Beleggen in ETFs – alle soorten uitgelegd

Deel dit artikel
etf beleggen

ETFs behoren voor veel beleggers tot de basis-ingrediënten van hun portefeuille. Erg populair en bespaart een hoop moeite. Maar hoe werkt een ETF en waarom is indexbeleggen in ETFs zo populair? In dit artikel zetten we uiteen wat ETF-beleggen inhoudt.Wat zijn ETFs

Een ETF is een beleggingsinstrument dat de stand van een index volgt. ETF staat voor exchange traded fund. Die naam verklaart al veel. Het is dus een indexvolger met een eigen beursnotering. Die index kan bijvoorbeeld de AEX, of S&P500 betreffen, maar kan ook speciaal zijn samengesteld rond een bepaald thema. Bijvoorbeeld duurzaamheid, health care of cybersecurity. Met de aankoop van een ETF belegt u dus passief in een breed geselecteerd mandje aandelen of obligaties. ETFs zijn vooral populair vanwege de eenvoud die ze bieden en de lage kosten. Dat is ook de reden waarom de bekende belegger Warren Buffett aanraadt om vooral daarin te beleggen.


Hoe werkt een ETF? Koopt u een aandeel, dan wordt u mede-eigenaar van een bedrijf. Koopt u een ETF, dan koopt u een indexvolger die enkel de waarde van de onderliggende aandelen volgt. De uitgever dan de ETF stelt een portefeuille samen met dezelfde aandelen als de index, die ook nog eens dezelfde weging moeten hebben. Zo beweegt de ETF dus mee met de waarde van de index. 


Soorten ETFs

Soort ETFKenmerken
Index ETFsVolgen een bepaalde aandelenindex. Bijvoorbeeld de AEX of S&P500.
Obligatie ETFsVolgen uitsluitend obligaties.
Commodity ETFs Volgen bepaalde grondstoffenindices. Bijvoorbeeld goud of olie.
Sector ETFsVolgen een bepaalde sector. Bijvoorbeeld industrie, technologie, olie of health care.
Valuta ETFsVolgen bepaalde valuta. Bijvoorbeeld dollar of euro.
Inverse ETFsBewegen in tegengestelde richting van een index.Indexbouwers en ETF-aanbieders

Een ETF wordt samengesteld door een uitgevende partij. Grote aanbieders zijn bijvoorbeeld Vanguard, of iShares. De aanbieder bepaalt de index die gevolgd wordt en hoe de ETF dat doet. Dat kunnen dus bekende aandelenindices zijn, of combinaties daarvan, maar ook kunnen zij zelf indices samenstellen, waarop zij dan een ETF baseren. Dat kan variëren van bijvoorbeeld een grondstoffenindex, thema’s of sectoren, of een regio. Er is een ruime keuze in ETFs. In de praktijk kunt u voor elke beleggingscategorie wel een ETF vinden. Daarom is het belangrijk om goed te weten in wat voor ETF u belegt. Wat is ETF beleggen

Een ETF streeft ernaar om hetzelfde rendement te behalen als een index. Samenstelling en koers van de index worden zo nauwkeurig mogelijk gevolgd. Waarom is passief beleggen in ETFs zo populair? Eigenlijk is het een keuze voor gemak. In plaats van veel onderzoek doen naar individuele bedrijven en beleggingen, kiest u ervoor om een brede index te volgen. U bent tevreden met het rendement van de markt en vermijdt de hectiek van het steeds maar proberen de markt te verslaan en in te spelen op actuele ontwikkelingen. Dat doen de professionele beleggers, die dan ook nog eens extra rendement moeten zien te behalen dat zij hun hogere kosten ook rechtvaardigen. De keuze voor ETF beleggen is een keuze voor eenvoud en gemak, terwijl u wel het voordeel van beleggen kunt genieten. 


Beleggen in ETFs kan aantrekkelijk zijn als u tegen lage kosten wilt beleggen, graag een markt volgt, eenvoudig wilt spreiden en goede verhandelbaarheid belangrijk vindt.  ETFs worden op dezelfde manier verhandeld als aandelen. Tijdens beurstijden kunt u dus altijd in- en uitstappen.Grote voordeel van ETF beleggen

Daarmee komen we bij het grote voordeel van beleggen in ETFs. Hieronder een aantal van de grote voordelen op een rij:

 • Eenvoudig startpunt beleggen – ETF beleggen is een goede manier om te beginnen met beleggen. Het risico is bij beleggen met ETFs relatief laag, ondertussen hebt u de tijd om meer over beleggen te leren.
 • Spreiding - Op een eenvoudige manier krijgt u veel spreiding. Door de aanschaf van een ETF spreidt u namelijk ineens over een hele index. 
 • Kosten ETFs - De kosten van ETFs liggen veel lager dan beleggingsfondsen. De kosten hebben een belangrijke impact op het rendement op de lange termijn.
 • Verhandelbaarheid – ETFs zijn als beursgenoteerde producten verhandelbaar tijdens beurstijden. Veel beleggingsfondsen zijn alleen op gezette tijden verhandelbaar. Kanttekening hierbij is dat een ETF in minder liquide producten nog altijd een liquiditeitsrisico kent in de onderliggende beleggingen. Aandelen zijn bijvoorbeeld meer liquide dan sommige obligaties of bijvoorbeeld vastgoed. Net als een aandeel kunt u een ETF tijdens beurstijden onbeperkt aan- of verkopen.Risico’s van ETF beleggen

De goede spreiding en lage kosten pleiten erg voor ETFs. Belangrijk is te beseffen dat risico’s bij beleggen horen. Een ETF kent ook risico’s. Meest prominent is het koersrisico. De markt kan stijgen, maar daalt een markt, dan gaat de ETF even hard mee omlaag. Met een ETF bent u tevreden met het marktrendement op lange termijn. Het is ook opletten of de uitgevende partij aan securities lending doet, in dat geval is er ook sprake van een tegenpartijrisico.Wat is een fysieke ETF

De manier waarop een tracker een bepaalde index volgt, kan flink verschillen. Er zijn verschillende manieren waarop een ETF een index na kan bootsen. Dat kan via een fysieke ETF, geheel of gedeeltelijk. Of via een synthetische ETF. 


Fysieke ETF

Volledig - de ETF is een exacte kopie van de index. Het mandje aandelen bestaat uit precies dezelfde aandelen, met dezelfde weging als de index die gevolgd wordt. 

Gedeeltelijk – de ETF bestaat uit een selectie van de belangrijkste of zwaarwegende aandelen uit de gevolgde. De ETF is dus geen exacte kopie, maar benadert met een meerderheid van de aandelen uit de onderliggende de index de prestaties zoveel mogelijk.


Synthetische ETF

Het is ook mogelijk een index na te bootsen met afgeleide producten, zoals derivaten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een tegenpartij, die hetzelfde rendement belooft als de index.


Het risico op afwijking van de index is bij een synthetische tracker wel groter dan bij een fysieke tracker. Finner heeft geen database met eigenschappen van ETFs. U kunt eenvoudig ETFs vergelijken via ETF tools, zoals de VEB die aanbiedt, of de ETF screener van morningstarInverse ETFs – de omgekeerde wereld

Een tracker bestaat uit een mandje aandelen of obligaties, in dezelfde verhouding als de index die gevolgd wordt. Stijgt de index, dan doet de ETF dat ook. En natuurlijk omgekeerd. Het rendement dat u behaalt zal dus gelijk zijn aan de index. Een inverse ETF is een synthetische tracker die een omgekeerd evenredig rendement oplevert aan een bepaalde index. Door gebruik te maken van verschillende derivaten wil de ETF profiteren van een waardedaling van de onderliggende index. Het is te vergelijken met het aanhouden van verschillende shortposities. Daarom wordt dit ook wel een ‘short ETF’ genoemd. Eigenlijk kunt u een inverse ETF alleen gebruiken als u verwacht dat een markt gaat dalen. De kosten van inverse ETFs zijn doorgaans hoger dan bij een traditionele ETF.Hoe beleggen in ETFs? Vergelijk brokers!

Als u denkt dat beleggen in ETFs iets voor u is, maar u wilt meer weten over beginnen met beleggen, kijk dan op de kennisbank van Finner. Lees bijvoorbeeld ook het artikel indexbeleggen – eenvoudig en voordelig, waarin het verschil tussen indexfondsen en indextrackers nader wordt uitgelegd.


Voor beleggen in ETFs moet u een beleggingsrekening openen bij een broker. Sommige brokers bieden ook tools om indextrackers te vergelijken. Vergelijk brokers met de mogelijkheden van het platform op Finner.


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement