Kritisch op kosten

Deel dit artikel
Kritisch op kosten

Al jarenlang betaalt u als consument kosten bij beleggen waar u nauwelijks weet van heeft. Sinds de oprichting van Beleggingsmatch, de naamvoorganger van Finner, in 2012 hebben wij de missie om elke belegger vooraf inzicht te geven in de totale kosten, historische prestaties en risico's van beleggen bij banken en vermogensbeheerders. Zo kunt u een goede keuze maken bij het beleggen van uw geld. Finner neemt daarom deel aan de gesprekken met de AFM om tot een marktgedragen methodiek te komen om onder andere inzicht te geven in de totale kosten bij beleggen. In november 2012 heeft de AFM het onderzoek “Kosten van beleggingsdienstverlening” gepubliceerd. Hierin worden beleggingsdienstverleningen van 15 aanbieders onderling vergeleken, waaronder die van banken en vermogensbeheerders. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat:- De informatieverstrekking aan klanten over de kosten in vele gevallen sterk verbeterd kan worden.

- Het lastig blijkt om kosten tussen dienstverleningen onderling te vergelijken, terwijl de kosten tussen verschillende partijen sterk verschillen.

- De kosten van fondsen (onderdeel van indirecte kosten) een grote impact hebben op de totale kosten, maar dat het inzicht hierin ontbreekt. De AFM geeft de aanbeveling om voor kosten de zogenoemde, Total Cost of Ownership (TCO) per jaar bij een beleggingsdienstverlening inzichtelijk te maken. Hiermee wordt een percentage bedoeld dat de totale kosten (directe en indirecte kosten) per jaar moet uitdrukken. Als Finner zijn wij groot voorstander van deze methodiek.Wat is de Total Cost of Ownership (TCO)?

De Total Cost of Ownership (TCO) is een maatstaf voor de totale jaarlijkse kosten van een beleggingsproduct of beleggingsdienstverlening. Bij beleggen zijn niet alleen de kosten die u rechtstreeks aan de beleggingsonderneming betaalt relevant (de directe kosten). Ook de kosten die u betaalt bij het beleggen in een specifiek beleggingsproduct zoals een beleggingsfonds (de indirecte kosten) bepalen uiteindelijk het nettorendement van de beleggingsportefeuille. Een TCO bevat daarom zowel de directe als alle indirecte kosten.

 


Hoe de Total Cost of Ownership tot stand kwam

‘De helft van de beleggers weet niet hoe hoog de kosten zijn die men gemiddeld per jaar betaalt. Met name beleggers die met behulp van een beleggingsadviseur (73%) of vermogensbeheerder (62%) beleggen, zijn niet op de hoogte van de jaarlijkse kosten.’ concludeert de AFM in de Consumentenmonitor 2012.Daarnaast toont de AFM in het ‘Onderzoek kosten beleggingsdienstverlening’ uit november 2012 aan dat eenvoudig inzicht in de totale kosten van beleggingsdienstverleningen ontbreekt. In vele gevallen kan de openbare informatie over de kosten sterk verbeterd worden. De consument kan nu moeilijk zelf een beleggingsdienstverlening vergelijken of een goede beoordeling van de prijs-/kwaliteitsverhouding maken. De AFM vindt het gebrek aan inzicht in de kosten een probleem, zeker omdat kosten een grote impact kunnen hebben op het rendement. Inzicht in de kosten is daarom voor iedere consument belangrijk. Voorstel voor Total Cost of Ownership door de AFM

De AFM stelt voor om de kosten middels de TCO inzichtelijk te maken. Dit zou een einde moeten maken aan het gebrek aan inzicht in de totale kosten. Als belegger heeft u met een TCO direct inzicht in uw totale kosten bij beleggen. Dit stelt u in staat om een goede prijsvergelijking te maken tussen verschillende beleggingsproducten en diensten. Minister van Financiën Dijsselbloem steunt het initiatief van de AFM om samen met de markt te bezien hoe het inzicht en de transparantie van de kostenstructuur verbeterd kunnen worden. De minister is bereid om indien nodig wettelijke maatregelen te nemen om de beleggingskosten inzichtelijk te maken. De verwachting is echter dat de TCO pas in de loop van 2018 in Europa wordt ingevoerd (met de MiFID 2-wetgeving). De belangrijkste reden dat het nog zo lang duurt is de weerstand bij de financiële sector. Niet alle partijen zijn gebaat bij volledige kostentransparantie. Daarnaast zijn volgens veel partijen de ICT-veranderingen die moeten worden doorgevoerd zeer omvangrijk. Daarom is meer tijd nodig. De grootste financiële partijen verenigd in de Vereniging van Banken (NVB) bieden wel een tussentijdse oplossing tot de invoering TCO, de zogenoemde Vergelijkende Kosten Maatstaf (VKM). Wat is de Vergelijkende Kostenmaatstaf (VKM)?

De Vergelijkende Kosten Maatstaf (VKM) is een inmiddels verouderde maatstaf voor de jaarlijkse kosten van de beleggingsdienstverlening met alle directe kosten en de lopende kosten van de producten waarin wordt belegd. De kosten worden berekend voor een gemiddelde klant per risicoprofiel om zo op voorhand een uitspraak te kunnen doen over de transactiekosten en lopende kosten. Wanneer u al klant bent bij een bank of vermogensbeheerder dan krijgt u periodiek inzicht in de kosten voor uw situatie. 


Voorbeeld calculatie VKM 

Bron: AFM

Let op: deze calculatie is inmiddels (2019) dus verouderd. Hier komen onder andere nog de handelskosten binnen de fondsen bij en de op- en afslagen voor de fondsen. Daarnaast zijn er ook nog spreads die in de koers verwerkt zitten voor de producten, maar die u wel indirect betaalt.Kosten per jaar voor uw situatie

Elke belegger zou vooraf inzicht moeten hebben in de totale kosten om een goede keuze te maken bij het beleggen van zijn geld. Nu zijn er te vaak verborgen kosten, waardoor u vaak meer betaalt dan u denkt. Wij maken daarom voor uw situatie de kosten inzichtelijk bij alle partijen conform de meest recente Mifid II TCO-methode. Maar niet alleen kosten zijn belangrijk. Wij beoordelen de partijen op 80 punten op het gebied van organisatie, kosten, onafhankelijkheid en transparantie. Zo checken we bijvoorbeeld of alle vergunningen aanwezig zijn, beoordelen we de hoogte en voorwaarden van de kosten en controleren we de onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder. Wij belonen partijen die volledig transparant zijn over hun kosten, rendement, risico en beleggingsbeleid. Vul de vergelijker in en wij zoeken een partij die bij u past.Lees ook:

Kosten bij beleggen

Kosten vermogensbeheer vergelijken?Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement