Geld beleggen - iedereen kan starten met een klein bedrag

Deel dit artikel
geld beleggen

Sparen kost geld. Geld beleggen levert op termijn meer op. Daarom overweegt u om uw geld te beleggen. Maar hoe gaat dat? En is het wel veilig? Vragen waar wij u in dit artikel een antwoord op geven.Wanneer beleggen met spaargeld? 

Sparen is populair bij Nederlanders. Toch is sparen niet meer zo aantrekkelijk. De rente op een spaarrekening is meer symbolisch dan dat het wat oplevert. Als u de inflatie meetelt, dan is het reële rendement (spaarrente minus inflatie) al jaren negatief. De afgelopen 20 jaar was het reële rendement op sparen gemiddeld -0,19%. Dat betekent dus dat uw spaargeld minder waard wordt. Geld beleggen biedt op lange termijn een hoger rendement. U kunt het verschil tussen sparen of beleggen eenvoudig zien in onze tool. 


Als u naar het rendement kijkt is het is dus slim om geld te beleggen. Maar aan geld verdienen met beleggen kleven ook risico’s. En u moet het doen voor een langere termijn. Op de korte termijn kunt u flink de mist in gaan. Daarom is beleggen alleen verstandig met geld dat u niet direct nodig hebt. Sparen is altijd een goed idee om een buffer aan te houden. Vanuit uw spaarrekening kunt u (on)voorziene uitgaven dekken. Hoe groot uw buffer moet zijn kunt u berekenen met de BufferBerekenaar van het Nibud.


Tip: Geld beleggen is alleen verstandig met het deel van uw spaargeld dat u langere tijd (bij voorkeur >10 jaar) niet nodig hebt. Beleggen begint met een plan

Sparen is eenvoudig. Beleggen ook, maar er komt meer bij kijken. Het vraagt een goede voorbereiding. Daarmee voorkomt u teleurstellingen op de beurs. Met een goed beleggingsplan verhoogt u de kans dat uw avontuur op de beurs een succes wordt. Dit plan helpt u om uw lange termijn doel in het oog te houden. Vooral als het een keer tegenzit op de beurs. 


Wat moet er in een beleggingsplan komen te staan? 

 • Doel - waarvoor wilt u beleggen?
 • Tijdspad - hoe lang kunt u beleggen?
 • Bedrag - hoeveel geld kunt u beleggen? 
 • Risico - hoeveel risico bent u bereid te nemen?


Tip: Op Finner vindt u tips voor succesvol beleggen met een plan. Of neem ons eBook erbij en u stelt eenvoudig een beleggingsplan op in 5 stappen.Geld verdienen met beleggen 

Bij sparen telt de rente. Bij beleggen spreken we van rendement. Dat is hoeveel uw belegging in de loop van de tijd meer waard is geworden. Over een langere termijn is er eigenlijk altijd sprake van een positief rendement. Het kan wel zo zijn dat het ene jaar een negatief rendement oplevert en het andere jaar een positief rendement. Die schommelingen horen erbij. Beleggen moet u niet doen om snel winst te willen maken. Daarvoor is het risico te groot. Tenzij u van een gokje houdt, dit heet speculeren. Maar alleen met geld dat u over hebt. 


Geld verdienen met beleggen is iets voor de langere termijn. In een neutraal risicoprofiel verwacht u zo’n 4-6% per jaar aan rendement te maken. Hoe langer de beleggingshorizon, des te vaker de gemiddelde rendementsverwachting ook behaald wordt. 


Tijd werkt nog meer in uw voordeel. De grafiek hieronder laat zien wat het rente-op-rente-effect is. Dit sneeuwbaleffect bereikt u door het gerealiseerde rendement opnieuw te beleggen. Doordat het gerealiseerde rendement ook weer rendement oplevert, groeit het vermogen niet lineair, maar exponentieel. Albert Einstein noemde dit effect het achtste wereldwonder. 


Tip: Hoe eerder u begint, hoe beter.

Geld beleggen met weinig risico

Sparen is relatief veilig. Het voornaamste risico is dat een bank kan omvallen. In dit geval bent u tot 100.000 euro zeker, uw spaargeld valt namelijk  onder het depositogarantiestelsel. Als u overweegt te beleggen dan wilt u natuurlijk veilig beleggen, maar bij beleggen hoort nu eenmaal risico. Door het risico van beleggen te omarmen, zou u beloond moeten worden voor het risico dat u neemt. Meer risico geeft doorgaans een hogere beloning. Belangrijk is dat u realiseert wat de risico’s zijn en kiest waar u nog goed van kunt slapen. Wat meer rendement is het niet waard om ‘s nachts van wakker te liggen. 


In uw plan legt u vast hoeveel risico u bereid bent te nemen. Om geld veilig te beleggen zijn er wel een aantal tips en waarschuwingen die u ter harte moet nemen. Controleer altijd grondig de partij waar u wilt beleggen. Wij doen dat op 80 punten. Ga nooit in op telefonische aanbiedingen met hoge rendementen. Geld beleggen met weinig risico kan door heel goed te spreiden. Dat kan over verschillende beleggingsproducten, aanbieders, regio’s, enz. 


Tip: Wilt u meer weten over geld veilig beleggen? Lees onze 9 tips om grote verliezen te voorkomen.


 

Beleggen kan met weinig geld

Beleggen is niet alleen weggelegd voor mensen met veel geld. U kunt ook beleggen met een klein bedrag. Vanaf een paar tientjes kunt u al starten. U kunt zelf beleggen als u dat leuk vindt of het wilt leren. Is die stap te groot, of ontbreekt het u aan tijd of kennis? Dan kunt ook laten beleggen. In beide gevallen is beleggen met weinig geld mogelijk. Ineens of maandelijks. Periodiek beleggen maakt de stap om te beginnen nog kleiner. Door elke maand geld in te leggen spreidt u ook nog eens het risico. Net als met automatisch sparen schrijft u elke maand een vast bedrag over naar uw beleggingsrekening. Het kan ook per kwartaal of per jaar. Doordat u op een vast moment inlegt, of de beurs nu stijgt of daalt, krijgt u een gemiddelde koopkoers. Geld laten beleggen

Uw spaargeld laten beleggen door experts? Ook dat kan met elk bedrag. Ineens of periodiek. Dan hebt u wel de voordelen van beleggen, maar niet de lasten. Het is een gemakkelijke vorm van beleggen voor mensen die niet de tijd, kennis, of interesse hebben om het zelf te doen. Samen met uw vermogensbeheerder stelt u een plan op. U spreekt de risico’s af die u wilt nemen. Vervolgens nemen de experts de beleggingsbeslissingen voor u en houden zij u op de hoogte. Er zijn ruim 140 partijen die vermogensbeheer aanbieden. Welke partij het beste bij u past hangt af van uw situatie en wensen. Op Finner kunt u vermogensbeheer vergelijken. Onafhankelijk.Geld beleggen voor beginners

Enthousiast geworden over geld beleggen? Finner helpt u op weg met een stappenplan: Beleggen voor beginners. Beleggen start met een beleggingsplan. Kies vervolgens hoe u wilt beleggen: zelf beleggen of beheerd beleggen? Dat bepaalt of u een beleggingsrekening bij een broker moet openen en zelf uw beleggingen uitkiest. Of dat u op zoek gaat naar een vermogensbeheerder die uw geld voor u belegt. Vindt uw broker of vermogensbeheerder op Finner.nl. 

Nog even op een rij waarom geld beleggen verstandig is:

 • Van sparen wordt u armer
 • Geld beleggen levert op termijn meer op
 • Beleggen kan ook met weinig geld
 • Er zijn genoeg tools om u op weg te helpen


Meer leren over geld beleggen?

Beginnen met spaargeld beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Finner helpt u op weg. Dat doen wij met een stappenplan: Beleggen voor beginners.  Of met onze kennisbank Beginnen met beleggen.  Wilt u wel beleggen maar er geen omkijken naar hebben, lees dan ons ebook “kies uw ideale vermogensbeheerder”. 


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement