In de onstuimige brokermarkt wordt het beleggers niet makkelijk gemaakt. Online brokers proberen beleggers te verleiden met ‘gratis beleggen’ en nieuwe handelsmogelijkheden. Nieuwe neobrokers betreden de markt. En ben je ergens tevreden klant, dan wordt je broker zomaar overgenomen door een buitenlandse bank. Hoe beoordeel je of je nog goed zit bij je broker? Tijd om de balans op te maken! Finner onderzocht de handelsplatformen van de aandelenbrokers die in Nederland actief zijn. Hoe ziet de huidige brokermarkt eruit en wat valt er op? Één ding is duidelijk: in de stevige concurrentiestrijd lijken overnames en gratis beleggen dé trend om schaalgrootte te realiseren.
Benieuwd welke broker het beste bij u past? Bekijk dan zelf de nieuwe reviews, voorwaarden en kosten in onze brokervergelijking.
Traditionele brokers: weer terug naar de grootbank?
We starten met de twee grootste namen: Binck en Degiro. Waar deze twee brokers voorheen nog mijlenver voor liepen op de grootbanken, stonden ze vorig jaar vaak in een negatief daglicht. Binck werd overgenomen door het Deense Saxo Bank. Binckklanten kregen te maken met een rommelige overstap, technische problemen en een slechte klantenservice. Ook greep Saxo Bank het moment niet aan om een kostenverlaging door te voeren, waar de concurrentie dat de laatste jaren wel deed. De gedwongen overstap naar het Saxo platform was daardoor voor veel klanten lastig uitlegbaar. Saxo biedt wel beter dan gemiddelde analyse- en handelsmogelijkheden, zoals in onze Saxo review staat beschreven. Toch zal Saxo nog veel werk moeten verzetten om klanten te overtuigen dat het een verbetering is t.o.v. Binck, in plaats van een stap terug.
Ondertussen kwam het door Flatex overgenomen Degiro – Binck’s grootste concurrent- regelmatig negatief in het nieuws. Zo werd Degiro beschuldigd van misleidende reclame en kreeg het een uitspraak van het Kifid om de oren. Ook werd Degiro door de AFM op de vingers getikt vanwege belangenverstrengeling en het niet op orde hebben van vermogensscheiding. Na meerdere conflicten met de Nederlandse toezichthouder stapte Degiro in 2021 over naar de Duitse toezichthouder. Klanten die deze gebeurtenissen voor lief nemen ervaren bij Degiro wel een goed en uitgebreid handelsplatform. De online broker is nog steeds marktleider en biedt directe toegang tot de grote reguliere beurzen tegen zeer lage kosten.
Wat zijn goede alternatieven als je rechtstreekse toegang tot de beurs wil? Voor een relatief eenvoudige beleggingsportefeuille met aandelen, fondsen of indextrackers zijn banken als ABN AMRO en ING tegenwoordig een prima keuze. Deze banken hebben niet stilgezeten. Het aanbod werd verbeterd en de tarieven verlaagd. Een ruime selectie van fondsen en trackers is zelfs gratis verhandelbaar. Actievere en meer veeleisende beleggers kunnen terecht bij Lynx, dat in 2019 directe concurrent Tradersonly overnam. Lynx biedt één van de meest uitgebreide handelsplatformen qua functionaliteiten en handelsmogelijkheden en bleek de afgelopen jaren een stabiele naam in een roerige brokermarkt.
Neobrokers
Verdere concurrentie komt uit een compleet andere hoek, namelijk die van de neobrokers. Dergelijke brokers kenmerken zich door op een goedkope en laagdrempelige manier beleggen toegankelijk te maken voor het grote, maar vooral ook het jongere publiek. In Nederland zijn Bux en het recent geïntroduceerde TradeRepublic de bekendste voorbeelden. Beide neobrokers bieden hun diensten via een gebruiksvriendelijke mobiele app, waarop alles zo eenvoudig mogelijk wordt gehouden. Zelf aandelen kopen wordt speels gepresenteerd en is zo erg laagdrempelig.
De lage kosten van neobrokers worden mede mogelijk gemaakt doordat de transacties niet via reguliere beurzen lopen, maar via een tussenpartij. Je belegt dus niet rechtstreeks op beurzen als Euronext Amsterdam of Nasdaq. Hierdoor komt de transparantie in gevaar en betaalt de belegger mogelijk hogere indirecte kosten, zoals spreadkosten. Het aanbieden van zero of gratis beleggen is momenteel hét wapen in de strijd om de orders van particuliere beleggers, maar de broker zal toch ergens zijn geld aan moeten verdienen. Beleg je of ga je beleggen bij een neobroker, dan raden we aan om hier extra voorzichtig mee te zijn.
In het geval van het Duitse TradeRepublic en Flatex worden de klantorders doorverkocht aan een derde partij. In Nederland is dit verboden, maar de Duitse toezichthouder is hier coulanter in. Daardoor zijn ze in staat de transactiekosten in sommige gevallen tot nul te beperken. Wel leidt het doorverkopen van orders in de meeste gevallen tot slechtere uitvoeringsprijzen voor de consument, zo oordeelde de AFM. Daarnaast schuilt in de laagdrempeligheid en de ogenschijnlijk lage kosten ook het gevaar dat het jonge beleggers aanzet tot korte termijn handelen, en niet zozeer lange termijn beleggen.
Zakelijk zelf beleggen: gat in de markt?
In deze concurrerende en roerige brokermarkt heeft iedereen wel wat te kiezen, zo lijkt het. Echter is er één groep die achter het net vist, namelijk de zakelijke rekeninghouders. Degiro en Lynx hebben afscheid genomen van hun zakelijke klanten, maar ook andere brokers staan niet te springen om deze groep. Brokers hekelen de extra administratie en bijbehorende kosten die voor zakelijke rekeningen geldt, mede door toegenomen wet- en regelgeving. Zelfs wie met een kleine BV wil zelf beleggen ervaart al veel gesloten deuren. Wij onderzochten waar zelf beleggen met een zakelijke rekening nog wel kan. Het aanbod is zeer summier. Wie zakelijk vermogen wil laten beleggen bij een vermogensbeheerder heeft wel ruime keuze.
De trends van nu
Als we de balans opmaken dan zien we de volgende trends in Nederlandse brokermarkt:
- Banken en brokers trekken alles uit de kast om particuliere beleggers binnen te halen. Het aanbod wordt continu aangescherpt en de directe kosten worden verlaagd.
- Door de komst van neobrokers en alternatieve verdienmodellen worden de drempels voor beleggers verlaagd, maar of het ook in hun belang is staat ter discussie.
- Door het belang van schaalgrootte zien we steeds meer overnames, net als bij vermogensbeheerders het geval is.
- Zakelijke beleggers trekken aan het kortste eind en hebben beperkte keuze.
Op zoek naar een nieuwe broker? Bekijk hier zelf de nieuwe brokerreviews.