Finner

Duurzaam groen-blad beleggen?

Vind, vergelijk en kies de best passende vermogensbeheerders

Ontvang uw vergelijkingsrapport...

Duurzaam beleggen vergelijken

...en maak de beste keuze

Hoe Finner u helpt duurzaam beleggen

Via Finner maakt u een betere keuze voor duurzaam beleggen, dankzij objectieve data en onafhankelijke expertise.

Alle relevante data op een rij

Veel vermogensbeheerders zeggen duurzaam te beleggen. Maar hoe groen zijn die keuzes echt? En wat past er bij u? De juiste keuze maken is lastig. Daarom stellen wij partijen de lastige vragen en zetten we alle relevante data overzichtelijk op een rij. Zo maken we duurzaam beleggen voor u transparant en vergelijkbaar.

finner-data

Controle waar uw geld (niet) naartoe gaat

De meeste vermogensbeheerders doen beleggingen die als controversieel worden gezien, zoals wapens, tabak of steenkool. Finner maakt inzichtelijk welke 19 controversiële industrieën de vermogensbeheerder wel en niet uitsluit. Zo kunt u bepalen waar uw geld wel of juist niet naartoe gaat.

finner-controle

Hulp van een onafhankelijk expert

Finner zet alle informatie overzichtelijk op rij in een persoonlijk vergelijkingsrapport. U vraagt deze in enkele minuten aan via onze website. Een onafhankelijk expert van Finner ondersteunt u bij vragen en het selecteren van de beste partijen. Zo kiest u voor een manier van duurzaam beleggen die het beste bij u past.

finner-expert

Bekend van onder andere:

Telegraaf LogoNU.nl Logo
Financieele Dagblad Logo
NRC LogoVolkskrant Logo

Onze klanten vertellen

De selectie van een vermogensbeheerder maken wij voor u graag zo eenvoudig mogelijk. Van onze klanten beveelt 97% onze vermogensbeheer analyse aan. Lees hier hun ervaringen

9

Super geholpen op een zeer persoonlijke en proffesionele manier.

Raymond, Den Helder

26 september 2023

26 sep. 2023

8

Alles

Anoniem

25 september 2023

25 sep. 2023

8

goede samenvatting

Anoniem

24 september 2023

24 sep. 2023

10

goede rapportage

Anoniem

24 september 2023

24 sep. 2023

10

Duidelijk, klantvriendelijk en transparant

Anoniem

23 september 2023

23 sep. 2023

8

Aandacht, professionaliteit, goed luisteren

David, Culemborg

23 september 2023

23 sep. 2023

10

Beleggen in gewone mensentaal met een helder en duidelijk beeld.

Anoniem

21 september 2023

21 sep. 2023

9

duidelijk vergelijk, snelle reactie, medewerker is proffesioneel, correct en zakenkundig

Jack, Hoogeveen

20 september 2023

20 sep. 2023

9

Duidelijke be-/omschrijving en inzichtelijke grafieken.

E., Voorschoten

19 september 2023

19 sep. 2023

9

goede en duidelijke informatie voor leken

Alex

18 september 2023

18 sep. 2023

9

Super geholpen op een zeer persoonlijke en proffesionele manier.

Raymond, Den Helder

26 september 2023

26 sep. 2023

8

Alles

Anoniem

25 september 2023

25 sep. 2023

8

goede samenvatting

Anoniem

24 september 2023

24 sep. 2023

10

goede rapportage

Anoniem

24 september 2023

24 sep. 2023

10

Duidelijk, klantvriendelijk en transparant

Anoniem

23 september 2023

23 sep. 2023

8

Aandacht, professionaliteit, goed luisteren

David, Culemborg

23 september 2023

23 sep. 2023

10

Beleggen in gewone mensentaal met een helder en duidelijk beeld.

Anoniem

21 september 2023

21 sep. 2023

9

duidelijk vergelijk, snelle reactie, medewerker is proffesioneel, correct en zakenkundig

Jack, Hoogeveen

20 september 2023

20 sep. 2023

9

Duidelijke be-/omschrijving en inzichtelijke grafieken.

E., Voorschoten

19 september 2023

19 sep. 2023

9

goede en duidelijke informatie voor leken

Alex

18 september 2023

18 sep. 2023

Meer informatie over duurzaam beleggen

Lees hier meer over duurzaam en groen beleggen

Duurzaam beleggen bij vermogensbeheerder

De makkelijkste manier om duurzaam te beleggen is bij een vermogensbeheerder. U kunt uw geld dan laten beleggen door een professionele partij. De partij bepaalt welke vorm van duurzaam vermogensbeheer er wordt toegepast. Het is aan u om de verschillen vooraf goed te doorgronden. Door de populariteit van duurzaam beleggen houden de meeste vermogensbeheerders in ieder geval rekening met een aantal duurzame criteria. De term ‘duurzaam beleggen’ wordt in de praktijk dan ook al snel aangehaald als reden om voor een partij te kiezen. Maar let op: de verschillen zijn enorm groot in de mate van duurzaam vermogensbeheer. Laat u daarom goed informeren over wat u kunt verwachten. Via een vergelijkingsrapport van Finner krijgt u inzicht in het duurzame beleggingsbeleid van de beheerder.

Vermogensbeheer kan tegenwoordig al voor ieder bedrag. Wel is de keuze ruimer bij grotere bedragen. Twijfelt u of beleggen met kleine bedragen ook al duurzaam kan? Lees dan ons artikel.


Duurzaam beleggen bij een bank

Duurzaam beleggen kan bij een groot aantal aanbieders, ook bij banken. U vindt de partijen terug in onze vergelijking van vermogensbeheerders en brokers op Finner. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de meest populaire banken met hun duurzame aanbod.

Duurzaam vermogensbeheer

 • ABN AMRO Vermogensbeheer: Duurzaam Fondsen Mandaat (vanaf 50.000 euro) & Private banking: Duurzaam Beleggen Mandaat (vanaf 500.000 euro)
 • ASN Doelbeleggen (vanaf elk bedrag)
 • ING Vermogensbeheer: Duurzaam strategie (vanaf 25.000 euro)
 • Insinger Gilissen: Duurzaam (vanaf 1.000.000 euro)
 • Rabobank Beheerd Beleggen Actief (vanaf 20.000 euro)
 • Triodos Fondsbeheer (vanaf 200.000 euro)
 • Van Lanschot Duurzaam (vanaf 500.000 euro)

  Duurzaam zelf Beleggen

  Als u zelf duurzaam wilt beleggen zijn vrijwel alle brokers een optie. Uiteindelijk gaat het dan met name erom hoe duurzaam de beleggingen zijn die u koopt bij de broker. Bij de banken kunt terecht bij:

 • ABN AMRO Zelf Beleggen Basis of Plus (breed aanbod)
 • ASN Beleggingsrekening (12 huisfondsen)
 • ING Zelf op de Beurs (breed aanbod)
 • Rabo Zelf Beleggen (breed aanbod)
 • Triodos Beleggen (10 huisfondsen)

  Duurzaam beleggen bij broker

  Bij een broker belegt u zelf in duurzame fondsen, duurzame ETF’s of duurzame aandelen. Het voordeel is dat u alle vrijheid heeft in hoe duurzaam u wilt beleggen. Daarbij zit u niet vast aan een hoge minimale inleg. Wel betekent die vrijheid dat u zelf alle beleggingskeuzes moet maken en uitvoeren. U moet zelf uw weg kunnen vinden in de Essentiële Beleggersinformatie van fondsen of ETF’s. Door te beleggen via duurzame fondsen belegt u indirect in beursgenoteerde bedrijven of obligaties met een duurzaam karakter. U kunt ook zelf een wereldwijde spreiding maken met een mix van aandelen of obligaties. Voor het selecteren van duurzame beleggingsfondsen kunt u bijvoorbeeld de fondsen selectietool van de Vereniging Effecten Bezitters gebruiken. Deze is gebaseerd op de de Morningstar Sustainability Rating en is onbeperkt te gebruiken voor leden van de VEB.

  Partijen als Binck, Degiro en Lynx zijn brokers met een breed assortiment, maar ook bij de grootbanken kunt terecht.


  Groenfondsen | groen beleggen

  Duurzaam beleggen levert in de meeste gevallen geen belastingvoordeel op. Maar het kán wel. Er is namelijk een aantal groenfondsen waarbij u over de inleg geen vermogensrendementsheffing betaalt én heffingskorting krijgt. Dit is ook wel bekend als ‘groen beleggen’. Echter zijn er slechts enkele beleggingen die daarvoor in aanmerking komen. Het betreft een paar groenfondsen die investeren in Nederlandse goedgekeurde groene beleggingen. Bekende voorbeelden zijn ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en het Meewind Groenfonds Regionaal Duurzaam.

  Helaas kleven er een aantal grote nadelen aan fiscaal groen beleggen. Zo zijn de groenfondsen regelmatig gesloten voor nieuwe deelnemers of extra inleg. Dit in tegenstelling tot reguliere beleggingen, waar u meestal dagelijks in- en uit kunt stappen. Bovendien zijn de kosten van de groenfondsen vaak hoog en vallen de rendementen tegen, waardoor het fiscale voordeel teniet wordt gedaan.

  In dit artikel leest u alles over groen beleggen en vindt u een vergelijking van de beschikbare groenfondsen.


  Wat is duurzaam beleggen?

  Vraag tien personen wat duurzaam beleggen is en u krijgt evenveel verschillende definities. Dat is niet vreemd omdat het een relatief jonge beleggingsvorm is. De definitie van Wikipedia beschrijft het beste wat duurzaam beleggen is:

  Duurzaam beleggen (ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen) is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker de gevolgen voor mens en milieu meeweegt.

  Duurzaam beleggen gaat in feite volgens dezelfde methode als “normaal” beleggen. Wat het verschil is, is dat bij de selectie van de beleggingen duurzaamheid een extra criterium is waarmee rekening wordt gehouden. Hoe zwaar het criterium duurzaamheid meeweegt ten opzichte van alle andere factoren hangt af van degene die het beleggingsbeleid bepaalt. Een andere naam voor duurzaam beleggen is maatschappelijk verantwoord beleggen. Het doel is om zowel een financieel rendement als maatschappelijk rendement te realiseren. In wat voor mate een organisatie dat doet, hangt af van welke stappen worden geïntegreerd in het beleggingsbeleid. Hier vindt u een overzicht van duurzame componenten van een beleggingsbeleid:

 • ESG beleggen:integratie van Environment, Social, Governmental (ESG) factoren in het beleggingsbeleid.
 • Negatieve uitsluiting (screening):toepassing van specifieke criteria om ondernemingen uit te sluiten uit het beleggingsuniversum. Bijvoorbeeld beleggingen in tabak, wapens of andere controversiële zaken.
 • Positieve screening: toepassing van specifieke criteria om ondernemingen met voorrang op te nemen in het beleggingsuniversum. Bijvoorbeeld een positieve bijdrage aan de transitie naar duurzame energie of het behoud van biodiversiteit.
 • Best-in-class:analyse van ondernemingen om binnen een bepaalde categorie die namen te selecteren die op ESG criteria het beste presteren.
 • Themabeleggen:selectie van ondernemingen op basis van specifieke duurzaamheidsthema’s. Dit kan bijvoorbeeld gaan op basis van ESG factoren of Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals armoede of gendergelijkheid.
 • Actief aandeelhouderschap of engagement:gebruikmaking van de rechten en invloed als aandeelhouder om ondernemingen aan te spreken op hun gedrag. Dit gebeurt via een aandeelhoudersvergadering, of in een dialoog met de directie over het (duurzaamheids)beleid.
 • Impactbeleggen:wanneer er een positief ESG-effect wordt gerealiseerd spreken we van impactbeleggen. Dit is een van de meest verregaande vormen van duurzaam beleggen.


 • Wat is ESG beleggen?

  ESG staat voor Environment, Social en Governance. Steeds meer beleggers nemen de zogeheten ESG factoren mee in hun overwegingen. Om bedrijven onderling op duurzaamheid te vergelijken wordt vaak de ESG-score gebruikt. Dit is ook wel bekend als ESG beleggen. Daarbij wordt gekeken naar:

 • Environment:schade aan het milieu voorkomen, innoveren en het efficiënt gebruik maken van grondstoffen.
 • Social: inzet voor de maatschappij, productverantwoordelijkheid en oog hebben voor werkdruk en mensenrechten.
 • Governance: een goed en eerlijk bestuur dat in het belang van aandeelhouders opereert en corruptie, fraude en belangenverstrengeling tegengaat.

  De ESG-richtlijnen worden ondersteund door onder meer de Verenigde Naties. ESG beleggen is een manier om duurzaam beleggen in kaart te brengen. Dat kan over verschillende beleggingen, maar ook vermogensbeheerders kijken naar hun impact op de ESG factoren.


 • Wat is impact beleggen?

  Duurzame specialisten gaan vaak verder dan alleen het uitsluiten van een aantal sectoren of selecteren van de ‘best-in-class’ presterende bedrijven. Impact investing, of impact beleggen, krijgt onder de duurzaam specialisten steeds meer draagvlak. Er wordt dan belegd in bedrijven of projecten die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en een betere toekomst. Daarbij kunt u denken aan bedrijven die investeren in oplossingen voor schone energie, of projecten in ontwikkelingslanden. De duurzame impact is daarbij belangrijker dan rendement.

  De Verenigde Naties hebben 17 sustainable development goals gedefinieerd. Via impact beleggen kunnen specialisten de investeringen sturen naar de juiste doelen.


  Wat is verantwoord beleggen?

  Verantwoord beleggen is een andere naam voor duurzaam beleggen. De doelstelling van een organisatie is om te beleggen voor zowel een financieel als maatschappelijk rendement. Maatschappelijk verantwoord beleggen wordt het ook genoemd. De UNPRI zet internationaal de standaarden voor verantwoord beleggen, hier kunt u meer lezen over duurzaam beleggen volgens de UNPRI.


  Rendement duurzaam beleggen

  Is duurzaam beleggen rendabel? Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of duurzaam beleggen meer rendement oplevert (NRC, 2019). Er zijn onderzoeken die stellen dat duurzaam beleggen minder opbrengt. Maar er zijn ook veel onderzoeken waaruit blijkt dat duurzame beleggingen even goed, of zelfs beter presteren dan traditionele fondsen. Uit onze eigen database blijkt dat partijen met een duurzame focus in de afgelopen jaren bovengemiddeld presteerden in vergelijking met andere vermogensbeheerders. Dat is ook niet heel vreemd, duurzaam beleggen heeft ‘de wind in de zeilen’. Vanuit de maatschappij groeit de behoefte voor een duurzame toekomst en ook vanuit de wetgeving komen steeds meer initiatieven tot stand die duurzaam investeringen bevorderen.

  Benieuwd wat beleggen in uw situatie kan opleveren? Bereken hier uw verwacht rendement.


  Waarin duurzaam beleggen?

  Duurzaam beleggen kan in verschillende beleggingsproducten of diensten. Dit kan via een broker, bank of vermogensbeheerder.

  Wilt u uw vermogen duurzaam laten beleggen? Dan kiest u voor een vermogensbeheerder of bank. U heeft er dan zelf geen omkijken naar. Deze optie is het meest geschikt als u zelf geen ervaring, tijd of interesse heeft. Een hoge inleg is niet nodig.

  Wilt u liever zelf beleggen? Dan kiest u voor een broker of een zelf beleggen dienstverlening van een bank. Dit is geschikt voor beleggers die graag zelf met de handen aan de knoppen zitten. Deze optie is minder geschikt als u weinig kennis of ervaring heeft. U bent namelijk zelf verantwoordelijk en u krijgt geen advies. Onderstaand vindt u alle producten waarin u kunt duurzaam beleggen via de beurs:

 • Beleggingsfondsen
 • Indextrackers
 • Aandelen
 • Obligaties (greenbonds, beperkt verkrijgbaar)

  Sommige partijen bieden fiscale groenfondsen aan. Ook daarbij geldt dat u zelf verantwoordelijk bent voor de fondsen die u kiest en dat er geen advies wordt gegeven. Daarom valt dit ook in de categorie execution only; de aanbieder voert alleen uw orders uit, maar geeft geen advies.

  U kunt ook duurzaam beleggen direct in een bedrijf dat niet beursgenoteerd is. Denk aan aandelen in duurzame startups, directe leningen aan een bedrijf, of misschien wel via crowdfunding. Houd er dan rekening mee dat dit veel risicovoller is dan beleggen via de beurs: u loopt het risico de inleg te verliezen.


 • Hoe beginnen met duurzaam beleggen?

  Wilt u zelf beleggen en duurzame producten kiezen? Of laat u dit liever aan een professionele vermogensbeheerder over? Dit is de belangrijkste keuze. Ook is het handig als u weet hoever duurzaamheid voor u moet gaan (zie: wat is duurzaam beleggen). Daarna kunt u duurzaam beleggen vergelijken en het vermogensbeheer of de broker kiezen die daar het beste bij past. Ten slotte is het bij beginnen met beleggen altijd belangrijk dat u een goed beleggingsplan heeft. Wij wensen u succes met uw eerste duurzame belegging!


  Is duurzaam beleggen hetzelfde als groen beleggen?

  Nee, dit is niet hetzelfde. Groen beleggen kunt u via enkele groenfondsen en hiermee behaalt u een fiscaal voordeel. Met duurzaam beleggen behaalt u geen fiscaal voordeel, maar belegt u om zowel een financieel als maatschappelijk rendement te realiseren.


  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.

  Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.

  ©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.

  Abonneer op onze nieuwsbrief

  Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief met elke maand handige tips en inzichten.

  Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement.

  ©2023 Finner.nl. Alle rechten voorbehouden.