Bux Zero Review 2019

Deel dit artikel

Hier leest u onze eerste voorlopige review van het handelsplatform van Bux Zero. Het platform is getest op ruim 25 variabelen. Deze Bux review van 2019 betreft de app Bux Zero (voormalig Bux Stocks).


In deze review: 

1. Analysemogelijkheden

2. Handelsmogelijkheden

3. Extra Functionaliteiten

4. Verdienmodel Bux


Bux Zero Review Bijzonderheden

-Gebruiksvriendelijke en laagdrempelige app voor zelf-beleggers.
-Beperkte handelsmogelijkheden: alleen een kleine selectie van aandelen
-Vrijwel geen analysemogelijkheden of extra functionaliteiten
-Bux Zero is niet gratis; wel goedkoop. Uw totale kosten hangen af van hoe gunstig uw orders worden uitgevoerd, dit kan minder gunstig zijn dan bij reguliere brokers.
-In tegenstelling tot andere aanbieders van ‘gratis beleggen’ heeft Bux wel een AFM-vergunning en een bindende Kifid-registratie.bux-zero-review

Bux is een Nederlandse aanbieder van CFD’s. Bux is in 2014 opgericht door oud-Binckbankbestuurder Nick Bortot. In tegenstelling tot andere brokers biedt Bux haar handelsplatform via een app, en niet via een webversie. Sinds september 2019 biedt de broker de app Bux Zero, waarmee ‘gratis’ kan worden gehandeld in aandelen. 


Bux Zero biedt een speelse en gebruiksvriendelijke app om zelf te kunnen handelen in aandelen. De focus van Bux ligt op het laagdrempelig aanbieden van beleggen voor de jongere generatie. De analysemogelijkheden, handelsmogelijkheden en functionaliteiten zijn beperkt. In deze review wordt naast de mogelijkheden met name stil gestaan bij de orderafwikkeling en het verdienmodel van Bux Zero. Deze zijn anders dan bij reguliere brokers. 
1. Analysemogelijkheden

bux-grafiek

Fundamendele analyse: Geen, alleen een zeer beknopt bedrijfsprofiel.


Technische analyse: Geen, alleen een koersgrafiek die maximaal 3 maanden teruggaat. 


Analistenadviezen: Geen


Aandelenselectietool: U kunt makkelijk filteren op bijvoorbeeld sector of land. 


Fondsenselectietool: Geen fondsen of trackers in het aanbod.

2. Handelsmogelijkheden

Producten: Bux Zero biedt een selectie van zo’n 100 populaire Europese aandelen. In het voorjaar van 2020 zijn daar tientallen Amerikaanse aandelen bijgekomen. 


Omdat Bux alleen (een beperkte selectie van) aandelen biedt kun je als belegger eigenlijk alleen maar zeer offensieve portefeuilles samenstellen. Dergelijke portefeuilles zijn alleen geschikt als de belegger een zeer lange beleggingshorizon heeft. Ter vergelijking: vermogensbeheerders hanteren voor een zeer offensief profiel - een portefeuille met vrijwel uitsluitend aandelen, wereldwijd gespreid - een termijn van ongeveer 15 jaar. De vraag is of een dergelijke lange termijn beleggingsstrategie een goede match is met het speelse karakter van Bux Zero. Uiteraard is dit ook een verantwoordelijkheid van de belegger zelf; Bux en andere brokers bieden immers een execution only dienstverlening.


Aantal beurzen: Met Bux Zero heeft u niet direct toegang tot een beurs. Bux biedt een selectie van ruim 100 Europese aandelen, voornamelijk afkomstig van de Nederlandse, Duitse en Amerikaanse beurs. 

  

Ordertypes: Bux Zero biedt een limietorder en een marktorder. Een limietorder kost 1 euro, maar limietorders op Amerikaanse aandelen zijn gratis. De marktorder is ook gratis. Vanaf 2020 komt daar de basic order bij. De basic order is de ordervariant die gratis wordt en blijft. Deze order is een innovatieve zet van Bux; alle transacties van beleggers worden gebundeld en één keer per dag uitgevoerd op een vooraf vastgesteld tijdstip. Dit is een vergelijkbaar systeem als bij girale beleggingsfondsen. Het voordeel voor de belegger is natuurlijk de gratis transactie. Het nadeel van deze methode is dat je van tevoren niet weet op welke prijs je transactie gaat plaatsvinden, hoe die prijs precies tot stand komt en of er verborgen kosten zijn. Dit gaat in ieder geval ten koste van de transparantie. 


Orderuitvoering: In het document Orderuitvoeringsbeleid op de website van Bux kunnen we lezen dat ABN AMRO de Executing Broker is. U handelt via BUX niet rechtstreeks op de beurs, maar ABN AMRO zit daar tussen en handelt de orders af. Stel u koopt via Bux een Nederlands aandeel, dan handelt u dus niet rechtstreeks op Euronext Amsterdam. Daarmee rijst de vraag hoe gunstig de afgegeven bied- en laat prijzen zijn.

bux-gratis-beleggen

Finner onderzocht de bied-laatprijzen op Bux d.m.v. een steekproef en vergeleek de prijzen van Nederlandse aandelen op Bux met die op Euronext Amsterdam. Over het algemeen zien we een vergelijkbare bied-laatspread. In een enkel geval waren de prijzen op Bux zelfs nog iets gunstiger. Maar het kwam ook voor dat de spread een factor 3 of 4 groter was dan die op Euronext, wat kan oplopen tot een extra kostenpost in de vorm van een ruimere spread van 0,4%. Bij bijvoorbeeld het AMX-genoteerde TomTom kwamen de weergegeven bied-laatprijzen op Bux niet eens in de buurt van de top 10 beste prijzen in het orderboek van Euronext. Wanneer je als belegger op dat moment een marktorder uitvoert betaal je aan de ene kant een laag transactietarief van 1 euro, maar aan de andere kant betaal je mogelijk tot enkele tientallen basispunten teveel aan indirecte transactiekosten door de ruime bied-laatspread.

Voor de nog te lanceren basicorder weten we nog niet wat er aan de achterkant van de transactie gaat gebeuren. Ook hier is het cruciaal om te weten tegen welke koers een belegger zal worden afgerekend en hoe gunstig dat is.

Shortmogelijkheden: Geen


Handelen met marge: Nee 


Valutatransacties: Bux biedt alleen eurogenoteerde aandelen. 


3. Extra functionaliteiten

bux-portefeuille

Educatie: Geen


Agenda: Geen


Nieuws: Geen


Portefeuille: zie hiernaast een voorbeeld


Favorietenlijst: Ja


Schaduwportefeuille: Nee


Demoaccount: Nee


Handelsplatform: alleen beschikbaar via een app.
4. Verdienmodel Bux Zero

Naast de ordertypes introduceert BUX volgend jaar een abonnement waarbij beleggers voor een vast bedrag per maand ongelimiteerd zonder transactiekosten kunnen beleggen. Het is nog niet bekend wat dit abonnement gaat kosten. In een interview met het FD geeft Ceo Nick Bortot aan “dat het niet meer moet gaan kosten dan dat van Netflix of Spotify”. “Een abonnement van maximaal een tientje per maand lijkt niet duur, maar voor jonge beleggers met meestal kleinere vermogens kan dit op termijn een grote kostenpost zijn” geeft onze co-founder Bart Spronk aan in een interview in de Telegraaf. 


Bux-CEO Nick Bortot heeft aangegeven dat het verdienmodel uitsluitend in bovengenoemde commissies en het abonnement zit. Realtime-koersen, ontvangen van dividend, geld storten en opnemen en het aanhouden van de rekening zijn gratis. Wel blijkt uit de Algemene voorwaarden en het Securities Lending Handbook op de website van Bux dat Bux je aandelen uit kan lenen, wat tot een extra risico voor de klant leidt. Bux Zero, een geschikte broker voor u? 

Bux heeft veel aandacht gestoken in de marketing, die ongetwijfeld de aandacht trekt van veel jonge beleggers. De missie van Bux Zero is om de jongere generatie vermogen op te laten bouwen. De vraag is in hoeverre Bux Zero daarbij gaat aansluiten, of dat de app zich meer leent voor korte termijn transacties in (alleen) aandelen. Bux had een vergelijkbare missie met de vorige BUX-app. Maar door het speculatieve karakter lijdt 76% van de klanten daarmee verlies.


Bux maakt beleggen speelser en makkelijker. Of Bux Zero qua kosten aantrekkelijk is voor beleggers hangt met name af van hoe goed de prijzen zijn die de belegger op zijn koop/verkoop orders krijgt. Zeker voor kleinere inlegbedragen en transacties kan Bux een stuk goedkoper uitpakken dan reguliere brokers. In combinatie met de goede en laagdrempelige gebruikerservaring via een app trekt dit de aandacht van de jongere generatie van beleggers. Maar scherpte van de belegger is vereist. Het kostenvoordeel van een gratis transactie gaat niet compenseren voor een half procent aan spreadkosten op een transactie. Ook zal de belegger moeten opletten wat de invloed gaat zijn van de kostenwijziging in 2020.

Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement