duurzaam beleggen meer rendement oplevert (NRC, 2019). Er zijn onderzoeken die stellen dat duurzaam beleggen minder opbrengt. Maar er zijn ook veel onderzoeken waaruit blijkt dat duurzame beleggingen even goed, of zelfs beter presteren dan traditionele fondsen. Uit onze eigen database blijkt dat partijen met een duurzame focus in de afgelopen jaren bovengemiddeld presteerden in vergelijking met andere vermogensbeheerders. Dat is ook niet heel vreemd, duurzaam beleggen heeft ‘de wind in de zeilen’. Vanuit de maatschappij groeit de behoefte voor een duurzame toekomst en ook vanuit de wetgeving komen steeds meer initiatieven tot stand die duurzaam investeringen bevorderen.
Benieuwd wat beleggen in uw situatie kan opleveren? Bereken hier uw verwacht rendement.
Duurzaam beleggen kan in verschillende beleggingsproducten of diensten. Dit kan via een broker, bank of vermogensbeheerder.
Wilt u uw vermogen duurzaam laten beleggen? Dan kiest u voor een vermogensbeheerder of bank. U heeft er dan zelf geen omkijken naar. Deze optie is het meest geschikt als u zelf geen ervaring, tijd of interesse heeft. Een hoge inleg is niet nodig.
Wilt u liever zelf beleggen? Dan kiest u voor een broker of een zelf beleggen dienstverlening van een bank. Dit is geschikt voor beleggers die graag zelf met de handen aan de knoppen zitten. Deze optie is minder geschikt als u weinig kennis of ervaring heeft. U bent namelijk zelf verantwoordelijk en u krijgt geen advies. Onderstaand vindt u alle producten waarin u kunt duurzaam beleggen via de beurs:
Sommige partijen bieden fiscale groenfondsen aan. Ook daarbij geldt dat u zelf verantwoordelijk bent voor de fondsen die u kiest en dat er geen advies wordt gegeven. Daarom valt dit ook in de categorie execution only; de aanbieder voert alleen uw orders uit, maar geeft geen advies.
U kunt ook duurzaam beleggen direct in een bedrijf dat niet beursgenoteerd is. Denk aan aandelen in duurzame startups, directe leningen aan een bedrijf, of misschien wel via crowdfunding. Houd er dan rekening mee dat dit veel risicovoller is dan beleggen via de beurs: u loopt het risico de inleg te verliezen.
Wilt u zelf beleggen en duurzame producten kiezen? Of laat u dit liever aan een professionele vermogensbeheerder over? Dit is de belangrijkste keuze. Ook is het handig als u weet hoever duurzaamheid voor u moet gaan (zie: wat is duurzaam beleggen). Daarna kunt u duurzaam beleggen vergelijken en het vermogensbeheer of de broker kiezen die daar het beste bij past. Ten slotte is het bij beginnen met beleggen altijd belangrijk dat u een goed beleggingsplan heeft. Wij wensen u succes met uw eerste duurzame belegging!
Nee, dit is niet hetzelfde. Groen beleggen kunt u via enkele groenfondsen en hiermee behaalt u een fiscaal voordeel. Met duurzaam beleggen behaalt u geen fiscaal voordeel, maar belegt u om zowel een financieel als maatschappelijk rendement te realiseren.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.
Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.
Abonneer op onze nieuwsbrief
Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.
Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.
©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.