Waarom beursrecords normaal zijn

Deel dit artikel
instappen bij beursrecords?

Spaargeld aanhouden was de afgelopen jaren zeer verliesgevend. Door hoge inflatie, belasting en de lage tot negatieve rente verliest spaargeld elk jaar aan waarde. Wie afgelopen jaren belegde heeft daarentegen hele mooie rendementen gehaald. Beurzen staan momenteel zelfs rond recordhoogtes. Is het dan nu nog wel een goed moment om (extra) spaargeld te beleggen? Of is het daarvoor te laat?Na een flinke stijging zal de beurs toch dalen?

In de financiële wereld gelden geen natuurwetten zoals de zwaartekracht. Maar er zijn wel objectieve feiten: we weten dat de wereldeconomie op lange termijn altijd groeit. Een aandelenportefeuille levert historisch gezien ruim 7% per jaar op. Dat betekent dat aandelen op lange termijn een opgaande en exponentiële lijn laten zien en dat er dus steeds nieuwe beursrecords worden neergezet. Helaas overheerst vaak de angst voor een crash en trekt dat de aandacht weg van deze objectieve feiten.


Dat neemt niet weg dat iemand die beweert dat de beurs binnenkort zal gaan dalen, achteraf gelijk zou kunnen hebben. Dat is echter verre van zeker. En op lange termijn heeft diegene zelfs altijd ongelijk. We weten namelijk één ding wèl zeker: de wereldeconomie groeit vrijwel ieder jaar. Bedrijven en beleggers gaan mee in die groei en daarom worden er continu records verbroken.


Rendement aandelen op lange termijn


Bron: MSCI. De MSCI World Index (net return, in dollars); één van de meest bekende wereldwijde aandelenindices.


Hoeveel beursrecords telt u in bovenstaande grafiek? Een blik op het lange termijn rendement van aandelen, leert ons dat aandelenmarkten, ondanks pieken en dalen, op lange termijn altijd stijgen. Een flinke crash werd op termijn altijd weer goed gemaakt.


Overweegt u om binnenkort een (extra) bedrag te laten beleggen bij een vermogensbeheerder? Vraag direct een gratis adviesrapport aan!Kan ik niet beter wachten tot na een correctie?

Vroeger, toen men nog rente kreeg op de spaarrekening, was wachten een reëel alternatief. Maar tegenwoordig is ‘wachten op een beter moment’ om meerdere redenen niet aan te raden. Ten eerste omdat niemand weet wanneer er een crash of correctie komt. Dat kan volgend jaar zijn, over 5 jaar, of langer. Zolang u op die correctie wacht verliest uw spaargeld meerdere procenten per jaar aan waarde. Een waardedaling die potentieel nog veel vervelender is dan een beurscrash.


Ten tweede is het enorm lastig om de markt te timen, al helemaal tijdens een beurscrash. Want in zo’n periode is de markt heel beweeglijk. In zo'n onzekere periode ligt het ook voor de hand om nog even te wachten op 'een beter moment'. En zo zijn we weer terug bij af. Achteraf zult u vrijwel altijd óf te vroeg, óf te laat zijn, als u op zo’n moment überhaupt al durft in te stappen.


Lees er meer over in ons artikel: Nu instappen of wachten met beleggen?Moeten we dan altijd maar gaan beleggen?

Dat hangt van uw situatie af. Want er blijft altijd een risico dat de beurzen de komende tijd tegen zullen zitten. Een lange termijn om te beleggen is daarom cruciaal. Het geld dat u de komende paar jaar nodig heeft dient u op een spaarrekening te laten staan. Maar voor extra vermogen dat u een tijdje kunt missen, ligt dat anders. Dit kunt aan het werk zetten om een gegarandeerde waardedaling op de spaarrekening te voorkomen.Wat raadt Finner aan?

Wij begrijpen dat het spannend is om ineens een groot bedrag in te leggen. Begin daarom met beleggen door periodiek geld in te leggen. Zo verlaagt u het risico op wat achteraf een ongunstige timing kan blijken. Financiële markten laten zich namelijk niet voorspellen, ook niet door professionals. In plaats daarvan kunt u zich beter focussen op de factoren waar u wél invloed op heeft, namelijk uw beleggingsplan, de termijn, de risico's en de kosten. Twijfelt u? Bedenk welk bedrag u uiteindelijk wilt beleggen, en stap dan gespreid in met een deel van het vermogen.Wat doet u met uw spaargeld?

Wilt u een deel van uw spaargeld (periodiek) laten beleggen? Of een extra bedrag laten beleggen, maar weet u niet bij welke beheerder? Finner helpt u kiezen! Vraag nu een gratis adviesrapport aan.
ADVISEER MIJ


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement