Beleggen met kleine bedragen: iedereen kan het!

Deel dit artikel
beleggen met kleine bedragen

Beleggen is bereikbaar voor iedereen. Ook voor mensen met een kleine beurs. Het is een oude misvatting dat beleggen alleen voor mensen met veel geld is. Of voor mensen met veel verstand van de beurs. Dat is allang achterhaald. Beleggen is laagdrempelig geworden. Met kleine bedragen kunt u al beginnen met beleggen. In dit artikel leggen wij dat voor u uit.Beginnen met beleggen met kleine bedragen

Beleggen is vooral succesvol op de lange termijn. Dus hoe eerder u begint, des te beter. Ook al is dat met een klein bedrag. Klein starten is verstandig. Legt u maandelijks een klein bedrag in op uw beleggingsrekening, dan kunt u rustig ervaring opdoen. Ook spreidt u op deze manier uw inleg. Dat is een super aanpak! 


Een klein bedrag op uw spaarrekening levert nagenoeg niets op. Integendeel door de lage rente en inflatie wordt uw spaargeld op termijn juist minder waard. Over een langere termijn is er bij beleggen eigenlijk altijd sprake van een positief rendement. Bij een neutraal risico levert een beleggingsportefeuille over een periode van 10 jaar zo’n 4-6% per jaar op. Dat is ook voor de kleine belegger fors meer dan spaargeld oplevert. Via onze tool sparen of beleggen ziet u in een oogopslag wat het rendementsverschil is. 

Spaargeld als buffer, beleggen voor de lange termijn

Beleggen moet u doen met geld dat u langere tijd kunt wegzetten. Aan beleggen kleven ook risico’s. Voor (on)voorziene uitgaven op de korte termijn is een buffer op de spaarrekening altijd een goed idee. Benieuwd hoe groot uw buffer moet zijn? U kunt het berekenen met de BufferBerekenaar van het Nibud.


Beleggen is niet alleen weggelegd voor mensen met veel geld. U kunt ook investeren met kleine bedragen. Vanaf een paar tientjes kunt u al starten. U kunt zelf beleggen als u dat leuk vindt of het wilt leren. Is die stap te groot, of ontbreekt het u aan tijd of kennis? Dan kunt ook laten beleggen. In beide gevallen is beleggen met weinig geld mogelijk. Ineens of maandelijks. Periodiek beleggen maakt de stap om te beginnen nog kleiner. Door elke maand geld in te leggen spreidt u ook nog eens het risico.


Lees verder in ons artikel over sparen of beleggen.Kleine bedragen tellen door

Bij beleggen speelt nog een ander voordeel. Dit noemen we het rendement-op-rendement-effect. Vergelijk het met een sneeuwbal die van de berg rolt en steeds groter wordt. Door het gerealiseerde rendement of dividend steeds opnieuw te beleggen groeit uw vermogen exponentieel. Albert Einstein betitelde dit versterkende effect als het achtste wereldwonder.


In ons eBook Sparen of beleggen leggen we dit principe uit. Uit dat eBook komt ook onderstaande illustratie over het rendement-op-rendement-effect.
Let op de kosten bij kleine bedragen

De kosten die u als belegger jaarlijks betaalt, gaan allemaal ten koste van uw rendement. U heeft dus een groot voordeel bij lage kosten. Zoek daarom een vermogensbeheerder of broker met lage kosten. Dat is een factor die in hoge mate bepaalt of u uw beleggingsdoel haalt. Het is een factor waar u zelf invloed op heeft, door aanbieders te vergelijken op kosten. 


Partijen met vaste kosten zijn in verhouding erg duur. Vaste kosten tellen extra zwaar voor de kleine belegger. Het is een trend dat aanbieders hun vaste kosten (service fee) verhogen en transactiekosten juist verlagen voor zelf beleggers. Dat kan gunstig zijn voor een actieve belegger, maar pakt juist nadelig uit voor de kleine passieve belegger. 


Vergelijken loont

Er zijn partijen in de markt, die kleine bedragen beleggen aanmoedigen. Peaks (onderdeel van Rabobank) is daar één van. Beleggen met wisselgeld is hun slogan. Opvallend is echter dat juist in het geval dat u met kleine bedragen belegt, de kosten zwaar drukken. Zo kunnen bijvoorbeeld bij Peaks beleggen de kosten oplopen tot 12% door de vaste-kosten-component. Belegt u minder dan €2.500,- totaal, dan zijn de kosten €1,- per maand, exclusief fonds- en transactiekosten. De minimale inleg bedraagt €1,- per dag. In een neutraal (pittig) risicoprofiel belegt u op die manier op jaarbasis €365,-. De kosten van Peaks komen dan uit op 3,59%, terwijl andere online vermogensbeheerders hooguit zo’n 1,3% aan kosten op jaarbasis berekenen. Het ‘beleggen met wisselgeld’ is duur bij Peaks en het duurt lang voordat de baten opwegen tegen de kosten. Vermogen opbouwen gaat door de hoge kosten dan veel te langzaam.


Uit onderzoek van Finner voor de Consumentenbond blijkt dat aanbieders vergelijken loont. Mocht beleggen met kleine bedragen u aanspreken, dan helpt Finner u graag de beste keuzes te maken voor uw financiële situatie. Voor de kleine belegger is het zinvol om verder te kijken dan uw huisbank. Dit geldt zowel voor de kleine zelfbelegger, als voor beheerd beleggen met kleine bedragen. De kosten en voorwaarden van vermogensbeheer en brokers vergelijkt u eenvoudig op Finner.Periodiek beleggen met een klein bedrag

Maandelijks een klein bedrag investeren is een slimme keuze. Periodiek beleggen met kleine bedragen is een goed alternatief voor automatisch sparen. U schrijft regelmatig een bedrag over naar uw beleggingsrekening. Dit kan per maand, kwartaal, halfjaar of per jaar. Of de beurs stijgt of daalt, u legt automatisch een vast bedrag in. Doordat u op een vast moment inlegt, of de beurs nu stijgt of daalt, krijgt u een gemiddelde koopkoers. Dat maakt u minder gevoelig voor pieken of dalen op de beurs. Periodiek beleggen kan in fondsen of trackers. Dat is een eenvoudige manier om uw geld te spreiden. U kunt het ook zelf doen. Dan moet u zelf maandelijks bepalen waarin u uw geld steekt.Online beleggen met kleinere bedragen bij een vermogensbeheerder

Er bestaat een gemakkelijke oplossing voor beleggers die wel de voordelen van beleggen willen, maar niet de tijd of kennis voor hebben om het zelf te doen. Het online beleggen van kleine bedragen bij een vermogensbeheerder. Dat is vooral een keuze voor gemak. U geeft het beheer van uw vermogen uit handen aan experts. Zij gaan aan de slag met uw geld om uw doel te bereiken. Starten kan met elk bedrag. Dus ook kleine bedragen. Inleggen kan gespreid of ineens. 


Er zijn verschillende typen vermogensbeheerders.

 • Bij vermogensbeheerders kunt u terecht voor mixfondsen, online vermogensbeheer, individueel vermogensbeheer en private banking
 • Voor kleine beleggers is online vermogensbeheer de meest logische variant. Alles wordt voor u uit handen genomen. U kunt met een klein bedrag instappen en u krijgt risicoadvies. De gehele dienstverlening verloopt online. Er is - net als bij een mixfonds - sprake van collectief vermogensbeheer. U heeft uw eigen portefeuille, maar die is hetzelfde voor iedereen met een gelijk risicoprofiel. 
 • Partijen die online beleggen met kleine bedragen aanbieden zijn onder andere Semmie, Doelbeleggen, Binck Forward en Evi van Lanschot. Maar het kan ook bij banken zoals Knab Beleggen of Rabobank Beheer Basis. Bij Finner vindt u een overzicht van alle vermogensbeheerders in Nederland.


Het is niet altijd eenvoudig om de ideale aanbieder te vinden. Finner heeft alle partijen beoordeeld. Kosten en rendementen van vermogensbeheer maken wij voor u inzichtelijk. Omdat we onafhankelijk zijn, kunt u erop vertrouwen dat wij u helpen om de juiste financiële keuze te maken.      Met kleine bedragen beleggen kan ook bij een broker

Wilt u zelf uw keuzes maken waarin u uw geld belegt. Voor beleggen met kleine bedragen kunt u ook terecht bij een broker en daar een beleggingsrekening openen. Via het handelsplatform van de broker kunt u zelf online beleggen in aandelen, fondsen of opties. Veel brokers bieden ook extra tools, waarmee u zich als beginnende belegger verder kunt bekwamen, zoals keuzetools, of online educatie. Een gratis demo account is een ideale gelegenheid om te oefenen met beleggen en ervaring op te doen.


Er zijn verschillende typen brokers. 

 • Bij de aandelenbroker kunt u handelen in een heel breed aanbod van financiële producten. U bent zelf verantwoordelijk voor de aan- of verkopen en stelt zelf een beleggingsportefeuille samen. Bekende partijen zijn Binck, Degiro en Lynx. Maar u kunt ook bij de grote banken terecht. Zelf aandelen kiezen en een portefeuille opbouwen vraagt wel meer kennis en tijdsinspanning van een belegger.


 • Er zijn ook brokers gespecialiseerd in fondsen. U kiest zelf uw portefeuille van fondsen, maar die worden wel voor u beheerd. Fondsenplatformen worden aangeboden door bijvoorbeeld Robeco, Centraal Beheer en Brand New Day. Starten als fondsenbelegger is een goede keuze voor de kleine belegger om ervaring op te doen. Door gebruik te maken van fondsen is met een relatief kleine inleg toch een goede spreiding te realiseren. Bij Finner vindt u een overzicht van alle brokers in Nederland.


 • Ten slotte zijn er brokers die risicovolle producten voor actieve beleggers aanbieden. Dit noemen we CFD brokers. CFD’s zijn complexe producten met een hoog risico. Niet geschikt voor de beginnende belegger. Het risico op verlies is veel te hoog. Volgens de AFM verliest zo’n 80% van de particuliere beleggers met handel in CFD’s.

     

Brokers vergelijken doet u op basis van kosten, voorwaarden en mogelijkheden van het platform. Wat voor type belegger u bent en wat uw wensen en ervaring is, dat bepaalt wat de beste broker voor u is. Brokers vergelijken doet u op Finner.


Wilt u eerst meer weten over beginnen met beleggen? In onze kennisbank vindt u nuttige tips, handige adviezen en tools om beleggen tot een succes te maken. 


Deel dit artikel

Vergelijk direct

Eenvoudig alle partijen in Nederland vergelijken
 • Broker
 • Vermogensbeheerder
 • Help mij starten
Zoek de beste
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 50.000,-
 • € 100.000,-
 • € 500.000,-
Kies uw inlegbedrag
 • € 10.000,-
 • € 25.000,-
 • € 100.000,-
 • € 250.000,-
 • € 500.000,-
 • € 1.000.000,-
Kies uw inlegbedrag

Contact Finner

Bart Spronk
010-3070880
Plan afspraak
Bart Spronk
eBook

Kies uw gratis eBook met handige tips!

Bedankt

We hebben het eBook verzonden naar het onderstaande e-mailadres.

Wij beschermen uw gegevens. Lees hier ons privacy statement