Hoe beoordelen wij de rekeningvoorwaarden van brokers?

Deel dit artikel
Hoe beoordelen wij de rekeningvoorwaarden van brokers?

Beleggen doet u om uw doelen voor later te bereiken. Hiervoor heeft u een goede broker nodig. Maar welke broker is voor u de beste keuze? Een vraag die veel beleggers zichzelf stellen, maar waar geen eenduidig antwoord op is. De beste broker kan namelijk per belegger verschillen en is afhankelijk van uw situatie en wensen.Waar moet u dan op letten bij uw keuze voor een broker? De kosten die u een broker betaalt zijn natuurlijk belangrijk, hoge kosten gaan namelijk ten koste van uw rendement. Minstens zo belangrijk is dat u een broker vindt die voldoet aan uw wensen voor bijvoorbeeld het handelsplatform, de handelsmogelijkheden of de juiste beleggingstools. Maar natuurlijk zijn ook de voorwaarden van de rekening belangrijk. Zijn er bijvoorbeeld eventuele bijkomende kosten voor dividendafhandeling of andere beperkende voorwaarden. Dit is vaak onduidelijk. Daarom beoordelen wij de voorwaarden van de broker zodat u in één oogopslag de belangrijkste voorwaarden van brokers kunt vergelijken. Het aantal sterren (1-5) bij een broker geeft aan hoe goed de rekeningvoorwaarden zijn in vergelijking met de andere dienstverleningen. Op de detailpagina van elke broker vindt u een uitgebreide beschrijving van de rekeningvoorwaarden.Hoe komt de beoordeling van de rekeningvoorwaarden tot stand?

Wij beoordelen brokers op 14 onderdelen op het gebied van organisatie, overige kosten en voorwaarden. Zo controleren we bijvoorbeeld of de juiste vergunningen aanwezig zijn, zodat uw geld veilig is. Ook kijken we of een broker uw aandelen uitleent. Daar kan de broker geld mee verdienen, maar u loopt daardoor extra risico. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de verschillende punten. Per onderdeel kan een gelijk aantal punten worden gescoord. Er kunnen ook halve punten worden toegekend.De rekeningvoorwaarden

Onderdeel
BankvergunningControle of de broker een Nederlandse Bankvergunning bezit. Indien u(tijdelijk) cash geld aanhoudt op de rekening valt dit namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Bij een eventueel faillissement van deb roker is uw cash geld tot €100.000,- gewaarborgd.
AFM-vergunning NLControle of de broker een Nederlandse AFM vergunning bezit. Nederland kenmerkt zich door een van de strengste wet- en regelgeving voor brokers. Buitenlandse partijen kunnen dit omzeilen via een zogenoemd Europees paspoort. Partijen die zich committeren aan de Nederlandse wetgeving scoren extra punten.
KIFID-registratieControle van registratie bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening(KIFID) en of de uitspraken als bindend worden geaccepteerd. Bij eventuele klachten of disputen met uw broker kunt u terecht bij het KIFID. Zij beoordelen dan onafhankelijk uw klacht, bij toekenning is de broker dan verplicht aan de uitspraak te voldoen.
Klantenservice NLDe partij heeft een Nederlandse vestiging en klantenservice beschikbaar om klanten bij te staan.
Niet uitlenen effectenControle of uw effecten worden uitgeleend. Daar kan de broker extra geld mee verdienen en eventueel lagere tarieven bieden. U loopt hierdoor wel een extra risico.
GRATIS realtime koersinformatieBiedt de broker u gratis koersinformatie van Euronext. Sommige brokersbieden u gratis actuele koersen van Euronext. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.
GRATIS uitbetaling cash- en stockdividendMoet u betalen voor afhandeling van uw cash- of stockdividend? Dit betekent extra kosten. Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.
GRATIS uitoefening / toewijzing van optiesMoet u betalen voor de uitoefening en/of toewijzing van uw opties? Dit betekent extra kosten. Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.
GEEN inactivity feeHandelt u even niet, of een periode wat minder? Sommige brokers brengen dan extra kosten in rekening door gebruik van een Inactivity fee.
GRATIS deponeren / overboeken effectenUw portefeuille overboeken naar een andere partij of juist meenemen naar een nieuwe broker? Sommige brokers bieden dit gratis aan. Bij andere partijen dient u hiervoor te betalen.
GEEN betaalrekening verplichtVerplichting voor openen van betaalrekening. Bij sommige brokers bent u verplicht een betaalrekening te hebben of te openen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
Geen CFD-brokerDe AFM waarschuwt voor risicovolle beleggingsproducten zoals CFD’s. Dit zijn producten waarmee beleggers speculeren op korte termijn koersbewegingen. Door de forse hefboomwerking kunnen beleggers grote verliezen lijden. Brokers die CFD’s als kernassortiment hebben zijn niet geschikt voor vermogensopbouw op lange termijn.
Overige kostenWorden eventuele overige kosten duidelijk gecommuniceerd? Betaalt u bijvoorbeeld bij opname van geld, extra kosten bij telefonische orders of extra kosten voor actuele koersinformatie?
Overige voorwaardenWorden eventuele overige voorwaarden duidelijk gecommuniceerd?Op finner.nl rekenen we op basis van uw inlegbedrag, de producten en het aantal transacties alle kosten voor u uit. Zo kunt u de kosten van brokers eenvoudig vergelijken. Deze kosten worden niet meegenomen in de beoordeling van de rekeningvoorwaarden. De overige kosten, zoals kosten bij de uitbetaling van dividend, nemen wij wel mee in de rekeningvoorwaarden. Met de beoordeling van de rekeningvoorwaarden kunt u een beter beeld vormen over de prijs/kwaliteit van de dienstverlening van de broker. Door alle brokers op dezelfde wijze en onafhankelijk te beoordelen maken wij voor u het vergelijken makkelijker. Wij vertrouwen erop dat u zo een goede keuze kunt maken.Wat maakt Finner uniek?

U wil de beste partij vinden om met uw geld aan de slag te gaan. Alle brokers in onze vergelijking beoordelen wij daarom op dezelfde objectieve wijze. Zo krijgt u altijd een onafhankelijk beeld van de brokers die het beste bij u passen. Op basis van het type belegger dat u bent, uw wensen, inlegbedrag en onze beoordeling, stellen wij een top 3 samen. Naast de top 3 kunt u uiteraard alle brokers zelf vergelijken.Een of meer geschikte brokers gevonden? Vraag dan een gratis informatiepakket aan of open direct een rekening! Zo kiest u eenvoudig de broker die het beste bij u past. Vergelijk direct alle brokers.Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement