Groen en duurzaam beleggen

Deel dit artikel
duurzaam beleggen

Steeds vaker kiezen beleggers voor duurzaam beleggen. Zo is de wens om niet in wapens, tabak en kinderarbeid te beleggen al vrij standaard tegenwoordig. Daarnaast zien meer mensen de noodzaak om bewuste keuzes te maken die onze gezamenlijke toekomst beschermen. Beleggingspartijen haken daar op in door duurzaam te beleggen, maar wat is duurzaam beleggen eigenlijk? En hoe duurzaam wordt er belegd? Of is het slechts een mooi marketingverhaal? 


Lees hier meer als u eerst meer wilt weten over beginnen met beleggen


In dit artikel vindt u alle informatie over duurzaam beleggen: 

1. Wat is duurzaam beleggen?

2. Methoden om duurzaam te beleggen

3. Duurzaamheid in een stroomversnelling

4. Duurzaam beleggen rendement

5. Waarom zou u kiezen voor duurzaam? 

6. Duurzaam beleggen bij een vermogensbeheerder

7. Duurzaam beleggen bij een broker

8. Wat bieden de banken? 

9. Groen beleggen met fiscaal voordeel in 2020

10. Duurzame obligaties met gegarandeerd rendement

11. Hoe begin ik met duurzaam beleggen? Wat is duurzaam beleggen? 

Vraag tien personen wat duurzaam beleggen is en je krijgt evenveel verschillende definities. Dat is niet vreemd gezien het een relatief jonge beleggingsvorm is. De definitie van Wikipedia beschrijft wat ons betreft het beste wat duurzaam beleggen is: 


Duurzaam beleggen (ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen of ethisch beleggen) is een vorm van investeren waarbij de geldverstrekker de gevolgen voor mens en milieu meeweegt. 


Duurzaam beleggen gaat in feite volgens dezelfde methode als “normaal” beleggen. Wat het verschil is, is dat bij de selectie van de beleggingen duurzaamheid een extra criterium is om rekening mee te houden. Hoe zwaar het criterium duurzaamheid meeweegt ten opzichte van alle andere factoren hangt af van degene die het beleggingsbeleid bepaalt.Methoden om duurzaam te beleggen

Er zijn verschillende methoden om duurzaam te beleggen. Een combinatie van onderstaande methodes is ook mogelijk. Hoe duurzaam een partij belegt, hangt uiteindelijk af van hoe streng de criteria worden doorgevoerd. 


Negatieve uitsluiting
De meest directe methode heet negatieve uitsluiting. Dit houdt in dat bedrijven of overheden die niet aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen worden uitgesloten. Daarbij kunt u denken aan wapenhandel, tabak of kinderarbeid. Veel consumenten vinden het prettig om in ieder geval niet in de meest negatieve zaken (wapens, tabak, kinderarbeid etc.) te beleggen. Vermogensbeheerders kunnen met negatieve uitsluiting ook veel verder gaan met het uitsluiten van bedrijven en sectoren dan alleen de voor de hand liggende zaken. 


Best-in-class
Deze methode houdt in dat er per sector wordt gekeken hoe duurzaam de verschillende bedrijven zijn. Vervolgens wordt er alleen belegd in de bedrijven die t.o.v. hun concurrenten het meest duurzaam zijn. Het voordeel is dat je binnen elke sector in de meest duurzame bedrijven kan beleggen. Uiteraard moet je je wel realiseren dat de sector zélf niet duurzaam hoeft te zijn. Zo beleg je met deze methode vaak wel in de oliesector of luchtvaartsector, maar alleen in die bedrijven die milieuschade het meest inperken. 


Om bedrijven onderling op duurzaamheid te vergelijken wordt vaak de ESG-score gebruikt. Daarbij wordt gekeken naar:


 • Environment: schade aan het milieu voorkomen, innoveren en het efficiënt gebruik maken van grondstoffen. 
 • Social: inzet voor de maatschappij, productverantwoordelijkheid en oog hebben voor werkdruk en mensenrechten. 
 • Governance: een goed en eerlijk bestuur dat in het belang van aandeelhouders opereert en corruptie, fraude en belangenverstrengeling tegengaat.


De ESG-richtlijnen worden ondersteund door onder meer de Verenigde Naties. 


Duurzaam specialisme 
Duurzame specialisten gaan vaak verder dan alleen het uitsluiten van een aantal sectoren of selecteren van de ‘best-in-class’ presterende bedrijven. Impact investing ofwel impact beleggen krijgt onder de duurzaam specialisten steeds meer draagvlak. Er wordt dan belegd in bedrijven of projecten die bijdragen aan duurzame ontwikkeling en een betere toekomst. Daarbij kun je denken aan bedrijven die investeren in oplossingen voor schone energie, of projecten in ontwikkelingslanden. De duurzame impact is daarbij belangrijker dan rendement. 


De verenigde naties hebben 17 sustainable development goals gedefinieerd. Duurzaam specialisten kunnen op die manier investeringen sturen naar de juiste doelen. Duurzaam beleggen VNDuurzaamheid in een stroomversnelling

De aandacht voor duurzaam beleggen is sterk toegenomen. Dat merken we bij beleggers, aanbieders en toezichthouders: 


-Particulieren hebben een voorkeur voor duurzame beleggingen, zo blijkt uit onderzoek van de AFM. Veel beleggers nemen zelfs genoegen met een lager rendement en meer risico als de beleggingen duurzaam zijn. Liever een duurzaam rendement dan een zo hoog mogelijk rendement, is de redenatie. 


-Omdat duurzaamheid zo goed verkoopt stelt de AFM dat toezicht op duurzaam beleggen en duurzaamheidsclaims belangrijker wordt. Zo wil de AFM greenwashing voorkomen, waarbij aanbieders niet-duurzame producten toch aanprijzen als duurzaam. 


-In nieuwe Europese wetgeving is bepaald dat beleggingsinstellingen vanaf maart 2021 meer informatie moeten geven over de klimaatrisico’s en duurzaamheid van hun investeringen. Dit moet duurzame beleggingen stimuleren en klimaatverandering tegen gaan. De regels zijn onderdeel van de Green Deal, een Europees plan met als doelstelling om met Europa in 2050 klimaatneutraal te worden.


-Europese beleidsmakers werken momenteel aan wetgeving met daarin een gedeelde definitie van duurzaamheid. Hierdoor worden beleggingen qua duurzaamheid beter vergelijkbaar.Rendement duurzaam beleggen 

Er is geen een eenduidig antwoord op de vraag of duurzaam beleggen meer rendement oplevert (NRC, 2019). Er zijn onderzoeken die stellen dat duurzaam beleggen minder opbrengt. Maar er zijn ook veel onderzoeken waaruit blijkt dat duurzame beleggingen even goed of zelfs beter presteren dan traditionele fondsen. U hoeft duurzaam beleggen dus niet te laten vanwege het rendement! Wel zijn er twee andere nadelen van duurzaam beleggen: 


Ten eerste wordt u beperkter in de keuze voor een partij, omdat deze mogelijk niet aan uw duurzame wensen voldoet. Ten tweede blijkt uit de vergelijking van Finner dat duurzaam beleggen vaak tot hogere kosten leidt. Partijen die duurzaam beleggen aanbieden moeten ook borgen dat er ook daadwerkelijk duurzaam belegd kan worden. Dit kan dan gaan om de uitsluiting van bepaalde sectoren of bedrijven uit de portefeuille. Maar ook om analyse van wat de beste producten of bedrijven zijn op het gebied van duurzaamheid. Al deze werkzaamheden leiden in de regel tot hogere kosten. Wordt er een claim gemaakt van duurzaamheid en is de oplossing erg goedkoop? Wees dan kritisch. Er kan sprake zijn van greenwashing. 


Lees meer over welke rendementen u kunt verwachten in ons artikel Sparen of beleggenWaarom duurzaam beleggen? 

De toegenomen focus op duurzaamheid in de maatschappij zien we ook bij beleggers. En zeker in de wetenschap dat groen beleggen geen rendement kost zou een meer logische vraag zijn: waarom zou je niet duurzaam beleggen? 


Hieronder een lijst met veel genoemde redenen waarom beleggers voor duurzame oplossingen kiezen:

 • bijdragen aan een betere wereld
 • bijdragen aan een eerlijke economie
 • niet bijdragen aan bijvoorbeeld wapens of tabak
 • bewoonbare planeet achterlaten voor kinderen en kleinkinderen
 • bedrijven zouden alleen financieel gezond kunnen blijven als ze goed scoren op vlak van milieu, mens en bestuur
 • duurzaamheid wordt steeds belangrijker en zou daarom ook meer rendement moeten opleveren Duurzaam beleggen bij een vermogensbeheerder

De makkelijkste manier om duurzaam te beleggen is bij een vermogensbeheerder. U kunt uw geld dan laten beleggen. Door de populariteit houden de meeste vermogensbeheerders tegenwoordig in ieder geval rekening met duurzame criteria. Helaas zien we  dat ‘duurzaam beleggen’ vaak als marketingterm wordt gebruikt om klanten te trekken. Sommige vermogensbeheerders beleggen maar voor een deel duurzaam of maken alleen gebruik van negatieve uitsluiting om bepaalde sectoren te mijden. Via een analyse van Finner krijgt u hier gratis inzicht in. Vergelijk zelf welk vermogensbeheer bij u past.


Vermogensbeheer kan tegenwoordig al voor ieder bedrag. Wel is de keuze bij grotere bedragen ruimer. Heeft u een wat kleiner bedrag om te beleggen maar vindt u duurzaamheid extreem belangrijk, dan heeft u meer keuze als u zelf belegt bij een broker. Meer weten? Lees ons artikel over beleggen met kleine bedragen.Duurzaam beleggen bij een broker

Bij een broker belegt u zelf in duurzame fondsen, duurzame ETF’s of duurzame aandelen. Het voordeel is dat u alle vrijheid heeft in hoe duurzaam u wilt beleggen. Daarbij zit u niet vast aan een hoge minimale inleg. Wel betekent die vrijheid dat u zelf alle beleggingskeuzes moet maken en uitvoeren. U moet zelf uw weg kunnen vinden in de Essentiële Beleggersinformatie van fondsen of ETF’s. Door te beleggen via duurzame fondsen beleg je indirect in beursgenoteerde bedrijven of obligaties met een duurzaam karakter. U kunt ook zelf een wereldwijde spreiding maken met een mix van aandelen of obligaties. Voor het selecteren van duurzame beleggingsfondsen kunt u de Morningstar Sustainability Rating raadplegen. Ook het boek Duurzaam beleggen voor dummies kan u op weg helpen. 


Partijen als Binck, Degiro en Lynx zijn brokers met een breed assortiment, maar ook bij de grootbanken kunt terecht. Bij Finner kunt u brokers vergelijken.Wat bieden de grootbanken?

Duurzaam en groen beleggen kan bij een groot aantal aanbieders, deze vindt u in onze vergelijking van vermogensbeheer en brokers op Finner. Ook elke grootbank biedt tegenwoordig wel groen beleggen aan: BankDuurzaam Laten BeleggenDuurzaam Zelf Beleggen
ABN AMROABN AMRO Vermogensbeheer Duurzaam Fondsen Mandaat (vanaf 50.000 euro)

ABN AMRO Zelf Beleggen Basis of Plus (breed aanbod)

ASN BankASN DoelbeleggenASN Beleggingsrekening ( 12 huisfondsen)
INGING Vermogensbeheer Duurzaam Strategie (vanaf 25.000 euro)ING Zelf op de Beurs (breed aanbod)
RabobankRabo Beheerd Beleggen Actief (vanaf 20.000 euro)Rabo Zelf Beleggen (breed aanbod)
Triodos BankTriodos Private Banking (vanaf 500.000 euro)Triodos Beleggen (10 huisfondsen)

Tabel 1: Duurzaam beleggen vergelijken bij bankenGroen beleggen met fiscaal voordeel in 2021

Om met de deur in huis te vallen: duurzaam beleggen levert in de meeste gevallen geen belastingvoordeel op. Maar het kán wel. Er is namelijk een aantal groenfondsen waarbij je over de inleg geen vermogensrendementsheffing betaalt. Helaas zijn er maar enkele beleggingen die daarvoor in aanmerking komen. Het gaat hierbij alleen om fondsen die investeren in Nederlandse goedgekeurde duurzame producten. Dit zijn er maar een paar. Bekende voorbeelden zijn ASN Groenprojectenfonds, het Triodos Groenfonds en het Meewind Groenfonds Regionaal Duurzaam. 


Hoe werkt fiscaal groen beleggen 2021? 
Voor beleggingen in deze groenfondsen betaal je over de eerste 60.429 euro geen vermogensrendementsheffing. Voor fiscaal partners is dit het dubbele. Afhankelijk van de grootte van uw vermogen kan het fiscale voordeel oplopen tot 1,76% over de inleg. Daarbovenop komt nog eens 0,7% heffingskorting. 


Nadelen fiscaal groen beleggen
Helaas is het niet zo makkelijk om snel en eenvoudig een flink belastingvoordeel te halen met groene beleggingen. Er zijn namelijk een aantal nadelen. Zo zijn de fondsen vaak tijdelijk gesloten voor nieuwe deelnemers. Dit in tegenstelling tot andere beleggingen, waar je altijd makkelijk in- en uit kan stappen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat beleggen bij ASN Bank en beleggen bij Triodos Bank erg hoge kosten met zich mee brengt. Beleggen in de groene fondsen van Triodos Investment management is het duurst. Het merendeel van het belastingvoordeel ben je daarom direct weer kwijt aan de kosten van de aanbieder. Ten slotte blijven de groenfondsen ook gewoon beleggingen. Deze vallen niet onder het depositogarantiestelsel en kennen koersrisico. Het is daarom goed om ook de behaalde rendementen te vergelijken met andere beleggingsoplossingen. Het is namelijk de vraag of het belastingvoordeel opweegt tegenover het rendement en de hoge kosten. Daar staat tegenover dat het risico op deze fondsen ook laag is en dat ze het in crisistijd goed hebben gedaan. Daarmee kan het toch een interessante aanvulling zijn op een bredere beleggingsportefeuille. 


Duurzame obligaties met gegarandeerd rendement

In sommige gevallen zult u een duurzame belegging tegenkomen waar een hoog gegarandeerd of verwacht rendement wordt getoond. Helaas, een gegarandeerd rendement bestaat niet. Er is altijd risico. Bedenk u zelf altijd waarom er zo’n hoog rendement wordt uitgekeerd om geld van particulieren aan te trekken. In alle gevallen is het antwoord dat er veel risico is. Rendement en risico gaan immers hand in hand gaan. Hoe begin ik met duurzaam beleggen? 

Stel uzelf eerst de vraag of u zelf wilt beleggen of laten beleggen. Ook is het handig als u weet hoever duurzaamheid voor u moet gaan (zie: vormen van duurzaam beleggen). Daarna kunt u duurzaam beleggen vergelijken en het vermogensbeheer of de broker kiezen die daar het beste bij past. Ten slotte is het bij het beginnen met beleggen altijd belangrijk dat u een goed beleggingsplan heeft. Wij helpen u hier op weg. Wij wensen u succes met uw eerste duurzame belegging!Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement