Beleggers zijn in de greep van de onrust in de wereld. Oekraïne is dichtbij en de gevolgen van de Russische inval zijn merkbaar op de beurzen. Voor veel jonge beleggers is dit de eerste reële dreiging die zij meemaken bij beleggen. Hoe moet u als belegger hiermee omgaan? En hoe reageerden aandelenkoersen in het verleden op oorlogssituaties? In dit artikel geven we u een aantal tips hoe u kunt beleggen in oorlogstijd.
De belangrijkste tips in dit soort tijden:
- Raak niet in paniek - wat vertelt het verleden ons?
- Wacht niet op een beter moment
- Zorg voor een goed beleggingsplan
- Beleg voor de lange termijn
- Spreid uw beleggingen zo breed mogelijk
Tip 1 - Raak niet in paniek - wat vertelt het verleden ons?
Angst is een slechte raadgever, vooral als het op beleggen aankomt. Onervaren beleggers kunnen zich snel laten meeslepen met het korte termijn sentiment op de beursvloer. Het geeft een heel ander gevoel als u tegen een fors verlies aankijkt, dan wanneer uw portefeuille steeds meer in waarde groeit. Ervaren beleggers weten dat beweeglijke koersen erbij horen en zij houden vast aan hun plan. Onderzoek wijst uit dat een vlucht uit aandelen in cash historisch gezien een verkeerde keuze was, die beleggers met vermogensverlies opzadelt.
De geschiedenis leert dat de invloed van oorlogen en andere grote wereldgebeurtenissen op aandelenbeurzen beperkt is. De geopolitiek heeft meestal maar kort impact op de beurs. Hieronder ziet u een tabel hoe de S&P500 reageerde op grote geopolitieke gebeurtenissen. Slechts in twee van de dertig gebeurtenissen was de negatieve impact op de beurs na één jaar groter dan 15%. Gemiddeld noteerde de S&P500 na 12 maanden juist 7,8% hoger.

Tip 2 - Wacht niet op een beter moment
Het timen van de markt is eigenlijk onmogelijk. Koersen zijn niet te voorspellen. Spaarders die nog langs de zijlijn stonden, laten zich vaak afschrikken door dit soort gebeurtenissen. Zij zijn dan geneigd om toch nog even af te wachten met beleggen. Gevoelsmatig lijkt dat een goed idee, maar dit heeft een averechts effect. Financiële markten verwerken nieuws namelijk razendsnel in de beurskoersen. Zodra de lucht is opgeklaard, staan de beurzen meestal gelijk een stuk hoger, en stapt u dus in tegen hogere koersen. Daarmee loopt u rendement mis. Lees meer in het volgende artikel: Nu instappen, of wachten met beleggen.
Wilt u toch de risico’s beperken? Kies dan voor gespreid instappen. Met periodiek beleggen hoeft u de markt niet te timen. U spreidt uw instapmoment en middelt daardoor de aankoopkoers. Zo verdwijnt het risico van een slechte timing.
Tip 3 - Houd vast aan uw plan
Uw plan is de basis voor succesvol beleggen, ook als er mindere tijden zijn. Beleggen doet u om op de lange termijn een hoger rendement te behalen. Op korte termijn zijn de risico’s veel te groot. In uw plan legt u vast hoe lang u wilt beleggen en tegen welk risico. Juist voor dit soort spannende tijden hebt u uw beleggingsplan opgesteld. Houd daarom vast aan de koers die u bepaald hebt.
Het huidige beursklimaat is een stresstest voor uw plan en risicoprofiel. Met deze onrust op de beurzen bent u een ervaring rijker. Hoe reageert u op koersdalingen? U wist wel dat het erbij hoort, maar nu is het werkelijkheid. Evalueer daarom uw plan en risicoprofiel. Vindt u het risico te hoog? Dan kan het zijn dat u uw risicoprofiel naar beneden moet bijstellen.
Tip 4 - Beleg voor de lange termijn
Beleggen doet u voor de lange termijn en daar horen horten en stoten op de beurs bij. Verliezen treden vaak op de korte termijn op, waarna de beurzen weer herstellen. Dat kan enkele weken, maar ook een aantal maanden duren zoals na de crisis van 2008. Een termijn van 10 tot 15 jaar is ideaal om te beleggen. Dan hebt u de tijd om verliezen goed te maken en is de kans groter dat beleggen een succes wordt. Komt eenmaal uw beleggingsdoel dichterbij, dan bouwt u het risico in uw portefeuille af.
Tip 5– Spreid uw beleggingen zo breed mogelijk
Absoluut veilige havens bestaan niet. Beleggen is vooral spreiden. Daarmee verdeelt u het risico over verschillende beleggingscategorieën en -producten, maar ook over regio’s en sectoren. Hebt u te veel gewed op één paard? Grijp dan dit moment aan om breder te spreiden. Dat kan ook over verschillende aanbieders en strategieën. Verkopen op een dieptepunt is nooit goed. Als u nog wat cash over hebt, kunt u beter bijkopen. Zo krijgt u een lagere gemiddelde aankoopkoers.
Te spannend? Laat beleggen aan specialisten over
Vindt u zelf beleggen in dit soort tijden te spannend? U kunt beleggen ook uitbesteden aan specialisten. In dat geval kiest u voor beheerd beleggen. Op basis van uw persoonlijke wensen, situatie en risicobereidheid stelt een vermogensbeheerder een portefeuille samen die past bij het risico dat u bereid bent te dragen. De specialist neemt het werk voor u uit handen en evalueert jaarlijks samen met u of het risicoprofiel nog passend is. Vermogensbeheer vergelijken doet u eenvoudig op Finner.