Beleggingsnieuws – Voor u geselecteerd door Finner

Elke maand scant Finner het beleggingsnieuws voor u. Wij selecteren het belangrijkste nieuws dat impact heeft op de beleggingsdienstverlening van uw broker, bank of vermogensbeheerder. Veranderen er kosten en/of voorwaarden? Dan blijft u via Finner op de hoogte! 

In dit artikel: 

Beleggingsnieuws mei

Beleggingsnieuws april

Beleggingsnieuws maart

Beleggingsnieuws februari

Beleggingsnieuws januari

Beleggingsnieuws december

Beleggingsnieuws november

Beleggingsnieuws oktober

Beleggingsnieuws september

Beleggingsnieuws augustus

Beleggingsnieuws juli

Beleggingsnieuws juni

Beleggingsnieuws mei 2024

Spaarders terughoudend met buitenlandse banken

(Telegraaf; 22 mei 2024) Ruim acht op de tien spaarders durven hun spaargeld niet op een buitenlandse rekening te stallen. Daarmee laten ze veel rendement liggen, want buitenlandse banken bieden soms meer dan dubbel zoveel rente als Nederlandse banken. De Spaanse bank Santander biedt bijvoorbeeld 3,6%, tegen 1,5% tot 1,7% bij de Nederlandse grootbanken. Uit onderzoek van Independer blijkt slechts 12% van de spaarders voor zo’n hogere rente te gaan. Mogelijk is dat een gevolg van het omvallen van Icesave in 2008. Toen kregen de meeste spaarders pas na een onzekere periode alsnog hun geld terug. Toch is er sindsdien veel veranderd. Binnen de EU valt spaargeld tot €100.000 onder het depositogarantiestelsel. 

DNB: Prima eerste kwartaal voor beleggers

(De Nederlandsche Bank; 21 mei 2024) Nederlandse beleggers hebben een goed eerste kwartaal achter de rug, meldt DNB. De gestegen beurskoersen zorgden voor een rendement van €11,3 miljard. Daarbovenop deden zij nog voor €1,8 miljard aan netto aankopen. In de eerste drie maanden van 2024 steeg de waarde van de gezamenlijke beleggingen met €13,1 miljard tot €180,1 miljard (+7,8%). Daarmee beleggen Nederlanders een stuk minder dan zij op hun spaarconto hebben staan. In totaal staat er €467,8 miljard op Nederlandse spaarrekeningen en nog eens €113 miljard op betaalrekeningen.

Beleggers prijzen vooral goed nieuws in

(Het Financieele Dagblad; 16 mei 2024) Volgens de ECB zijn de risico’s voor de financiële stabiliteit in de afgelopen zes maanden afgenomen. Dat komt onder meer door een verbetering van de economische omstandigheden, afnemende inflatiedruk en een toenemend beleggersvertrouwen. Maar de problemen zijn nog niet weg. Beleggers prijzen vooral goed nieuws in. Daardoor is er maar weinig ruimte voor tegenvallers en zou het sentiment snel kunnen omslaan. De ECB ziet risico’s op het wereldtoneel, maar ook in de vastgoedmarkt. Een marktreactie zou versterkt kunnen worden als niet-financiële instellingen, zoals hedgefondsen, private equity of andere grote beleggers, in liquiditeitsproblemen zouden komen.

Afkoeling cryptohype, maar nog niet van de koersen

(Het Financieele Dagblad; 16 mei 2024) De cryptohandel is ingestort, maar dat geld niet voor de koersen. De euforie rond crypto’s lijkt wat op zijn retour. De handel is teruggevallen, beleggers zijn in afwachting van ingrijpen door toezichthouders. Ook neemt de populariteit van bitcoin-ETFs af. Toch houdt de koers van de bitcoin stand. Die koerst nog altijd 50% hoger dan aan het begin van het jaar. De koersen liepen eerder dit jaar sterk op na de goedkeuring van bitcointrackers en de halving die in april werd doorgevoerd. Maar sinds vorige maand stroomt geld uit die etf’s. 

Begrijpelijke informatie is belangrijk voor duurzame beleggingen 

(AFM; 14 mei 2024) Steeds meer beleggers willen bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie. Financiële ondernemingen maken dat mogelijk door passende, duurzame producten aan te bieden en transparant te zijn over duurzaamheidsaspecten. Toezichthouder AFM vindt het daarom belangrijk dat ondernemingen voldoen aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de duurzaamheidsbepalingen voor product oversight & governance (POG) en de geschiktheidstoets. De meeste partijen voldoen aan de basisvereisten van de SFDR, een deel loopt achter. Er valt nog veel te winnen aan begrijpelijkheid, constateert de toezichthouder.

Triodos zoekt uitweg uit certificatendrama via beursnotering 

(Telegraaf; 14 mei 2024) Op het eigen handelsplatform voor de certificaten van Triodos wordt nauwelijks gehandeld en de koers is gekelderd. Nu start de duurzame bank voorbereidingen voor een beursnotering voor de certificatenhandel. Dat is al langer een wens van de certificaathouders. Tijdens de coronacrisis legde Triodos plotseling het eigen handelssysteem stil, waardoor certificaathouders drie jaar lang niet bij hun geld konden. Daarna moest een wekelijkse veiling soelaas bieden, maar handel was er nauwelijks. Een beursnotering, net als ABN Amro en Van Lanschot Kempen, moet een uitweg uit dit langslepende hoofdpijndossier bieden. 

Een op de vijf beleggers Saxo spreidt niet

(Saxo Bank; 8 mei 2024) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in mei opnieuw iets afgenomen. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde van 3,4 begin april naar 3,0 begin mei op een schaal van -15 tot 15. Saxo vroeg zijn beleggers ook naar de diversificatie van de portefeuille. 26,8% spreidt over sectoren. 17,3% houdt een diversificatie in beleggingsproducten aan. Een derde van de beleggers gaat uit van een combinatie van alle diversificatiemogelijkheden. Opvallend is dat 18,1% van de beleggers geen aandacht besteedt aan het spreiden van de portefeuille, terwijl dat belangrijk is om het risico van beleggen te verkleinen.

Terugkoop certificaten Rabobank populair

(Telegraaf; 7 mei 2024) Media april lanceerde Rabobank het bod van 108,5% op uitstaande certificaten van de bank. De stukken zijn populair bij particuliere beleggers. Maar het aanbod van de bank kon op veel enthousiasme rekenen en was dan ook ruim overtekend. Meer dan een kwart heeft zijn certificaten aangeboden. Bij Lynx lag het aanmeldpercentage op 32%, bij Saxo Bank op 30%. Wie tot €100.000 aanmeldde, is volledig uitgekocht. Veel beleggers hopen waarschijnlijk ze weer goedkoper terug te kunnen kopen.

Kleine beleggers duur uit door tariefswijziging Semmie

(Finner; mei 2024) Per 1 juni wijzigt Semmie haar tarieven. De drempel om te beginnen gaat omhoog van €500 naar €1000. Daarnaast verhoogt Semmie de variabele beheerkosten naar 0,85%, met een jaarlijks minimum van €85. Ook introduceert de vermogensbeheerder een maandelijkse vergoeding voor het aanhouden van een rekening bij de vermogensbeheerder. De tariefsverhoging van Semmie kan grote impact hebben, met name bij een kleinere portefeuille van minder dan €25.000. Beleggers bij Semmie zijn minimaal 13% meer aan kosten kwijt. Lees hier meer over de nieuwe tarieven van Semmie

Beleggingsnieuws april 2024

Cryptodienstverleners kunnen vergunning aanvragen

(AFM; 22 april 2024) Aanbieders van cryptoactivadiensten kunnen een aanvraag voor een vergunning of notificatie indienen bij de Autoriteit Financiële Markten. Bij toekenning kan per 30 december de dienstverlening aangeboden worden. Dienstverleners die voor eind december al actief waren, geldt een overgangstermijn. Als zij crypto-activadiensten willen blijven aanbieden, moeten zij naar verwachting per 30 juni 2025 over een MiCAR-vergunning of -notificatie beschikken. Tot die tijd geldt het nationale regime en moeten zij een registratie bij DNB aanvragen.

Topman Niehage vertrekt bij FlatexDeGiro

(Het Financieele Dagblad; 22 april 2024) Frank Niehage vertrekt eind april als topman van FlatexDeGiro. Onlangs kwam een meningsverschil aan het licht tussen Niehage en een grootaandeelhouder. Aanleiding voor zijn vertrek is dan ook de uiteenlopende visies over de strategische ontwikkeling van de onlinebroker. De aandeelhouder klaagt over een te lage koers. Sinds begin van het jaar is er 9% aan beurswaarde in rook opgegaan. De druk op de beurskoers komt onder meer door problemen met de toezichthouders.

‘Halving’ bitcoin leidt nog niet tot koersstijging

(NU.nl; 20 april 2024) Een zogeheten ‘halving’ van de bitcoin vindt eens in de vier jaar plaats. Eind april vond deze plaats. De halving moet inflatie van bitcoin tegengaan. Bij een halving worden vergoedingen voor het maken van een nieuwe bitcoin (ook wel mijnen genoemd) gehalveerd. Het maakt de cryptomunt schaarser, wat de prijs opdrijft. Halveringen zorgden er in het verleden voor dat de waarde van de munt flink steeg. Nu vond de prijsstijging vooral in de maanden vooraf plaats, nadat bitcoin-etf’s groen licht kregen.

Saxo Bank overweegt een verkoop

(Het Financieele Dagblad; 16 april 2024) Saxo Bank onderzoekt verschillende strategische opties. Een daarvan is een mogelijke verkoop van de Deense bank, die ook eigenaar is van BinckBank. Het Chinese Geely is grootaandeelhouder in Saxo. Enige tijd geleden opteerde Saxo Bank voor een beursgang in Amsterdam, maar dat liep spaak door uitdagende marktomstandigheden. Kandidaten om Saxo Bank te kopen moeten gezocht worden in de hoek van private-equity, of andere banken en vermogensbeheerders. 

Opnieuw vertraging voor box 3 heffing?

(Het Financieele Dagblad; 15 april 2024) De invoering van een nieuwe box 3-heffing dreigt weer vertraging op te lopen. Uitstel kost de schatkist nu al €400 miljoen per jaar, en dat kan nog veel duurder worden. Staatssecretaris Van Rij ziet een aantal dilemma’s bij de invoering van een rechtvaardige heffing op inkomen uit sparen en beleggen. De huidige situatie is onhoudbaar geworden. Maar de hybride heffing, die Van Rij voorstelt, stelt de Belastingdienst voor extra uitdagingen. Dan moet de fiscus twee systemen inrichten, enerzijds voor vermogensaanwasbelasting en anderzijds voor vermogenswinstbelasting. En dat gaat niet lukken voor 2027. Dan is het wachten op een nieuw arrest van de Hoge Raad en als dat negatief uitvalt voor de Staat is 2027 sowieso onhaalbaar. De Tweede Kamer wil dat er meer beleggingen in aanmerking komen voor vermogenswinstbelasting.

Meer weten over de vermogensbelasting? Lees ons artikel.

Beleggen bij Saxo wordt goedkoper

(Telegraaf; 11 april 2024) Zelfbeleggers zijn vanaf 13 mei goedkoper uit bij Saxo Bank. De lagere tarieven komen dan meer in lijn te liggen met DeGiro en andere budgetbrokers. Volgens Saxo Bank gaan klanten tot 70% minder betalen voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties. Saxo Bank brengt geen vaste kosten meer in rekening voor het aanhouden van een beleggingsrekening. Wel komt er een maandelijkse service fee van 0,01% over de portefeuillewaarde met een maximum van €40. Dat bedrag krijgt de klant de volgende maand terug in de vorm van transactiekostentegoed met een geldigheid van een maand.

Bekijk en vergelijk de nieuwe kosten van Saxo Bank in de brokervergelijking.

Beleggersvertrouwen zakt in na piek in maart

(Saxo Bank; 10 april 2024) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in de maand april scherp gedaald ten opzichte van de piek in maart. Dat blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van beleggers daalde van 4,1 begin maart naar 3,4 begin april op een schaal van -15 tot 15. Opvallend is dat het vertrouwen in de financiële markten licht is gedaald, terwijl het vertrouwen in de AEX juist stijgt. Waarschijnlijk komt dat door de sterke koersontwikkeling van de chipbedrijven in de AEX. 

AFM: apps niet in belang klant – maken cryptohandel te makkelijk

(AFM; 9 april 2024) Gebruikers van cryptoapps worden gestuurd naar het regelmatig en gemakkelijk handelen in bepaalde crypto’s. Hierdoor bestaat het risico dat consumenten impulsieve beslissingen nemen en aankopen doen die niet geschikt zijn voor hen, of meer uit te geven dan gewild. Volgens de AFM maken de laagdrempelige crypto-apps het handelen in cryptovaluta te makkelijk. De apps stimuleren om anderen uit te nodigen en de toezichthouder vreest dat ook consumenten voor wie crypto geen geschikt product is, toetreden tot deze risicovolle markt. Nieuwe regelgeving moet de toezichthouder vanaf eind dit jaar meer mogelijkheden geven om in te grijpen.

Toezicht in AI-tijdperk

(De Nederlandse Bank; 9 april 2024) Kunstmatige Intelligentie is niet meer weg te denken. De technologie is nog nieuw, maar verwerft een steeds grotere plek in de samenleving. De toezichthouders DNB en AFM hebben gezamenlijk een rapport geschreven hoe zij om moeten gaan met de opkomst van AI in de financiële sector. Kunstmatige intelligentie zal niet alleen het werk voor de financiële instellingen ingrijpend veranderen, ook de toezichthouders zullen hun takenpakket moeten herzien. Hoe is nog niet helemaal duidelijk. Niemand weet precies welke regels er überhaupt nodig zijn.  En de toezichthouders willen ook de ontwikkeling van AI niet onnodig remmen door zich in een vroeg stadium te streng op te stellen.

Tik op vingers Triodos

(De Nederlandsche Bank; 4 april 2024) Toezichthouder DNB heeft een aanwijzing gegeven aan Triodos Bank, omdat deze de wettelijke verplichtingen op het gebied van klantintegriteit heeft geschonden. Inmiddels heeft de duurzame bank uit Zeist haar informatiesystemen zodanig aangepast dat wel aan deze verplichtingen wordt voldaan. De bank schoot tekort in het tegengaan van belangenverstrengeling, wetsovertredingen en/of andere handelingen die maatschappelijk ongewenst zijn. Triodos diende te beschikken over een adequate systematische risicoanalyse, hetgeen nu wel het geval is.

Beleggingsnieuws maart 2024

BinckBank levert Nederlandse bankvergunning in

(Het Financieele Dagblad; 25 maart 2024) BinckBank komt onder Deens toezicht te staan, de broker levert zijn Nederlandse banklicentie in. De stap viel te verwachten, nadat in 2019 BinckBank werd overgenomen door Saxo Bank. Volgens BinckBank gaat het om een juridische formaliteit zonder grote veranderingen voor de Nederlandse klanten. DNB moet nog wel toestemming geven voor de fusie van de twee licenties. BinckBank lag de laatste jaren regelmatig overhoop met de Nederlandse toezichthouders. Maar helemaal van Nederlands toezicht is BinckBank nog niet af. Want DNB blijft wel toezicht houden op de Nederlandse activiteiten, maar voor handhavingsverzoeken zal DNB zich dan tot Denemarken moeten richten. Ook de relatie met AFM blijft deels bestaan. 

AFM legt Binck boetes op voor chaotische fusie met Saxo

(Het Financieele Dagblad; 20 maart 2024) Binck kan enkele boetes verwachten van de AFM. De toezichthouder legde al eerder boetes op wegens de verkoop van zeer risicovolle producten. Nu dreigen er boetes voor het niet beheersen van risico’s en het schenden van de zorgplicht. Ook de Franse waakhond AMF is van plan om de broker meerdere boetes op te leggen. De toezichthouders zijn niet te spreken over de administratieve chaos die ontstond na de fusie met Saxo Bank en de omzetting van klanten naar het beleggingsplatform van Saxo. Ook klanten zijn ontevreden over de broker. Zij eisen compensatie en dreigen met rechtszaken. Dit valt op te maken uit het jaarverslag van de broker. Daarin wordt ook vermeld dat de omzet van Binck fors lager is uitgevallen, doordat klanten minder transacties hebben gedaan.

Delen Private Bank neemt het chique Box Consultants over

(Het Financieele Dagblad; 19 maart 2024) Delen Private Bank is actief op overnamepad in ons land. De Belgische vermogensbeheerder neemt Box Consultants uit Eindhoven over. De family office was jarenlang onderwerp van fraudeonderzoek door het Openbaar Ministerie. Afgelopen zomer werd het omstreden onderzoek geseponeerd, onder meer door ernstige fouten die het OM daarbij maakte. Kort na deze beslissing stond Delen als belager op de stoep. Als de toestemming van de toezichthouders er is, zou de overname tegen het einde van het jaar kunnen worden afgerond. Door de overname ziet Delen Nederland het beheerd vermogen verdubbelen. 

Pleidooi voor strengere regels voor finfluencers

(Het Financieele Dagblad; 12 maart 2024) Jongeren laten zich bij hun financiële keuzes leiden door finfluencers. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. Twee derde van de jongeren tussen 16 en 19 jaar baseert zijn keuzes weleens op advies van finfluencers. En dat pakt niet altijd goed uit. Een particuliere belegger verloor €80.000 door een financial influencer die reclame maakte voor een illegale broker. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs is dat de finfluencer daadwerkelijk beleggingsadvies gaf. Ook was er een disclaimer die de belegger wees op beleggingsrisico’s. Het vonnis is aanleiding voor juristen om te pleiten voor strengere wet- en regelgeving, om beleggers te beschermen tegen de uitwassen van finfluencing.

Forse boete voor Crypto.com

(De Nederlandse Bank; 13 maart 2024) De Nederlandse Bank heeft een boete van €2,85 miljoen opgelegd aan Crypto.com. De boete is een gevolg van het feit dat het bedrijf cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB en dat is verboden. Bedrijven die in of vanuit Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn sinds 2020 op grond van de Wwft verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB. Het basisbedrag voor de boete heeft DNB verhoogd, omdat de cryptodienstverlener een groot aantal klanten heeft in Nederland en concurrentievoordeel heeft genoten door het niet afdragen van verplichte heffingen.

Cryptofeestje duurt nog voort

(Het Financieele Dagblad; 12 maart 2024) Cryptobeleggers hebben er zin in. Zij hebben de bitcoin dit jaar al 70% hoger gedreven. Analisten waarschuwen dat de cryptomarkt oververhit raakt. De dip die deze maand optrad wordt gezien als een gezonde correctie. Historisch gezien dreigen er dan winstnemingen, waardoor een correctie kan volgen. Dreigt er dan een kater na dit feestje op de cryptomarkt? Bitcoinbeleggers staan nu gemiddeld op een winst van 57% en dat is volgens onderzoeksbureau CryptoQuant extreem hoog. 

Meer weten over beleggen in crypto? Lees ons artikel daarover

Beleggers speculeren op stijging Triodos-certificaten

(Het Financieele Dagblad; 12 maart 2024) Professionele beleggers zien kansen in de kwakkelende handel van certificaten van Triodos Bank. De prijs van de stukken staat al maanden onder druk. Triodos wilde juist speculatie met zijn certificaten voorkomen en heeft daarom een eigen handelsplatform gecreëerd nadat de handel zo lang had stilgelegen. Maar op het platform wordt nauwelijks gehandeld in de certificaten van de duurzame bank. De beleggers verwachten dat het systeem op de schop gaat om de liquiditeit van de stukken te verbeteren. 

Saxo ziet beleggersvertrouwen omhoogschieten

(Saxo Bank; 7 maart 2024) Het vertrouwen van beleggers is in februari sterk gestegen. Het vertrouwen klom naar het hoogste punt sinds april 2022. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling onder beleggers bij Saxo. Het vertrouwen in de financiële markten steeg van 2,8 naar 4,1 op een schaal van -15 tot 15. Het sentiment rond de AEX verbeterde zich slechts licht. Beleggers stellen zich bij de AEX-aandelen toch terughoudend op, mogelijk uit een soort hoogtevrees en het feit dat de rally door een beperkt deel van de markt gedreven wordt, denkt Hans Oudshoorn van Saxo.

Onafhankelijkheid van financieel adviseurs onder vuur door samenwerking met OAKK en NNEK

(Het Financieele Dagblad; 8 maart 2024) Tussenpersonen en buitenlandse investeerders hebben de markt voor beleggingsadvies ontdekt als een lucratieve inkomstenbron. De financieel adviseurs die optreden als beleggingsadviseur of vermogensbeheerder profiteren van de diensten van beleggingsplatformen als NNEK en Oakk. Daar kunnen ze jaarlijks duizenden euro’s aan advieskosten onttrekken aan de beleggingsrekeningen van hun klanten. Veel partijen noemen dit slecht nieuws voor de Nederlandse consument. Een CU-Kamerlid spreekt zelfs van een ‘financiële uitwas ten nadele van consumenten’. Want of die zelfbenoemde adviseurs die jaarlijkse betalingen waard zijn, is zeer de vraag, schrijft het FD. Concurrenten vinden dat dit ingaat tegen het provisieverbod.

Beleggingsnieuws februari 2024

Buffett ziet weinig overnamekansen

(Het Financieele Dagblad; 24 februari 2024) Warren Buffett zit met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway, op een enorme berg cashgeld. Deze is in het vierde kwartaal gegroeid met zo’n $10 miljard tot $167,6 miljard. In zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief erkent de superbelegger dat Berkshire het niet beter doet dan een gemiddeld Amerikaans bedrijf. Dit wijt hij aan twee zaken: enerzijds een gebrek aan aantrekkelijke koopkansen en anderzijds hindert de enorme omvang van zijn conglomeraat, waardoor individuele uitblinkers minder impact hebben. De operationele winst steeg met zo’n 28% tot $8,5 miljard. Die stijging is vooral te danken aan hoge winsten bij de verzekeringsactiviteiten. 

Vertrouwen onder beleggers: stabiel tot licht hoger

(ING, SaxoBank; 24 februari 2024) Volgens ING is het vertrouwen onder beleggers licht gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dankzij het record op de beurzen zijn zij positiever over het beursjaar dan een kwartaal eerder. Volgens de meting van Saxo Bank is het beleggersvertrouwen is in februari gelijk gebleven op 2,8 op een schaal van -15 tot 15. Uit die peiling blijkt dat veel beleggers zich terughoudend opstellen en meer duidelijkheid verlangen, voordat ze weer volop in de markt stappen. Saxo Bank vroeg ook of de respondenten het een goed idee vinden dat elke Nederlander maandelijks een bedrag opzij legt om te beleggen. En 41% van de beleggers vindt dat iedereen periodiek zou moeten beleggen, 36% is neutraal en 23% zelfs oneens.

Historische verkoop aan beleggingen in vierde kwartaal

(De Nederlandse Bank; 20 februari 2024) Nederlandse huishoudens verkochten in het laatste kwartaal van 2023 voor een recordbedrag van netto €4,7 miljard aan beleggingen. Dat is het hoogste bedrag dat DNB tot nu toe gemeten heeft. Alleen in december werd voor €3,4 miljard euro aan beleggingen verkocht. Ondanks de historisch grote verkopen nam de waarde van de beleggingen alsnog toe door de stijgende beurskoersen. Beleggers namen vooral afscheid van beleggingsfondsen (€2,4 miljard) en beursgenoteerde aandelen (€2,0 miljard). 

Bang om te beleggen op een piek? Niet nodig, zegt vermogensbeheerder

(Analist.nl; 20 februari 2024) De Amerikaanse aandelenmarkten noteren op recordhoogte. Veel beleggers hebben dan ook een deel van hun beleggingen omgezet in cash, waarop ondertussen een hogere rente valt te verkrijgen. Schroders onderzocht of dat historisch gezien de juiste keuze was. En het antwoord is duidelijk nee. Een belegging van $100 in de Amerikaanse aandelenmarkt in januari 1926 zou, gecorrigeerd voor inflatie, $85.008 waard zijn aan het einde van 2023, oftewel een groei van 7,1% per jaar. Daarentegen zou een strategie die uit de markt stapte en de daaropvolgende maand in cash belegde telkens wanneer de markt een all-time high bereikte en er weer in stapte wanneer dat niet het geval was, slechts $8790 opgeleverd hebben, een rendement dat 90% lager ligt. 

De geschiedenis leert dat toegeven aan hoogtevrees op de aandelenmarkten nadelig uitpakt voor het belegd vermogen. Lees meer daarover in ons artikel Nu instappen, of wachten met beleggen? 

DeGiro en AFM blijven steggelen

(Het Financieele Dagblad; 19 februari 2024) Het aantal rechtszaken tussen DeGiro en AFM is niet meer op twee handen te tellen. In het laatste geschil draait het om een witwasboete van €1,7 miljoen voor het te laat melden van transacties in 2019. Al jaren ligt internetbroker DeGiro overhoop met toezichthouder AFM. De broker spreekt zelf cynisch van een voorkeursbehandeling van de kant van de kritische toezichthouder. En het einde is nog niet zicht, want na een uitspraak is hoger beroep mogelijk en er ligt nog een dossier. 

Welke keuzes maakte Warren Buffett in het afgelopen kwartaal?

(Het Financieele Dagblad; 16 februari 2024) Warren Buffett heeft in het vierde kwartaal wijzigingen aangebracht in de portefeuille van Berkshire Hathaway. Beleggers volgen zijn keuzes op de voet. Warren Buffett verkleinde zijn belangen in Paramount en Apple en verkocht het grootste deel van zijn beleggingen in HP. Zo’n bekendmaking heeft dan ook effect. Zo daalde Paramount bijna 7% op het nieuws. Verder verkocht Buffett 10 miljoen van zijn aandelen in Apple, maar het is nog altijd zijn grootste belegging en hij heeft er nu nog 905 miljoen over. Berkshire Hathaway vergrootte zijn belang in Chevron tot 14% en breidde zijn positie in Occidental Petroleum uit. Maar niet alles is openbaar. Buffett mag deals van de SEC geheim houden, als dit passend is in het algemeen belang en ter bescherming van investeerders. De afgelopen twee kwartalen kreeg Berkshire zo’n vrijstelling, waardoor de grootste aankopen in de tweede helft van 2023 nog altijd in nevelen gehuld blijven.

Fondsmanagers optimistisch over economie en aandelen

(Het Financieele Dagblad; 14 februari 2024) Fondsmanagers kijken met veel vertrouwen naar de toekomst. Dat blijkt uit de maandelijkse Global Fund Manager Survey van Bank of America. De verwachtingen van de fondsmanagers voor de wereldwijde economische groei zijn naar het hoogste niveau in twee jaar gestegen en daarom breiden zij hun posities in aandelen uit. Amerikaanse aandelen zijn daarbij favoriet, vooral de ‘Magnificent Seven’. Het pessimisme over Europa neemt ook af. Steeds meer beleggers zien de economie helemaal niet meer inzakken.

Meer transparantie nodig over klimaatdoelen 2050

(AFM; 7 februari 2024) Grote beursgenoteerde ondernemingen zijn nog vaag over hoe ze de klimaatdoelstelling van ‘net zero’ in 2050 gaan bereiken. Tot 2030 zijn zij wel vrij transparant in het onderbouwen van hun klimaatdoelstellingen. In een rapport roept toezichthouder AFM grote beursgenoteerde bedrijven op tot meer transparantie. Zij moeten uitgebreider rapporteren over de lange termijn klimaatdoelstellingen. De toezichthouder schept met het rapport meer duidelijkheid over wat er van bedrijven verwacht wordt inzake de duurzaamheidsverslaggeving. 

Helft beleggers let op duurzaamheid

(AFM; 6 februari 2024) Van de particuliere zelfbeleggers of die met advies beleggen, let ongeveer de helft op de duurzaamheid van hun beleggingen. Een van de selectiecriteria voor hen is de naam van het product, aan de hand daarvan bepaalde het merendeel of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren, zo blijkt uit onderzoek van de AFM. Uit eerder onderzoek van de toezichthouder bleek echter dat de product- of fondsnaam over het algemeen geen betrouwbare indicator is voor het duurzaamheidgehalte. De toezichthouder doet ook onderzoek naar de transparantie van aanbieders over duurzaamheid bij beleggingsproducten. Uit het onderzoek blijkt dat 7 op de 10 beleggers zelfstandig belegt. Aandelen en beleggingsfondsen zijn de meest gekozen beleggingsvormen, gevolgd door indexbeleggingsfondsen, indextrackers of exchange traded funds en obligaties.

Korting op smallcaps, maar inhaalslag is mogelijk

(Telegraaf; 5 februari 2024) Kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven worden momenteel verhandeld met korting ten opzichte van large caps. Historisch gezien worden zij normaalgesproken hoger gewaardeerd dan large caps vanwege hun bovengemiddelde groeiverwachting. Maar de afgelopen jaren is dat patroon omgekeerd. Smallcaps kunnen mogelijk een inhaalslag maken, nu het rentebeleid voor een omslag staat. Daarnaast hadden kleine fondsen te lijden onder de populariteit van etf’s, waardoor geld vooral stroomde naar de grote bedrijven. Er is ook minder research, sinds de kosten daarvan aan de afnemers worden doorberekend. Een dalende rente kan de winstgevendheid en waardering van kleine bedrijven ten goede komen, voorspellen experts. Daarnaast maken de relatief lage waarderingen smallcap-bedrijven aantrekkelijk als overnamekandidaat.

Knab in handen van Oostenrijkse bank

(Knab; 1 februari 2024) ASR Nederland verkoopt onlinebank Knab aan de Oostenrijkse Bawag Group. Die telt er iets meer dan een half miljard voor neer en daarnaast betaalt Bawag een vergoeding voor het beheer van de hypotheken die bij Knab op de balans staan. Knab kwam in juli 2023 in handen van ASR Nederland door de overname van de Nederlandse activiteiten van Aegon. De onlinebank werd te koop gezet en mag nu gaan bloeien onder de hoede van een Oostenrijkse partij. Het merk en de producten blijven onveranderd. Knab blijft naar eigen zeggen een Nederlandse bank met een Nederlandse bankvergunning. Banktegoeden blijven vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.


Beleggingsnieuws januari 2024

Fictief rendement op beleggingen box 3 in 2025 waarschijnlijk iets lager

(Telegraaf; 22 januari 2024) Het is nu al bekend met hoeveel rendement op beleggen de fiscus gaat rekenen in 2025. De Belastingdienst maakt pas in december het fictieve rendement op beleggingen voor het jaar daarop bekend. Maar ABN Amro MeesPierson heeft al uitgerekend wat dat gaat worden, omdat de fiscus zich baseert op een aantal zaken uit het verleden. Het verondersteld rendement op beleggingen voor 2025 in box 3 gaat 5,87% bedragen. In 2024 is dat 6,04%. Beleggers moeten over het vermogen boven het heffingsvrije bedrag dan 36% rendementsheffing afdragen. Maar het is nog geen gelopen race. De Hoge Raad doet in de loop van maart uitspraak in een zaak over de vermogensmix waarmee de fiscus rekent. De advocaat-generaal stelt dat de herstelwet en de overbruggingswet voor de vermogensbelasting in strijd zijn met het Europese eigendomsrecht en discriminatieverbod.

BlackRock schrapt banen wegens populariteit indexbeleggen

(Het Financieele Dagblad; 19 januari 2024) BlackRock is de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Vorig jaar schrapte de vermogensbeheerder al 500 banen en nu zet het opnieuw het mes in het banenbestand. Zo’n 3% van het totaal aantal banen moet verdwijnen. Als oorzaak wijst BlackRock naar de grote verschuivingen die plaatsvinden door nieuwe technologieën. Indexbeleggen is dermate populair, dat er minder grote analistenteams nodig zijn. 

Beleggersvertrouwen maakt duikeling

(SaxoBank; 18 januari 2024) Beleggers bij Saxo Bank zijn niet al te optimistisch aan het nieuwe beursjaar begonnen. Na forse stijgingen in oktober en november maakt het beleggersvertrouwen nu een duikeling, zo blijkt uit de Saxo Market Sentiment. De sentimentsindicator noteerde in december nog op 3,9, in januari is deze gedaald naar 2,8 op een schaal van -15 tot 15. Het sentiment rond de AEX is eveneens verslechterd. De onzekerheid rond de renteontwikkelingen en de geopolitieke spanningen spelen hierbij een rol.

SEC staat schoorvoetend bitcoin-etf’s toe

(Het Financieele Dagblad; 10 januari 2024) De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft eindelijk groen licht gegeven voor een aantal trackers op de spotprijs van bitcoin. Het is Amerikaanse beleggers toegestaan om in elf verschillende bitcoin-etf’s te handelen. Daarmee kunnen beleggers blootstelling verkrijgen aan de cryptomunt zonder daarvoor zelf te moeten handelen op cryptomarktplaatsen. De voorzitter van de beurswaakhond is geen voorstander van beleggen in crypto. Na een gerechtelijke uitspraak kon hij deze beleggingsinstrumenten echter niet tegenhouden. 

Fiscus belast ten onrechte betaaltegoeden

(Telegraaf; 11 januari 2024) Er is nogal wat te doen over de vermogensbelasting in box 3. De vermogensrendementsheffing bezorgt de Belastingdienst kopzorgen. Experts twijfelen of het feit dat de fiscus belasting heft over spaartegoeden én betaaltegoeden wel juridisch houdbaar is. De rente op betaaltegoeden is doorgaans nul, toch worden banktegoeden en spaartegoeden gelijkwaardig belast. Mogelijk haalt de fiscus op deze manier ten onrechte tientallen miljoenen belasting binnen.

Spaarders betalen over 2023 hogere heffing in box 3

(Het Financieele Dagblad; 10 januari 2024) De vermogensbelasting voor spaarders in box 3 valt over 2023 fors hoger uit dan de voorlopige aanslag. Mogelijk moeten spaarders bijbetalen. Vanwege de gestegen spaarrentes rekent de Belastingdienst in de definitieve aanslag met 0,92% rendement over spaargeld boven het heffingsvrije bedrag. Daarover heft de fiscus 32% belasting. In de voorlopige aanslag was het fictieve rendement op 0,36% gesteld. 

Delen Private Bank koopt Puur Beleggen

(Het Financieele Dagblad; 8 januari 2024) Delen Private Bank koopt opnieuw een Nederlandse partij op. De Belgische vermogensbeheerder neemt Puur Beleggen over. De afgelopen jaren deed Delen al diverse overnames, zo nam het Groenstaete Vermogensbeheer, Oyens & Van Eeghen en Nobel Vermogensbeheer over. Delen Private Bank is actief in ons land, maar ook in België, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. Er zijn plannen om uit te breiden naar Frankrijk en Duitsland.

Vermogensbeheerders voorzichtig positief over 2024

(Het Financieele Dagblad; 2 januari 2024) Het afgelopen jaar was een bewogen beursjaar. Traditiegetrouw komen vermogensbeheerders aan het einde van een kalenderjaar met hun verwachtingen voor het nieuwe beursjaar. Dit keer valt op dat zij voorzichtig optimistisch zijn over 2024, ondanks dat er nog altijd de nodige onzekerheden en obstakels zijn. Goldman Sachs gaat ervan uit dat het moeilijke deel voorbij is. De meeste vermogensbeheerders zijn positief over de aandelenmarkten. Wel vinden zij Amerikaanse aandelen duur, vergeleken met Europa, Azië en de opkomende markten. Pimco wijst op de sterke vooruitzichten, veerkracht, diversificatie en aantrekkelijke waarderingen voor obligaties. Rabobank adviseert een gemengde portefeuille aan te houden, bestaande uit de helft aandelen en de andere helft obligaties.

Beleggingsnieuws december 2023

ABN Amro neemt broker Bux over

(ABN Amro; 14 december 2023) Neobroker Bux komt in handen van ABN Amro. Met deze overname wil ABN Amro haar positie in de retailbeleggingsmarkt in Europa versterken en het digitale aanbod verbeteren. Winst maakt Bux nog niet. Met Bux hoopt de bank vooral meer jonge klanten aan zich te kunnen binden. Het is de eerste overname in Nederland van ABN Amro sinds de nationalisatie. Met de overname van Bux krijgt de bank een half miljoen (jonge) klanten erbij. Samen met de bank denkt de broker een marktleider te kunnen worden in de Europese retailbeleggingssector. 

Wat zijn de gevolgen voor Bux-beleggers?

(BUX; 14 december 2023) Bux zegt na de overname op dezelfde weg verder te gaan. Er is op dit moment geen sprake van een opheffen van het merk Bux of het samenvoegen van de beide broker-activiteiten. Ook zijn er vooralsnog geen wijzigingen in de prijsstructuur. ABN Amro wil het platform inzetten als een strategische manier om haar voetafdruk in heel Europa te vergroten. De overname zal geen impact hebben op de buitenlandse activiteiten van de broker. 

Een verandering zal er wel zijn voor cryptobeleggers. Bux zal de activiteiten in crypto’s stopzetten. ABN AMRO neemt het onderdeel voor de aan- en verkopen van cryptomunten niet over. Nederlanders die beleggen in cryptomunten bij Bux worden geadviseerd over te stappen naar Coinmerce, waarvoor Bux een overstapservice aanbiedt. 

Steeds meer jongeren beleggen voor de lange termijn

(Het Financieele Dagblad; 22 december 2023) Steeds meer jongeren beleggen en doen dat voor de langere termijn. Redenen daarvoor zijn de lage rentes van de afgelopen jaren en beleggen is een stuk eenvoudiger geworden met beleggingsapps. Grote banken zien ook het potentieel van jongere beleggers, dat bleek recent uit de overname van Bux door ABN Amro. Volgens onderzoek van de Singaporese bank OCBC presteren jongere beleggers slechter dan oudere. Dat zou komen omdat jongeren nauwelijks eigen gedegen onderzoek doen, maar hun advies soms alleen uit sociale media of chatgroepen halen.

Beleggen in vastgoed niet interessant meer voor particuliere belegger

(De Nederlandse Bank; 20 december 2023) Particuliere vastgoedbeleggers zien hun rendementen verdampen. Dit wordt veroorzaakt door de hogere rente en een stapeling van overheidsmaatregelen. Naast de hoge rente, tasten de overdrachtsbelasting van 10,4% en de vermogensrendementsheffing het rendement verder aan. Daardoor is investeren in huurwoningen voor velen niet meer aantrekkelijk. Ambtenaren van het ministerie van Financiën vinden het aannemelijk dat deze ontwikkelingen de investeringsbeslissingen sterk negatief beïnvloeden. 

Nederlanders twijfelen aan nut en rendement van groene belegging

(Het Financieele Dagblad; 11 december 2023) Meer dan de helft van de Nederlandse beleggers heeft vraagtekens bij het rendement van duurzame beleggingen. Een aanzienlijk deel is ook niet overtuigd van de effectiviteit van groene beleggingen. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders. Nederland steekt hiermee schril af bij de rest van de wereld. De sceptische houding verhindert om de blootstelling aan groene beleggingen te vergroten. Dat zou anders zijn als beleggers meer duidelijkheid krijgen over hoe die beleggingen leiden tot positieve maatschappelijke veranderingen. Het onderzoek betekent niet dat Nederlanders duurzaamheid niet belangrijk vinden. Het geeft aan dat zij vraagtekens hebben bij het financiële en maatschappelijke rendement.

Lenen bij familie is populair

(De Nederlandse Bank; 7 december 2023) Eén op de zes huishoudens met een hypotheek leent geld bij familie en maakt gebruik van een zogeheten familiehypotheek. In totaal staat er voor 70 miljard euro aan familiehypotheken uit. Via een familiehypotheek kunnen ouders geld schenken aan hun kinderen voor de koop van een huis. Ouders kunnen de rente vervolgens terugschenken, waardoor feitelijk een renteloze lening ontstaat. Volgens DNB kan deze ontwikkeling de huizenprijzen opdrijven. Als mensen meer kunnen lenen kunnen zij ook meer (over)bieden. 

Meer weten over geld schenken aan kinderen? Lees hier verder.

Trade Republic krijgt volledige bankvergunning

(IEX.nl; 6 december 2023) De ECB heeft Trade Republic een volledige bankvergunning verleend. Met de bankvergunning wil Trade Republic uitgroeien tot een leidend financieel instituut in Europa en breidt het zijn aanbod in beleggen en sparen verder uit. De Duitse broker is sinds 2019 ook in Nederland actief. Naast het beleggen in aandelen, trackers, opties en futures, breidde de broker recent het aanbod uit met (staats)obligaties en bood het een rente van 4% op geld op de beleggingsrekening. Het Duitse fintechbedrijf kan nu alle essentiële bankdiensten leveren, zoals deposito’s en kredieten.

Nederlanders sparen meer op buitenlandse rekeningen

(De Nederlandse Bank; 6 december 2023) Nederlanders hebben de afgelopen maanden weer meer spaargeld in het buitenland gestald, meldt DNB. In het derde kwartaal werd 1,1 miljard euro naar spaarrekeningen in het buitenland overgemaakt. Eind september stond in totaal voor 10,5 miljard euro bij banken elders in Europa. Een oorzaak voor de interesse in buitenlandse banken ligt in het feit dat Nederlandse banken de rente heel traag verhogen. In het buitenland vangen spaarders vaak een hogere rente dan bij Nederlandse banken. Dat is een kritiekpunt op de Nederlandse banken, die traag zijn in het doorberekenen van de hogere rente van de ECB en zelf recordwinsten boeken.

Wat is voor 2024 favoriet onder beleggers?

(IEX.nl; 6 december 2023) Beleggersplatform IEX heeft een enquête gehouden onder lezers. Daaruit blijkt dat technologie en kunstmatige intelligentie (AI) populaire sectoren zijn voor het komende jaar. Op nummer twee staan defensie-aandelen, die profiteren van de oplopende geopolitieke spanningen in de wereld. Het minst populair zijn banken en financials. Beleggers zijn optimistisch over 2024, zij verwachten dat de AEX verder zal stijgen in het komende jaar. 

IEX meet optimistisch sentiment onder beleggers

(Belegger.nl; 5 december 2023) IEX meet maandelijks het sentiment onder Nederlandse particuliere beleggers. Daaruit blijkt dat het algemene beurssentiment onder beleggers flink verbeterd is ten opzichte van november. In december is 66,9% (zeer) optimistisch gestemd over de aandelenmarkten, tegen 45,1% de maand ervoor. Dat beleggers optimistisch gestemd zijn, is terug te zien in de Sentimentsindicator. Deze maand komt de indicator van het Nationaal Beleggerssentiment uit op 56,1, wat ruim drie punten hoger is dan bij de vorige peiling. Een indexstand van 50 duidt op een neutraal sentiment. Boven de 50 is optimistisch en alles onder 50 duidt op pessimisme. 

Goudprijs is bezig met een opmars

(Telegraaf; 5 december 2023) De goudprijs koerst rond recordhoogte. De prijs voor het edelmetaal kwam zelfs hoger dan het record uit de coronaperiode. De goudprijs is al enige tijd aan een opmars bezig en steeg sinds oktober met 15%. De zwakke dollar en de dalende rente zijn aanjagers van de opmars van het edelmetaal. Het effectief rendement op obligaties staat onder druk door de verwachting dat de rente gaat dalen. De goudprijs doet het doorgaans beter bij een lagere rentestand.

Spaarrente bij Evi naar 2,5%

(Evi van Lanschot; 4 december 2023) De rente op een spaarrekening bij Evi is verhoogd naar 2,5%. Tot 1 juni 2024 zal deze niet lager worden, verzekert de vermogensbeheerder. Wel kan de spaarrente in de tussentijd nog verder verhoogd worden. Aan een beleggingsrekening van Evi zit automatisch een spaarrekening gekoppeld. Evi biedt daarmee een hogere spaarrente dat de Nederlandse grootbanken, die heel traag de hogere rente van de ECB doorrekenen aan hun spaarders.

Bekijk het profiel van Evi van Lanschot.

Beleggingsnieuws november 2023

Onlinebank Knab staat te koop

(Het Financieele Dagblad; 27 november 2023) ASR overweegt om Knab te verkopen. Diverse marktpartijen hebben interesse in de onlinebank. De onlinebank en vermogensbeheerder zou voor ASR niet winstgevend genoeg zijn. Het hebben van een bank is duur en complex voor een verzekeraar.  De kosten zijn hoog om te kunnen voldoen aan regelgeving om witwassen tegen te gaan. De bankvergunning vereist ook veel hogere kapitaalbuffers voor de verzekeraar. Een definitief besluit over de toekomst van Knab heeft ASR nog niet genomen. Op de Investors Day van 30 november wordt meer duidelijkheid verwacht. Zakenbank UBS waardeert Knab op 590 tot 700 miljoen euro. Er zou interesse bestaan voor een managementbuy-out, maar ook partijen als Volksbank, Handelsbanken en Openbank tonen interesse.

Chinese vermogensbeheerder in de problemen

(Het Financieele Dagblad; 23 november 2023) De Chinese vermogensbeheerder Zhongzhi Enterprise Group zit in de financiële problemen. De vastgoedcrisis in China is nog lang niet voorbij en maakt nog steeds slachtoffers. Zhongzhi heeft een aanzienlijk deel van het vermogen gestoken in de wankele Chinese vastgoedsector, die momenteel dreigt de bezwijken onder een torenhoge schuldenlast. 

Rabobank vindt beleggen in wereldwijde obligaties aantrekkelijker

(IEXProfs; 21 november 2023) Beleggen in obligaties buiten Europa vindt Rabobank een stuk aantrekkelijker geworden. De actief beheerde obligatieportefeuilles worden daarop aangepast, met een kleinere positie in Europese obligaties en meer blootstelling buiten de eurozone. De rente in de VS is sterker gestegen dan in Europa. De Trans-Atlantische spread is opgelopen. Rabobank verwacht dat de rentes dichter naar elkaar toe kruipen. In zo’n scenario presteren dollarobligaties beter.

Nederlandse huishoudens zien waarde beleggingen dalen

(De Nederlandse Bank; 20 november 2023) Nederlandse huishoudens zagen afgelopen kwartaal hun beleggingen minder waard worden. De waarde van de beleggingsportefeuille daalde op kwartaalbasis met zo’n € 3,6 miljard (-2,1%), tot € 162,4 miljard. Het is een trendbreuk na drie opeenvolgende kwartalen van waardestijging. Uit data van De Nederlandse Bank blijkt het aandeel Shell veruit het populairst te zijn bij Nederlandse beleggers, gevolgd door Rabobank en ASML. Elk kwartaal publiceert DNB de top 40 van grootste beleggingen van Nederlandse huishoudens. Verder steeg het bezit aan obligaties opnieuw. 

Beleggersvertrouwen veert op dankzij rente en kwartaalcijfers

(Saxo Bank; 8 november 2023) Het vertrouwen van beleggers bij Saxo Bank is in oktober flink opgeveerd. Elke maand peilt Saxo Bank het sentiment onder beleggers via de Saxo Market Sentiment. Beleggers zijn positiever geworden, het vertrouwen steeg van 0,5 naar 1,6 op een schaal van -15 tot 15. Dat het beleggersvertrouwen zo aantrekt in een wankele geopolitieke omgeving verklaart Saxo vooral door de rente. De verwachting van de markt is dat de rente vanaf dit punt zal dalen en dat is positief voor aandelen. Daarnaast waren de gepresenteerde kwartaalcijfers overall iets beter dan verwacht.

AFM ziet nog steeds grote risico’s bij nieuwe cryptowetgeving

(De Telegraaf; 7 november 2023) Europa voert volgend jaar nieuwe cryptowetgeving in. De AFM is blij met de MiCAR, maar de toezichthouder ziet ook diverse tekortkomingen waardoor er grote risico’s blijven bestaan voor beleggen in crypto’s. Een voorbeeld is dat ‘pump and dump’ nauwelijks wordt aangepakt. Bij deze koersmanipulatie creëert een partij een hype waardoor de prijs wordt opgedreven, waarna deze partij snel met winst verkoopt en de latere kopers met verliezen achterblijven. Ook betreurt de AFM het dat er niet voor één Europese toezichthouder is gekozen.

Voldoet wet voor duurzame beleggingen wel?

(Het Financieele Dagblad; 5 november 2023) Brussel evalueert de Europese wet voor duurzaamheidsinformatie bij beleggingsproducten. Deze Europese wet verplicht banken, vermogensbeheerders en andere financiële partijen informatie te verstrekken over de duurzaamheid van hun beleggingsproducten. De regels zouden beleggers moeten beschermen tegen ‘green washing’. Vermogensbeheerders gebruiken de wet om producten te labelen, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. In de financiële sector leeft veel frustratie rond deze wet. De Sustainable Finance Disclosure Regulation kan beter. 

Lees meer over duurzaam beleggen in ons artikel daarover.

Beleggingsnieuws oktober 2023

Goud fungeert weer als veilige haven in geopolitieke onrust

(Het Financieele Dagblad; NU.nl; 23 oktober 2023) Goud doet zijn reputatie als veilige haven weer eer aan. De onzekerheid op de financiële markten en de geopolitieke onrust jagen de prijs van het edelmetaal op. De goudprijs tikte een recordhoogte aan en koerst net onder de 2000 dollar per troy ounce. De nieuwe piek werd veroorzaakt door de terroristische aanslagen van Hamas en de oorlog in de Gazastrook. In onzekere tijden zoeken beleggers een veilige haven.

Meer lezen over veilig beleggen?

Op obligatiemarkten is sprake van een krach

(Het Financieele Dagblad; 19 oktober 2023) De koersen van bestaande obligatieleningen zijn sinds vorig jaar scherp gedaald. Tegelijkertijd lopen de kapitaalmarktrentes snel op. Volgens Citigroup zijn de koersen van obligaties zo’n 50% gekelderd sinds de rentestijgingen begonnen. Bij een dergelijke daling spreekt men op de aandelenbeurzen van een krach. Er zijn minder kopers op de kredietmarkten actief en er komt veel aanbod naar de markt. Dat zet druk op de koersen. Beleggers willen een hogere beloning. Eén van de gevolgen is dat het vermogen van pensioenfondsen daalt en centrale banken miljardenverliezen lijden op hun balansen.

Amsterdam ziet uittocht van kleine beursfondsen

(Het Financieele Dagblad; 18 oktober 2023) Dit jaar verdwijnen er acht kleine beursfondsen van Euronext Amsterdam. Dat kunnen er nog meer worden en er komt maar weinig voor terug. Lage waarderingen maken beursbedrijven kwetsbaar voor overnames. Daarnaast worstelen kleine beursfondsen ook met de groeiende rapportageverplichtingen. De laatste nieuwkomer op de beurs in Amsterdam dateert alweer van april vorig jaar. Recent liet CVC Capital Partners weten dat het een beursnotering in Amsterdam nastreeft. Dat lijkt op een trendbreuk. 

Semmie neemt nu ook Index Capital over

(InvestmentOfficer; 17 oktober 2023) Semmie is op overnamepad. Eerder dit jaar nam de online vermogensbeheerder al Indexus Groep over. Nu voegt het Index Capital met het bijbehorende label BeCapital aan de portefeuille toe. Semmie verwacht dat er nog meer overnames volgen, want de vermogensbeheerder wil zijn marktpositie versterken en heeft de ambitie tot de top van Nederland te behoren. Door de overname heeft Semmie bijna 1 miljard euro onder beheer.

Voor de klanten van Index Capital wijzigt er wel het een en ander. Zij krijgen toegang tot het digitale Semmie-platform en hun inleg wordt sneller belegd omdat Semmie dagelijks handelt. Ook de kostenstructuur wijzigt. Bij Semmie betalen beleggers een all-in fee, die daalt wanneer het toevertrouwde vermogen hoger wordt. Per saldo zijn de klanten van Index Capital iets voordeliger uit bij Semmie. De dienstverlening die u krijgt zal naar verwachting wel meer digitaal en geautomatiseerd zijn. Ook nemen de keuzemogelijkheden in modelportefeuilles toe. Zo worden klanten van Index Capital ondergebracht in Solid. Waar Semmie voorheen altijd actief belegde, is Solid de passieve strategie die naar verwachting vergelijkbaar wordt met de oude Index Capital-portefeuille.

Klanten van Index Capital zullen wel genoegen moeten nemen met een product met een korter track record, aangezien de portefeuilles van Semmie minder lang bestaan. Ook zullen zakelijke klanten bij de migratie naar Semmie winstbelasting moeten betalen over hun gerealiseerde rendementen. Zodra er meer over de nieuwe producten bekend is zullen wij dit beoordelen. Wij delen de uitkomsten dan uiteraard via onze kanalen.

Sparen en obligatiebeleggen worden weer interessant

(De Telegraaf; 16 oktober 2023) Sparen en beleggen in obligaties worden weer interessant. De effectieve rendementen op de kredietmarkten en de spaarrentes zijn in jaren niet zo hoog geweest. En in het buitenland bieden banken vaak nog hogere spaarrentes dan de grootbanken in Nederland. Omdat bij vermogens ruim boven een ton beleggingen veel zwaarder worden belast dan spaargeld, wordt sparen als alternatief aantrekkelijker. Ook het beleggen in obligaties van kredietwaardige landen is nu interessant voor de lange termijn. 

Beleggersvertrouwen staat onder druk

(Saxo Bank; 11 oktober 2023) Het vertrouwen van beleggers is weer wat gedaald, zo blijkt uit de Saxo Market Sentiment. Het vertrouwen van Saxo-beleggers in de financiële markten daalde gedurende de maand september van 2,1 naar 0,5 op een schaal van -15 tot 15. In augustus lag dit op 2,4. De verwachtingen voor de AEX en de S&P500 zijn ook negatiever geworden. De daling is vooral het gevolg van de stijgende rente. Het wordt nu duidelijk dat de rente waarschijnlijk langer hoog zal zijn en dat heeft een negatieve impact op de koersen.

Bux focust op winst

(Het Financieele Dagblad; 10 oktober 2023) Bux heeft in 2022 opnieuw verlies geleden. Aandeelhouders hebben daarop 5,1 miljoen euro bijgestort. De neobroker past zijn strategie aan. De focus komt nu te liggen op het realiseren van winst en niet meer op groei. Bux komt met een vaste maandelijkse fee voor gebruikers en de derivatenhandel wordt afgestoten. Stephan Freelink (Finner) over de kostenstijging en het mogelijke effect hiervan tegenover het FD: ‘Dit betreft een klantgroep van mensen met een kleinere portemonnee, die niet zit te wachten op een verhoging van de kosten.’ Beleggers kunnen daarnaast niet langer beleggen in risicovolle CFD’s, maar worden doorverwezen naar Avatrade, een Iers bedrijf waarmee Bux samenwerkt.

Rente verhoogt risico’s voor financiële stabiliteit

(DNB; 9 oktober 2023) De financiële sector in ons land moet rekening houden met stijgende rente- en kredietrisico’s bij financiële instellingen. Omdat er eveneens sprake is van een lagere liquiditeit op financiële markten kunnen prijsschommelingen sneller overslaan naar andere delen van het financiële systeem. DNB wijst als oorzaak naar de serie renteverhogingen door centrale banken. Het aantal faillissementen stijgt en dat kan banken in de problemen brengen. Volgens Klaas Knot van DNB vormen groeiende bedrijfsschulden een van de grotere risico’s voor de banken. Binnen twee jaar loopt 56% van de totale Nederlandse bedrijfsschuld af.

ING maakt beleggen in private markten mogelijk voor particuliere beleggers

(ING.nl; 4 oktober 2023) Beleggen in private equity, onroerend goed, private debt, of infrastructuur is voornamelijk weggelegd voor professionele beleggers. Vaak moeten er bij zulke alternatieve beleggingen grote bedragen worden ingelegd. Vermogensbeheerders proberen daar verandering in te brengen. ING maakt het nu mogelijk voor particuliere beleggers om in deze private markten te beleggen. Men moet wel over minimaal 2,5 miljoen euro aan vermogen beschikken. Voor kleine vermogens zijn de private markten lastig te betreden. ING maakt gebruik van fondsen van grote institutionele beleggers, zoals BlackRock, Goldman Sachs en Blackstone.

Rechtsherstel Box 3 is hoofdpijndossier voor fiscus

(Het Financieele Dagblad; 3 oktober 2023) De Belastingdienst bereidt een formulier voor waarmee beleggers het werkelijk behaalde rendement uit hun vermogen kunnen opgeven. De fiscus houdt er rekening mee dat zij te veel betaalde vermogensbelasting aan beleggers zal moeten terugbetalen. Het is een gevolg van een uitspraak van Hoge Raad, die een streep zette door de vermogensheffing zoals de overheid die sinds 2017 heft. De fiscus beperkte het rechtsherstel tot spaarders, maar dat is volgens de advocaat-generaal onterecht. 

Beleggingsnieuws september 2023

Robeco biedt actief-beheerde ETFs aan

(Het Financieele Dagblad; 27 september 2023) Robeco gaat actief beheerde ETFs aanbieden. Steeds meer vermogensbeheerders bieden deze ETF-variant aan. De populariteit van passief beleggen groeit al jaren en ook Robeco kiest ervoor om zijn actieve strategieën in een ETF-vorm te gieten. Beleggen in ETFs heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze nieuwe vorm van actief beheerde ETFs zijn te vergelijken met een beleggingsfonds met een professioneel beheerde portefeuille en strategie, en zijn toch dagelijks verhandelbaar op de beurs. Robeco verwacht dat op termijn beleggers de voorkeur zullen geven aan ETFs boven beleggingsfondsen.

Trade Republic biedt fractioneel beleggen in obligaties aan

(IEX.nl; 22 september 2023) Particuliere beleggers zijn doorgaans niet zo actief op de obligatiemarkt. De reden daarvoor is dat coupures vaak groot zijn en het aanbod is moeilijk te doorgronden. Trade Republic wil daar iets aan doen en probeert deze markt toegankelijker te maken voor particuliere beleggers. De broker biedt nu fractioneel beleggen in obligaties aan. Klanten kunnen vanaf 1 euro beleggen in diverse staats- en bedrijfsobligaties. Op dit moment beleggen de klanten het meeste in aandelen. 

Steeds meer pensioenvermogen belegd in buitenland

(DNB.nl; 21 september 2023) Nederlandse pensioenfondsen beleggen steeds meer vermogen in buitenlandse beleggingsinstellingen. De participaties in Nederlandse beleggingsinstellingen dalen al langere tijd, constateert De Nederlandse Bank. Er verschuift sinds 2021 steeds meer pensioenvermogen naar met name Europese beleggingsinstellingen. 

Prinsjesdag: geen stijging heffingsvrij vermogen maar wel hoger tarief box 3

(Het Financieele Dagblad; 19 september 2023) Prinsjesdag 2023 had ook een paar verrassingen voor beleggers. Het uitstel van de nieuwe vermogensbelasting tot 2027 wordt deels gefinancierd vanuit ingrepen in box 3. Het kabinet wil het tarief voor de vermogensbelasting versneld verhogen van 32% naar 34%. Eerder was het streven om het tarief per jaar een procentpunt te laten stijgen tot 34% in 2025. Daarnaast is het voornemen om het heffingsvrij vermogen gelijk te houden aan 2023 op 57.000 euro. Deze ingrepen moeten tot en met 2026 413 miljoen euro opleveren. Dat moet dan dienen ter compensatie van het uitstel van de vermogensbelasting op basis van daadwerkelijk behaalde rendementen van 2026 naar 2027.

Herstelwet box 3 nog altijd discriminerend

(Het Financieele Dagblad; 18 september 2023) De hersteloperatie voor de vermogensrendementsheffing in box 3 is in strijd met het discriminatieverbod en het eigendomsrecht. Dat stelt de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad. Volgens hem is het werken met fictieve rendementen een grondrechtelijk onbegaanbare weg. Voor beleggers kan het fictieve rendement nog steeds sterk afwijken van de werkelijkheid. Als de Hoge Raad het advies volgt, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de vermogensbelasting in de komende jaren. De advocaat-generaal pleit voor een tegenbewijsregeling, waarbij het fictieve rendement wordt vergeleken met het werkelijke rendement. De Hoge Raad moet dan een bandbreedte aangeven waarin het forfait mag afwijken van het werkelijke rendement.

Lees meer over de vermogensbelasting 2024

Wat verwacht Robeco voor de komende 5 jaar?

(Business Insider; 12 september 2023) Elk jaar geeft Robeco een vooruitblik voor de komende vijf jaar. Afgelopen jaren waren beleggers vooral aangewezen op aandelen om rendement te behalen. Maar de komende jaren valt er volgens de Rotterdamse vermogensbeheerder meer te kiezen. Robeco verwacht het hoogste rendement van aandelen uit opkomende landen. Vorig jaar waarschuwde Robeco nog in alle beleggingscategorieën voor lagere rendementen dan het historisch gemiddelde vanwege het onzekere economische klimaat. De prognoses voor de komende vijf jaar zien er nu een stuk beter uit. Ook met obligaties, grondstoffen en vastgoed is er weer vermogensgroei mogelijk. Robeco signaleert spanningen tussen centrale banken en overheden, tussen kapitaal en arbeid en tussen de VS en China. 

DeGiro is de grootste

(Telegraaf; 11 september 2023) Online broker DeGiro is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de grootste broker van Nederland. Het bedrijf meldt nu 750.000 klanten in Nederland te hebben, dat is een toename van meer dan 10% ten opzichte van vorig jaar. In de beginjaren werd vooral de traditionele doelgroep bereikt. Nu is de broker vooral populair onder beleggende particulieren onder de 40 jaar. Het aandeel 40-minners is ongeveer verdubbeld tot twee derde. Het aandeel vrouwen groeide tegelijkertijd van 12% naar ruim 20%. Daarmee staat Nederland binnen Europa bovenaan. Wat verder uit onderzoek onder klanten opvalt is dat ETF’s populair zijn bij vrouwen en jongere beleggers, terwijl oudere beleggers relatief vaak handelen in risicovollere producten zoals opties.

Saxo ziet beleggersvertrouwen wat afnemen

(Saxo Bank; 6 september 2023) Het vertrouwen van beleggers is de afgelopen maand weer wat afgenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse peiling onder klanten van Saxo. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten daalde gedurende de maand augustus van 2,4 naar 2,1 op een schaal van -15 tot 15. De maand daarvoor was er nog een sterke stijging te zien van 1,1 naar 2,4. Beleggers bij Saxo zijn dus weer wat terughoudender geworden. Op het verkooplijstje prijkt Adyen bovenaan, wat verklaarbaar is na de koersdaling door de tegenvallende winstcijfers.

Beleggingsnieuws augustus 2023

Record aan dividenduitkeringen

(Het Financieele Dagblad; 31 augustus 2023) In het tweede kwartaal van dit jaar hebben beleggers een recordbedrag aan dividend uitbetaald gekregen. In totaal werd wereldwijd voor 568,1 miljard dollar uitgekeerd aan beleggers. Dat is bijna 5% meer dan een jaar eerder. Europese bedrijven waren samen goed voor een derde van alle dividenduitkeringen. Hun dividendbetalingen stegen met zo’n 10% tot 184,5 miljard dollar. Het grootste deel (86%) van de Europese bedrijven verhoogde het dividend of hield het gelijk. Nederlandse bedrijven keerden juist minder uit. In ons land lagen de dividenduitkeringen met 6,9 miljard dollar zo’n 20% lager dan vorig jaar.

Beleggen in obligatie-ETFs is populair

(Het Financieele Dagblad; 30 augustus 2023) Dit jaar is beleggen in obligaties via ETFs populair. Voorheen waren vooral aandelentrackers gewild, maar die zijn nu voorbijgestreefd door obligatietrackers. Dit jaar stroomde in Europa al zo’n 50% van het nieuwe geld in de ETF-markt naar passieve beleggingsfondsen die obligaties volgen. De rendementen maken beleggen in obligaties aantrekkelijker. Vastrentende waarden wordt ook gezien als veilige haven, vooral nu de aandelenkoersen beweeglijker zijn. Passief beleggen wint al jaren aan populariteit. Een obligatie-ETF bootst de prestaties van een mandje obligaties zo goed mogelijk na en is verhandelbaar op de beurs. Het is een eenvoudige en goedkope manier om blootstelling aan obligaties te krijgen. 

Meer weten over indexbeleggen?

Grote beleggers investeren in wapenbedrijven

(Telegraaf; 30 augustus 2023) Een aantal grote Nederlandse beleggers blijft investeren in wapenfabrikanten. De kans is groot dat de geproduceerde wapens door foute regimes in strijd met het oorlogsrecht of de mensenrechten worden ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van Eerlijke Geldwijzer. De verzekeraars Allianz en Aegon en pensioenfondsen ABP, PFZW en Pensioenfonds Detailhandel beleggen nog steeds in wapenfabrikanten. Onder andere ASR, CZ, DSW, Klaverblad, Menzis en Univé sluiten deze fabrikanten uit. Pensioenfonds Vervoer en Achmea, NN Group en VGZ zijn met wapenfabrikanten in gesprek over leveringen aan ’hoogrisicolanden’.

Vertrouwen beleggers stijgt naar hoogste niveau van het jaar

(ING.nl; 30 augustus 2023) Het beleggersvertrouwen is gestegen naar de hoogste stand van het jaar, zo blijkt uit de ING Beleggersbarometer. Beleggers waren vooral te spreken over de economische situatie in Nederland. Dat is opvallend, omdat deze maand bleek dat de Nederlandse economie voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gekrompen is. 42% van de beleggers zegt periodiek te beleggen. Ook Saxo Bank constateerde dat het vertrouwen van beleggers na een terugval in juli weer duidelijk is toegenomen. Het populairste aandeel onder beleggers bij Saxo was ING. De bank maakte kortgeleden een winstsprong bekend over het tweede kwartaal van 2023. Op de tweede plek staat Shell, gevolgd door ASML.

Waarde beleggingen van Nederlandse huishoudens stijgt mee met de beurs

(DNB.nl; 22 augustus 2023) Ook in het tweede kwartaal van 2023 steeg de waarde van beleggingen van Nederlandse huishoudens, constateert De Nederlandse Bank. De totale waarde van de beleggingen bedroeg eind juni 165,9 miljard euro, een stijging van 3,2% ten opzichte van het kwartaal ervoor. De stijging is geheel te danken aan koerswinsten. Het obligatiebezit onder Nederlandse huishoudens nam ook toe. Dit bereikte het hoogste niveau sinds 2017. Dat kan komen door de gestegen rente, waardoor het rendement voor beleggers toeneemt.

Een cryptowinter waait ook weer over

(Het Financieele Dagblad; 18 augustus 2023) Cryptobeleggers kampen momenteel nog met een kille cryptowinter. Bitcoin en andere digitale munten staan onder druk. Maar de meeste beleggers houden hun posities vast en hopen op een nieuwe bullmarkt. Door een ingrijpende aanpassing worden bitcoins volgend jaar schaarser en analisten verwachten dat de munt weer meerdere keren over de kop kan gaan. 

Lees meer over beleggen in crypto

Triodos-certificaten veren iets op, massaclaim dreigt

(Het Financieele Dagblad; 16 augustus 2023) De handel in certificaten Triodos laat een kleine opleving zien. Na enkele weken van scherpe daling, krabbelt de koers iets op, al staat die nog altijd 60% onder het prijspeil toen de handel werd stilgelegd. De duurzame bank blijft onder vuur liggen van beleggers. Belangenvereniging Triodos Tragedie wil een claimzaak tegen de duurzame bank starten. In 2020 legde Triodos Bank plotseling de handel in certificaten stil, waardoor houders er jarenlang niet in konden handelen. 

Langetermijnbelegger trekt aan langste eind

(IEXProfs; 16 augustus 2023) Beleggers die vasthouden aan hun langetermijndoelen worden daar veelal voor beloond. Bearmarkten zijn gelukkig maar van korte duur, vergeleken met de periodes van herstel. In de VS duurde de gemiddelde bullmarkt 5 keer zo lang als een bearmarkt, volgens Feike Goudsmit in een artikel op IEX Profs. Koers houden betaalt zich uit met een hoger rendement. Markten herstellen relatief snel na forse dalingen. Verder is opvallend dat veel marktleiders juist zijn opgericht in zware tijden. Sterke bedrijven vinden dan een manier om te overleven. Het gaat bij beleggen dus niet om timing, maar om tijd. Daarom moeten beleggers niet focussen op negatieve nieuwsberichten en de korte termijn, maar hun doel voor ogen houden.

Spaar-bv is alleen aantrekkelijk bij beleggingen met laag rendement

(Het Financieele Dagblad; 9 augustus 2023) De spaar-bv boet aan aantrekkingskracht in sinds de belasting op privévermogen wordt aangepast. De spaar-bv won juist aan populariteit toen de belasting op spaargeld hoger was dan de ontvangen rente. Nu sluit de vermogensbelasting beter aan bij de werkelijke spaarrente en daardoor is het eigenlijk alleen nog voordelig om beleggingen met een relatief laag rendement in een spaar-bv te stoppen, meent een vermogensplanner van ABN Amro MeesPierson. Volgens hem ligt het omslagpunt bij 4,1% tot 5,2%. Wie minder rendement behaalt met zijn beleggingen, is fiscaal voordeliger af als dit in een bv zit dan wanneer de aangifte via de vermogensbelasting van box 3 loopt.

Passief beleggen wordt steeds actiever

(Het Financieele Dagblad; 7 augustus 2023) Beleggen in ETFs wint nog steeds aan populariteit. Vermogensbeheerders spelen op de vraag in en komen met actief beheerde passieve beleggingsfondsen. Vanouds probeert een indexfonds zo nauwgezet als mogelijk een index te volgen. Vervolgens bouwden vermogensbeheerder trackers rond een bepaald thema. De nieuwste generatie ETFs wordt steeds actiever. Het is vergelijkbaar met een beleggingsfonds met een actief beheerde portefeuille en strategie, maar dan verpakt als ETF en verhandelbaar op de beurs.

Lees verder als u zich wilt verdiepen in passief beleggen of actief beleggen

Warren Buffett weet van geen ophouden

(Het Financieele Dagblad; 5 augustus 2023) Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van de inmiddels 92-jarige Warren Buffett, heeft het afgelopen kwartaal goed gepresteerd. Berkshire realiseerde een nettowinst van 35,9 miljard dollar, met name dankzij de stijgende koersen op de beurzen. De resultaten van Berkshire Hathaway worden wel gezien als een graadmeter voor de economie. Ze schetsen een gemengd beeld. Verzekeringen en energie deden het beter dan een jaar geleden, maar de spoorwegtransporteur leverde omzet in. Buffett belegt voornamelijk voor de lange termijn, koersschommelingen op kwartaal- of jaarbasis zijn volgens hem geen goede graadmeter.

Verenigde Staten verliezen hoogste kredietwaardigheid

(Het Financieele Dagblad; 2 augustus 2023) Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietstatus van de Verenigde Staten afgewaardeerd. Het land had het hoogste kredietoordeel, maar is voor beleggers minder betrouwbaar geworden door de politieke chaos die er heerst. Volgens de kredietbeoordelaar was er sprake van politieke chaos rond het verhogen van het schuldplafond en het bereiken van begrotingsakkoorden. Verder acht Fitch het programma Medicare niet houdbaar. De kredietbeoordelaar is zeer kritisch in zijn rapport over de rating van de VS en verlaagt deze van AAA naar AA+.

Lees meer over het kredietrisico bij beleggen

Beleggingsnieuws juli 2023

Triodos-certificaten kelderen met de week

(Het Financieele Dagblad; Telegraaf; 26 juli 2023) Na ruim drie jaar kan er eindelijk weer gehandeld worden in certificaten van Triodos. Maar de herstart van de handel verloopt rampzalig. Eenmaal per week kunnen de stukken van eigenaar wisselen en elke week duikt de koers lager, oplopend van min 50% bij de herstart tot ondertussen een verlies van bijna 75% ten opzichte van het niveau waarop de handel werd stilgelegd. De huidige koers ligt onder de prijs waarop de certificaten in de jaren tachtig gelanceerd werden. Er is weinig handel in de stukken. Triodos ziet het als teken van trouw van de certificaathouders. Maar onder de houders valt te horen dat men weigert om zijn verlies te nemen en daarom zijn stukken niet aanbiedt.

DeGiro was niet eerlijk over orderuitvoering

(Het Financieele Dagblad; 24 juli 2023) Het Klachteninstituut Kifid vindt dat onlinebroker DeGiro beleggers niet eerlijk informeerde over de wijze waarop beleggingsorders werden uitgevoerd. DeGiro rekende kosten voor orders die direct via Euronext werden gedaan, maar in werkelijkheid verliep de uitvoering vaak ergens anders. Zo betaalde de klant voor een dienst die hij nooit kreeg. De onlinebroker poogde zelfs de waarheid te verdoezelen in een slepend conflict met deze belegger. De uitspraak kan gevolgen hebben als meer klanten kunnen aantonen dat zij benadeeld zijn door het gevoerde beleggingsbeleid van DeGiro. 

AFM onderzoekt vermogensscheiding bij beleggingsproducten

(AFM; 18 juli 2023) De Autoriteit Financiële Markten heeft onderzoek gedaan naar de naleving van de Wet op het financieel toezicht bij de overdracht van beleggingsproducten uit de derde pijler en vermogensscheiding. Het blijkt dat niet alle marktpartijen een toereikende vergunning hadden om klantgelden te mogen bewaren. Sommige partijen bewaarden het klantgeld bij een overdracht (kortstondig) op hun eigen rekening en daar ligt een risico. Deze partijen hebben hun bedrijfsvoering inmiddels aangepast. De AFM roept op om hier scherp op te letten.

Optimisme is weer tanend

(Saxo Bank; 18 juli 2023) Na een sterke stijging in juni is het vertrouwen van beleggers de afgelopen weken weer afgenomen. Dat constateert Saxo Bank in een nieuwe meting van het sentiment. Een maand eerder was er sprake van de sterkste stijging van het sentiment in ruim een jaar tijd, van 0,0 naar 2,4. Het vertrouwen van beleggers in de financiële markten is daarna echter gedaald naar 1,1 op een schaal van -15 tot 15. Beleggers hebben een toenemende voorkeur voor aandelen, gevolgd door ETF’s. De IT-sector blijft onverminderd populair.

Vermogensbeheerders kijken verschillend naar tweede helft 2023

(Het Financieele Dagblad; 16 juli 2023) Vermogensbeheerders verwachten voor de tweede helft van het jaar een krapper monetair beleid. Zij verschillen echter van mening wat dit betekent voor hun strategie. BlackRock ziet veel investeringsmogelijkheden, terwijl T. Rowe Price wat pessimistischer is. Candriam denkt dat de VS en Europa een recessie zullen ontlopen, maar de economische groei zal zwak zijn. Daarom kiest deze vermogensbeheerder voor risicomijdend beleggen en beweegt meer richting defensieve aandelen, Europese bedrijfsobligaties, de yen en goud. Allemaal zijn ze het wel erover eens, dat de centrale banken nog niet klaar zijn met het verhogen van de rente. 

Sanering vermogensbeheerders op komst

(Financieel Management; 14 juli 2023) Er is een grote saneringsronde onder vermogensbeheerders op komst. Een op de zes gaat de komende vier jaar verdwijnen, 16 % van de bestaande vermogensbeheerders zal tegen 2027 failliet gaan of worden opgekocht door grotere partijen. Dat blijkt uit onderzoek van PwC. Marktvolatiliteit, hoge rentetarieven en druk op vergoedingen breken de sector op. Een andere partij, het Canadese Brookfield Asset Management, voorspelt dat er tien toonaangevende partijen zullen overblijven in het vermogensbeheer.

Beleggingsjaar 2022 leerde om de waan van de dag te negeren

(NU.nl; 8 juli 2023) Het jaar 2022 was een rampjaar voor beleggers. Maar in 2023 stegen de koersen weer fors. Dat leerde beleggers opnieuw de les om stil te blijven zitten als de markten door een storm heengaan. In 2022 daalde de AEX 14%, met uitschieters voor sommige bekende aandelen van  -20% tot  -30%. In 2023 is de AEX weer met 8% gestegen en noteert bijna even hoog als begin 2022. Het onderstreept dat beleggers zich niet moeten laten leiden door de waan van de dag. Een langere beleggingshorizon is belangrijk, slechte jaren horen daarbij. 

Samenwerking tussen moederbedrijf InsingerGilissen en BlackRock

(Het Financieele Dagblad; 6 juli 2023) Quintet, het moederbedrijf van private bank InsingerGilissen, en BlackRock hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken. Zo krijgt Quintet toegang tot beleggingsproducten van BlackRock. De vermogensbeheerder gaat ook een aantal fondsen exclusief voor Quintet lanceren. Quintet wil graag groeien op de Europese markt en kiest voor de samenwerking met BlackRock om te profiteren van zijn beleggingsexpertise, schaalvoordelen en technologie.

Nederlanders willen eerder stoppen met werken

(BusinessInsider; 5 juli 2023) De pensioengerechtigde leeftijd stijgt, maar 4 op de 10 Nederlanders wil ruim voor die leeftijd stoppen met werken. Dat blijkt uit onderzoek van Brand New Day. Bij zzp’ers en andere ondernemers denkt de helft aan stoppen met werken voordat zij 65 jaar zijn. Eerder stoppen met werken gaat wel gepaard met extra kosten voor de overbruggingsperiode tot de AOW-leeftijd. Er blijkt echter ook een groep (11%) te zijn die juist wil doorwerken als ze 70 zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer een derde van de ondervraagden geld opzijzet om te sparen voor later

Verdiep u in de 13 tips van Finner over financieel onafhankelijk worden.

Duitsland gepikeerd over inperking provisiemodel

(Het Financieele Dagblad; 5 juli 2023) Na jaren onderhandelen komt er een herziening van de Europese effectenwetgeving, met name voor de aanbieders van beleggingsdiensten. Vanuit Duitsland is er kritiek, daar moeten brokers binnen drie jaar hun verdienmodel aanpassen. Het doorverkopen van effectenorders van particulieren wordt verboden. Die praktijk is in Duitsland nog wel gangbaar. De Duitse toezichthouder ziet daar ook geen probleem in. Een gevolg is wel dat de kosten voor beleggers gaan stijgen.

Nederlandse huishoudens sparen meer ondanks hoge inflatie

(Telegraaf; 5 juli 2023) Nederlandse huishoudens blijven veel sparen ondanks de hoge inflatie. De spaarquote is met 14,4% hoger dan voor corona. In het eerste kwartaal spaarden Nederlanders 620 miljoen euro, waardoor het totale spaartegoed uitkwam op 13,3 miljard euro. Het bruto beschikbaar inkomen nam ook toe. Er kon meer geld opzijgezet worden dankzij hogere lonen en meer arbeidsuren.

Beleggingsnieuws juni 2023

Beleggersvertrouwen veert weer op

(Telegraaf en Saxo Bank; 24 juni 2023) Het vertrouwen onder Nederlandse beleggers veert weer wat op, nadat het vorige maand was teruggevallen. Dat blijkt uit de nieuwste ING BeleggersBarometer. Het vertrouwen steeg van de neutrale stand 100 naar 114 punten in juni. Het onderliggende nieuws is niet echt verbeterd. Ook Saxo Bank mat een herstel van het vertrouwen, dat de afgelopen maanden juist een sterke daling liet zien. Die trend lijkt doorbroken. Saxo Bank constateerde onder haar klanten de sterkste stijging van het sentiment in ruim een jaar tijd. Onder de zelf-beleggende klanten van Saxo zijn aandelen en informatietechnologie de meest populaire keuze.

Particuliere beleggers rekenen op hoge rendementen

(IEXProfs; 21 juni 2023) Ondanks de hardnekkige inflatie, dreigende recessie en de beursverliezen van vorig jaar, rekenen particuliere beleggers dit jaar op hoge rendementen tot wel 8,6% boven inflatie. Nederlandse beleggers verwachten in 2023 uit te komen op 7,7%, zo blijkt uit een wereldwijde enquête van Natixis IM. Meer dan de helft van de beleggers ziet inflatie als grootste risico, 38% noemt een recessie als het grootste risico voor hun portefeuille, in Nederland is dat zelfs 40%. Door de huidige omstandigheden verwacht 47% dat obligaties in 2023 beter zullen presteren dan aandelen. 46% heeft ook de allocatie naar obligaties verhoogd in reactie op de stijgende rente.

Triodos hervat handel in certificaten

(Het Financieele Dagblad; 20 juni 2023) Triodos Bank heeft op 28 juni het orderboek weer geopend voor de certificaten in de duurzame bank. Begin juli gaat de handel eindelijk weer van start, mits de marktomstandigheden dat toelaten. Triodos Bank waarschuwt voor een wilde rit bij de start van de certificatenhandel. De kans bestaat dat de handel dan opnieuw moet worden stilgelegd. Triodos legde aan het begin van de coronacrisis plotseling de handel in de eigen certificaten stil. Dat leidde tot veel ontrust. Een nieuw handelsplatform moet weer voor liquiditeit zorgen.

Binance stopt in Nederland na conflict met DNB

(Het Financieele Dagblad; 16 juni 2023) De grootste cryptobeurs ter wereld gaat Nederland verlaten. Binance ligt al langer overhoop met toezichthouder De Nederlandse Bank vanwege de witwaseisen. Het bedrijf krijgt steeds meer last van toezichthouders. In de VS is het cryptoplatform aangeklaagd, ook Frankrijk is een onderzoek gestart naar het overtreden van witwasregels. Onder de komende strenge EU-wetgeving kan Binance onmogelijk terugkeren op de Nederlandse markt.

Pensioenfondsen beleggen meer in Nederland

(DNB.nl; 13 juni 2023) Na vier kwartalen van dalende vermogens nam het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen in het eerste kwartaal van 2023 weer toe. Deze toename is vooral te danken aan koerswinsten op aandelen. Pensioenfondsen beleggen het gros van hun vermogen in het buitenland, maar het valt De Nederlandse Bank op dat pensioenfondsen in het eerste kwartaal van dit jaar buitenlands (vooral Amerikaans) bezit verkochten en Nederlandse beleggingen kochten. Het aandeel Nederlandse beleggingen is gestegen van 15,7% een jaar geleden naar 18,3%.

Fikse boete voor BinckBank

(AFM.nl; 8 juni 2023) De AFM heeft een forse boete opgelegd aan BinckBank omdat de onlinebank niet heeft voldaan aan Europese voorschriften voor het verkopen van beleggingsproducten. De boete bedraagt 530.000 euro. Brokers en banken mogen risicovolle beleggingsproducten alleen verkopen aan de juiste doelgroep. Maar BinckBank beschikte niet over adequaat beleid om dit te toetsen. De broker verkocht risicovolle beleggingsproducten zonder voldoende te controleren of klanten wel wisten wat ze kochten. Ondertussen is het verkoopproces aangepast, maar dat gebeurde pas na de klachten. BinckBank is eigendom van Saxo Bank en deze zegt inmiddels de zaak op orde te hebben. 

SEC klaagt Binance aan

(Het Financieele Dagblad; 5 juni 2023) De Amerikaanse toezichthouder SEC klaagt cryptobeurs Binance aan. De SEC lijkt bezig met een kruistocht tegen crypto’s. Binance wordt verdacht van illegale praktijken in de VS. Het cryptoplatform zou beleggers misleiden en geld rondpompen. Ook de topman van Binance is aangeklaagd. De aanklachten veroorzaakten een schokgolf in de cryptosector. Beleggers haalden in paniek hun munten weg. De toezichthouder keert zich ook tegen Coinbase, maar die aanklacht is iets minder verstrekkend.

Toename van greenwashing in financiële sector

(Het Financieele Dagblad; 1 juni 2023) Europese autoriteiten waarschuwen voor greenwashing in de financiële sector. Banken, vermogensbeheerders en verzekeraars spiegelen in toenemende mate hun bedrijfsvoering groener voor dan zij werkelijk is. De Europese Commissie wil in kaart brengen hoe bestaande regelgeving moet worden aangepast om greenwashing te voorkomen. Veel banken claimen op weg te zijn naar ‘netto nul’ in 2050, maar zij leveren geen bewijs daarvoor. Ook waarschuwt Brussel voor een wildgroei aan duurzame beleggingsproducten waarvan het vaak lastig te controleren is hoe duurzaam deze daadwerkelijk zijn.

Wilt u bij een aantoonbaar duurzame vermogensbeheerder beleggen? Duurzaam beleggen vergelijken doet u via Finner.